یک‌شنبه 4 آذر 1403

رضایت شهرداری تهران از بودجه اندک شهرداری ها

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
رضایت شهرداری تهران از بودجه اندک شهرداری ها

اقتصادنیوز: شهردار تهران از سهم شهرداری‌ها از بودجه ملی راضی است و معتقد است که نیازهای شهرداری‌ها زیاد است و دولت درهیچ سالی نتوانسته پاسخگوی همه نیازهای شهرداری‌ها در بودجه کشور باشد.

به گزارش اقتصادنیوز علیرضا زاکانی درخصوص سهم شهرداری‌ها از بودجه سال 1402 کشور می‌گوید: «سهم شهرداری‌ها امسال نسبت به سال گذشته بهتر شده است، اعتبارات حوزه حمل‌ونقل عمومی، اوراق مشارکت و... رشد داشته اما این میزان اعتبارات پاسخگوی نیاز شهرداری‌ها نیست و هیچ سالی دولت نمی‌تواند، نیازهای شهرداری‌ها را به‌طور کامل تامین کند. بنابراین در شهرداری مسیر مولدسازی و مشارکت را درپی می‌گیریم.

سهم اعتبارات شهرداری‌ها از بودجه سال آینده معادل 5 صدم درصد بودجه کل کشور است، در بودجه سال 1402 برای احداث و تکمیل خطوط اولویت دار متروی تهران اعتباری بالغ بر 94 میلیارد تومان پیش بینی کرده همین رقم در سال 1401 بالغ بر 54 میلیارد تومان بوده که رشد 71 درصدی برای سال 1402 داشته است. دولت برای قطار شهری اصفهان مبلغ 55 میلیارد تومان، اهواز 20 میلیارد تومان، تبریز 55 میلیارد تومان، شیراز 55 میلیارد تومان، قم 65 میلیارد تومان، کرج 72 میلیارد تومان، کرمانشاه 91 میلیارد تومان، رشت 3 میلیارد تومان و مشهد 100 میلیارد تومان در بودجه سال 1402 پیش بینی کرده است که در این میان بیشترین رقم با 100 میلیارد تومان و افزایش 146 درصدی نسبت به سال قبل از آن مشهد و کمترین رقم با اعتبار 3 میلیارد و 200 میلیون تومان و کاهش 83 درصدی نسبت به سال قبل از آن رشت است.

در بودجه سال 1402 کل کشور شاهد پیش بینی رقم 42 میلیارد و 800 میلیون تومان برای تامین و تهیه تجهیزات و واگن قطار شهری هستیم که نسبت به سال قبل 87 میلیون تومان افزایش داشته است، برای یارانه بلیط قطارشهری و اتوبوس اعتباری بالغ بر 500 میلیارد تومان پیش بینی شده است، در بند دال تبصره 5 بودجه سال 1402 رقم 10 هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی با تضمین و با بازپرداخت اصل و سود آن توسط شهرداری‌ها منتشر می‌شود و دولت در تضمین و بازپرداخت اصل و سود اوراقی که برای اجرای طرح‌های قطار شهری و حمل ونقل شهری منتشر شده باشند به نسبت 50 درصد مشارکت می‌کند.

در لایحه بودجه سال 1402 بجز این 10 هزار میلیارد تومان دولت اجازه انتشار 12 هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت را به شهرداری‌ها و سازمان‌های وابسته داده است تا با تایید وزارت کشور و تضمین شهرداری برای بازپرداخت اصل و سود اوراق را برای توسعه حمل و نقل عمومی و زیر ساخت‌های شهری، مدیریت پسماند و نیروگاههای زباله سو، بازسازی بافت‌های فرسوده و ساماندهی حاشیه نشینی و سکونتگاههای غیررسمی منتشر کند. در بودجه سال 1402 شاهد افزایش 15 درصدی اعتبارات کمک به توسعه و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی هستیم، دولت در بودجه سال 1402 رقم 514 میلیارد و 600 میلیون تومانی را برای کمک به توسعه و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی پیش بینی کرده است.

محسن هاشمی رییس شورای پنجم شهر تهران درخصوص سهم بودجه 1402 شهرداری تهران معتقد است در بودجه حمل و نقل عمومی ظلم وافر دیده می‌شود.

