دوشنبه 5 آذر 1403

روایت آدم‌های باکلاس کتابخوان

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
روایت آدم‌های باکلاس کتابخوان

سالهاست صدای ورق های کتاب کمتر شنیده و بوی آن کمتر استشمام می شود و حالا هم که سر و کله کرونا پیدا شده و گرانی بیداد کرده، بهانه کتاب نخواندن بیشتر شده است؛ از ناشرانی که از گرانی کاغذ می نالند تا کتاب فروشهایی که از کاهش شدید خرید کتاب در ایام کرونا گلایه می کنند.

جدا از همه چالشهای کتابخوانی در ایران کرونازده اما هستند ایرانی هایی که در این روزهای قرنطینه با کتاب خوانی صفا می کنند و حالشان را خوب مثل مریم که شخصیت، منش و رفتار درست شهروندی را با کتابخوانی ساخته، با شناخت مسائل مختلف به جنگ مشکلات زندگی اش رفته است و با آموخته هایش به دنبال کمک به دیگران برای رسیدن به جامعه آرمانی است.

مردمی که مطالعه می‌کنند، هرگز برده نمی شوند

از "آنتونیو لوبوآنتونس" الهام گرفته که می گوید مردمی که مطالعه می‌کنند، هرگز برده نمی شوند چرا که فرهنگ برآمده از کتابخوانی، هراس‌انگیز و وحشتناک‌ترین چیز برای دیکتاتورهاست.

ذهن مریم باز است و همین باعث پیشرفتش در زندگی شده است و معتقد است همه آن را مدیون کتابخوانی است.

این شهروند کتابخوان اردبیلی به ایسنا گفته با هر بار کتاب خواندن علاوه بر ایجاد سرگرمی در او، ذهنش را نسبت به موضوعات مختلف باز کرده و وقتی از کتابی مطلب جدیدی یاد می‌گیرد به حدی خوشحال می‌شود که حس می‌کند شخصیت وجودی اش رفته‌رفته در حال تکمیل شدن هست و این موضوع باعث می‌شود نسبت به مسائل مختلف با دید بازتر و با اعتماد به نفس بیشتری ارائه نظر کند.

او همیشه و همه جا سعی کرده در مورد کتاب‌هایی که خوانده حتی شده یک جمله کوتاه برای اطرافیان بازگو کند و حتی خواندن آن کتاب‌ها را تبلیغ کند؛ آنقدر با هیجان و آب و تاب گفته که دوستان و خانواده از او کتاب امانت گرفته اند یا آدرس خرید آن کتاب را پرسیده‌اند.

این شهروند اردبیلی همانطور که بیشتر در فضای مجازی سعی در معرفی کتاب دارد، با یک عکس از کتاب و جمله کوتاه و آموزنده‌ای از همان کتاب، به معرفی و تعریف آن کتاب پرداخته است. در حد توان کتاب‌ها را امانت داده و حتی بعضی وقت‌ها خلاصه‌ای از کتاب را به اشتراک گذاشته که یا مردم نسبت به آن کتاب کنجکاو شوند و یا حداقل ذهنیتی از موضوع آن کتاب برای خود داشته باشند.

او شدیدا به خواندن کتاب علاقه دارد تا جاییکه به طور متوسط هر ماه دو جلد کتاب می‌خواند و مطالعه اش همه موضوعات را شامل می‌شود و فرقی نمی‌کند کتاب تاریخی یا سیاسی و یا داستانی باشد.

مزیت‌های کتب صوتی

آقازاده با اشاره مزیت‌های کتب صوتی نیز گفت: به نظرم کتاب‌های صوتی برای کسانی که وقت مطالعه را ندارند بسیار مناسب است، همینطور افرادی که گرفتن جلد کتاب را دشوار می‌دانند یا معتقدند به بیناییشان آسیب می‌رسد، کتاب صوتی گزینه بسیار مناسبی است. اما خود من گرفتن جلد کتاب را بین دست‌هایم بسیار دوست دارم، استشمام بوی اوراق کتاب و صدای ورق‌زدن آن برایم لذت بخش است. از آنجایی که اوقات فراعت زیادی هم دارم بیشتر از کتاب صوتی، کتاب‌های نوشتاری را ترجیح می‌دهم، اما چند باری هم از کتاب‌های صوتی در قالب پادکست استفاده کرده‌ام.

