دوشنبه 5 آذر 1403

دلار فرزین جایگزین دلار جهانگیری شد؟ واکنش ها به یک تصمیم

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
دلار فرزین جایگزین دلار جهانگیری شد؟ واکنش ها به یک تصمیم

محمدرضا فرزین رئیس جدید بانک مرکزی در نخستین مصاحبه خبری خود درباره قیمت دلار در سامانه نیما نرخ 28 هزار و 500 تومان را اعلام و به مردم دلگرمی داد که اجناس وارداتی با این نرخ ارزش‌گذاری می‌شوند و از نوسانات بازار آزاد تاثیری نخواهند گرفت.

عرشه آنلاین: محمدرضا فرزین رئیس جدید بانک مرکزی در نخستین مصاحبه خبری خود درباره قیمت دلار در سامانه نیما نرخ 28 هزار و 500 تومان را اعلام و به مردم دلگرمی داد که اجناس وارداتی با این نرخ ارزش‌گذاری می‌شوند و از نوسانات بازار آزاد تاثیری نخواهند گرفت.

به گزارش عرشه آنلاین این اظهارنظر ما را یاد اظهارنظر معروف اسحاق جهانگیری معاون اول دولت روحانی در فروردین 97 می‌اندازد. زمانی که نرخ ارز به 12، 13 و... رسیده بود در تلویزیون حاضر شد و محکم گفت: نرخ دلار از فردا (سه‌شنبه) برای تمام فعالان اقتصادی و برای رفع همه نیازهای قانونی و اداری آنان، نیازهای خدماتی مسافران، دانشجویان، محققان و دانشمندانی که برای کارهای تحقیقاتی خود به ارز نیاز دارند، 4200 تومان خواهد بود. فعالان اقتصادی و مردم هیچ دغدغه‌ای برای تأمین ارزشان با این نرخ نباید داشته باشند.

تجارت نیوز دراین باره نوشت نخستین اظهارات رئیس کل جدید بانک مرکزی نشان داد که قرار نیست بحران بازار ارز با تکیه بر اصول اقتصادی حل و فصل شود و بناست دولت همچنان بر طبل کنترل دستوری بازارها بکوبد. محمدرضا فرزین هم نیامده برای نرخ نیمایی تعیین تکلیف کرد و قیمت آن را به طور ثابت، 28 هزار و 500 تومان اعلام کرد! این در حالی است که طی هفته‌های گذشته قیمت دلار نیمایی وارد کانال 30 هزار تومانی شده بود.

نکته بااهمیت دیگر اینکه رئیس کل جدید بانک مرکزی برای بازاری تعیین تکلیف کرده که بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا عمل می‌کند و قیمت‌ها در آن با اهرم‌هایی نظیر تورم و متغیرهای پولی تقویت یا تضعیف می‌شود.

او در همین حال مدعی شده است که واردات تمام کالاهای اساسی و مواد اولیه و ماشین‌آلات را با نرخ نیمایی و با قیمت 28 هزار و 500 تومان تامین خواهد کرد.

ایرنا: تفاوت ماهوی تثبیت نرخ ارز نیمایی در رقم 28500 تومان با ارز 4200 تومانی

خبرگزاری ایرنا نوشت: تأمین ارز واردات کالاها با نرخ هر دلار 4200 تومان، سیاستی است که در 20 فروردین سال 1397 از سوی دولت دوازدهم تصویب شد. در روز تصویب این سیاست، نرخ دلار در بازار آزاد 5865 تومان بود و نسبت به ابتدای سال 1397 حدود 900 تومان گران شده بود.

مهم‌ترین ایراد سیاست ارز 4200 تومانی آن بود که دولت اعلام کرد برای همه مصارف ارزی، دلار 4200 تومانی تخصیص می‌دهد، اشتباهی که سبب شد چندین میلیارد دلار منابع ارزی کشور در چند ماه برای واردات کالاهای غیرضروری خرج شود. نرخ ارز نیمایی 28500 تومانی که محمدرضا فرزین رئیس‌کل جدید بانک مرکزی وعده داده تفاوت ماهوی با ارز 4200 تومانی دارد:

اولا منبع تامین ارز نیمایی 28500 تومانی ارزهای صادرات غیرنفتی است، نه ارز نفتی.

ثانیا ارز نیمایی فقط برای کالاهای اساسی، مواد اولیه و ماشین‌آلات اختصاص می‌یابد، نه همچون ارز 4200 که برای همه مصارف ضروری و غیرضروری عرضه و به فساد منجر شد.

ثالثا در سامانه نیما در ماه‌های اخیر همواره عرضه ارز بیش از تقاضا (حتی تا 10 برابر) بوده است چراکه فقط واردکنندگان کالاهای اساسی، تجهیزات، ماشین‌آلات و مواد اولیه که از دستگاه‌های مربوطه مجوز ثبت سفارش دارند می‌توانند از این سامانه اقدام به تامین ارز واردات کنند.

کانال تلگرامی که عنوان سپاه قدس بر آن قرار دارد نوشت : انتصاب نامناسب فرزین برای بانک مرکزی آنقدر واضح بود که او با اولین تصمیم خود دلیل نامناسب بودنش را نشان داد!

اولین تصمیم در اولین قدم، باعث رانت و فساد خواهد شد. تثبیت ارز روی 28500 باعث فساد و رانت خواهد شد و مردم تنها متضرر این تصمیم خواهند بود. این تصمیم چه فرقی کرد با دلار 4200 تومانی جهانگیری! مگه شما نمی‌گفتید این اختلاف قیمت، فسادزاست؟ پس چه جراحی اقتصادی شد؟ به زودی باید شاهد بازداشت کسانی باشیم که ارز 28000 تومانی گرفتند کالا وارد کنند و 44000 تومان آزاد فروختند...

قیاس 28500 فرزین با 4200 جهانگیری درست نیست

مجید شاکری، اقتصاددان نوشت: من تا مشخص شدن جزییات صبر می‌کنم، اما قیاس 28500 آقای فرزین با 4200 آقای جهانگیری درست نیست. دلار جهانگیری تثبیت یک "نرخ" هست. دلار فرزین تثبیت یک میانگین است. دستکم چیزی شبیه تخلیه منابع باکیفیت که درباره یوروی EIH در سال 97 رخ داد اینجا مطرح نیست.

هم اکنون دیگران می خوانند 9 دی 1401 - 12:04

بیشتر بخوانید

دلار فرزین جایگزین دلار جهانگیری شد؟ واکنش ها به یک تصمیم 2
دلار فرزین جایگزین دلار جهانگیری شد؟ واکنش ها به یک تصمیم 3