دیکتاتور حیلهگر از زندان فرار کرد؟
خبر فرار و رهایی عمر البشیر، دیکتاتور حیلهگر سودان از زندان که این روزها در حد شایعه است، گویا رنگ واقعیت به خود گرفته است.
سودان ده روز است که شاهد جنگ داخلی است؛ امری که با آن غریبه نیست و از زمان استقلال تاکنون به تجزیه آن و قتلعامهای متعدد منتهی شده است.
در این تاریخ پرتلاطم کسی که بیش از همه نامش شنیده شده کسی نیست جز «عمر البشیر»، ژنرالی حیلهگر و خوششانس که سرانجام خشم عمومی از سریر قدرت به زیرش کشید اما انگار بخت بلندش هنوز کار میکند و خبر فرار و رهایی او از زندان که این روزها در حد شایعه است، شاید رنگ واقعیت به خود بگیرد.
عمر حسن البشیر اول ژانویه 1944 در روستای «حوشبانقا» در نزدیکی شهر «شندی» در شمال سودان به دنیا آمد. در سال 1981 بود که تحصیل در دانشکده ارتش را به پایان رساند و سپس سال 1983 در رشته فرماندهی نظامی در مالزی مدرک کارشناسی گرفت و بعدا در سال 1987 تحصیل در علوم اداری را تکمیل کرد.
عمر البشیر نسبتا دیر وارد ارتش شد اما خیلی زود فهمید که ارتش بهترین راه برای ترقی در میدان سیاست سودان است.
وی در سال 1989 با تعدادی از افسران ارتش، الصادق المهدی، نخست وزیر منتخب را سرنگون کرد و خودش قدرت را به دست گرفت و بعد از آن بود که سه بار به عنوان رئیس جمهور در انتخابات پیروز شد.
عمر البشیر، هفتمین رئیس جمهور سودان از سال 1989 تا سال 2019 و رهبر حزب کنگره ملی بود. او 30 سال در سودان یکهتازی کرد و از این منظر طولانیترین دوره حکمرانی را در میان رؤسای جمهور سودان داشت. او همچنین طولانیترین دوره حکمرانی را در خاورمیانه و آفریقا در میان کسانی دارد که با کودتا به قدرت رسیدهاند.
در همین دوره طولانی زمامداری بود که در اکتبر 2005 او برای پایان جنگ دوم داخلی سودان وارد مذاکره شد که نتیجه آن برگزاری همه پرسی برای استقلال سودان جنوبی بود؛ مسئلهای که عمر البشیر همواره از آن میترسید و به این ترتیب سودان به دو بخش تقسیم شد: سودان و سودان جنوبی.
البشیر همچنین بر جنگ دارفور نظارت داشت که منجر به کشته شدن هزاران نفر در این منطقه شد. همچنین 2.5 میلیون نفر از ساکنان آواره شدند و بحرانی میان سودان و چاد به وجود آمد.
عمر البشیر به نظر فرد خوش شناسی میرسید که توانسته بود با استفاده از سیاست «لبه پرتگاه» و «شطرنج بازی در عرصه بینالمللی» بارها از بحرانهای بی شمار و انزوای بینالمللی گرفته تا جنبشهای شورشیان جان سالم به در ببرد و سالهای طولانی بر سودان حکمرانی کند.
اما سرانجام وخامت وضعیت اقتصادی باعث شد دیگر نتواند قدرت را حفظ کند.
از عمر البشیر به عنوان شخصیتی مغرور و خودپسند یاد میشود که معمولا در معرض انتقاداتی به دلیل حکومت دیکتاتوریاش قرار میگرفت. او اولین رئیس جمهوری بود که در دوره ریاست جمهوریاش از سوی دیوان کیفری بینالمللی به قتل جمعی، تجاوز و غارت و جنایتهای دیگر علیه غیرنظامیان در دارفور متهم شد. دادگاه کیفری بینالمللی چهارم مارس 2009 حکم جلب او را صادر کرد و 12 ژوئیه 2010 نیز حکم جلب دیگری به اتهام کشتارجمعی برای او صادر شد.
میگویند عمر البشیر شخصیت زودجوشی داشت و زمانی که غرورش جریحه دار میشد از الفاظ نامناسبی استفاده میکرد. در تجمعهای بزرگ یونیفرم نظامی میپوشید و به نظر با اعتماد به نفس میرسید و عصایش را در هوا میچرخاند اما زمانی که در مقابل رسانهها قرار میگرفت، خود را محجوب نشان میداد.
عمر البشیر گرچه فرزندی ندارد اما دو زن دارد. زن اول او دخترعمویش فاطمه خالد و زن دومش وداد بابکر عمر، بیوه ابراهیم شمس الدین، عضو شورای انقلاب نجات ملی است. او فرماندهان را ترغیب میکرد که با بیش از یک زن ازدواج کنند و سرپرستی بیوههای جنگ داخلی را که دو دهه ادامه داشت، برعهده بگیرند.
او در سالهای اول حکمرانیاش به شدت خود را طرفدار اجرای شرع نشان میداد و قوانین اسلامی را در سرتاسر کشور اجرا میکرد اما خیلی زود دوره ریاست جمهوری او شاهد بازداشتهای گسترده سیاسی، شکنجه، سرکوب اعتراضات دانشجویان و افزایش سطح فقر بود.
عمر البشیر بعد از رسیدن به قدرت تمام احزاب سیاسی را تعلیق کرد. او خود را رئیس شورای رهبری انقلاب رهایی ملی اعلام و پستهای نخست وزیر، رئیس نیروهای مسلح و وزیر دفاع را برعهده گرفت. او احزاب سیاسی و روزنامههای مستقل را ممنوعالفعالیت کرد و دستور حبس شخصیتهای سیاسی و روزنامهنگاران مهم را داد. همچنین تعدادی از فرماندهان عالی ارتش را که به نظر میرسید از رهبران کودتا بودند، اعدام کرد.
