شنبه 6 بهمن 1403

سفر رییس جمهوری الجزایر به عربستان در سایه اختلافات دو کشور

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سفر رییس جمهوری الجزایر به عربستان در سایه اختلافات دو کشور

تهران - ایرنا - عبدالمجید تبون رئیس جمهور الجزایر امروز (چهارشنبه) در حالی بنا به دعوت شاه سعودی برای یک سفر سه روزه عازم ریاض می شود که اختلافات دو کشور بر سر سوریه و صحرای غربی و همچنین رویه بی طرفی الجزیره در جریان اختلاف میان عربستان و قطر بر این سفر سایه افکنده است.

به گزارش حبرگزاری رسمی الجزایر تبون در این سفر سه روزه با «سلمان بن عبدالعزیز» شاه سعودی دیدار خواهد کرد و دو طرف در ارتباط با روابط دوجانبه و مسائل مورد اهتمام مشترک با یکدیگر به بحث و گفت وگو خواهند پرداخت.

این اولین سفر رسمی رئیس جمهوری کنونی الجزایر از یک کشور دیگر از زمان تصدی این منصب در ماه دسامبر سال گذشته میلادی به شمار می آید و دو روز پس از آن انجام می شود که وی میزبان سفر شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر به الجزیره بود.

کارشناسان سیاسی معتقدند با توجه به اینکه الجزایر همواره در طول تاریخ خود برای حل و فصل اختلافات میان کشورهای عربی و منطقه ای به عنوان میانجی نقش ایفا کرده است، احتمال میانجیگری الجزایر میان عربستان و قطر وجود دارد. به خصوص اینکه الجزایر از ابتدای بروز بحران میان قطر و همسایگانش جانب بی طرفی پیشه کرده است.

کشورهای عربستان، امارات، بحرین و مصر از 5 ژوئن 2017 (15 خرداد 96) با متهم کردن دوحه به حمایت از تروریسم کلیه روابط خود با این کشور را قطع کردند و مرزهای زمینی، دریایی و هوایی با قطر را هم بستند. کشورهای تحریم کننده، 13 شرط برای از سرگیری روابط با قطر تعیین کردند اما دوحه با بیان اینکه تحریم کنندگان هیچ دلیل قانع کننده برای اثبات ادعاهای خود در اختیار ندارند، تاکید دارد که این شروط در تناقض آشکار با حق حاکمیت این کشور است.

الجزایر از ابتدای بحران در روابط قطر و برخی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس موضع بی طرف اتخاذ کرد و از کشورهای درگیر این بحران خواست تا «منطق گفت وگو» را به عنوان تنها راه حل پایان دادن به اختلافات میان این کشورها در پیش بگیرند.

تحلیل گران الجزایری به چند دلیل معتقدند الجزایر توانمندترین کشور در زمینه ایفای چنین نقشی است. اولین دلیل آنها آن است که الجزایر در میانجیگری دارای رویکرد دیپلماتیک مستحکم و موفقی است. دومین دلیل موضع بی طرفانه ای است که الجزایر از همان ابتدای بحران اتخاذ کرد. سیاست مداران و اصحاب رسانه در الجزایر معتقدند به کشوری با مساحت وسیع و منابع بسیار و اعتبار در صحنه بین الملل تعلق دارند و همین امر به الجزیره شایستگی می بخشد تا در این بحران به ایفای نقش بپردازد. الجزایر در گذشته میان ایران و عراق و همچنین پاکستان و هند و دیگر کشورها پادرمیانی کرده و از نظر تحلیل گران سیاسی الجزایر کشوری است که توانسته این همه اختلافات به هم پیچیده را حل کند، پس از حل و فصل بحران قطر با دیگر کشورهای عربی که قابل حل به نظر می رسد، عاجز و ناتوان نیست. ناظران سیاسی معتقدند اگر الجزایر بخواهد به ایفای چنین نقشی بپردازد با موضع مخالف سعودی مواجه خواهد شد به ویژه با توجه به این واقعیت که ریاض و الجزیره به دلیل موضع الجزایر نسبت به سوریه و حمایت الجزایری ها از دولت سوریه روابط خوبی با هم ندارند. الجزایر از تحولات جاری در سوریه به عنوان یک تجاوز آشکار علیه یک کشور دارای تمامیت ارضی و استقلال نام می برد و خواستار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و ازسرگیری مشارکت دمشق در نشست های آن است. همچنین حمایت سعودی از مغرب در خصوص موضوع صحرای غربی باعث شده تا روابط ریاض و الجزیره از یک تنش نسبی برخوردار باشد و همین امر میزان موفقیت آمیز بودن میانجیگری احتمالی الجزایر میان دوحه و ریاض را زیر سوال می برد زیرا یک میانجی می بایست با دو طرف دعوا روابط خوبی داشته باشد.

البته ناظران سیاسی معتقدند که دعوت رسمی به عمل آمده از سوی شاه سعودی از عبدالمجید تبون برای سفر به عربستان حکایت از آن دارد که ریاض در روابط خود با الجزایر در دوران پس از انقلاب مردم این کشور و سرنگونی عبدالعزیز بوتفلیقه تجدیدنظر به عمل آورده است.

1487

*س_برچسب‌ها_س*