درسهایی از بزرگترین جشنواره فوتبال جهان / از احترام و بازی هوشمندانه تا رمز ساده موفقیت
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس، جام جهانی 2022 دیشب با قهرمانی تیم ملی آرژانتین با کاپیتانی لیونل مسی به پایان رسید. خاصترین جام جهانی تاریخ برای کشورمان در حالی برگزار شد که سهم ما از همسایگی بزرگترین جشنواره فوتبال جهان صفر بود. نه تنها در میدان سبز فوتبال موفقیتی به دست نیاوردیم در زمینه وعدههای گردشگری و رویای میزبانی مشترک از رقبا هم هیچ چیز عایدمان نشد. با این حال برداشتی آزاد از این رقابتها داریم و به مناسبت آغاز لیگ برتر، شرایط فوتبال کشور 85 میلیون نفری خودمان را با قطر 3 میلیون نفری به صورت اجمالی مقایسه کردیم.
* امکانات و سخت افزار؛ 20
کشور کوچک قطر که مساحت و ابعادش را برخی با شهرستانهای کوچک ایران مقایسه می کنند در زمینه امکانات، سخت افزار فوتبال و حتی برنامه ریزی یکی از پیشروترین کشورهای جهان بود. به غیر از برخی کشورهایی نظیر آلمان که به دنبال مسایل غیرفوتبالی و حاشیهای عجیب و غریب قبل از شروع رقابتها بود تقریبا تمامی تیمهای حاضر در این رقابتها از میزبانی قطر ابراز رضایت کردند.
قطریها بدون تعارف در ساخت و راه اندازی ورزشگاه های مجهز چشمها را خیره کردند. بخصوص ورزشگاه 974 که یک ورزشگاه موقت بود. ورزشگاهی با کانتینرها و فولادهای بازیافتی که بعد از برگزاری آخرین دیدار جمع آوری شد! حتی خواندن این خبر برای فوتبالدوستان کشورمان حیرت آور است. زیرا ما بیش از چهار دهه است که فقط یک ورزشگاه ملی در کشور داریم و هنوز هم بر سر گرفتن مجوز حرفهای ورزشگاه آزادی از AFC بحث و چالش داریم! ولی قطریها در این مدت یک ورزشگاه بازیافتی ساختند و جمع کردند. فوتبال ما در حالی از نداشتن زمین چمن و ورزشگاه مناسب نالان است که در فوتبال کشورمان پولهای زیادی هزینه میشود حداقل برای بازیکنان قراردادهای چندین میلیاردی امضا میشود که گاهی در فوتبال شرق اروپا هم چنین هزینههایی انجام نمیشود.
نیروی انسانی؛ صفر!
قطر اولین میزبان جام جهانی فوتبال بود که قبل از میزبانی این مسابقات تجربه حضور در این رقابتها را نداشت و موفق به صعود به جام جهانی نشده بود. قطعا مسئولان قطری برای حضور درخشان تیم ملی کشورشان در این جام جهانی نهایت هزینه را انجام داده بودند و برنامه ریزی مناسبی هم داشتند اما همانطور که دیدید تیم فوتبال این کشور بدون حتی یک امتیاز دست خالی از رقابتها کنار رفت و اولین تیم حذف شده مسابقات بود.
در واقع کشور کوچک قطر در زمینه نیروی انسانی نمرهای نزدیک به صفر میگیرد در حالیکه کشورمان درهمه عرصههای ورزش از جمله فوتبال سرشار از استعدادهای ناب فوتبالی مثل مهدی طارمی است. در واقع از نظر نیروی انسانی یکی از مستعدترین کشورهای جهان هستیم اما افسوس که در زمینه مدیریت، برنامه ریزی و توسعه فوتبال کشورمان دهههاست که در جا زدهایم و حتی عقب گرد داشته ایم.
*داوران بی هنر خارجی
تقریبا یکی دو سال است که مربیان، بازیکنان و مدیران باشگاههای لیگ برتری کشورمان خواهان ورود تکنولوژی VAR به فوتبالمان هستند و به درستی معتقدند با حضور کمک داور ویدئویی شرایط داوری فوتبال کشورمان بهتر خواهد شد و حق به حقدار میرسد. قطعا ورود این تکنولوژی به فوتبال کشورمان اهمیتی حیاتی دارد اما رقابتهای جام جهانی 2022 نشان داد حتی با وجود VAR و تکنولوژیهای نوین بازهم شاهد اعتراض به داوریهای فوتبال خواهیم بود. نمونه بارزش مسابقه انگلیس و فرانسه بود که انگلیسیها مدعی بودند داور مسابقه اشتباههای مرگباری را علیه آنها انجام داد.
