چهارشنبه 3 بهمن 1403

روایت دبیر حقوق بشر قوه قضائیه در نیویورک از تعداد شهدا و مجروحین اغتشاشات اخیر

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
روایت دبیر حقوق بشر قوه قضائیه در نیویورک از تعداد شهدا و مجروحین اغتشاشات اخیر

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در جریان سفر به نیویورک تعداد شهدای اغتشاشات را 40 شهید عنوان کرد و گفت: بیش از چند هزار نفر از عوامل مجری قانون تاکنون توسط اغتشاشگران مجروح شده‌اند.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر ایران، برای شرکت در نشست‌های کمیته سوم مجمع عمومی و رایزنی‌های دو و چندجانبه به نیویورک سفر کرده است.

مدعیان دفاع از حقوق بشر، صلاحیت پرچمداری ندارند

این مقام ارشد ایرانی در جریان این سفر در گفت‌وگو با خبرنگاران رسانه‌های ایرانی در نیویورک گفت: متاسفانه امروزه حقوق بشر بیش از هر زمان دیگری سیاسی شده است. ما شاهد هستیم کشورهایی که خودشان را پرچمدار دفاع از حقوق بشر تلقی می‌کنند، به‌طور مشخص آمریکا و برخی از کشورهای غربی، در حد گسترده‌ای ناقض حقوق بشر در قلمرو خودشان یا در سایر کشورها هستند و این کشورها به هیچ وجه از نظر ما صلاحیت پرچمداری در حوزه حقوق بشر را ندارند.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه اظهار کرد: اخیراً به دنبال اغتشاشاتی که در داخل ایران صورت گرفته است، این کشورها مجدداً ندای حمایت از حقوق بشر مردم ایران سرداده‌اند.

غریب‌آبادی اضافه کرد: این مردم، همان مردمی هستند که زندگی میلیون‌ها نفر از آنان، در اثر تحریم های یکجانبه آمریکا تحت تاثیر جدی قرار گرفته است. همان تحریم‌هایی که کشورهای اروپایی اگر واضعان آنها نبوده‌اند، اما همواره این تحریم‌ها را اجرا کرده‌اند.

دبیر ستاد حقوق بشر ایران تصریح کرد: هزاران نفر از مردم بی‌گناه ما در جریان بیماری کرونا به دلیل نرسیدن واکسن و دارو در اوایل این بیماری همه‌گیر جان خود را به دلیل تحریم‌های یکجانبه غیرقانونی و ظالمانه و عدم انتقال پول از طریق کانال‌های مالی از دست دادند.

غریب‌آبادی افزود: ما 17 هزار قربانی ترور توسط همان تروریست‌هایی که اکنون در کشورهای اروپایی و آمریکا ساکن هستند و در بهشت امن غرب زندگی می‌کنند، داریم. چگونه این کشورهای اروپایی و آمریکا دم از حمایت از حقوق بشر مردم ایران می‌زنند؟ اگر دلشان به حال حقوق بشر مردم ایران سوخته است، تحریم‌ها را بردارند و تروریست‌ها را به پای میز محاکمه بکشانند و آنها را پاسخگو و از کشورهای خود اخراج کنند!

انتقاد حقوق بشر ایران از سکوت مدعیان حقوق بشر در قبال حادثه تروریستی شاهچراغ شیراز گفت‌وگوی دبیر ستاد حقوق بشر با برخی از بازداشت شدگان اغتشاشات در زندان تهران بزرگ گزارش دوهان؛ سند جنایت حقوق بشری مدعیان دروغین علیه ایران انتقاد ایران از رویکرد دوگانه اتحادیه اروپا در قبال موضوعات حقوق بشری انتشار فراخوان کنفرانس بین‌المللی حقوق بشر آمریکایی

معاون امور بین الملل قوه قضائیه تصریح کرد: بسیار مضحک است؛ اخیراً آمریکا که به زعم خودش خواسته از اغتشاشگران حمایت کند، اعلام کرده است بخشی از تحریم‌هایش را برمی‌دارد؛ شما ببینید مثلاً کدام بخش از تحریم‌ها را برداشته است؟ تحریم‌هایی که موجب تسهیل ارتباطات یا دسترسی به اینترنت از طریق شرکت آمریکایی است، آن هم در راستای حمایت از اغتشاشگران.

