دفاع مقدس و کتاب پرچمدار روز دوم / حضور «کوتاه» خزاعی در جشنواره سی و نهم!
دومین روز از جشنواره فیلم کوتاه تهران با بخشهایی مانند سینما و کتاب و باکس سینمای دفاع مقدس رنگ و روی فرهنگی و انقلابی به خود گرفت. خزاعی رئیس سازمان سینمایی هم بازدید کوتاهی از محل برگزاری جشنواره داشت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دومین روز از جشنواره فیلم کوتاه 39 درحالی دیروز به پایان رسید که به گفته اهالی سینما و البته برگزار کنندگان نسبت به روز نخست از شور و حال قابل توجهتری برخوردار بود. به گفته این گروه تفاوت قابل توجه استقبال اهالی سینما و علاقمندان به هنرهفتم از تعدد افراد حاضر در سالنها و صفهای تشکیل شده مقابل کانتر ورودی آنها دید، بهعنوان مثال یکی از پدیدههای دیروز جشنواره حضور فراوان و صف طولانی علاقهمندان فیلم کوتاه برای تماشای فیلم در سالن 9 و سانس ساعت 18 بود که مورد توجه رسانهها قرار گرفت.
البته این اتفاق قبل از ساعت یاد شده یعنی اواسط روز با حضور رضا کیانیان یکی از هنرمندان پیشکسوت عرصه تئاتر و سینما افتاده بود و نهایتاً جمع بندی این دو موضوع عاملی شد تا بتوانیم با یک حساب سرانگشتی به این نتیجه برسیم که جشنواره همچنان درکانون توجه علاقمندان قرار داشته و روند روبه رشدی را تجربه میکند.
اما واقعیت امر اینجاست که مهمترین اتفاق دومین روز از جشنواره سیونهم حضور بسیار کوتاه والبته معنادار محمد خزاعی رئیس سازمان سینمایی بود. چون اگرچه ایشان برای بازدید از جشنواره و تماشای فیلم به میان مردم آمد تا همراه مدیران جشنواره به تماشای یکی از بستههای فیلم کوتاه تعیین شده سالن 9 بنشیند، ولی به مجرد خاموش شدن چراغها و آغاز فیلم ایشان به همراه هیات همراه سالن را ترک کرد.
البته نباید فراموش کنیم که خزاعی تنها حضور کوتاهش در دومین روز از جشنواره سیونهم خبرساز نبود چون قبل از ورود به سالن اکران در جلسهای که با دبیر جشنواره داشت در جریان امرور قرار گرفته بود و به مجرد اینکه از سالن جلسه خارج شد با خبرنگارانی روبرو شد که درباره مسائل اخیر و سینما سؤالاتی داشتند اما او به همین اندازه بسنده کرد که رویکرد سازمان سینمایی برای تعامل و گفتوگو با هنرمندان منتقد است و در یک کلام برای وصل آمدهایم.
واکنش سازمان سینمایی به مواضع اخیر برخی هنرمندان: ما برای وصل کردن آمدیماین درحالی است که یکی از پدیدههای مهم جشنواره که خیلی زود خود را نشان داد موضوع «سینما و کتاب» بود. امسال جشنواره فیلم کوتاه تهران توجه بهتری به کتاب دارد. از سویی مانند سالیان قبل نمایشگاه دائمی کتاب دارد و از سوی دیگر باکس فیلم کوتاهی با عنوان «کتاب و سینما» در نظر گرفته که در آن فیلمهایی که موضوعات خود را از کتابها الهام گرفتند یا به نوعی با کتاب در ارتباطند را اکران میکند.
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران در این باره عنوان کرد: سال گذشته تنها 2 فیلم اقتباسی در جشنواره حضور داشتهاند و امسال این تعداد به 12 فیلم افزایش یافته که من معتقدم اتفاق بسیار مهمی است چراکه منابع اقتباس آنها نیز منابع جدید و بدیعی است مانند منبع 2 اثر که از نقاشی اقتباس شدهاند.
البته دیروز در این بخش فیلمهای یک چیز سیاه، فلس، جناکات، لیدی و نارس اکران شدند.
دیروز نیز از دو کتاب در جشنواره با عناوین «مدیریت تولید فیلم» نوشته محمدرضا پاسدار و «ژانر در فیلم کوتاه» نوشته مجموعه نویسندگان رونمایی شد. آذرپندار در این رویداد گفت که هیچ جشنواره ای در ایران مانند جشنواره فیلم کوتاه تهران این ارتباط را با کتاب ندارد و ما امسال پس از گذشت یک روز فروش خوبی در نمایشگاه کتاب جشنواره داشتیم که این اتفاق راضیکننده و خوشحال کنندهای است.