علیرضا فغانی داور فوتبال کشورمان هم خود را قربانی VAR میداند و در حالیکه ابتدا خودش صحنه را پنالتی اعلام نکرده بود بعد از بازبینی صحنه علیه اروگوئه و به سود پرتغال پنالتی گرفت تا هم خودش و هم اروگوئه را از جام حذف کند! داور بازی ایران و ولز هم در کمال تعجب در ابتدا خطای آشکار دروازهبان ولز را روی مهدی طارمی با کارت زرد جریمه کرد و بعد از اعتراض بازیکنان و بازبینی صحنه این بازیکن را اخراج کرد.
با این شرایط باید به داوران فوتبال کشورمان افتخار کنیم که با حداقل امکانات سخت افزاری و حتی نداشتن سیستم رادیویی درست در لیگ برتر قضاوت میکنند و 80 درصد تشخیصهای آنها نیز درست است! داوران ما نیز استعدادهای درخشانی هستند اما افسوس که برنامه ریزی مناسبی برای آموزش و رشد و کشف استعدادها در این زمینه هم تقریبا نداریم.
* فوتبال هوشمندانه برتر از فوتبال زیبا
جام جهانی 2022 یک پیام جالب را هم برای طرفداران فوتبال داشت. اینکه فوتبال هوشمندانه همواره برتر از فوتبال زیبا و تماشاگر پسند است! برزیل با دوجین از برترین فوقستارههای فوتبال جهان مقابل کرواسی شکست خورد و از گردونه رقابتها حذف شد در حالیکه این تیم تلاش می کرد فوتبالی زیبا و هجومی را ارایه کند اما کرواسی با فوتبالی حسابگرایانه و به نوعی هوشمندانه و تدافعی توانست یکی از مدعیان اصلی قهرمانی جام را حذف کند. مراکش هم با لایههای دفاعی هوشمندانهاش توانست پرتغال و کریس رونالدو را دست خالی به خانه بفرستد. دقیقا مثل اسپانیا که با وجود هزار پاس در یک مسابقه باخت و از گردونه رقابتها کنار رفت.
در جام جهانی دیدیم که نه مالکیت توپ، نه تعداد پاس زیاد، نه فوتبال هجومی و تماشاگر پسند باعث موفقیت نمیشود. بنابراین بهتر است به فوتبال اقتصادی و هوشمند احترام گذاشت و دیگر مربیان در لیگ برتر فوتبال کشورمان بعد از باخت مدام آمار تیم خود را در نشستهای خبری به رخ حریف و هواداران نکشند. فوتبال اقتصادی یعنی برد با حداقل نتیجه و اتخاذ تاکتیکی هوشمندانه برای از کار انداختن نقاط قوت حریف پرستاره.
فوتبال 90 دقیقه نیست
محاسبه وقتهای تلف شده در جام جهانی نشان داد که فوتبال دیگر 90 دقیقه نیست و داور میتواند حتی 14 دقیقه وقت برای یک نیمه محاسبه کند. دقیقا مثل بازی ایران و انگلیس که یکی از طولانیترین مسابقه تاریخ جام جهانی در طول 90 دقیقه شد.
مهدی طارمی هم با گل دقیقه 90+13 یکی از دیرهنگام ترین گل تاریخ مسابقات را زد. بنابراین باید منتظر باشیم تا با شروع لیگ برتر فوتبال کشورمان شاهد بازیهای 100 دقیقهای باشیم. از همین حالا خودتان را برای چانهزنیها و اعتراضها به داوران کشورمان در لیگ برتر برای وقتهای تلف شده آماده کنید.
مهاجمان در کنار دروازهبانها ستاره شدند
در حالیکه همیشه مهاجمان در بورس نقل و انتقالات فوتبال جهان هستند اما جام جهانی زمستانی قطر نشان داد که دروازهبانها نقش تعیین کنندهتری در موفقیت یک تیم خواهند داشت! هر 4 تیم حاضر در نیمهنهایی رقابتها دروازهبانهای بینقصی داشتند. دروازه بان کرواسی که در دیدار با ژاپن 3 پنالتی را مهار کرد یا دروازهبانهای مراکش و کرواسی که مهاجمان فوق ستاره برزیل و پرتغال را ناکام گذاشتند مصداق بارز این ادعا هستند. حتی دروازهبان فرانسه هم نقشی بی بدیل در صعود تیمش و حذف انگلیس داشت.
شاید اگر آن واکنش مارتینز سنگربان آرژانتین نبود الان مسی با چشمانی اشک بار جام جهانی قطر را ترک می کرد اما حالا با یک جام به آرژانتین باز می گردد.
بنابراین شاید وقت آن رسیده که فوتبال جهان و بخصوص باشگاههای لیگ برتری کشورمان به خرید دروازهبان خوب توجه بیشتری کنند و تیمی که دروازه بان بهتری داشته باشد شانس موفقیتش دو چندان می شود. با این شرایط دربی پایتخت بین دو تیم استقلال و پرسپولیس دیدنیتر از همیشه خواهد بود زیرا شاهد تقابل دو دروازهبان ملی پوش کشورمان یعنی علیرضا بیرانوند و سید حسین حسینی خواهیم بود.