دبیر ستاد حقوق بشر با طرح این سوال که این اقدام اکنون چه مشکلی از مردم ایران را حل می‌کند؟ خطاب به آمریکا گفت: اگر در اظهاراتتان در حمایت از حقوق بشر صادق هستید، که البته نیستید، تحریم‌ها را بردارید.

تلاش برای ارائه روایت صحیح از وضعیت حقوق بشر ایران

غریب‌آبادی درباره هدف سفرش به نیویورک اظهار کرد: ما در نیویورک هستیم تا هم در نشست‌های کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل به دلیل مباحث مرتبط با حقوق بشر که این روزها در حال بحث و بررسی است، حضور داشته باشیم و همچنین، رایزنی‌هایی را با گروه‌های مختلفی از کشورها و مقامات مسئول سازمان ملل داشته باشیم تا روایتی صحیح از وضعیت حقوق بشر در ایران و اغتشاشات اخیر و نقش مخرب برخی کشورها به این کشورها و مقامات ارائه کنیم و اجازه ندهیم که روایت غلط و عنادآمیز کشورهای غربی و آمریکا، اذهان کشورها را منحرف کند. این، کاری اساسی و اصولی است.

دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: تاکنون جلسات مختلفی را داشته‌ایم، با گروه کشورهای عدم تعهد و با گروه کشورهای دوستان حمایت از منشور سازمان ملل متحد، دیدارهای جمعی داشتیم.

وی افزود: با گروه کشورهای دوستان حمایت از منشور سازمان ملل که متشکل از 19 کشوری است که مواضع اصولی در حوزه سازمان‌های بین‌المللی و در مخالفت با سیاسی کردن حقوق بشر و مداخله‌های خارجی و همچنین اقدامات قهری یا تحریم‌های یکجانبه دارند، دیدار بسیار خوبی داشتم.

غریب‌آبادی اضافه کرد: با برخی از سفرا و نمایندگان دائم کشورها نیز به‌صورت دوجانبه دیدار داشتم و از آنچه در هفته‌های اخیر در ایران واقع شده، روایتی واقعی و صحیح را عرضه کردیم و نسبت به مخاطرات سیاسی کردن سازوکارهای بین‌المللی و سوءاستفاده از آنها هشدار دادیم.

معیارهای تجمع مسالمت‌آمیز طبق مفاد معاهدات بین‌المللی حقوق بشر

معاون امور بین الملل قوه قضائیه ادامه داد: اکنون آمریکا و برخی کشورهای اروپایی و همدستان و همپیمانان آنان مانند سازوکارهای حقوق بشری، از آنچه در ایران می‌گذرد، به عنوان تجمعات مسالمت‌آمیز نام می‌برند.

غریب‌آبادی تصریح کرد: تجمعات مسالمت‌آمیز طبق مفاد معاهدات بین‌المللی حقوق بشری، از جمله میثاق بین‌المللی حقوق مدنی - سیاسی، یک سری معیارهایی دارد که برای نمونه نباید نفرت‌پراکنی، تشویق به خشونت باشد و نباید سلاح در آن حمل شود، نباید مغایر با نظم و امنیت عمومی و اخلاق حاکم بر جامعه باشد.

زیرپا گذاشتن تمام معیارهای بین‌المللی در تجمعات هفته‌های اخیر

دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: ما در تجمعات هفته‌های اخیر، دیدیم که تمام این معیارهای بین‌المللی نیز زیر پا گذاشته شده است؛ حالا قوانین ایران را هم کنار بگذاریم، معیارهای بین‌المللی نیز رعایت نشده است. چطور اسم این را تجمع مسالمت‌آمیز می‌گذارند؟ برای کشورهای مختلف این موضوع را تشریح کردیم.

روایتی از اقدامات اغتشاشگران و خویشتنداری نیروهای مجری قانون

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه گفت: تاکنون بیش از هزار و 200 اماکن، خودرو و موتور سیکلت شامل خودروها و وسایل نقلیه عمومی و امدادی مانند آمبولانس توسط اغتشاشگران به آتش کشیده و تخریب شده‌اند.

غریب‌آبادی افزود: بیش از چند هزار نفر از عوامل مجری قانون تاکنون توسط اغتشاشگران مجروح شده‌اند. این به دلیل قدرت اغتشاشگران نیست، بلکه به دلیل خویشتنداری نیروهای تامین امنیت است که در واقع تصمیم گرفته شد حسب دستوری که به آنها داده شده است، سلاح گرم در تجمعات حمل نکنند.

