چهارشنبه 7 آذر 1403

سفر ظریف به چین، از همکاری های راهبردی تا مقابله با یکجانبه گرائی آمریکا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سفر ظریف به چین، از همکاری های راهبردی تا مقابله با یکجانبه گرائی آمریکا

تهران - ایرنا - اکثر رسانه‌هایی که سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به چین را منعکس کردند، اهمیت برنامه همکاری راهبری 25 ساله ایران و چین و همچنین نقش همکاری‌های دو کشور در مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا را مورد تأکید قرار داده‌اند.

به گزارش ایرنا، محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان روز جمعه به دعوت همتای چینی خود به پکن سفر کرد. وی در صدر یک هیات بلند پایه سیاسی و اقتصادی برای انجام دیداری دو روزه به چین رفت.

سفر محمد جواد ظریف به کشور چین و دیدار با همتای چینی خود در صدر اخبار برخی از مهمترین خبرگزاری‌ها و سایت‌های خبری قرار گرفت.

اکثر قریب به اتفاق این رسانه‌ها در کنار انعکاس خبر سفر محمد جواد ظریف به چین موضوع همکاری راهبری مشترک 25 ساله بین چین و کشورمان را مورد تأکید قرار داده‌اند.

بر اساس این گزارش ها، حضور قدرتمندانه چین امکان مقابله با سیاست‌های یکجانبه گرایانه آمریکا در عرصه روابط بین الملل را بیش از هر زمان دیگری فراهم کرده است. روابط ایران و به ویژه برنامه مشترک 25 ساله آن با چین حرکتی هوشمندانه است که می تواند توان مقابله با تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه کشورمان را به طرز قابل توجهی افزایش دهد.

به همین خاطر بیشتر رسانه‌هایی که سفر وزیر خارجه ایران به چین را پوشش داده اند، موضوع برنامه 25 ساله را نیز مطرح کرده و مورد تأکید قرار داده‌اند.

در این زمینه، سایت خبری تحلیلی «فاینانشال تریبیون» در خبری به سفر محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان به چین پرداخت و آن را در راستای مقابله با یک جانبه گرایی آمریکا و همچنین بررسی برنامه 25 ساله ایران و چین دانست.

این نشریه می نویسد: چین در حمایت از ایران و دهها کشور دیگر که تحت فشار آمریکا قرار دارند، با صدور بیانیه‌ای در مجمع عمومی سازمان ملل متحد خواستار لغو کامل و فوری تحریم‌های یک جانبه شد.

همچنین، تهران یک نقشه راه 25 ساله برای روابط استراتژیک با پکن آماده کرده است. این طرح چشم انداز همکاری طولانی مدت بین ایران و چین در بخش‌های مختلف را ترسیم می‌کند.

روزنامه واشنگتن پست نیز در خبری به سفر وزیر خارجه کشورمان به چین پرداخت و نوشت: این سفر به دعوت وزیر خارجه چین و بعد از آن صورت می‌گیرد که آمریکا در تحریم‌هایی تازه نام 18 بانک ایران را به لیست تحریم‌ها اضافه کرد.

این روزنامه ضمن اشاره به واکنش تند وزیر امورخارجه کشورمان در برابر این تحریم‌ها نوشت: درحالی که آمریکا به طور یکجانبه از توافق هسته‌ای خارج شد و تحریم‌های ایران را بازگرداند، چین به عنوان یک متحد سرسخت ایران همچنان به برجام پایبند است.

همچنین در این خبر ضمن اشاره به خطر قطع دسترسی به سیستم مالی آمریکا آمده است که تقریبا تمام دنیا گفته‌اند که تحریم‌های اخیر آمریکا علیه ایران را اجرا نخواهند کرد.

سایت خبری تحلیلی «اوراسیا ریویو» نیز سفر محمدجواد ظریف به چین را پوشش داد و در این باره از زبان سخنگوی وزارت خارجه کشورمان نوشت برنامه اصلی وزیر خارجه ایران در این سفر تبادل نظر در مورد تحولات منطقه‌ای و بین المللی و گسترش روابط دو جانبه بین تهران و پکن است.

به نوشته رسانه ها، چین که با تصمیم آمریکا به خروج از برجام و بازگشت تحریم‌ها علیه ایران مخالفت کرده، خود نیز در چند سال گذشته با اقدامات یکجانبه و مستبدانه آمریکا مواجه شده است. بنابراین به نظر می‌رسد که در سفر ظریف به چین راهکارهایی برای تبادل مالی بین تهران و پکن قبل از نهایی شدن سند راهبردی 25 ساله اندیشیده و تدبیر شود.

ظریف در این خصوص گفته است که ایران و چین درباره موضوعاتی مانند پیشبرد همکاری 25 ساله و سرمایه‌گذاری 400 میلیارد دلاری چینی‌ها در ایران توافق نظر دارند.

وی حتی امروز بعد از دیدار با همتای چینی خود در توییتی به زبان چینی اعلام کرد: دیدار رو در روی پرثمری با دوست خوبم وانگ یی، عضو شورای دولتی و وزیر خارجه چین داشتم. دیدارهای حضوری در این بازه زمانی خاص کافی است تا نشان دهد که دو طرف اهمیت زیادی برای روابط میان دو کشور قائل هستند.

ظریف گفت: ما اجماع بر سر گستره‌ای از مسائل همچون عمیق‌تر کردن روابط دوجانبه، توسعه برنامه همکاری 25 ساله، حفاظت از توافق هسته‌ای ایران و مخالفت با یکجانبه‌گرایی را تقویت کردیم. وی در ادامه آورده است‌: با درنظر گرفتن پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک دو کشور در سال 2021 به عنوان فرصتی تازه، باور دارم که مفهوم مشارکت جامع راهبردی بین دو کشور در آینده غنی‌تر خواهد شد.

وی در توییت دیگری به انگلیسی نوشت: مذاکرات پرثمری در تنگ چونگ زیبا با دوستم وانگ یی در خصوص همکاری استراتژیک جامع داشتم‌. ما یکجانبه‌گرایی و تلاش آمریکا برای ایجاد جهان تک قطبی را رد کردیم. همچنین در خصوص تقویت روابط از جمله برنامه 25 ساله، همکاری‌های منطقه‌ای، حفظ برجام و همکاری در خصوص واکسن توافق کردیم‌.

ظریف به تازگی نیز در یک پیام توئیتری دیگر درباره تحریم‌های جدید آمریکا نوشت: «در بحبوحه شیوع کووید -19، رژیم آمریکا می‌خواهد کانال‌های باقی مانده ما برای پرداخت هزینه غذا و دارو را از بین ببرد. ایرانی‌ها این بی رحمی‌های اخیر را دوام خواهند آورد. توطئه برای گرسنگی دادن به یک جمعیت جنایتی علیه بشریت است. مقصران و کسانی که این شرایط را ایجاد می‌کنند، کسانی که پول ما را بلوکه می کنند - با عدالت مواجه خواهند شد.». وی گفت: جمهوی خلق چین و جمهوری اسلامی ایران مورد فشار تحریمی آمریکا هستند و اکنون فشار روی چین در حوزه تجاری، دیپلماسی و روابط سیاسی به چشم می خورد، دخالت‌هایی که آمریکا در موضوع تایوان، هنگ کنگ و دیگر مناطق انجام می‌دهد چین را هم تحت فشار قرار داده و پکن به همین دلیل درصدد پیدا کردن شریک‌های تازه است.

*س_برچسب‌ها_س*
سفر ظریف به چین، از همکاری های راهبردی تا مقابله با یکجانبه گرائی آمریکا 2