احترام!
مهمترین درسی که از جام جهانی گرفتیم احترام است. احترام به خود، حریف و هواداران. تماشاگران در قطر در کنار یکدیگر 90 دقیقه بازی را می دیدند و بعد از هر برد و باختی یک تیم و هوادارانش شاد و تیم دیگر و طرفدارانش با ناراحتی و غم ورزشگاه را ترک می کردند اما کمتر مشاهده شد که تماشاگران دو تیم بعد از مسابقه بایکدیگر بخاطر برد و باخت به یکدیگر بیاحترامی کنند و درگیری فیزیکی و لفظی داشته باشند. البته یکی از معدود درگیریها بین تماشاگران ولز و انگلیس بود که آنها نیز به خاطر سابقه طولانی خود شب قبل از بازی آخر باهم درگیر شدند و این درگیری خیلی ربطی به فوتبال نداشت و بیشتر دعواهای تاریخی دو کشور مثلا متمدن! بود.
کاش هواداران و تماشاگران فوتبال ما هم متوجه باشند که فوتبال برای لذت بردن و ایجاد هنجار مثبت اجتماعی است نه میدانی برای کینهورزی و اختلاف و فحاشی! کاش بدانیم با یک باخت دنیا به آخر نمی رسد و فوتبال همچنان ادامه خواهد داشت و هیچ تیمی برای همیشه نمیتواند برنده باشد و هیچ تیمی هم قرار نیست همیشه بازنده باشد.
* رمز و راز ساده موفقیت در فوتبال
تیم ملی فرانسه برای دومین مرتبه متوالی به فینال جام جهانی رسید. تیمی که شاید خیلی بین فوتبالدوستان کشورمان محبوب نباشد و ستارههای پرآوازه ای مثل مسی، رونالدو، نیمار و... نداشته باشد اما راز موفقیت حیرت انگیزی در فوتبال دارد. آرسن ونگر مربی فرانسوی در خصوص موفقیت فوتبال کشورش حرفهای شگفت انگیزی بر زبان آورد. او در بخش مهمی از صحبتهایش گفت:«من آنالیزی از 205 کشور داشتم. نتیجه آن چه بود؟ 20 کشور برتر فهرست فیفا کشورهایی هستند که بهترین آموزش مربیان پایه را دارند؛ استعدادیابی، کیفیت مسابقات، کیفیت برنامههای توسعه، کیفیت مربیان و کیفیت مدیران فنی. یک رابطه ریاضی بین کیفیت آموزش کودکان و نتایج تیمهای ملی وجود دارد.»
باید صحبتهای ونگر چندین و چندبار با صدای بلند برای مدیران فوتبال و ورزش کشورمان خواند! ونگر یکی از موفقترین مربیان جهان فوتبال میگوید یک رابطه ریاضی بین کیفیت آموزش کودکان و نتایج تیمهای ملی وجود دارد! ما در فوتبال کشورمان واقعا این رابطه ریاضی را متوجه شدهایم؟ قطعا خیر فقط به دنبال نامها و افراد هستیم نه برنامهای برای رشد و توسعه فوتبالمان.
در مورد اینکه گفته میشود فرانسه یک تیم چند ملیتی بوده هم ونگر حرفهای جالبی زد و عنوان کرد: «همچنین باید بگویم که فرانسه در جذب و تطبیق پذیری مهاجران موفق بوده است. فوتبال فرانسه با تاریخ مهاجران هم ارتباط نزدیکی دارد. ما پنج برنده توپ طلا داریم که کوپا اصالتی لهستانی، پلاتینی اصالتی ایتالیایی و زیدان و بنزما اصالتی الجزایری دارند (پنجمین برنده فرانسوی پاپن است). مزیت بزرگ ورزش شایستهسالاری است. به همین خاطر است که این بازیکنان توانستند جایگاه خودشان را پیدا کنند. همچنین آنها توانستند از کیفیت بالای آموزش، چه در باشگاههای حرفهای و چه در شروع فوتبالشان در باشگاههای آماتور سود ببرند.»
کلید واژه ونگر برای موفقیت در فوتبال آموزش در تیمهای پایه است اما ما لقمه را دور سر خود میچرخانیم و میلیاردها تومان برای مربیان خارجی، ستارههای نامدار در فوتبالمان خرج میکنیم اما حاضر به پرداخت حداقل بودجه در فوتبال پایه مان نیستیم! بنابراین طبیعی است که نه تنها با فوتبال فرانسه بلکه حتی با کشورهایی مثل ژاپن، کره جنوبی، مراکش و... نیز فاصله مان هر روز بیشتر و بیشتر میشود. تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!
پایان پیام /