روایتی از سختیها و شیرینیهای حرفه مامایی / از تلاشهای بی وقفه برای نجات جان مادر و نوزاد تا دغدغه بیمه
حرفه مامایی یکی از مشاغل حساسی است که همزمان با جان دو انسان یعنی مادر و نوزاد، سر و کار دارد اما متأسفانه با چالشهایی جدی مواجه است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، مامایی یکی از حرفه هایی است که بیش از یکصد سال قدمت دارد و طیف گستردهای از خدمات را به زنان ارائه میدهد با این حال نیروهای مامایی از مشکلاتی چون عدم انعقاد قرارداد با صندوقهای بیمهگر، عدم قرارگیری در زمره مشاغل سخت و زیان ده و عدم برخورداری از برخی حقوق و مزایا رنج میبرند.
چالش های پیش روی نیروهای مامایی در حالی است که همواره نیاز جامعه به این قشر تحصیل کرده و کارآمد بیشتر می شود و با توجه به تصویب قوانین مربوط به افزایش جمعیت، نقش آنها در تحقق اهداف این قوانین جدی تر و حائز اهمیت بیشتری است بنابراین توجه جدی دست اندرکاران به مطالب کادر مامایی ضرورتی انکارناپذیر خواهد بود.
مامایی یک موهبت الهی است
الهه لطفی در گفتگو با خبرنگار مرصاد، اظهار داشت: این حرفه مانند سایر حرفه های دیگر شیرینی ها و سختی هایی دارد اما باید گفت مامایی شغلی آمیخته با استرس و اضطراب است زیرا مسئولیت جان دو انسان با ماما است.
وی افزود: ماما باید شب بیداری ها و اضطرابهای مادران باردار و ترس آنها از زایمان را تحمل کند و صبورانه کنار مادران باشد و به آنها آرامش دهد و به مادر کمک کند که به سلامتی این فرآیند را طی کند.
مامای فعال در بخش دولتی تصریح کرد: ماما باید متعهد و صبور باشد و بتواند استرس و اضطراب خود و مادر را مدیریت کند زیرا اگر عاشق حرفه اش نباشد نمی تواند موفق شود.
لطفی با اشاره به خاطرات شیرین حرفه مامایی خاطرنشان کرد: قطعا این حرفه بسیار شیرین است؛ هیچ چیز از در آغوش گرفتن هدیه پاک خداوند و دیدن زیباترین اشکها و دل نشین ترین لبخندهای مادر و نوزاد و لمس ثانیه های با شکوه یک تولد زیباتر نیست و این یک موهبت الهی است که خداوند در اختیار ماما قرار داده است.
وی عنوان کرد: هنگامی که ماما شاهد یک تولد سالم است، همه خستگی ها از تنش بیرون می رود.
عدم برخورداری از پوشش های بیمه ای، چالش جدی حرفه مامایی است
لیلا ترابی نیز در گفتگو با خبرنگار مرصاد، با بیان اینکه قدمت مامایی در کشور به 102 سال می رسد، اظهار داشت: با توجه به اینکه حرفه مامایی با مادر و انسان سر و کار دارد، شغلی بسیار حساس، پر مسئولیت و پر استرس است، سختی کار در این قشر بسیار بالا است اما نسبت به آن، حقوق و مزایای چندانی ندارند.
این مامای فعال در بخش خصوصی گفت: نیروهای مامایی در زمینه ترویج زایمان طبیعی بسیار مشوق خانم های باردار هستند، اگرچه در سالهای اخیر به دلیل شمار بالای سزارین توسط اکثر پزشکان، زایمان طبیعی در کشور ما صورت خوشی نداشت و همه مردم به سمت سزارین ترغیب می شدند.
ترابی تصریح کرد: سزارین نسبت به زایمان طبیعی بسیار پر عارضه تر است، مادر خون بیشتری را از دست می دهد، عوارض زخم بسیار شدیدتر است و دیرتر به حالت ریکاوری و نقاهت پس از زایمان برمی گردد، همچنین قدرت شیردهی در سزارین بسیار کمتر است.
وی افزود: در سالهای اخیر با کمک وزارت بهداشت و درمان دوباره زایمان طبیعی وجهه خود را نشان داده و بسیاری از مادران باردار به این سمت ترغیب شده اند.