دبیر ستاد حقوق بشر ایران سپس این سوال را مطرح کرد که این را ما باید چگونه تعبیر کنیم؟ به‌عنوان تجمع مسالمت‌آمیز؟

شهادت بیش از 40 نفر از نیروهای حافظ امنیت مردم

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه ادامه داد: تاکنون بیش از 40 نفر از نیروهای حافظ امنیت مردم توسط اغتشاشگران شهید شده‌اند و همچنین موج ورود گروه‌های تروریستی را داشتیم. در همین رابطه، بر اساس بررسی‌هایی که در رابطه برخی افراد حاضر در اغتشاشات که جان خود را از دست داده‌اند، انجام شده، نیز محرز شده است که این افراد توسط اغتشاشگران کشته شده‌اند.

غریب‌آبادی در بخش دیگری از این مصاحبه تصریح کرد: تاکنون بیش از 50 نفر از افراد وابسته به گروهک تروریستی منافقین دستگیر شده‌اند. همچنین بیش از 80 نفر، افرادی که وابسته به گروهک‌های مختلف تروریستی کرُدی هستند و نیز بیش از 5 نفر از افراد وابسته داعش دستگیر شده‌اند.

به‌دست آمدن هزاران قبضه سلاح گرم و مهمات از اغتشاشگران

دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: بیش از هزاران قبضه انواع سلاح گرم و مهمات از این اغتشاشگران به دست آمده است. کجای این تجمعات مسالمت‌آمیز است؟

تاکید بر اصلاح نقص‌های اجرای قانون درباره تجمعات مسالمت‌آمیز

غریب‌آبادی در بخش دیگری از این مصاحبه اظهار کرد: در ایران حق تجمع مسالمت‌آمیز برابر قوانین از جمله قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است. حالا اگر نقصان‌هایی برای اجرای قوانین وجود دارد، باید اینها را اصلاح کرد.

تجمع مسالمت‌آمیز باید حمایت و تضمین شود

دبیر ستاد حقوق بشر افزود: ما در مجموعه ستاد حقوق بشر حامی این هستیم که حق تجمع مسالمت‌آمیز باید کاملاً تضمین شود که مردم اگر حرفی دارند که باید به گوش دولتمردان برسانند، بتواند بسیار راحت و ساده این کار را انجام دهند. اما باید یک خط بسیار مشخصی را بین تجمع مسالمت‌آمیز و غیرمسالمتآمیز قائل شویم.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه تصریح کرد: تجمع مسالمت‌آمیز را باید حمایت و تضمین کرد، اما با تجمع غیرمسالمت‌آمیز باید برابر قانون برخورد کرد، چرا که امنیت آحاد جامعه زیر سوال خواهد رفت.

غریب‌آبادی ادامه داد: با این وجود، ایران یک رفتار مسئولانه از خودش نشان داده است و من این را برای گروه‌هایی از کشورها که با آنها دیدار کردم، توضیح دادم و برخی ابعاد رفتار مسئولانه جمهوری اسلامی ایران را بیان کردم.

کمیته تحقیق برای رسیدگی به آسیب‌های فیزیکی و آسیب به اموال خصوصی و عمومی

این مقام ارشد قوه قضائیه ایران درباره ابعاد رفتار مسئولانه ایران اظهار کرد: از جمله، کمیته تحقیقی در چارچوب وزارت کشور تشکیل شده و این کمیته ماموریت دارد تمامی آسیب‌های فیزیکی و آسیب به اموال خصوصی و عمومی را بررسی کند و راهکارهایی را برای جبران خسارات پیشنهاد دهد.

وی ادامه داد: اینگونه نیست حالا که این اتفاقات توسط اغتشاشگران و گروه‌های تروریستی با حمایت برخی از کشورهای غربی و آمریکا روی داده، از کنار آسیب‌ها بگذریم.

نظام قضائی ایران برخورد کاملاً عادلانه خواهد داشت

دبیر ستاد حقوق بشر همچنین گفت: در مرحله قضائی نیز نظام قضائی ما برابر قانون، برخورد بسیار عادلانه‌ای خواهد داشت.

