روسیه معادلات نفتی را بهم ریخت
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد بازارهای نفت جهانی با مازاد عرضه روبرو هستند زیرا تولید روسیه پیش بینیهایی که از افت تولید این کشور وجود داشت را به چالش کشیده و همزمان، تقاضا برای سوخت، به کندی بهبود پیدا میکند
این آژانس که به اقتصادهای بزرگ مشاوره میدهد، اعلام کرد عرضه نفت جهان در نیمه اول امسال، از تقاضا فراتر خواهد رفت. بخش عمده مازاد عرضه، منعکس کننده تولید بالای روسیه است که به تغییر مسیر تجارت نفت خود به سمت مقصدهای جدید شتافته است.
قیمتهای نفت در آغاز سال شروع پر افت و خیزی داشتند زیرا اقتصاد چین پس از سالها قرنطینه ضدکرونایی، بازگشایی شد و همزمان، رشد بخشهای دیگر جهان ضعیف ماند. بهای معاملات نفت برنت که قیمت پایه بازار جهانی است، هفته جاری به دلیل نگرانی نسبت به گسترش مشکلات در بخش بانکی آمریکا، به پایین مرز 80 دلار در هر بشکه نزول کرد.
همچنین بالا ماندن تولید نفت روسیه مانع پیشروی قیمتها شده است و بر خلاف پیش بینیهای آژانس بینالمللی انرژی ظاهر شده که مکررا پیش بینی کرده بود که تولید روسیه بلافاصله پس از حمله نظامی به اوکراین در سال 2022، به میزان 25 درصد کاهش پیدا خواهد کرد. دو ماه پیش این آژانس پیش بینی کرده بود تولید روسیه در سه ماهه جاری، 1.6 میلیون بشکه در روز کاهش پیدا خواهد کرد.
کرملین اعلام کرده است تولید نفت را در ماه میلادی جاری به تلافی تحریمهای اتحادیه اروپا کاهش میدهد. این کاهش تنها بخشی از کاهشی است که آژانس بینالمللی انرژی و موسسات دیگر در ابتدا پیش بینی کرده بودند.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش خود اعلام کرد که تولید روسیه به شکل شگفت آوری پس از حمله نظامی به اوکراین، حفظ شده است و این کشور با گذشت یک سال از جنگ و محکومیت بینالمللی، همچنان میزان بالایی نفت را به بازارهای جهانی عرضه میکند.
این آژانس پیشبینی خود از تولید روسیه را به میزان 300 هزار بشکه در روز بالا برد و تخمین زد تولید این کشور 740 هزار بشکه در روز معادل حدود هفت درصد در سال 2023 کاهش پیدا خواهد کرد در حالی که ماه گذشته، کاهش یک میلیون بشکه ای را پیش بینی کرده بود.
در گزارش آژانس بینالمللی انرژی آمده است: باید دید آیا تقاضای کافی برای فرآوردههای نفتی روسیه اکنون که سقف قیمت به اجرا گذاشته شده، وجود دارد یا تولید این کشور تحت وزن تحریمها، شروع به کاهش خواهد کرد.
ذخایر جهانی نفت در ژانویه، به میزان 52.9 میلیون بشکه افزایش یافت و به 7.8 میلیارد بشکه رسید که بالاترین سطح از سپتامبر سال 2021 بود. شاخصهای مقدماتی برای فوریه، رشد بیشتر ذخایر را نشان می دهد. اما بازارهای جهانی تحت تاثیر بهبود فعالیت اقتصادی و سفر در چین که بزرگترین وارد کننده نفت در جهان، به سوی محدودیت عرضه در نیمه دوم سال پیش می روند.
آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی کرد رشد تقاضای جهانی، سال 2023 را ضعیف آغاز کرد اما پیشبینی میشود سال را با قدرت به پایان برساند. رشد کنونی تنشها را خواهد کاست و بازار را در نیمه دوم سال دچار کمبود عرضه می کند.
مصرف جهان امسال دو میلیون بشکه در روز افزایش پیدا خواهد کرد و به 102 میلیون بشکه در روز میرسد و به این ترتیب از سطح تقاضا در دوران پاندمی فراتر خواهد رفت. همزمان گروه اوپک پلاس اعلام کرد قصد دارد تولید را تا پایان سال 2023 بدون تغییر نگه دارد.
بر اساس گزارش بلومبرگ، توریل بوسونی، مدیر بخش صنعت و بازارهای آژانس بینالمللی انرژی در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ اظهار کرد: ما انتظار داریم که تقاضا برای نفت امسال بهبود چشمگیری داشته باشد. میتوانیم به سرعت ببینیم که بازارها در ادامه سال دچار کمبود عرضه خواهند شد.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی