یک‌شنبه 4 آذر 1403

زلزله هوآوی در مناسبات لندن و واشنگتن

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
زلزله هوآوی در مناسبات لندن و واشنگتن

لندن - ایرنا - موافقت جنجالی دولت بوریس جانسون با مشارکت شرکت هوآوی که به زعم آمریکا برای راه‌اندازی پروژه اینترنت پرسرعت نسل پنجم انگلیس به دنبال جاسوسی برای دولت کومونیستی چین می‌باشد، پایه‌های روابط این دو متحد قدیمی را به لرزه درآورده است.

کاخ سفید روز سه‌شنبه با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که خطرات شرکت چینی هوآوی برای آمریکا روشن است. در این بیانیه ادعا شده: «آژانس‌های ما بیشتر از هر کشور دیگری ماهیت هوآوی را می‌شناسند.»

هم‌زمان، «تام کاتن» سناتور جمهوری‌خواه آمریکا تصریح کرد که دولت دونالد ترامپ از تصمیم انگلیس در رابطه با مشارکت هوآوی در پروژه اینترنت پر سرعت نا امید شده و به دنبال راهی است تا «فروشنده غیر قابل اعتماد» این پروژه را حذف کند.

وی در عین حال تصریح کرد که رییس دستگاه اطلاعاتی آمریکا باید در خصوص ادامه همکاری‌های اطلاعاتی با انگلیس تجدید نظر کند.

به تعبیر این سناتور آمریکایی تصمیم انگلیس به منزله مشارکت سرویس جاسوسی شوروی سابق (کاگ‌ب) برای احداث شبکه تلفن در جریان جنگ سرد است.

به موجب تصمیم شورای امنیت ملی انگلیس، شرکت هوآوی به صورت محدود در پروژه راه‌اندازی اینترنت پرسرعت انگلیس مشارکت خواهد داشت.

در این پروژه، هوآوی از ارائه و نصب تجهیزات در بخش‌های حساس شبکه ارتباطات انگلیس موسوم به هسته مرکزی منع شده است و تنها مجاز خواهد بود تا 35 درصد از ابزار حواشی شبکه را تجهیز کند.

این شرکت چینی همچنین از مشارکت در مناطق نزدیک به پایگاه‌های نظامی و هسته‌ای منع شده است.

با این حال «لیز چنی» نماینده ارشد حزب جمهوری‌خواه و دختر دیک چنی معاون رییس جمهوری اسبق آمریکا اعتقاد دارد که تصمیم دولت لندن به رابطه ویژه دو کشور آسیب زده است.

وی افزود: فاجعه آمیز است که نزدیک‌ترین متحد ما، ملتی که یک روز به تعبیر رونالد ریگان نماد شجاعت بود، از اتحاد با ما روی گردان شده است.

«میت رومنی» سناتور ارشد جمهوری‌خواه و نامزد پیشین ریاست جمهوری آمریکا نیز تصمیم انگلیس را مایوس کننده خواند و افزود: انگلیس با اولویت دادن به هزینه کمتر، امنیت ملی خود را به مخاطره انداخته و در واقع از دستگاه جاسوسی دولت کمونیستی چین دعوت به همکاری کرده است.

دومینیک راب وزیر امور خارجه انگلیس امروز در نشست فوق‌العاده مجلس عوام تصریح کرد که در پروژه مشارکت هوآوی سخت‌ترین تدابیر امنیتی به کار برده شده تا از زیرساخت‌های شبکه ارتباطات محافظت شود.

وی با بیان این نکته که تهدید را نمی‌توان از حوزه ارتباطات دور کرد، ادامه داد: اما این کار دولت، نهاد ناظر بر فعالیت شبکه‌های ارتباطاتی و شرکت‌های حوزه فناوری اطلاعات است تا با همکاری یکدیگر آسیب‌ها را کاهش دهند.

وزیر امور خارجه انگلیس اعتماد و امنیت را دو عنصر مهم در آینده اقتصاد دیجیتال توصیف و تصریح کرد: اگر بخواهیم از فرصت‌های فناوری جدید که قرار است زندگی‌های ما را متحول کند بهره ببریم باید تدابیر درست را بکار ببندیم.

راب در همین رابطه توصیح داد که ستاد ارتباطات دولت انگلیس (جی‌سی‌اچ‌کیو) به طور ویژه تائید کرده است که احداث نسل پنجم اینترنت تاثیری بر همکاری‌های اطلاعاتی و چگونگی تبادل اطلاعات محرمانه نخواهد داشت.

در نشست امروز مجلس عوام نیز شماری از نمایندگان طرفدار آمریکا با تصمیم دولت انگلیس مخالفت کرده و آن را مغایر منافع ملی خواندند.

آمریکا در روزهای گذشته فشار زیادی را علیه دولت انگلیس اعمال کرده و با طرح این ادعا که شرکت هوآوی با سرویس جاسوسی چین هم‌دست است، خواستار عدم همکاری لندن در این زمینه شده است.

وزیر امور خارجه آمریکا ادعا کرده است که چراغ سبز انگلیس اقتدار و حق حاکمیت این کشور را به خطر می‌اندازد.

دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا نیز جمعه گذشته در گفت و گوی تلفنی با نخست وزیر انگلیس هشدار داد که در صورت موافقت دولت لندن با طرح همکاری هوآوی، راه دو کشور در حوزه امنیت ملی از یکدیگر جدا می‌شود.

به گزارش ساندی تایمز، دونالد ترامپ به بوریس جانسون پیشنهاد کرده که دو کشور با همکاری یکدیگر خلاء هوآوی را پر کنند اما طرف انگلیسی معتقد است که چنین کاری پر هزینه و زمان بر خواهد بود.

رهبران دو کشور امشب نیز در تماس تلفنی درباره تصمیم انگلیس در خصوص شرکت هوآوی تبادل نظر کردند.

در این گفت و گو بوریس جانسون بر اهمیت همکاری کشورهای هم عقیده برای ایجاد تنوع در بازار جهانی و خروج از تسلط برخی شرکت‌های معدود تاکید کرده است.

کاخ سفید تاکنون بیانیه و یا خبری درباره جزئیات مکالمه تلفنی دو طرف و اظهارات ترامپ منتشر نکرده است.

بر اساس گزارش‌ها مایک پمپئو قرار است فردا (چهارشنبه) برای دیدار و ادامه تلاش‌ها جهت تغییر تصمیم دولت انگلیس به لندن سفر کند.

*س_برچسب‌ها_س*