دردسرهای پیگیری اجرای طرح جلیلی برای رئیسی
آرمان ملی نوشت: سعید جلیلی بیش از رئیسی درصدد تحقق تفکیک دانشگاهها بوده و هست. چنانکه در سال 92 که کاندیدای ریاستجمهوری بود به صراحت اعلام کرد: «تفکیک جنسیتی و اسلامیکردن دانشگاهها جزو برنامههای اصلی و یکی از محورهای اساسی برنامههای من است.» اما رئیسی در برنامه انتخاباتی خود در سال 1400 به صراحت از تفکیک جنسیتی در دانشگاهها سخن نگفت.
با بازگشایی دانشگاهها در سال 61 که در پی انقلاب فرهنگی تعطیل شده بودند نسل دانشجویان انقلابی مسلمان در محیطی جدید پا به دانشگاهها گذاشتند و موج اسلام خواهی و تلاش برای انطباق محیط دانشگاه با موازین اسلامی پرشورتر و پررنگتر در میان دانشجویان مطرح شده بود.
اعضای انجمن اسلامی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران یکی از کلاسهای گروه فلسفه این دانشکده را به صورت آزمایشی برای طرح جداسازی دانشجویان دختر و پسر انتخاب میکنند و با تیغهای چوبی میان کلاس را دیوار میکشند. این رفتار با واکنش تند امام (ره) مواجه میشود و ایشان با تأکید از حجتالاسلام والمسلمین سیداحمد خمینی، فرزند گرانقدرشان میخواهند که شبانه دیوار میان کلاس برداشته شود تا فردا که دانشجویان به دانشگاه میآیند دیوار وجود نداشته باشد. سالها از آن روزها میگذرد و بارها طرح تفکیک جنسیتی در دانشگاه مطرح شد اما به دلیل مخالفتهای زیاد، امکان عملی شدن پیدا نکرد. روزهای شلوغ امر به معروف
ستاد امر به معروف و نهی از منکر روزهای شلوغی را پشتسر میگذارد. یک روز بحث جریمه نقدی بدحجابان است و روز دیگر از تفکیک جنسیتی در دانشگاهها سخن به میان میآید. اخیرا محمد صالح هاشمی گلپایگانی، دبیر ستاد امر به معروف عنوان کرده است: «قائل به این هستم که مسائل جنسیتی را به محیط آموزشی کشاندن لطمههای علمی و روحی ایجاد میکند.» هاشمی گلپایگانی در ادامه افزود: «مگر میشود در کلاسها دیوار کشید اما چه اشکالی دارد وقتی مثلا در دانشگاه آزاد دو ساختمان دارد، در دفترچه کنکور امسال بنویسد یک دانشگاه فقط برای پسران و یکی فقط برای دختران است. خانوادهها از تفکیک جنسیتی استقبال میکنند؛ خانوادهها محیط امن میخواهند.» نکته قابل تامل اینجاست که مسئولان وزارت علوم برنامهای برای این تفکیک ندارند چنانکه وزیر علوم در تیرماه گفت: ممکن است دانشگاهها تصمیم بگیرند با توجه به ظرفیت دانشگاه در رشته خاصی پذیرش تکجنسیتی داشته باشند اما در حال حاضر هیچ تصمیمی اعلام نشده است. در این میان باید توجه داشت که سعید جلیلی بیش از رئیسی درصدد تحقق تفکیک دانشگاهها بوده و هست. چنانکه در سال 92 که کاندیدای ریاستجمهوری بود به صراحت اعلام کرد: «تفکیک جنسیتی و اسلامیکردن دانشگاهها جزو برنامههای اصلی و یکی از محورهای اساسی برنامههای من است.» اما رئیسی در برنامه انتخاباتی خود در سال 1400 به صراحت از تفکیک جنسیتی در دانشگاهها سخن نگفت بلکه چنین اظهار داشت: «اسلامی شدن دانشگاهها دغدغه اول امام راحل و بسیاری از بزرگان انقلاب بود. سندی هم برای اسلامی شدن دانشگاه تهیه شده اما از آنجا که ما مشکلی در زمینه اسناد و برنامه نداریم لذا تمام این مشکلها به اجرا بر میگردد.»
بیشتر بخوانید:
بررسی دانشگاههای تک جنسیتی خارج مرز
از سوی دیگر باید به اظهارات چند روز پیش گلپایگانی توجه داشت که عنوان کرده بود:«4 هزار تن از فرزندان مسئولان خارج از کشور هستند» دبیر ستاد امر به معروف برای جلوگیری از نقض اظهارات خود چنین گفت: «در دنیا 21 دانشگاه و کالج تفکیک جنسیتی کردند. حتی برخی دانشگاهها در آمریکا نیز تفکیک جنسیتی شدهاند» اما اشارهای به شرایط آن مراکز تحصیلی نکرده است. موافقان دانشگاه تک جنسیتی در خارج ایران اغلب به ناعدالتیهایی اشاره میکنند که دختران در کلاسهای مختلط با آنها مواجهاند. مانند گزارش انجمن آمریکایی زنان دانشگاهی با عنوان «مدارس چطور حق دختران را ضایع میکنند.» همچنین محیطهای آموزشی تکجنسیتی به عنوان روشی برای جبران عقبافتادگی در دانشآموزان رنگینپوست - عمدتا پسران - کمدرآمد در مدارس دولتی شهری پیشنهاد میشود که این مشکلات در ایران وجود ندارد بنابراین تک جنسیتی کردن دانشگاههای ایران با استناد به دانشگاههای تک جنسیتی جهان دلیل قانع کنندهای نیست.
آقازادهها در دانشگاههای تفکیکی؟
از سوی دیگر تکلیف 4 هزار فرزند مسئولی که در خارج کشور تحصیل میکنند، چه میشود؟ آیا آنها به دانشگاهها و مراکز آموزشی تفکیک شده میروند؟ اگر هدف آنها علم آموزی است که حضور در مراکز مختلط کمکی به تحقق اهدافشان نمیکند و با بازگشت به کشور میتوانند به علم آموزی بپردازند. آزاده حدادعادل فارغالتحصیل دکترای نانو تکنولوژی از ژاپن است و آنطور که خود گفت چند سالی را در کشور چشم بادامیها زندگی کرده است. دختر حداد عادل درباره ازدواجش با یکی از کارمندان شرکت مایکروسافت هم عنوان کرد که «در زمانی که در خارج از کشور بوده با وی آشنا و بهخاطر علاقهای که همسر وی به ایران و فرهنگ آن و امت اسلامی داشته حاضر شد تا رنج مهاجرت به غربت را به جان بخرد و در واقع با همسر خود به ایران بیاید و در ایران زندگی کند.»
21220
کد خبر 1668986