غریب‌آبادی افزود: اینکه در رسانه‌ها یا برخی گروه‌ها و افراد که غیرمرتبط با نظام قضائی هستند، در مورد چگونگی برخورد با دستگیرشدگان یا اتهامات آنها صحبت می‌کنند، نظام قضائی به این اظهارات توجهی ندارد.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه تصریح کرد: ملاک نظام قضائی، در واقع آن اتهاماتی نیست که در رسانه‌ها مطرح می‌شود، بلکه ملاک نظام قضائی، قانون و مستندات است.

آزادی بیش از 90 درصد بازداشت شدگان و رد برخی آمار منتشره

دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: از همین رو، بیش از 90 درصد از بازداشت‌شدگان در همان دو سه روز اول به طرق مختلف و با صدور قرارهای تامین آزاد شدند.

غریب‌آبادی برخی اظهارات رسانه‌ای مبنی بر تحت بازداشت بودن 14 هزار نفر در ایران در جریان اغتشاشات را رد کرد و گفت: ما کاملاً این رقم را رد می‌کنیم. چنین چیزی اصلاً صحیح نیست.

وی اظهار کرد: تعدادی که اکنون در بازداشت هستند، برای برخی از آنها کیفرخواست صادر شده است و برای بقیه که در مرحله تکمیل تحقیقات هستند، برابر مستندات و قانون برخورد خواهد شد. حق آنهاست که از تمامی موازین و تسهیلات قانونی برخوردار باشند.

متهمان و خانواده‌هایشان به نظام قضائی اطلاع‌رسانی کنند

دبیر ستاد حقوق بشر اظهار کرد: اگر هر کدام از این متهمین و خانواده‌های آنان بر این باور هستند، که در واقع بخشی از حقوق آنها در فرایند دادرسی یا تحقیقات تامین نشده است، حتماً به دستگاه‌های نظارتی در درون نظام قضائی و ستاد حقوق بشر اطلاع‌رسانی کنند و ما قطعاً پیگیری خواهیم کرد.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه تاکید کرد: متهمان باید از یک محاکمه عادلانه و منصفانه برخوردار باشند و این باید تضمین شود و نظام قضائی دنبال اقدامات قانونی در این زمینه است.

نقش فضای مجازی در آشوب‌ها

غریب‌آبادی اظهار کرد: نکته دیگری که برای هیئت‌ها و کشورهای مختلف مطرح کردم، درباره نقش فضای مجازی است. فضای مجازی نقش بسیار مخربی را ایفا کرده است. ما فضای مجازی را یک شخصیت مستقل نمی‌بینیم. فضای مجازی را تابعی از قدرت‌ها و برخی از این کشورها که از این آشوب‌ها در ایران حمایت کردند، می‌دانیم.

باز کردن میلیون‌ها پست و هزاران صفحه در اینستاگرام در حوادث اخیر

دبیر ستاد حقوق بشر تصریح کرد: مشخصاً اینستاگرام و توییتر مد نظرم هست. اینستاگرام در هفت هفته اخیر میلیون‌ها پست و هزاران صفحه باز کرده است. دستگاه‌های ذیربط در ایران، تمام مستندات این موضوع را مبنی بر ترویج خشونت، تبلیغ فروش سلاح گرم، تشویق مردم به ریختن در خیابان‌ها و تخریب اموال عمومی و خصوصی جمع‌آوری کرده‌اند.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه اظهار کرد: نهادهای مسئول در ایران با شرکت متا که مالک واتس‌اپ و اینستاگرام است، مکاتبه کردند که این صفحات باید بسته شوند، چرا که اینها حتی مغایر نظام‌نامه اینستاگرام هستند. آنها هیچ کاری نکردند و هیچکدام از این صفحات را نبستند.

رفتار دوگانه اینستاگرام در آشوب‌ها و ترور شهید سردار سلیمانی

غریب‌آبادی یادآور شد: این اقدام اینستاگرام در حالی صورت می‌گیرد که ما فراموش نمی‌کنیم بعد از ترور ناجوانمردانه شهید عزیز حاج قاسم سلیمانی تا هم‌اکنون، نزدیک سه سال، میلیون‌ها پست و صفحه را که فقط اسم شهید حاج قاسم بود، حذف کردند. اینستاگرام به چه بهانه‌ای این صفحات و پست‌ها را حذف کرد؟ اعلام کرد که برای جلوگیری از خشونت، ما این اسم و صفحات را حذف می‌کنیم.