ترابی گفت: یکی از چالش های پیش روی حرفه مامایی عدم برخورداری از پوشش های بیمه ای است زیرا قراردادهای بیمه ای با مراکز سونوگرافی و آزمایشگاه ها منعقد نشده و سازمان های بیمه گر در این زمینه تعهدی ارائه نکر ه اند، در نتیجه پرداخت هزینه ها برای بیماران سخت است.
این مامای فعال در بخش خصوصی خاطرنشان کرد: مسئولیت بیماری های زنان و غربالگری های پستان و سرطان رحم جزو وظایف ماما است و به راحتی با همکاری ماما می توان حجم مشکلات مربوط به سرطان های امروزی زنان را کاهش داد و پیگیری کرد.
کادر مامایی در اجرای قانون جوانی جمعیت می توانند به دولت کمک کنند
شیوا کاظمی نیز در گفتگو با خبرنگار مرصاد، اظهار داشت: از جمله سختی های حرفه مامایی تک جنسیتی بودن این رشته است در واقع نیروهای مامایی را زنانی تشکیل می دهند که با مشکلات زندگی و نقش های اجتماعی مادری و همسری و مسائل مربوطه مواجه اند که با این شرایط با مشکلات محل کار نیز روبرو می شوند همچنین بیمار و پزشکان این حوزه را هم زنان تشکیل می دهند.
وی افزود: کادر مامایی با برخی مادران بارداری سر و کار دارند که از دردهای بسیار شدید هنگام زایمان رنج می برند بدون اینکه بتوانند راهی برای کاهش درد آنها داشته باشند، در واقع بیماران با وجود هوشیاری و بدون هیچ مسکنی بدترین دردها را تحمل می کنند و ماما باید در کنارشان صبور باشد و مراقبتهای مامایی نباید افت کیفیت داشته باشد.
کارشناس مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: کادر مامایی مانند دیگر کادر درمان دارای شیفتهای شب هستند و بدون تعطیلات و استراحت و بی توجه به ساعت مراجعه بیماران مجبور به ارائه خدمات هستند همچنین زایشگاه ها نیز محیط ایزوله ای است که ورود و خروج و عبور و مرور در آن تحت شرایط خاصی است تا جایی که همکاران این بخش خودشان باید مشکلات مربوط به بخش را حل کنند و این موضوع از نظر جسمی و روحی مشکلاتی را برای کادر مامایی ایجاد می کند.
کاظمی خاطرنشان کرد: در شغل مامایی از نظر حرفه ای نیز با مشکلات فراوانی مواجه هستیم از جمله با وجود اینکه پا به پای دیگر کادر پزشکی در بیمارستانها مشغول فعالیت هستیم و با لحاظ سختی کار و شرایط بیماران اما حرفه مامایی را جزو مشاغل سخت قرار نمی دهند و این ظلمی در حق افراد ماما است.
وی افزود: اکنون همه مشاغل پنج سال بخشودگی پیش از موعد بازنشستگی دارند در حالی که این مدت در رشته مامایی دو سال و شش ماه در نظر گرفته شده است.
کاظمی گفت: جای سوال و تردید است که چرا با وجود اینکه کادر مامایی را زنان تشکیل می دهند و از نظر جسمی توانایی مردان را ندارند اما چرا مردان در سایر رشته ها از پنج سال بخشودگی پیش از موعد بازنشستگی برخوردار هستند اما افراد ماما با وجود انجام شیفت های شب از این شرایط برخوردار نیستند.
وی عنوان کرد: پرداخت کارانه به ویژه کارانه تشویقی زایمان طبیعی مصوبه هیئت دولت بود که با اجرای طرح تحول نظام سلامت حذف شد و افراد ماما در بخش زایمان دیگر از این حق برخوردار نشدند و برای ترویج زایمان طبیعی دستمزدی به ماما داده نمی شود، در حالی که کادر درمان در بخش آی سی یو از حق فعالیت در بخش ویژه و کادر درمانی در بخش اورژانس از حق فعالیت در اورژانس برخوردار هستند.
کاظمی تصریح کرد: کادر مامایی با وجود تخصصی بودن حرفه اش که هر فردی هم قادر به انجام آن از جمله کنترل زایمان طبیعی نیست بلکه باید فرد دوره دیده و آموزش دیده ای باشد تا مادر و نوزاد دچار عارضه نشوند اما کارانه تشویقی زایمان طبیعی به عنوان یک حق به افراد ماما داده نشد.
