راهکار کنترل نقدینگی؛ تعاملات اقتصادی با جهان است / پیمان شانگهای مؤثر خواهد بود؟
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بررسیهای آمار نشان میدهد که از گذشته تا به امروز شاهد رشد نقدینگی در کشور بودهایم بهگونهای که بر اساس گزارش بانک مرکزی میزان حجم نقدینگی در پایان مردادماه سال جاری معادل 54017.9 هزار میلیارد ریال بوده است که این رقم نسبت به پایان سال 1400 معادل 11.8 درصد رشد است. البته این نرخ در مقایسه با رشد متغیر مذکور در دوره مشابه سال قبل به میزان یک درصد کاهش...
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بررسیهای آمار نشان میدهد که از گذشته تا به امروز شاهد رشد نقدینگی در کشور بودهایم بهگونهای که بر اساس گزارش بانک مرکزی میزان حجم نقدینگی در پایان مردادماه سال جاری معادل 54017.9 هزار میلیارد ریال بوده است که این رقم نسبت به پایان سال 1400 معادل 11.8 درصد رشد است.
البته این نرخ در مقایسه با رشد متغیر مذکور در دوره مشابه سال قبل به میزان یک درصد کاهش داشته است، بااینوجود همچنان شاهد نقدینگی در کشور بودهایم.
تاریخ انقلاب اسلامی نشان میدهد که به سبب سیاستهای غلط اتخاذ شده توسط دولتها و تحریم، افزایش نقدینگی همواره در کشور وجود داشته است.
در دهه نخست انقلاب رشد این متغیر حدود 507 درصد بوده است، با وجود گذر از جنگ تحمیلی، اما در دوران علیاکبر هاشمی رفسنجانی نیز شاهد افزایش این نرخ بودهایم بهگونهای که دوران هشتساله وی رشد نقدینگی 643 درصدی مشاهده میشود که علت این امر را شاید بتوان به سازندگی و مخارج مربوط به بازسازی پس از جنگ نسبت داد.
تغییر رویکرد اقتصادی دولت در دوران سید محمد خاتمی و تعاملات جهانی سبب شد حجم نقدینگی در دوران هشتساله دوم خردادیها 488 درصد برآورد شود که در میان دولتها کمترین میزان بوده است.
دوره هشتساله محمود احمدینژاد نیز شاهد رشد نقدینگی 609 درصد بودهایم بااینوجود عملکرد فاجعهبار در میان رؤسای جمهور به حسن روحانی مربوط میشود.
کسری شدید بودجه دولت در سایه تمرکز بیش از حد به برجام و اعطای اعتبارات حمایتی به سبب کرونا از دلایل رشد نقدینگی در دولت تدبیر و امید بوده است، البته دلیل اصلی رشد 704 درصدی نقدینگی در دوران هشتساله روحانی به خروج آمریکا از برجام و عدم وجود برنامه اقتصادی مربوط میشود.
در دولت سیزدهم نیز در دوازده ماه منتهی به مردادماه، نرخ رشد نقدینگی معادل 37.8 درصد بوده است و ازآنجاییکه نقدینگی یکی از عوامل اصلی در رشد تورم است، لذا با چنین شیوهای نمیتوان انتظار کاهش تورم داشت.
به عبارت دقیقتر تا زمانی که نقدینگی در کشور کاهش پیدا نکند، کنترل تورم به شکل دقیق و کامل محقق نخواهد شد. اما کنترل نقدینگی چگونه محقق خواهد شد؟
راهکار خروج از نقدینگی؛ تعاملات اقتصادی با جهان
مسعود دانشمند، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با دانشجو به موضوع افزایش نقدینگی در کشور اشاره و اعلام کرد: سالانه به طور متوسط نزدیک به 35 درصد نقدینگی در کشور ایجاد میشود و این امر از دولتها پیشین وجود داشته است و ادامه روند فعلی سبب افزایش تورم خواهد شد.
به گفته این کارشناس اقتصادی، راهکار کنترل نقدینگی، افزایش تعاملات اقتصادی با جهان است، گفت: منظور از تعاملات اقتصادی، مباحث سیاسی نبوده است؛ بلکه دولت باید به دنبال بهرهبری اقتصادی از طریق تعاملات با جهان باشد.
موفقیت پیمان شانگهای در گروه تعاملات اقتصادی نه سیاسی
دانشمند تأکید کرد: پیمانهای نظیر شانگهای زمانی موفقیتآمیز خواهد بود که دولت به دنبال تعامل اقتصادی دقیق باشد تا ظرفت تولید کشور از 50 درصد کنونی به بیش از 80 درصد افزایش دهد.
وی در انتها گفت: تعامل اقتصادی دقیق، به معنی اشتغال و در نهایت افزایش تولید ناخالص داخلی است به طبع آن شاهد کنترل تورم، افزایش ارزش پول ملی و افزایش درآمدهای مالیاتی خواهیم بود.
انتهای پیام /