داوطلبان انتخابات مجلس از چه زمانی میتوانند حوزه انتخابیه را تغییر دهند؟
کاندیداها برای یکبار در مرحلهی اول انتخابات هر دوره اجازه دارند تا 15 روز قبل از أخذ رأی، حوزه انتخابیه خود را از طریق وزارت کشور و یا حوزههای که در آن ثبتنام کردهاند، تغییر دهند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، انتخابات مجلس دوازدهم در حال فرارسیدن است و دستاندرکاران این انتخابات آمادهی برگزاری هستند.
تایید صلاحیت بیش از 73 درصد داوطلبان شرکت در انتخابات مجلسبعد از اعلام نتایج بررسیهای اعتراضات داوطلبان به نتیجه بررسی صلاحیتها در هیئتهای نظارت استانی و تأیید صلاحیت بیش از 15000 نفر، انتخابات وارد مرحلهی جدیدِ بررسی دوبارهی اعتراض به ردصلاحیتها از سوی شورای نگهبان شده است. یکی از مباحث مطرح که بعضاً برخی داوطلبان دربارهی آن گپ و گفتی دارند، موضوع تغییر حوزه انتخابیه است. بر اساس این گزارش، این امکان برای داوطلبان وجود دارد تا حوزه انتخابیه خود را تغییر دهند.
طبق «قانون تغییر حوزه انتخابیه داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی» مصوب 1382، «به داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی که در موعد مقرر قانونی در یکی از حوزههای انتخابیه ثبتنام نمودهاند و صلاحیت آنها تایید شده است، فقط برای یکبار در مرحلهی اول انتخابات هر دوره اجازه داده میشود تا 15 روز قبل از روز أخذ رأی، حوزه انتخابیه خود را از طریق وزارت کشور و یا حوزههای که در آن ثبتنام کردهاند، تغییر دهند».
بنابراین وزارت کشور یا فرماندار و رئیس هیئت اجرایی حوزه انتخابیه موظف است درخواست داوطلب را بههمراه مستندی از مدارک ثبتنامکننده حداکثر طی یکروز به حوزه انتخابیه جدید و مورد درخواست ارسال کند. هیئت اجرایی مرکزی حوزه جدید موظف است حداکثر دو روز بعد از دریافت درخواست، نسبت به رسیدگی صلاحیت داوطلب بر اساس تبصره 2 و 3 ماده واحدهی این قانون اقدام و مراتب را طی صورتجلسهای به هیئت نظارت استان اعلام کند.
طبق ماده 4 این قانون، هیئت نظارت استان موظف است حداکثر ظرف دو روز بعد دریافت صورتجلسه رسیدگی به صلاحیت داوطلب از هیئت اجرایی، با کسب نظر از هیئت مرکزی نظارت نظر خود را درخصوص تأیید یا ردصلاحیت داوطلب طی صورتجلسهای به هیئت اجرایی اعلام کند. هیئت مرکزی نظارت هم نظر خود را همزمان به شورای نگهبان اعلام میکند.
زمانی که داوطلب به تأیید صلاحیت شده برسد میتواند این تقاضا را از طریق ستاد انتخابات و یا فرمانداری حوزهی انتخابیه، مطرح کند. این کار امکانپذیر خواهد بود. نکتهی قابل توجه اینکه این جابجایی و تغییر حوزه انتخبیه باید به تأیید شورای نگهبان برسد.
این فرآیند زمان طولانی نخواهد داشت و نهایتاً باید تا 15 روز قبل از روز أخذ رأی، این تغییر صورت گرفته باشد؛ فرآیند تغییر حوزه مجموعاً 5 روز زمان میبرد.
بر اساس این گزارش، طبق اعلام ستاد انتخابات کشور از جمله نوآوریها در این دوره، یکیشدن برگههای تعرفه رأی است؛ بهاینصورت که رأیدهندگان یک برگه تعرفه دریافت خواهند کرد که در بخشی از آن اسامی نامزدهای خبرگان و در بخش دیگر، نامزدهای مجلس شورای اسلامی را مینویسند و هر دو بخش را جدا میکنند و در دو صندوق مجزا میاندازند.
همچنین با موافقت شورای نگهبان و اعلام ستاد انتخابات کشور، در این دوره از انتخابات مجلس شورا و خبرگان رهبری در حوزههای انتخابیه رشت و خمام، قم، ملایر و آبادان بهصورت تمام الکترونیک برگزار خواهد شد.