وی افزود: همچنین با اجرای طرح تحول نظام سلامت در زمینه ارائه خدمات بهداشتی عنوان ماما را تغییر دادند و به جای عنوان ماما از واژه مراقب سلامت استفاده کردند، درحالی که همه نیروهای فعال در مراکز بهداشتی می توانند مراقبین سلامت باشند اما همه نمی توانند کار ماما را انجام دهند پس باید دوباره عنوان ماما بازگردد چون تنها ماما گوش محرمی برای زنان به ویژه زنان روستایی و ساکنین حواشی شهری است که نمی توانند چندان با پزشک ارتباط برقرار کنند.
کاظمی گفت: متاسفانه بیمه ها با افراد ماما در مطب های مامایی قرارداد نمی بندند درحالی که ماما از مجوز فعالیت برخوردار است، درنتیجه مردم برای برخورداری از خدمات مامایی چندان استقبال نمی کنند.
کارشناس مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: ماما از نظر دسترسی و اختصاص زمان بیشتر برای رسیدگی به مادران باردار مقرون به صرفه تر است.
کاظمی تصریح کرد: در بسیاری از مباحث نظام سلامت افراد ماما نادیده گرفته می شوند مثلا در دوران کرونا نیروهای مامایی سرباز گمنام بودند و به همان اندازه که دیگر نیروها زحمت کشیده بودند آنها هم در صحنه بودند اما این نیروها دیده نشدند.
وی افزود: حرفه مامایی دارای یک ویژگی خاصی است و همزمان با جان دو انسان سر و کار دارد و سلامت هردو برای ماما حائز اهمیت است و نمی تواند هیچ یک را قربانی دیگری کند، در نتیجه حرفه مامایی بسیار حساس است و در آن یک لحظه هم نمی توان رسیدگی به مادران باردار را رها کرد پس ماما مسئولیت بسیار سنگینی بر عهده دارد.
کاظمی خاطرنشان کرد: شاید چنین تصور شود این جمله که "هنگام به دنیا آمدن نوزاد خستگی از تن بیرون می رود" یک کلیشه است اما ماما درک می کند که چنین جمله ای کلیشه ای نیست.
وی افزود: بسیار سخت است که شیفت های ده تا 12 ساعته و گاهی 24ساعته را کنار مادر بارداری باشیم تا زمان زایمانش فرا برسد البته لحظات سخت و نفس گیری چون پایین آمدن ضربان قلب بچه که می طلبد همه کارها با دقت انجام شود با به دنیا آمدن نوزاد، فراموش می شود.
کاظمی گفت: تحویل دادن نوزاد سالم به خانواده ها بسیار شیرین است و خداوند را سپاس که کادر مامایی فعال در زایشگاه ها این لحظات را درک می کنند.
وی عنوان کرد: این صحنه که مادران از شدت درد و خستگی بی حال و بی رمق هستند اما هنگام گریه کردن نوزاد با ذوق به کودکشان نگاه می کنند سبب رفع خستگی ماما می شود.
کارشناس مسئول دفتر مامایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: شاید رشته های دیگر پزشکی با بیماری و مرگ در ارتباط باشند اما نیروهای مامایی با تولد و شادی مواجه اند.
کاظمی با اشاره به موضوع کمبود نیروی مامایی گفت: در شهرستان های محروم استان کرمانشاه کمبود نیروی مامایی وجود دارد که باید مسئولان امر کمک کنند تعداد کادر مامایی افزایش یابد از سوی دیگر در جامعه شمار افراد مامای بیکار فراوان است.
کاظمی خاطرنشان کرد: در حال حاضر 880 ماما در بخش های دولتی و خصوصی استان کرمانشاه شاغل هستند که با کمبود نیروی مامایی مواجه هستیم و با توجه به تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که به تازگی ابلاغ شده و در آن به ارائه خدمات مراقبتهای بارداری و درمان ناباروری برای افزایش جمعیت اشاره شده منتظر مساعدت مسئولان امر هستیم زیرا نیروهای مامایی در این راستا می توانند به دولت کمک کنند.
وی افزود: اگر دولت بر روی کادر مامایی سرمایه گذاری کند و حرفه مامایی را تقویت کند می توان امیدوار بود که رشد جمعیت سریعتر رخ دهد یا با سرعت بیشتری به اهداف خود نائل شویم.
به گزارش مرصاد، توجه ویژه به حرفه مامایی و فعالین این حوزه بر کسی پوشیده نیست و می طلبد مسئولان امر بیش از پیش به این موضوع اهتمام داشته باشند.
انتهای پیام /