شنبه 10 آذر 1403

درخواست از کشورهای ثروتمند

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
درخواست از کشورهای ثروتمند

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز جمعه در جریان بازدید از اودسای اوکراین گفت که این بندر - جایی که محموله‌های غلات بر اساس یک توافق بین المللی در روزهای اخیر شروع به حرکت کرده اند - می تواند به‌عنوان نمادی از آنچه جهان به آن دست یابد، مد نظر باشد؛ چراکه کشورها برای منافع مشترک با یکدیگر باید همکاری کنند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، گوترش از کشورهای ثروتمند خواست که «کیف...

عکس: رویترز

درگیری نظامی که در اواخر فوریه آغاز شد، صادرات جهانی محصولات کشاورزی از روسیه و اوکراین، دو نیروگاه صادرکننده غلات را مختل کرد و قیمت های بین المللی را بالا برد. با این حال، از زمانی که قرارداد صادرات مواد غذایی مهم ماه گذشته با میانجی‌گری ترکیه و سازمان ملل متحد، سه بندر دریای سیاه اوکراین را باز کرد، حدود 25 کشتی بارگیری‌شده با هزاران تن محصولات کشاورزی اوکراین را ترک کردند. دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: «زمان حمایت گسترده و سخاوتمندانه فرا رسیده است تا کشورهای در حال توسعه بتوانند مواد غذایی را از این بنادر و سایر بنادر خریداری کنند و مردم و کشورهای آسیب‌پذیر بتوانند به آن دسترسی داشته باشند.» او این قرارداد صادراتی را «بی سابقه» خواند؛ اما گفت: «هنوز راه درازی در بسیاری از زمینه‌ها وجود دارد.» وی تاکید کرد: «اما فراموش نکنیم که آنچه در اینجا در اودسا می بینیم، تنها بخش قابل مشاهده تر راه‌حل است. بخش دیگری که نیز مهم است که ما از آن دفاع کرده ایم، مربوط به دسترسی بدون مانع به بازارهای جهانی مواد غذایی و کودهای روسیه است که مشمول تحریم نیستند. مهم است که همه و بخش خصوصی برای عرضه آنها به بازار همکاری کنند.» گوترش همچنین روز شنبه از مرکز هماهنگی مشترک در استانبول که به عنوان بخشی از قرارداد غلات برای انجام بازرسی ها تشکیل شده است، بازدید کرد.

پوتین بالاخره کوتاه آمد

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه موافقت کرده است که تیمی از بازرسان مستقل می توانند از طریق اوکراین به نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیای تحت تصرف مسکو سفر کنند. به گزارش الجزیره به نقل از دفتر امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، پوتین پس از اینکه خود هشدار داد که جنگ در آنجا ممکن است منجر به یک «فاجعه» شود، در درخواست مبنی بر سفر آژانس بین المللی انرژی اتمی از طریق روسیه به این سایت تجدید نظر کرد. در این بیانیه تصریح شده است که پوتین از درخواست خود مبنی بر سفر تیم آژانس بین المللی انرژی اتمی به سایت از طریق روسیه صرف‌نظر کرد و گفت که می تواند از طریق اوکراین وارد شود.

در همین حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از نیروهای مسکو که نیروگاه زاپوریژیا در جنوب اوکراین را تصرف کرده اند، خواست تا این تاسیسات را از شبکه قطع نکنند تا به‌طور بالقوه منابع میلیون ها اوکراینی از دست نرود. شعله ور شدن درگیری ها در اطراف نیروگاه زاپوریژیا - که هر دو طرف یکدیگر را برای حملات مقصر می دانند - شبح فاجعه ای بدتر از چرنوبیل را ایجاد کرده است. کرملین پیش‌تر در بیانیه ای اعلام کرد که پوتین و مکرون توافق کردند که مقامات ناظر هسته ای سازمان ملل باید «در اسرع وقت» بازرسی ها را برای «ارزیابی وضعیت واقعی در محل» انجام دهند. کرملین افزود: پوتین همچنین تاکید کرد که گلوله‌باران سیستماتیک نیروگاه هسته ای زاپوریژیا توسط ارتش اوکراین خطر یک فاجعه بزرگ را ایجاد می کند.

