دوشنبه 1 بهمن 1403

دومینوی رسوایی در آمریکا

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

ماموران اف بی آی در حال جست‌وجو در خانه شخصی جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات‌متحده هستند. همزمان جمهوری‌خواهان در حال حمله به او هستند. دموکرات ها نیز تمایلی به دفاع از او ندارند. به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، وکلای بیشتری در حال استخدام هستند. شاهدان در حال مصاحبه هستند. سخنگوی مطبوعاتی کاخ سفید با سوالاتی مواجه می‌شود که او نمی‌تواند یا تمایلی ندارد، پاسخ دهد.

اما در میان داستانِ آشنایِ رسوایی در واشنگتن، مهم‌ترین هزینه برای رئیس جمهور ممکن است هزینه فرصت باشد: حتی اگر هیچ نتیجه ای از تحقیقات بازپرس ویژه جدید در مورد سوءاستفاده تیمش از اسناد طبقه بندی نشده به دست نیاید، از نظر سیاسی در عمل بایدن را با رئیس جمهور سابق این کشور دونالد جی. ترامپ، به دلیل نگه داشتن اسناد محرمانه هم تراز کرده است. موارد به طور قابل‌توجهی در جزئیات خود متفاوت هستند، همان‌طور که بارها اشاره شده است؛ بایدن با مقامات همکاری کرده و از آنها برای تفتیش خانه اش دعوت کرده است، در حالی که دونالد ترامپ حتی پس از احضار، از تلاش ها برای بازیابی اسناد سرپیچی کرد و قاضی را واداشت تا حکم بازرسی صادر کند. اما داستان انبار کردن اسناد به اندازه کافی شبیه به هم هستند و به عنوان یک موضوع حساس، دموکرات ها دیگر نمی‌توانند از این موضوع علیه ترامپ استفاده سیاسی کنند و بازرسان ممکن است کار را سخت تر برای پیگرد قضایی علیه رئیس جمهور سابق ادامه دهند.

دیوید اکسلرود، مشاور ارشد سابق باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، می گوید: «این احتمال وجود دارد که وقتی تحقیقات تکمیل شد، اعلام شود که پرونده بایدن یکی از اشتباهات ناخواسته باشد: بی احتیاطی، اما نه سرپیچی عمدی از قوانین یا قانون.» او می افزاید: «پرونده ترامپ بسیار متفاوت و جدی تر است. اما در دادگاه افکار عمومی، این خطوط ممکن است اکنون مبهم باشد.» اگر این اطلاعات مخرب که قطره ای از پرونده بایدن منتشر می‌شود، ادامه پیدا کند، ممکن است وضعیت حتی مبهم تر نیز شود. متحدان دموکرات به طور فزاینده ای از کاخ سفید ناامید می شوند که کشف اسناد محرمانه را به مدت دو ماه از مردم پنهان کرده بود و حتی پس از گزارش آن، فقط اطلاعات جزئی ارائه داده اند. اما حالا اعلام می‌شود که جست‌وجوی کامل تری در حال انجام است و ابعاد فراگیرتری پیدا کرده است. این تصور عمومی که همه این کار را انجام می‌دهند، با کشف آخرین اسناد طبقه بندی شده در خانه معاون رئیس جمهور سابق مایک پنس در ایندیانا تقویت می‌شود.

وکیل مایک پنس اعلام کرد که یکسری اسناد با مهر محرمانه به تازگی در منزل این معاون سابق دونالد ترامپ در ایالت ایندیانا آمریکا پیدا و تحویل اف بی آی شده است. «گرگ جیکوب» وکیل «مایک‌پنس» معاون رئیس جمهوری سابق آمریکا در نامه هایی که سه شنبه به دست رویترز رسیده، این اطلاعات را ارائه کرده است. او در نامه ای مورخ 18 ژانویه خطاب به «آرشیو ملی»، آنها را از وجود این اسناد در خانه معاون سابق دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا مطلع کرده و در نامه ای دیگر مورخ 22 ژانویه به این نهاد اطلاع داده که اف بی آی برای تحویل گرفتن این اسناد به خانه پنس مراجعه کرده است. شباهت پرونده بایدن و پنس در این است که هر دو مایل به همکاری بوده اند.

با این حال کشف این اسناد در منزل پنس، او را همچون دونالد ترامپ و جو‌بایدن، رئیس جمهوری دموکرات آمریکا که اسنادی با علامت محرمانه در اقامتگاه های آنها پیدا شده، تحت فشار قرار می‌دهد. گرگ جیکوب در نامه مورخ 18 ژانویه به آرشیو ملی آمریکا گفته است: «بعد از انتشار گزارش هایی درباره پیدا شدن اسناد محرمانه در اقامتگاه بایدن، پنس از سر احتیاط اقدام به بررسی مدارکی کرد که در منزلش وجود داشت. مشاور حقوقی، یک تعداد سند را که احتمالا حاوی اطلاعات حساس یا محرمانه هستند، در میان اسناد شناسایی کرد. مایک پنس فورا آنها را به مکان امنی منتقل کرده و برای جابه‌جایی بهتر منتظر نظرات آرشیو ملی شد.

مشاور حقوقی پنس در جریان محتوای این اسناد قرار نگرفته و به محض رویت علامت محرمانه، آنها را جدا کرد.» همچنین در نامه 22 ژانویه وکیل پنس آمده است، وزارت دادگستری ایالات‌متحده «فرآیندهای استاندارد را کنار گذاشته و خواستار دسترسی مستقیم به اسناد اقامتگاه این معاون سابق دونالد ترامپ شد.» با توافق پنس، عوامل اف بی آی شامگاه 19 ژانویه برای جمع آوری این اسناد از گاوصندوق به اقامتگاه مستقر در ایندیانا مراجعه کردند.

--> اخبار مرتبط