دوشنبه 5 آذر 1403

سفیر ایران در چین: باید نگاه هوشمندانه ای به روابط تهران - پکن داشت

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
سفیر ایران در چین: باید نگاه هوشمندانه ای به روابط تهران - پکن داشت

پکن - ایرنا - سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین با تحلیل روابط سیاسی و اقتصادی چین و ایران اظهار کرد در شرایطی که به دلیل تحریم های آمریکا خیلی از کشورهای دیگر جهان از جمله کشورهای اروپایی حاضر به کمک با ایران نیستند باید نگاه هوشمندانه ای به روابط ایران و چین داشت و مستمسکی در اختیار معاندین قرار ندهیم که بخواهند روابط دو کشور را تحت شعاع قرار دهند.

محمد کشاورز زاده روز شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه در حال حاضر چین کشوری است که «تحریم های آمریکا را قبول ندارد» و همچنان اعلام کرده است نفت ایران را می خرد افزود: در داخل ایران باید به «اظهار نظرها» در مورد چین خیلی توجه شود به عنوان سفیر ایران در چین اعلام می کنم در این مدت که در پکن بودم جز «عزت و احترام» چیزی از دولت و ملت چین ندیده ام.

کشاورز زاده تصریح کرد: اینکه یک عده ای علیه روابط ایران و چین تبلیغ کنند «خیر خواه نظام و مردم ایران نیستند» خیرخواهان نظام و ملت، شرایط را درک می کنند و می دانند باید با «حساسیت بیشتری» به روابط دو کشور نگریست.

وی با بیان اینکه سی و چند سال سابقه دیپلماتیک در کشورهای مختلف اروپایی و امریکایی دارد تصریح کرد: در این شرایط، «دست دوستی که چین به سمت ایران دراز کرده است را باید فشرد نه اینکه با اظهارنظرهای نسجیده و مغرضانه بخواهیم این همکاری ها را سرد کنیم».

کشاورز زاده ادامه داد: مطالبی که در مورد چین در چند روز گذشته منتشر شده «احساسات مردم چین را جریحه دار کرده است» مردم چین در ابتدای شیوع کرونا در ایران به کمک ما شتافتند و اولین کیت های تشخیص به ایران از چین ارسال شد. اما اکنون برخی از چینی ها از ما گلایه می کنند که از ایران «صحبت ها یا پیام های منفی علیه چین» می شنویم.

وی ادامه داد: برخی از کشورها از جمله آمریکا و اروپا می خواهند ناتوانی و ضعف خود در مورد ویروس کرونا را به گردن کشورهای دیگر بیاندازند یا به انگیزه های سیاسی می خواهند دعواهای خود را جلو ببرند در این شرایط باید خیلی هوشیار باشیم و عاملی نشویم که دیگران بخواهند از ما سود ببرند.

سفیر ایران در چین در واکنش به اتهامات آمریکا به پکن در مورد پنهانکاری در آمارها توسط چین گفت: مرجع تصمیم گیری در مورد مسایل بهداشتی و یا اعلام نظر در مورد آنها «سازمان بهداشت جهانی» است اما آمریکا به اقسام مختلف قصد دارد چین را تحت فشار قرار دهد شیوع کرونا هم فرصتی برای افزایش فشار بر روی چین توسط آمریکا است.

کشاورز زاده افزود: زندگی، بهداشت و سلامت مردم ایران در اولویت ما است ولی نباید باعث ذوق زدگی معاندین و مخالفان نظام شویم به طوری که بیشترین حجم پوشش خبری در مورد این مسایل را رسانه های معاند نظام انجام می دهند.

توصیه سفیر به رسانه ها 

وی گفت: عمدتا مواردی که در جهان در مورد چین نشر پیدا میکند تولیدات غول های رسانه ای غربی است رسانه های ایران باید با دقت بیشتری اخبار و موضوعات شرق آسیا به ویژه چین را دنبال کنند.

کشاورز زاده «عدم آشنایی روزنامه نگاران ایرانی با زبان چینی و تسلط آنها بر زبان انگلیسی» را دلیل این موضوع دانست و گفت: تصوراتی که در ایران در مورد چین وجود دارد قدیمی است باید رسانه های ایران با واقعیت های چین بیشتر آشنا شوند.