راهکارهای انتخاب یک کتاب خوب برای مطالعه

وی با اشاره به راهکارهای انتخاب یک کتاب خوب برای مطالعه، تصریح کرد: شخصا برای انتخاب کتاب خوب، در فضای مجازی به دنبال معرفی‌های کتاب در صفحات کمپین مطالعه کتاب می‌پردازم، از نظر افراد در رابطه با کتاب‌هایی که مطالعه کرده‌اند کمک می‌گیرم و هنگام انتخاب، اندکی در رابطه با آن کتاب تحقیق کرده و اگر موضوع جالب توجهی برایم بود و همینطور بنابه احساس نیازم در رابطه با موضوعی خاص، اقدام به خرید آن کتاب می‌کنم.

به نظر مریم، صرف یک فنجان قهوه یا یک دمنوش گرم در روزهای زمستانی در کنار شومینه و یا نوشیدنی خنک در گرمای تابستان بر روی کاناپه لذت مطالعه کتاب را صد برابر می‌کند و حالا هم که کرونا آمده، در دوران کرونایی و قرنطینه نیز متوسط مطالعه اش افزایش یافته و هر ماه سه یا چهار جلد کتاب مطالعه می‌کند.

بیشتر شدن خرید اینترنتی کتاب در ایام کرونا

این کارشناس‌ارشد مدیریت دولتی، قبل از کرونا با مراجعه به کتابفروشی‌ها و نمایشگاه‌های کتاب اقدام به خرید کتاب مورد نظرم می‌کرد، اما بعد از کرونا مجبور به خرید اینترنتی کتاب شد، همینطور چند کتاب صوتی خوانده و یا گاهی اوقات هم به صورت فایل PDF مطالعه کرده است.

الان هم بخاطر شرایط قرنطینه موجود، کتابفروشی‌ها به صورت آنلاین سفارش قبول کرده و سفارش‌ها را ارسال می‌کنند که او هم همینطور کتاب سفارش داده و دریافت می‌کند، در اردبیل بسیاری از تعدادی از کتابفروشی‌ها از جمله دکتر بوک، دکتر شریعتی و اورنگ به این روش کتاب‌های خود را عرضه می‌کنند.

مزایا و معایت خرید حضوری و مجازی کتاب

وی با اشاره به مزایا و معایت خرید حضوری و مجازی کتاب، گفت: در خرید حضوری زمان تحقیق و بررسی کتاب بیشتر بوده و ارتباط گرفتن با کتاب مورد نظر بیشتر است که متاسفانه به خاطر شرایط کرونایی گشت‌وگذار در کتابفروشی‌ها و نمایشگاه‌های کتاب خطرناک شده و همینطور وقت‌گیر است، اما در خرید غیر حضوری و مجازی، ارتباط صحیح گرفتن با کتاب امکان‌پذیر نیست، برای بررسی کتاب باید در فضای مجازی بسیار تحقیق کرد، اما امکان این خرید در شرایط کرونایی خیلی خوب است و همینطور زحمت بیرون رفتن از خانه وجود ندارد و نیاز به صرف وقت و انرژی نیست.

آقازاده با اشاره به طرح های حمایتی وزارت ارشاد از افراد کتابخوان با عناوین مختلف از جمله بهارانه، تابستانه، پاییزه و زمستانه، خاطرنشان کرد: به عنوان یکی از استفاده‌کنندگان این طرح، به خاطر تدارک چنین طرحی بسیار ممنون هستم. این طرح‌ها ترفند خیلی خوبی برای افزایش میزان مطالعه است، به شرطی که به درستی اطلاع‌رسانی شود تا همه مردم و به ویژه علاقمندان از وجود چنین طرحی‌هایی آگاه باشند.

او معتقد است: این طرح‌ها تخفیفات خوبی برای کتاب‌ها در نظر گرفته است که در این شرایط اقتصادی، کمی هم که شده به مطالعه مردم کمک می‌کند؛ چراکه هستند کسانی که به خاطر اوضاع مالی نمی‌توانند کتاب تهیه کنند، این طرح‌ها روش بسیار مفیدی هستند، مخصوصا که کتاب‌ها در دوران کرونایی به درب خانه ارسال می‌شوند، چی از این بهتر؟

مشکلات امروز جامعه ما شاید از نخواندن کتاب باشد

محمدعلی دیده‌بان از کتابخوانان فعال اردبیلی همیشه سعی کرده از داده‌های دریافت شده از کتاب در زندگی اش استفاده کند. انسان به راحتی تفاوت اعمال و رفتار فرد کتابخوان با دیگران را به عینه می‌بیند و به همین دلیل سالهاست در ایام نوروز برای فامیل و آشنایان کتاب هدیه می‌دهد، ضمنا در طول سال برای کسانی که اهل مطالعه‌اند کتاب امانت می‌دهد که بیشترشان معمولا کودکان و نوجوانان هستند.