او سودان را وارد تنش سیاسی عمیقی کرد و هر روز قدرت خود را افزایش داد. حیات سیاسی طولانی او پر از جنگ، نزاع و فساد گسترده بود با این حال او برای مدت 30 سال با مشت آهنین حکمرانی کرد اما زمین محکمی که بر آن ایستاده بود به شدت زیر پاهایش لرزید و سودانیها علیه او به خیابانها آمدند و زیاد طول نکشید تا برکنار و محاکمهاش آغاز شد.
به خاطر حکم جلبی که برای البشیر صادر شد، او بر روی خاک هیچ کشور غربی پا نگذاشت اما در سفر به دیگر کشورها از جمله کشورهای آفریقایی و خاورمیانه، روسیه و چین آزاد بود.
البشیر یک شطرنج باز ماهر بود. او دائما میدانست چگونه از دشمنیها در اطرافش برای بازی کردن با دشمنان و تسویه حساب با آنها استفاده کند. برای مثال از علی عثمان طه، معاون رئیس جمهور سودان در آن زمان برای کنار گذاشتن حسن الترابی، مؤسس اخوان المسلمین سودان کمک گرفت. بعدا از ژنرال بکری حسن صالح، تنها نظامی از کودتاچیانی که با او باقی مانده بود برای دور کردن علی عثمان طه استفاده کرد. او به هیچ وجه به دشمنانش رحم نمیکرد. او بعد از چند ساعت از شکست تلاش برای کودتا در آوریل 1990، 28 افسر را اعدام کرد و انواع شکنجهها را علیه زندانیان سیاسی به کار میگرفت. دستگاههای امنیتی او دهها معترض جوان را طی اعتراضات 2013 در خیابانهای خارطوم به قتل رساندند. او دستور بمباران روستاهای دارفور و کشتن هزاران تن از آنها را داد به این دلیل که علیه قدرت او شورش کردند.
البشیر همچنین به حامیانش رشوههای سخاوتمندانهای میداد و به آنها اجازه میداد با فساد و معاملات مشکوک ثروت زیادی را جمع آوری کنند.
حتی در روابط خارجه روش حیلهگرانهای را به کار میبرد. او ابتدا حمله صدام به کویت و از سویی ائتلاف با ایران را تأیید کرد اما بعد بنادرش را به روی ناوهای غربی باز کرد و با ایرانیها بد شد و با عربستان و امارات ائتلاف کرد و ارتش سودان را در ازای پول به جنگ عربستان در یمن فرستاد. او همچنین روابط خوبی با ترکیه برقرار کرد. ابتدا با اریتره علیه اتیوپی ائتلاف کرد بعد موضعش را تغییر داد و علیه اریتره با اتیوپی ائتلاف کرد.
سال 2013 تظاهرات مردمی گستردهای علیه دولت او به دلیل افزایش یارانه سوخت به راه افتاد که منجر به کشته شدن 200 معترض شد.
از دسامبر 2018 البشیر با اعتراضات گسترده دیگری روبرو شد. معترضان خواهان برکناری او شدند. وضعیت وخیم اقتصادی از دلایل درخواست معترضان برای برکناری او بود.
در سال 2019 وی بازداشت شد و دوره انتقالی برای دو سال در سودان آغاز شد. این اقدام به دنبال کودتای عبدالفتاح البرهان، رهبر کنونی شورای انتقالی سودان و فرمانده ارتش این کشور رخ داد و عمرالبشیر بازداشت و زندانی شد. اولین جلسات محاکمه البشیر ژوئیه 2020 آغاز شد.
عمر حسن البشیر، دیکتاتور سودان از آن زمان تاکنون در زندان به سر میبرد. بعد از درگیریهایی که از ده روز پیش میان نیروهای عبدالفتاح البرهان و نیروهای محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی، فرمانده نیروهای واکنش سریع رخ داده، روز گذشته رسانههای محلی سودان از فرار تعداد زیادی از زندانیان زندان کوپر در شمال خارطوم خبر دادهاند که اخباری ضد و نقیضی نیز از فرار عمر البشیر به همراه این زندانیان منتشر شد در حالی که پلیس سودان فرار البشیر و زندانیان رژیم سابق این کشور را تکذیب کرد.
با این حال حتی با تکذیب این خبر بعید نیست که شاید عمرالبشیر بتواند از اوضاع نابسامان حاکم در کشورش استفاده کرده و از آنچه در زندان و محاکمه در انتظارش است، بگریزد. این بارقه امیدی است که این روزها میتوان در دل البشیر رد آن را دید و حدس زد.
منبع: ایسنا هم اکنون دیگران می خوانند-
فاجعه ملی در تهران | اتوبان آزادگان فروریخت
-
ماجرای جنجالی ضربوشتم زن جوان در کنسرت سیروان خسروی به دلیل بیحجابی + جزئیات جدید
-
هشدار! اتفاق هولناک و روزهای سختی در انتظار ایران است
-
ماجری یک تصویر جنجالی از یاسمین پهلوی در اسرائیل + عکس
-
استوری جدید و تلخ هانیه توسلی که بوی مرگ میدهد + عکس
-
روایت تکاندهنده و دردناک پدر و مادر «فرشاد»، نوزادی که در سردخانه دوباره زنده شد
-
ماجرای دردناک پرت شدن دختر 16ساله سنندجی از سرویس مدرسه در اعتراضات | «هستی حسین پناهی» تهدید شده بود؟