او افزود: حتی برخی از روزنامه نگاران با تجربه ایرانی هم که سابقه و تجربه زیادی در رسانه دارند اطلاعات دست اولی از چین ندارند و ناگزیر هستند به منابع غربی رجوع کنند.

سفیر ایران در چین با اشاره به ضرورت تقویت روابط میان رسانه های ایران و چین گفت: فضای رسانه ای در چین متفاوت از غرب است برای مثال در حالی که در غرب رسانه ها از توئیتر استفاده می کنند اما در چین «ویبو» نقش مهمی در اطلاع رسانی دارد. فضای مجازی در چین بسیار قوی است. چین با بکارگیری توانمندی خود در فضای مجازی عملا از سیستم غربی خود را مجزا کرده است.

کشاورز زاده با اشاره به ضرورت استفاده از فضای رسانه ای چین گفت: برای مثال بازنشر یکی از توئیت های وزیر خارجه ایران در ویبو به زبان چینی، بیش از 50 میلیون بازدید کننده و میلیون ها لایک داشت است.

ارسال 30 محموله هوایی از چین به ایران 

سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین در ادامه به تشریح کمک های مردمی و دولت چین به ایران پرداخت و گفت: تا کنون 30 محموله کمک بهداشتی و درمانی از چین به ایران ارسال شده و تازه ترین محموله هم امشب راهی تهران می شود.

او تصریح کرد: 12 میلیون و 505 هزار عدد انواع ماسک، 313 هزار دست گان جراحی و لباس ایزوله، 37 هزار و 500 عینک محافظتی، 35 هزار و 742 محافظ صورت، دو میلیون و 726 هزار دستکش، 100 هزار کلاه پزشکی، تب سنج مادون قرمز یک هزار و 816 عدد، 520 هزار انواع کیت تشخص، 356 دستگاه تنفسی، 2 دستگاه اسکن تحلیل ریه، 100 عدد ژنراتور اکسیژن، 500 اتاق پیش ساخته ساخته بیمارستانی، سه دستگاه پیشرفته گیت هوشمند با قابل ضبط هوشمند، حرارت بدن و ضد عفونی، 22 عدد دستگاه تصفیه هوا و انواع دارو بخشی از کمک های مردمی چین است که به ایران ارسال شده است.

کشاورز زاده در مورد نحوه انتقال این کمک ها به ایران هم گفت: این کمک ها از پکن، شانگهای و گوانجو از طریق 28 هواپیمای باری ماهان و دو هواپیمای ایلوشن مخصوص حمل و نقل به ایران ارسال شده است.

وی تصریح کرد: بخش اعظمی از این کمک ها، کمک های مردمی از سوی نهادهای و موسسات مردمی و عمومی بوده است برای مثال امروز یک گروه از مسلمانان استان مغولستان داخلی چین با طی مسافت 500 کیلومتر، خود را به سفارت ایران در پکن رسانده و 140 هزار عدد ماسک به مردم ایران اهدا کردند.

او اضافه کرد: برای مثال در هنگ کنگ یک شرکت تجاری 60 هزار یورو کمک نقدی به ایران هدیه کرده است که در حال خرید کالا با استفاده از آن پول برای ارسال به تهران هستیم.

کشاورز زاده افزود: «تهیه کالا برای ارسال به ایران در کشورهای دیگر سخت شده است» حتی برخی از سازمان های بین المللی مانند سازمان بهداشت جهانی یا صلیب سرخ جهانی کمک های خود به مردم ایران را از طریق چین انجام می دهند و تجهیزات اهدایی را از طریق چین تامین می کنند در حال حاضر اکثر کالاها و کمک های بهداشتی برای سراسر جهان از طریق چین تامین می شود.

سفیر ایران در چین اظهار کرد: علاوه بر کمک های مردمی و دولتی چین، خود ایران هم تجهیزات و وسایل زیادی را برای استفاده در داخل کشور از طریق چین خریداری کرده است.

تحریم های آمریکا مبارزه مردم ایران با کرونا را سخت کرده است

کشاورز زاده بیان کرد در شرایطی که مردم ایران تحت تحریم های ظالمانه آمریکا قرار دارند و به هیچ عنوان امکان ارسال کمک به ایران وجود ندارد کمک های چین بسیار ارزشمند است، برخی از مسلمانان آمریکا برای تهیه تجهیزات بهداشتی به ایران پول جمع کرده بودند اما دولت آمریکا اجازه ارسال این کمک ها را نمی دهد ما سعی کردیم چنانچه امکان داشته باشد این کالاها از طریق چین خریداری و به ایران ارسال شود.