دیده‌بان، حوزه‌های موفقیت، تاریخی، اجتماعی و سیاسی را حوزه‌های مورد علاقه خود برای مطالعه عنوان کرد و گفت: با توجه به مشغله‌هایی که دارم هر ماه حدودا 2 جلد کتاب مطالعه می‌کنم.

این هنرمند اردبیلی با بیان اینکه کتاب‌های صوتی را دوست دارد، ولی چندین مورد که شنیده کیفیت مطلوب حرفه‌ای نداشته‌اند، خاطرنشان کرد: کتابی که کاربردی باشد و به درد امروز بخورد قطعا کتاب خوبی خواهد بود. البته به نظر بنده اگر خودمان عملا زیاد کتاب مطالعه کنیم و به نزدیکان انتقال دهیم راه خوبی برای ترویج خواهد بود، در این مورد رسانه‌های جمعی هم نقش خوبی می‌توانند ایفا کنند.

انتخاب کتاب برای خرید و مطالعه معمولا از طریق دوستان، اینترنت، رسانه‌های دیداری و شنیداری پیشنهاد می‌شود

وی با بیان اینکه انتخاب کتاب برای خرید و مطالعه معمولا از طریق دوستان، اینترنت، رسانه‌های دیداری و شنیداری پیشنهاد می‌شود، اضافه کرد: کتابخوانی در برنامه‌های آموزش و پرورش و نظام آموزش عالی هم می‌تواند جایی داشته باشد.

دیده‌بان با بیان اینکه میزان مطالعه بنده در دوران قبل از کرونا و کرونا زیاد فرقی نکرده، ولی نحوه خرید را بیشتر مجازی انجام می‌دهد، به ایسنا خاطرنشان کرد: ما به صورت سنتی به خرید حضوری عادت کرده‌ایم ولی با راهکارهایی می‌توان خرید مردم را بیشتر به خرید مجازی سوق داد. البته در حال حاضر با توجه به شیوع کرونا خرید مجازی مزایای زیادی دارد از جمله پیشگیری از انتقال ویروس، صرفه جویی در مصرف سوخت، مدیریت مالی، مدیریت زمان و غیره. با این حال عدم مرجوع کتاب و ندیدن کتاب قبل از خرید را نیز می‌توان از معایب خرید مجازی عنوان کرد.

این کارگردان تلویزیون طرح حمایتی ارشاد را خوب ارزیابی کرد و گفت: البته اگر سقف اعتبار خرید را بالا ببرند بهتر خواهد بود.

دیده‌بان با بیان اینکه مشکلات امروز جامعه ما شاید از نخواندن کتاب باشد، تاکید کرد: یک عزم عمومی در بین نهادهای فرهنگی کشور هم لازم است که هر نهاد متناسب با کارکردش در این زمینه اقدام کنند.

کتابخوانی نیازمند توجه مسئولان به قیمت سرسام‌آور کتاب است

بررسی‌های میدانی خبرنگار ایسنا نشان می دهد قیمت کتاب طی دو سال اخیر افزایش چشمگیری داشته است و ناشران این افزایش قیمت‌ها را ناشی از افزایش قیمت کاغذ وارداتی می‌دانند.

فروش کتابفروشی ها با شیوع کرونا کاهش چشمگیری داشته است

خبرنگار ایسنا در گفت‌وگو با دو تن از کتابفروشان اردبیل متوجه نارضایتی آنان از وضعیت فعلی شد این کتابفروشان معتقد بودند طی دو سال اخیر و مخصوصا از شروع شیوع ویروس کرونا فروش آنان کاهش چشمگیری و حتی چند برابری داشته است.