بر اساس آماری که جشنواره منتشر کرده است تعداد 103 نسخه کتاب از مجموع 500 نسخه عرضه شده در نمایشگاه تخصصی «کتاب و سینما» در روز اول جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران به فروش رسید. کتابهایی که در نمایشگاه حضور دارند شامل 20 درصد تخفیف و کتابهایی که از سوی انجمن سینمای جوانان ایران منتشر شده شامل 25 درصد تخفیف میشوند.
از دیگر اتفاقات مهم سینمایی دیروز اکران فیلمهای دفاع مقدس در یک سالن و سانس جداگانه است. در این بخش دیروز فیلمهای به رنگ بی رنگ، آقای شهردار، آخرین پرواز، در پناه خاک، مطلع فجر، آقای مهدی زین الدین و رخ پوش اکران شد. امسال در میان فیلمهای دفاع مقدسی جشنواره دو فیلم اسرا و نوشابه مشکی نه تنها به عنوان فیلم مطرح دفاع مقدسی تا اینجای کار شناخته شدهاند بلکه در میان 5 فیلم برتر جشنواره در روز اول نیز حضور دارند. اسرا درباره یک زن پرستار در بیمارستانی در سوریه در میانه جنگ با داعش است و نوشابه مشکی درباره یکی از همرزمان شهید مهدی باکری که مانند او میخواهد پاکیزه به سوی خدا برود.
البته روز گذشته کلاسهای برگزار شده در جریان جشنواره توجه بسیاری را به خود جلب کرد؛ به این دلیل که استقبال گستردهای از سوی در این زمینه ثبت شد. دیروز کارگردان «علفزار» کاظم دانشی همراه با مریم اسمی خانی و رضا کیانیان بازیگر مطرح سینمای کشور ما کارگاههایی با عناوین بررسی نمونه فیلمهای ژانر و پرسش از بازیگردان برگزار شد. کیانیان در کلاس خود خاطره جالبی را گفت که مورد توجه بود. او گفت: در سینمای ایران برخی از کارگردانان مثل ابراهیم حاتمیکیا میگفتند من بلد نیستم به بازیگر بگویم چه بکند یا نکند، به همین دلیل آقای پسیانی را آورده بود که هم بازیگر برایش انتخاب کند و هم به آنها بگوید چه کنند و چه نکنند.
پس این یک سلیقه شخصی کارگردان است. برخی کارگردانان میگویند خودمان بلد هستیم. در نتیجه با دو دسته کارگردان رو به رویم؛ آنهایی که بلدند و آنهایی که دوست دارند این موضوع را به دیگران بسپارند. بازیگردانی یک شغل نیست، یک تایتل نیست و دلیلی برای خوب یا بد بودنش نیست. در «آژانس شیشهای» من اولین بازیگردانی را انجام دادم. آن موقع حاتمیکیا به پسیانی گفته بود یک نفر را به من معرفی کن، او من را معرفی کرده بود، اما حاتمیکیا گفته بود کیانیان را نمیخواهم چون او بیشتر شبیه فیلسوفهاست! این را هم از روی نوشتههایم دریافته بود و گفته بود کیانیان دوست دارد با همه بحث کند و من دوست ندارم او باشد، اما در نهایت مقرر شد من در «آژانس شیشهای» بازیگردانی کنم.
اما در پایان یکی از اتفاقات شیرین جشنواره فیلم کوتاه تهران برگزاری اولین همایش دانشآموختگان آن در سینما ملت بود. اتفاق خوبی که در این رویداد افتاد این بود که دانشآموختگان انجمن سینمای جوانان ایران صاحب کانون شدند. سعید نجاتی رئیس کانون دانشآموختگان انجمن سینمای جوانان در این باره توضیحاتی را ارائه داد و گفت که این همایش ادامه خواهد داشت و قرار است اقداماتی برای هویت افراد کانون انجام گیرد که در اولین قدم فکر میکنم عضویت و کارتهای این اعضا از همهچیز مهمتر است که این کارتها چه در داخل و چه به صورت بینالمللی باید اهمیت خود را داشته باشد و ما نیز پیگیر بخش بینالملل آن هستیم چراکه انجمن سینمای جوانان ایران بزرگترین مدرسه فیلمسازی در تمام دنیاست و این حق اعضای این مدرسه است تا خدماتی که مهم است به افراد حاضر در این کانون تعلق گیرد.
روز سوم سیونهمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران چهفیلمهایی اکران میشود؟