تغییرات در ارتش روسیه

خبرگزاری دولتی روسیه روز جمعه گزارش داد، مسکو فرمانده ناوگان دریای سیاه خود را به‌دلیل یکسری شکست ها که شامل حمله اخیر به یکی از پایگاه‌های کریمه و تلفات کشتی پرچم دارشان در ماه آوریل بوده، تغییر داده است. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، این تحرک حکایت از شدت شکست در عملیات ناوگان دریای سیاه دارد. درحالی‌که گزارش‌های تاییدنشده ای از تغییرات عمده مشابه در رهبری سایر نیروها وجود دارد، اما دولت روسیه آن را علنی نکرده است. در گزارش روز جمعه خبرگزاری دولتی تاس از قول فرمانده جدید، معاون دریاسالار ویکتور ان. سوکولوف نوشت که وی هفته گذشته از سوی وزیر دفاع این کشور در این مقام مشغول به‌کار شده است. او پس از انتصاب با افسران رده پایین تر در کریمه دیدار داشت که هم اکنون یکی از مراکز نظامی روسیه به حساب می آید. به گزارش تاس، دریاسالار سوکولوف، 60 ساله با استفاده از اصطلاحات کرملین که درخصوص جنگ با اوکراین به کار می برند، به افسران گفت: «ناوگان دریای سیاه در عملیات نظامی ویژه شرکت می کند و تمام وظایف تعیین‌شده برای آن را با موفقیت انجام می دهد.» دریاسالار سوکولوف که پیش از این به‌عنوان رهبر آکادمی نیروی دریایی کوزنتسوف مستقر در سن پترزبورگ، مدرسه عالی آموزش افسران روسیه خدمت می کرد، افزود که انتظار می رود این پایگاه در سال جاری 12کشتی جدید را همراه با وسایل نقلیه هوایی و زمینی دریافت کند.

آیا حرکت روسیه کندتر شده است؟

روزنامه نیویورک تایمز در گزارش دیگر مدعی شده است که حملات اوکراین تا حدی روسیه را در جنگ کندتر کرده است. این روزنامه در گزارش روز جمعه خود مدعی شد: ارتش اوکراین روز جمعه جنگ را عمیق تر در قلمرو تحت کنترل روسیه گسترش داد و استراتژی تلاش برای کاهش توانایی های رزمی مسکو با حمله به انبارهای مهمات و خطوط تدارکاتی در شبه‌جزیره کریمه اشغالی و سایر مناطقی که کرملین مدت‌ها تصور می کرد امن هستند را تشدید کرد. کریمه که محل اصلی برای حمله روسیه است، از زمان الحاق آن به مسکو در سال2014 به‌شدت تحت حفاظت کرملین بوده است. اما چندین حمله اخیر که برخی از آنها توسط جنگنده‌های مخفی اوکراینی انجام شده است و در پشت خطوط روسیه فعالیت می کنند، آسیب پذیری آن را بیشتر کرده است. الکسی دانیلوف، رئیس شورای امنیت ملی اوکراین روز جمعه گفت که کی یف به‌عنوان بخشی از استراتژی غیر نظامی کردن گام به گام شبه جزیره، برنامه خود را به پیش می برد. او مدعی شد که اوکراین سایت های بیشتری را در کریمه هدف قرار خواهد داد. از اوایل بامداد تا جمعه، انفجارهایی در یک فرودگاه نظامی در خارج از سواستوپل، بزرگ‌ترین شهر کریمه و محل استقرار ناوگان دریای سیاه روسیه رخ داد. روس ها بعدا گفتند که این انفجارها صدای شلیک موفقیت‌آمیز ضد هوایی بوده است. همچنین صدای انفجار بلندی نیز در بالای پل تنگه کرچ، تنها راه زمینی که روسیه را به کریمه متصل می‌کند، گزارش شده است. به نظر می رسد هیچ آسیبی به پل وارد نشده و روسیه گفته که این انفجارها نیز در نتیجه شلیک ضد هوایی بوده است. به گفته ویاچسلاو گلادکوف، فرماندار منطقه، آتش سوزی بزرگی نیز در یک انبار مهمات در خود روسیه، در منطقه مرزی بلگورود رخ داد که باعث تخلیه دو روستا شد. این انفجارها کمتر از دو هفته پس از آن رخ داد که حمله اوکراین به پایگاه هوایی روسیه در کریمه که هشت جت جنگنده را منهدم کرد، رخ داد. افزون بر آن، این هفته، انفجارهای مهیبی در انبار مهمات روسیه در کریمه رخ داد که یک مقام ارشد اوکراینی آن را به یک واحد نظامی نخبه اوکراینی نسبت داد. اما مقامات روسی انفجارها در این مکان‌ها را تایید کردند و گفتند که در حال بررسی علل آن هستند.

درخواست از کشورهای ثروتمند 2