رشد اقتصادی کشور / سیاست های ضد تورمی دولت جواب داد؟
داوود منظور، رئیس سازمان برنامهوبودجه با اشاره به تداوم رشد اقتصادی در فصل پاییز و همچنین کاهش تورم در بهمن ماه گفت: شعار سال یعنی رشد اقتصادی و کاهش تورم در حال محقق شدن است.
مرکز آمار در گزارش جدید خود اعلام کرده است که بهرغم سیاستهای ضدتورمی دولت، رشد اقتصادی همچنان در حال افزایش است و تا پایان فصل پاییز به 6.7 درصد رسیده است. این گزارش همچنین بیان میکند که رشد تولید ناخالص داخلی در پاییز امسال به 5.1 درصد با درآمد نفت و 2.5 درصد بدون درآمد نفت رسیده است؛ این نشان میدهد که رشد این شاخص اقتصادی همچنان مانند دورههای قبلی ادامه دارد.
ازطرف دیگر باید به این نکته نیز اشاره کرد که در9ماهه امسال شاخص تشکیل سرمایه ثابت ناخالص رشد 4.7درصدی را ثبت کردهاست. میتوان گفت تحقق رشد 6.7 درصدی اقتصاد کشور تا پایان فصل پاییز در شرایطی رخ داد که بانک مرکزی سیاستهای انقباضی را اجرا کرد که هرکدام میتوانست اثر منفی بر رشد اقتصادی کشور داشته باشد.
افزایش تسهیلات برای رونق تولید
ازاینرو به نظرمیرسد با حمایت دولت سیزدهم از فعالیتهای اقتصادی همچون رونق تولید دو متغیر اقتصادی شامل رشد اقتصادی و کاهش تورم بهطور همزمان محقق شدهاست. این امر با سیاستهایی همچون کاهش مالیات واحدهای تولیدی از 25درصد به 18درصد، تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار، اجرای سیاستهای مختلف به منظور تأمین مالی واحدهای تولیدی، تغییر ترکیب هزینههای بودجه در راستای افزایش بودجه عمرانی و زیرساختی اجرایی شد و توانست سهم زیادی را در رشد اقتصادی ایفا کند، بهطوریکه نگاهی به تسهیلات ارائه شده بانکهای کشور به بخش خدمات و صنعت سبب رشد تولید شدهاست.
مهار تورم
داوود منظور، رئیس سازمان برنامهوبودجه با اشاره به تداوم رشد اقتصادی در فصل پاییز و همچنین کاهش تورم در بهمن ماه گفت: شعار سال یعنی رشد اقتصادی و کاهش تورم در حال محقق شدن است. وی تصریح کرد: رشد اقتصادی بدون نفت 2.5درصد است؛ بهدلیل موقعیتهایی که برای صنعت نفت کشور فراهم شده رشد بالایی را تجربه میکند و موجب افزایش رشد اقتصادی کشور شدهاست. منظور بیان کرد: نرخ رشد گروه صنایع و معادن شامل نفت 6.9درصد، صنعت 1.3درصد، گروه خدمات 4.6درصد و کشاورزی منفی یک درصد است. رئیس سازمان برنامهوبودجه اعلام کرد: نرخ رشد تا پاییز امسال 6.7درصد و بدون نفت 4.2درصد است. رئیس سازمان برنامهوبودجه همچنین با اشاره به کاهش تورم نقطهای، ماهانه و سالانه در بهمن ماه براساس گزارش مرکز آمار ایران همچنین نوشت: طی بهمن ماه امسال، نرخ تورم نقطهای 2.7درصد، تورم ماهانه 1.2درصد و تورم سالانه 1/1درصد نسبت به دیماه کاهش داشته است.
کمک تسهیلات
سهم تسهیلات پرداختی بابت تأمین سرمایه در گردش بخش صنعت و معدن در10ماهه امسال1402 معادل 10402.3هزار میلیارد ریال بوده است که حاکی از تخصیص 39.3درصد ازمنابع تخصیصیافته به سرمایه در گردش تمام بخشهای اقتصادی (مبلغ 26527.9هزار میلیارد ریال) است. از12769.5هزار میلیارد ریال تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن معادل 81.6درصد آن (مبلغ 10420.3هزار میلیارد ریال) در تأمین سرمایه در گردش پرداخت شدهاست.
رکورد شکنی رشد
سیداحسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت با بازخوانی تازهترین گزارش مرکز آمار درباره وضعیت بخش حقیقی اقتصاد در پاییز امسال، گفت: رشد دو برابری امسال نشان میدهد دولت با وجود تحریمها توانسته در حوزه نفتی و صادرات محصولات آن رکوردشکنی کند. خاندوزی با بیان اینکه در 9 ماهه امسال رشد اقتصادی با نفت مثبت 6.68 و بدون نفت 4درصد بود، گفت: از سال 96 تاکنون در مدت زمان مشابه، رقمی بالاتر از 6درصد در سالهای اخیر را تجربه میکنیم که دومین رکوردشکنی دولت سیزدهم در رشد اقتصادی مثبت 6درصد از سال 1396 بهبعد است. وزیر اقتصاد با اشاره به آمار تشکیل سرمایه ثابت در پاییز امسال، بیان کرد: گزارش مرکز آمار از روند رو به رشد و پایدار در این بخش حکایت دارد. نرخ تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در پاییز امسال به 3.4درصد رسیدهاست. در بخش سرمایهگذاری در ماشینآلات نیز روند رشد مثبت فصول گذشته ادامه یافته و عدد 6.2درصد را در پاییز ثبت کردهاست.
گزارش بانک جهانی
بانک جهانی نیز در گزارشی در بهمن ماه اعلام کرد که رشد اقتصادی ایران به 4.2درصد در پایان سال 2023 خواهد رسید. براساس این گزارش رشد 4.2درصدی اقتصاد ایران در سال 2023 درحالی است که متوسط رشد اقتصادی جهان در این سال 6.2 درصد بوده است. اقتصادهای پیشرفته در این سال فقط 1.5درصد رشد کردهاند. گزارش مرکز آمار در بهار و تابستان امسال نشان میدهد رشد اقتصادی در محدوده 7.9 و 7.1درصد بوده، این درحالی است که دردهه90 شاهد آن بودیم که در فصول متمادی رشد اقتصادی بهدلیل ناکارآمدی دولت یازدهم و دوازدهم منفی بود. بد نیست بدانیم گزارشهای مرکز آمار حاکی است که در بازه زمانی ابتدای سال 1386 تا پایان 1399، متوسط رشد سالانه بخش صنعت کشور منفی 0.7درصد بوده، به همین دلیل میتوان گفت بخش صنعت کشور برای سالهای طولانی درجا زد اما در دو سال ابتدایی دولت سیزدهم متوسط رشد بخش صنعت کشور 5.4درصد شدهاست. بهصورت کلی اما رشد 6.7درصدی اقتصاد کشور در 9 ماهه امسال در حالی صورت گرفت که این میزان در همین بازه زمانی در سال گذشته 4.8درصد، درسال1400؛ 5.8درصد و درسال1399 منفی یک درصد اعلام شده بود. در مجموع اما میتوان گفت متوسط رشد اقتصادی در دولت سیزدهم 4.9درصد است.