حتی برخی از کتابفروشان اردبیلی تحویل رایگان کتاب در درب منزل را نیز در اولویت کارهای خود قرار داده‌اند ولی متاسفانه وضعیت اقتصادی نامناسب مردم کفاف خرید صرفا یک جلد کتاب در ماه یا فصل را نیز نمی‌کند تا آنرا به صورت تلفنی یا اینترنتی سفارش دهند و درب منزل خود دریافت نمایند. در چنین شرایط اقتصادی نیز که قدرت خرید مردم بسیار و بسیار پایین آمده است، خرید کتاب برای خانواده‌ها جزو اولویت‌های آخر حساب شده و گاها از سبد خانواده‌ها حذف شده است.

امید است با توجه ویژه مسئولان و اختصاص یارانه‌های ویژه به این امر، قدمی هر چند کوچک در جهت ترویج فرهنگ کتابخوانی و رشد و توسعه فرهنگ جامعه برداشته شود.

هزینه کردن در حوزه فرهنگی و کتابخوانی سرمایه‌گذاری است

یاسر محمدپور معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه برای تربیت و پرورش آینده‌سازان باید به کتاب مراجعه کنیم، گفت: بدون داشتن اطلاعات، علم و سواد کافی نمی‌توانیم در کارهای خود موفق شویم.

وی با بیان اینکه بدون کتاب جامعه پیشرفته و رو به جلو به حساب نمی‌آید، افزود: کتاب یکی از باقیات الصالحات است؛ چراکه کتاب بعد از فوت نویسنده آن نیز، می‌تواند تاثیرگذار باشد.

محمدپور خرج کردن در حوزه فرهنگی و کتابخوانی را سرمایه‌گذاری دانست و تصریح کرد: مفیدترین، مثبت‌ترین و در عین حال بی‌ضررترین دوست انسان کتاب است.

معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل با اشاره به وظایف کلان وزارت ارشاد در حوزه کتاب و کتابخوانی، صدور مجوز و نظارت، حوزه نشر، صدور مجوز کتابفروشی‌ها و حمایت از نویسندگان، افزود: طی هفده سال گذشته صندوق اعتباری هنر راه‌اندازی شده تا اهالی فرهنگ و هنر با عضویت در این صندوق از حمایت‌های لازم برخوردار شوند.

وی بزرگترین حمایت این صندوق را بیمه نویسندگان بدون بیمه عنوان کرد و گفت: این صندوق همچنین کمک‌های بلاعوضی نیز دارد که در شرایط خاص انجام می‌شود. وام تالیف کتاب، کمک مستمری برای افراد بالای 60 سال، وام راه‌اندازی، تجهیز و توسعه کتابفروشی‌ها نیز از دیگر حمایت‌های وزارت ارشاد است که از اصحاب فرهنگ و هنر انجام می‌دهد.

محمدپور با اشاره به برگزاری نمایشگاه‌های مختلف کتاب در طول سال، تصریح کرد: در این نمایشگاه‌ها نیز نویسندگان، ناشران، کتابفروشان و مردم از حمایت وزارت ارشاد منتفع می‌شوند.

معاون فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اردبیل با اشاره به طرح جدید حمایتی وزارت ارشاد در خصوص راه‌اندازی طرح‌های فصلی کتاب (بهارانه، تابستانه، پاییزه و زمستانه)، گفت: در این طرح‌ها که هر فصل و به نام همان فصل برگزار می‌شود، کتابفروشان در سایت خانه کتاب ثبت‌نام می‌کنند و بر حسب تعداد کتب، موقعیت، مساحت و مسائل دیگر کتابفروشی برای آن اعتبار در نظر گرفته می‌شود. در این طرح مردم می‌توانند با ارائه شماره ملی از 20 درصد تخفیف حمایتی وزارت ارشاد بهره‌مند شوند، که این طرح به نوعی حمایت از کتابخوانان و کتابفروشان است و به ترویج و توسعه کتابخوانی کمک می‌کند.

وی با بیان اینکه در هفته کتاب و کتابخوانی سالجاری طرح پاییزه کتاب در سیزده کتابفروشی منتخب استان اردبیل نیز برگزار می‌شود، افزود: کتابفروشی‌های الدورادو، اورنگ، بهروز، پرواز، حکیم، خیام، دانشجو، دنیز، دکتر بوک، مالک پور، ولایت، دکتر شریعتی و مولانا سیزده کتابفروشی عضو طرح پاییزه در استان اردبیل هستند که آدرس و شماره تماس آنها در سایت خانه کتاب موجود است.

انتهای پیام

روایت آدم‌های باکلاس کتابخوان 2
روایت آدم‌های باکلاس کتابخوان 3
روایت آدم‌های باکلاس کتابخوان 4