شنبه 10 آذر 1403

دکترین جنگ نیابتی آمریکا عامل ترویج تروریسم در خاورمیانه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
دکترین جنگ نیابتی آمریکا عامل ترویج تروریسم در خاورمیانه

اسلام‌آباد - ایرنا - یک تحلیلگر ارشد پاکستانی، دکترین جنگ‌های نیابتی آمریکا را عامل اصلی صدور تروریسم، تخریب و طرح تجزیه کشورها در خاورمیانه دانست و گفت: سیاست آغشته به تروریسم آمریکا ایده فروپاشی دولت و کشورها را در سطح منطقه‌ای و بین المللی ترویج می‌دهد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا، "شاه رخ محبوب" در گزارشی با عنوان "خاورمیانه، منطقه جنگ‌های فنا ناپذیر" که در روزنامه انگلیسی زبان "دیلی تایمز" پاکستان منتشر شد، نوشت: دکترین جنگ‌های نیابتی آمریکا بر پایه حمایت از شورشیان و گروه‌های مخالف در دیگر کشورها است.

وی در این تحلیل افزود: صدور تروریسم و نابودی، اساس سیاست آمریکا در این منطقه محسوب می‌شود که تاریخ نمونه آن را به ما در یوگسلاوی، شوروی سابق، ویتنام، افغانستان و کشورهای خاورمیانه نشان می‌دهد.

این ستون نویس پاکستانی افزود: خاورمیانه به دلایل سیاسی، اقتصادی و همچنین اختلافات فرقه‌ای سرنوشت ساز شد و یک نقطه مشکل را در دل خود جای داد به طوری که دولت‌های این منطقه نتوانستند وضعیت را مدیریت کنند و زمانی که اداره دولت‌ها تضعیف شود ایده تجزیه کشورها در سطح منطقه‌ای و بین المللی ترویج پیدا می‌کند.

وی گفت: فروپاشی یک کشور باعث می‌شود تا قلمروهای آن به محلی امن برای تروریست‌ها، عرضه سلاح و یا تحرکات فرقه‌گرایانه علیه همسایگان تبدیل شود. امروز برخی از کشورهای جهان اسلام به وضعیت سلب حکومت و بی‌قانونی کشیده شده‌اند. لیبی، مصر، غزه، سوریه، افغانستان، یمن، لبنان، عراق و سودان تحت تاثیر این وضعیت قرار گرفته‌اند.

لزوم تنش‌زدایی میان دو قدرت خاورمیانه 

نویسنده پاکستانی، جمهوری اسلامی ایران و عربستان را دو قدرت اسلامی در منطقه خاورمیانه توصیف کرد و نوشت: تقابل میان این دو قدرت راه به جایی نخواهد برد، بلکه طولانی شدن آن پیامدهای جدی بر وضعیت جمعی و بافت اجتماعی کل ملل اسلامی خواهد داشت.

وی با یادآوری تلاش‌های دولت پاکستان برای میانجیگری بین تهران و ریاض و همچنین لزوم حمایت سایر کشورهای جهان اسلام از دیپلماسی تنش‌زدایی، هشدار داد: هرگونه رویکرد جانبدارانه در بحث تنش‌های فعلی در منطقه باعث تشدید نزاع‌های فرقه‌ای خواهد شد بنابراین پاکستان باید مراقب باشد.

شاه رخ محبوب، حفظ روابط نزدیک و تعاملات صمیمانه با هر دو قدرت خاورمیانه ایران و عربستان را در راستای منافع ملی پاکستان دانست و تاکید کرد: اسلام‌آباد این موضوع را روشن ساخته است که هرگز اجازه نخواهد داد تا هیچ کشوری از قدرت نظامی پاکستان علیه کشور دیگر در خاورمیانه استفاده کند.

این کارشناس پاکستانی تاکید کرد: اعراب منطقه نباید انتظار داشته باشند که آنان برای پیشبرد اهداف باریک و خودخواهانه خود بتوانند حمایت اخلاقی و نظامی پاکستان را کسب کنند.

وی با انتقاد از عملکرد ضعیف و ناکارآمدی سازمان همکاری اسلامی در پرداختن به مسائل جهان اسلام، بر لزوم حمایت سایر کشورهای مسلمان از تلاش‌های دیپلماتیک پاکستان برای تنش‌زدایی تاکید کرد و افزود: باید از ظرفیت‌های بالقوه سازمان هشت کشور اسلامی درحال توسعه موسوم به دی -8 نیز برای تنش زدایی در منطقه استفاده کرد.

شاه‌رخ محبوب افزود: باید یک کمپین دیپلماتیک با روش‌های منظم و هماهنگ با چین و سایر اعضای گروه دی -8 آغاز شود تا تنش‌ها در خاورمیانه به حداقل برسد، پاکستان نیز می‌تواند برای پیشبرد این طرح نقش داشته باشد.

*س_برچسب‌ها_س*