این مقام ارشد قوه قضائیه ادامه داد: اکنون این میلیون‌ها پست و هزاران صفحه که عین خشونت و ترویج آن است، چرا آنها را نمی‌بندند؟ برای این که یک برنامه حمایت از اغتشاشگران دارند و البته در همدستی با برخی کشورها این اقدامات را انجام می‌دهند.

باز شدن بیش از 50 هزار حساب ساختگی به دستور آمریکا در توییتر

دبیر ستاد حقوق بشر درباره عملکرد توییتر در اغتشاشات اخیر نیز گفت: عملکرد توییتر در اغتشاشات اخیر مورد بررسی قرار گرفته است. بطور میانگین، توییتر ماهانه چهار هزار حساب فارسی باز می‌کند. در همین یک ماه گذشته که ما با اغتشاشات مواجه هستیم، توییتر بیش از 50 هزار حساب ساختگی به دستور آمریکا باز کرده است. این 50 هزار حساب دست 50 هزار فرد واقعی نیست، دست چندین فرد یا به‌صورت رباتیک است که جنگ تبلیغاتی و روانی علیه ایران راه بیندازند.

جنگ ترکیبی علیه ایران و توسل به همه ابزارها و ظرفیت‌ها

غریب‌آبادی با بیان اینکه شاهد حمایت و مداخله برخی کشورهای اروپایی، کانادا، آمریکا و رژیم صهیونیستی از اغتشاشات، حضور تروریست‌ها، بسیج ظرفیت رسانه‌ها و فضای مجازی هستیم، تاکید کرد: همانگونه که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند، یک جنگ ترکیبی علیه ایران راه انداخته‌اند که به فضل الهی یک بار دیگر شاهد شکست خود خواهند بود، چرا که ملت بیدار ایران با اغتشاش و اغتشاشگر مخالف است و در چندین نوبت شاهد حضور میلیونی آنها در خیابان‌ها بودیم.

وی اظهار کرد: هم اکنون نیز سراغ سازمان‌های بین‌المللی آمده‌اند که از ابزار سازمان‌های بین‌المللی مانند سازمان ملل و شورای حقوق بشر برای اعمال فشار بیشتر سیاسی علیه ایران سوءاستفاده کنند.

دبیر ستاد حقوق بشر ایران گفت: در اینجا بر ما فرض است که واقعیت‌ها را بیان و روشنگری و مطالبه‌گری کنیم. حالا چه تاثیری بر کشورها بگذارد؛ من وجدان‌های بیداری در میان کشورها دیده‌ام که در واقع بین واقعیت‌های در صحنه و آنچه از طریق فضای مجازی می‌بینند، تفکیک قائل می‌شوند.

دبیر ستاد حقوق بشر تاکید کرد: باید به تلاش‌های خودمان در این راستا ادامه بدهیم. بالاخره مردم، مردم خودمان هستند و ما خودمان به اینکه حقوق بشر آنها را رسیدگی کنیم، صالح هستیم و اجازه دخالت به سایر کشورها نمی‌دهیم.

قربانیان تروریسم و تحریم‌های یکجانبه مگر حقوق بشر ندارند؟

غریب‌آبادی همچنین یادآور شد: من این تناقض عملکرد درباره عملیات ترویستی در شیراز را برای هیئت‌های مختلف و گروههایی از کشورها بیان کردم. در همان حال که برخی کشورهای غربی و آمریکا و سازوکارهای حقوق بشری بیانیه‌های مختلفی در مورد این اغتشاشات و حمایت از آن صادر کردند، اما متاسفانه در مورد حادثه تروریستی شیراز، سکوت اختیار کردند.

معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه افزود: حتی یک کلمه در محکومیت حادثه تروریستی شیراز، به جز دو سه کشور اروپایی، نگفتند و قاطبه آنها و تمام سازوکارهای حقوق بشری سکوت اختیار کردند.

دبیر ستاد حقوق بشر افزود: جهان باید اینها را بداند و ما باید این تناقضات و استفاده سیاسی و ابزاری از حقوق بشر را به اطلاع کشورهای مختلف برسانیم. حالا اینکه چه تصمیمی می‌گیرند، حق حاکمیتی خودشان است، اما حق دارند و ما مسئول هستیم و وظیفه داریم واقعیت‌ها را به اطلاع آنها برسانیم.