سفیر ایران در چین با بیان اینکه برخی از کالاهای خریداری شده توسط ایران در اروپا توقیف شده است اظهار کرد این نحوه برخورد، «مبارزه مردم ایران با شیوع کرونا را سخت می کند».

اولین کیت های تشخیص کرونا از چین به ایران ارسال شد

سفیر ایران در چین گفت: مردم چین از همان ابتدا کمک های خود را به مردم ایران دریغ نکردند به طوری که «اولین کیت های تشخیص بیماری کرونا از چین به ایران هدیه شد» به محض شیوع کرونا در چین، یک گروه 5 نفره از صلیب سرخ چین با تجهیزات خیلی پیشرفته به ایران اعزام شدند و با استفاده از کیت های تشخیص اهدایی، غربالگری در ایران را شروع کردند.

کشاورز زاده اظهار کرد: از هیچ جای دنیا چنین پیشنهاد یا کمکی به ایران ارایه نشد اما چینی ها به صورت خودجوش به محض شیوع کرونا در ایران، پیشقدم شدند و دارو و کیت های تشخیص به ایران فرستادند.

او گفت: چینی ها حتی قبل از اعلام نیازمندی های کشور توسط وزارت بهداشت در موضوع مبارزه با کرونا، بر اساس تجربیاتی که در این زمینه داشتند لیستی به ما پیشنهاد کردند که با لیست وزارت بهداشت ایران برابر بود این اقدام نشان از دریغ نکردن چین در کمک به ایران است.

قدردانی از بخش بهداشتی ایران سفیر ایران در چین گفت: باید قدردان تلاش و ایثار بخش پزشکی کشور باشیم تلاش ها و کارهای خوبی در ایران برای مبارزه با کرونا صورت گرفته است خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا که حتی مشکلات تحریم و یا مشکلات اقتصادی ندارند در مبارزه با ویروس کرونا مشکلات زیادی پیدا کرده و تلفاتشان افزایش یافته است اما ایران علیرغم همه مشکلات، به یمن ایثار و فداکاری بخش پزشکی، مشکلات کمتری داریم با این حال بخش پزشکی کشور هم کمبودهایی دارد و وظیفه ما است که این کمبودها را برطرف کنیم.

وی با بیان اینکه تحریم ها تاثیری در ارسال کمک های چین به ایران نداشته است تصریح کرد: ظرف سه ماه گذشته سفارت ایران در چین به محل دپوی کالاهای اهدایی تبدیل شده است و به صورت روزانه پذیرایی کمک های مردمی و دولتی چین بوده است.

او ادامه داد: اکثر همکاران سفارت هم در این مدت درگیر بسته بندی و ارسال این محموله ها به ایران هستند خوشحالیم ما هم به عنوان بخش کوچکی از خدمت گذاران مردم کمک های موثری را به ایران ارسال کرده و بخشی از نیازهای کشور را تامین کرده ایم.

تاثیر کرونا بر روابط سیاسی و تجاری ایران و چین

وی با اشاره به اینکه «کرونا روی روابط سیاسی و اقتصادی جهان تاثیرات زیادی داشته است» گفت: کاهش قیمت نفت نخستین تاثیر آن است از آنجاییکه بخشی از درامدهای ما در بخش نفت است کرونا بر روی آن تاثیر گذاشته است.

کشاورز زاده ادامه داد: ما با چین رابطه جامع استراتژیک داریم و چینی ها تا کنون مانعی برای ما ایجاد نکرده اند خوشبختانه ما توانستیم قبل از شیوع کرونا توافقات خوبی با چین داشته باشیم و مجوز صدور برخی از کالاها از جمله تولیدات کشاورزی را از چین بگیریم.

وی افزود: اکنون به دنبال درامد زایی برای کشور هستیم و اگر در گذشته فقط صادرات چین به ایران مد نظر بوده است امروز این معادله تغییر کرده است و به دنبال گسترش روابط از جمله «صادرات ایران به چین» هستیم.