به گفته او به نظر می‌رسد شهرداران و روسا و اعضای شوراهای کلانشهرها و علی‌الخصوص شهردار تهران که به نمایندگی از هزار و اندی شهر در هیات دولت شرکت می‌کند، نتوانسته است سهم اندک شهرداری‌ها مخصوصا حمل و نقل عمومی را در بودجه سال 1402 افزایش بدهد. بر اساس تورم چند سال اخیر که بیش از 40% است، می‌توان گفت سهم حمل و نقل عمومی در بودجه کشور نه تنها افزایش نیافته بلکه هر سال از آن کاسته می‌شود و به صورتی ارزشی نزدیک به صفر پیدا می‌کند؛ چرا که افزایش بودجه همیشه کمتر از میزان تورم بوده است. سهم شهرداری‌ها در بودجه 1402 به حدود 5 صدم درصد (50/0%) می‌رسد. سهم ساخت متروی تهران در بودجه نزدیک به 100 میلیارد تومان است که حتی برای ایجاد 50% یک ایستگاه مترو هم کافی نیست، سهم تامین تجهیزات متحرک که اولویت جدی تهران است، کمتر از 100 میلیارد تومان است که امکان تامین حداکثر نیمی از یک قطار 7 واگنه را خواهد داد.

هاشمی می‌گوید: در بودجه سال آینده پیش پرداخت قراردادهای ساخت واگن و حتی واگن ملی دیده نشده است. البته همچنان شهرداری‌ها به انتشار اوراق مشارکت وابسته‌اند که سال به سال بدهی بانکی شهرداری‌ها را که این روزها از بدهکارترین‌ها هستند، افزایش می‌دهد. نتیجه چنین می‌شود که حمل و نقل عمومی به هیچ وجه در اولویت دست‌اندرکاران و برنامه‌ریزان دولت نیست. لذا نباید امیدی داشت که قول‌های شورای شهر ششم و شهرداری تهران برای تامین تجهیزات متحرک حمل و نقل عمومی تحقق یابد. فعلا تنها راه باقی مانده فعال کردن پیشنهاد نمایندگان برای طرح در کمیسیون‌ها و کمیسیون تلفیق است که امیدوارم اعضای شوراهای شهر و شهرداران نسبت به موضوع فعال شده و موی بیشتری از خرس بودجه برای حمل و نقل عمومی کلانشهرها به دست بیاورند.

محسن پیرهادی، نماینده تهران و رئیس فراکسیون شوراها و مدیریت شهری مجلس هم در گفت و گویی به سهم اندک توسعه حمل و نقل عمومی در بودجه 1402 اشاره می‌کند و می‌گوید: در ردیف بودجه «اجرای طرح ناحیه کاهش آلودگی هوا برای کاهش آلودگی هوا و توسعه حمل و نقل عمومی شهر تهران و دیگر شهرهای دارای آلودگی» میزان اعتبار 81 میلیارد تومان در نظر گرفته است. این اعتبار برابر است با 50 متر متروی شهری و یا خرید 8 دستگاه اتوبوس شهری، خب قضاوت درباره چرایی‌عدم نوسازی و بهسازی ناوگان حمل و نقل عمومی کاری خیلی سختی نیست، این هزینه برای ساخت 50 متر مترو شهری جوابگوی نیاز کدام شهر است؟ یا با خرید 8 دستگاه اتوبوس شهری می‌توان سیستم حمل و نقل داخلی کدام شهر را نوسازی کرد؟

در موردی دیگری برای جایگزینی خودروهای فرسوده ناوگان حمل و نقل عمومی در بخش انجام تعهدات و تکالیف قانون هوای پاک 840 میلیارد تومان معادل خرید 84 اتوبوس شهری به این جایگزینی اختصاص داده شده است، در ردیف اعتبار حقوق و عوارض گمرکی واردات واگن و تجهیزات شرکت‌های قطار شهری مبلغ 27 میلیارد تومان لحاظ شده است، در حالی که قیمت خرید یک واگن مترو حداقل 17 میلیارد تومان است، این اعتبار در حالی که فقط مترو تهران به حداقل 2 هزار واگن نیاز دارد معنایی جز بی‌توجهی به قانون هوای پاک و ضرورت مقابله با آلودگی هوای تهران ندارد.

همچنین بخوانید