سفیر تهران در پکن ادامه داد: چین کشور بسیار ثروتمندی است و مردم چین توانمندی های اقتصادی بالایی دارند ایران می تواند بسیاری از کالاهای مورد نیاز چین مانند میوه را تامین کنند از سوی دیگر در سال های گذشته از تجربیات چین در زمینه تولید محصولات کشاورزی به خوبی توانستیم استفاده کنیم و توافق های خوبی در این زمینه ها امضا شده است «چین به عنوان کشوری که توانسته است 800 میلیون نفر را از زیر خط فقر نجات دهد توانمندی های بسیاری دارد».

اراده رهبران چین بر توسعه روابط با ایران است

کشاورز زاده اظهار کرد: روابط چین و ایران نه فقط جنبه سیاسی بلکه جنبه اقتصادی هم دارد در حال حاضر همه کشورهای قدرتمند جهان به دنبال توسعه روابط با چین هستند مزیت ما نسبت به دیگر کشورهای جهان در تعامل با چین این است که «اراده رهبران چین توسعه روابط با ایران است».

او تصریح کرد: اگرچه ما رقم کوچکی از روابط تجاری میلیاردی چین با جهان را تشکیل می دهیم اما به دلیل روایط کهن و تاریخی دو کشور، دولت پکن نیز تمایل دارد این روابط توسعه پیدا کند.

مردم چین ایران را دوست دارند

سفیر ایران در چین در تشریح دیدگاه مردم چین نسبت به ایران گفت: مردم ایران و چین از گذشته های بسیار دور از جمله از دوران «جاده ابریشم قدیم» خوبی با یکدیگر داشته اند مردم چین واقعا مردم ایران را دوست دارند و تا کنون هیچ برخورد منفی از مردم چین نسبت به ایران و ایرانی ها ندیده ام مردم و مقاماتشان با ایرانیان خیلی محترمانه برخورد می کنند و خیلی احترام می گذارند.

کشاورز زاده افزود: متاسفانه برخی از کشورها از دوستی ایران و چین ناراحت هستند و می خواهند روابط دو کشور را تضعیف کنند و مشکل ایجاد کنند دلیل این کار هم این است که با نظام ما مشکل دارند و به دنبال «ایران هراسی» هستند.

او گفت: باید هوشیار باشیم «روابط کشورهای جهان با چین اکنون یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است» چین به عنوان کشوری که توانمندی های زیادی دارد مورد توجه همه کشورهای جهان است بعنوان مثال 80 درصد تولیدات پزشکی جهان در چین تولید می شود باید از این فرصت ها برای توسعه روابط استفاده کرد.

ماهان هیچگونه پرواز مسافری به چین ندارد

کشاورز زاده در واکنش به ادعای ادامه پروازهای ماهان از چین به ایران و برعکس در دوران شیوع ویروس کرونا هم گفت: «ماهان» تنها خط هوایی میان ایران و چین بود اما بعد از شیوع کرونا، پروازهای مسافری این خط هوایی قطع شده است ولی پروازهای باری برای انتقال بار و محموله های کمکی و بهداشتی چین به ایران، همچنان ادامه دارد.

وی گفت: از همان روزهای نخست شیوع کرونا در چین، پروازهای مسافربری ماهان از ایران به چین و برعکس قطع شده است و تنها پروازهای کارگو یا باری این شرکت ادامه دارد.

سفیر ایران در چین توضیح داد: اگرچه عنوان این پروازها مسافری است اما فقط بار حمل می کند و انتقال هرگونه مسافر نه تنها از طریق ماهان بلکه از طریق سایر شرکت های هوایی میان ایران و چین نیز ممنوع است.

وی با تقدیر از ماهان گفت: ماهان علیرغم هجمه های زیاد کمک های جمع اوری شده در سفارت را سریعا به ایران انتقال داده است.

او در مورد زمان از سرگیری پروازهای این شرکت هواپیمایی از ایران به چین و برعکس هم گفت: به نظر می رسد باید شرایط بهتر شود و در یکی دو ماه آینده باید وضعیت را سنجید و بر اساس آن تصمیم گرفت.

کشاورز زاده ادامه داد: «برخورد سیاسی با کرونا» نه تنها هیچ کمکی به حل این مشکل نخواهد کرد بلکه باعث تشدید آن می شود کشورها باید دست به دست هم دهند تا ویروس ریشه کن شود.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*