دوشنبه 5 آذر 1403

سمینار «رویه کارنه تیر» در بندرعباس به پایان خط رسید

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
سمینار «رویه کارنه تیر» در بندرعباس به پایان خط رسید

سمینار تخصصی بهره گیری از رویه تیر در حمل و نقل بین المللی جاده ای و ترکیبی که به همت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی هرمزگان برگزار شده بود، با دستیابی به اهداف پیش بینی شده به کار خود پایان داد.

دنیای اقتصاد - بندرعباس، سمینار تخصصی بهره گیری از رویه تیر در حمل و نقل بین المللی جاده ای و ترکیبی که به همت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی هرمزگان و به مدت دو روز با حضور رییس اتاق بازرگانی هرمزگان، معاون نظارت بر ترانزیت گمرک ایران، ناظر گمرکات و مدیرکل گمرک شهیدرجایی، مدیر امور حمل و نقل بین المللی کارنه تیر اتاق بازرگانی ایران، هیات رئیسه اتاق بازرگانی هرمزگان و جمعی از نمایندگان شرکت های فعال حمل و نقل بین المللی، صاحبان کالا، ترخیص کاران و کارگزارن گمرکی در سالن جلسات اتاق بازرگانی هرمزگان برگزار شد، به کار خود پایان داد.

صدور 30 کارنه تیر در اتاق بازرگانی هرمزگان

محمدرضا صفا رییس اتاق بازرگانی هرمزگان در این ایینف گفت: واحد امور «کارنه تیر» اتاق بازرگانی هرمزگان در دی ماه سال گذشته ضمن دریافت تاییده از سازمان جهانی ایرو و همچنین آموزش کارکنان این واحد توسط امور کارنه تیر اتاق ایران بازگشایی شد و از بهمن ماه سال گذشته فروش کارنه تیر و صدور گواهی قبولی آغاز شده است.

وی افزود: تا کنون بیش از 30 کارنه شش و 16برگی توسط این واحد صادر شده و امیدواریم با ایجاد زیرساخت های لازم و همکاری گمرکات و دیگر نهادهای اجرایی با توجه به حجم گسترده ترانزیت این استان، صدور کارنه در این مرکز به بیش از سه‌هزار کارنه در سال برسد.

رییس اتاق بازرگانی هرمزگان ضمن قدردانی از بهنام فرامرزیان مدیر امور حمل و نقل بین المللی و کارنه تیراتاق ایران به منظور برپایی این واحد در استان و ارائه آموزش‌های لازم در راستای راه اندازی این مرکز، از ناظر گمرکات استان و پلیس امنیت اقتصادی هم در زمینه صدور کارنه قدردانی کرد و گفت: بندرعباس به عنوان یکی از مهمترین کریدورهای ترانزیت شمال - جنوب که به تمامی شاخه‌های دیگر در شمال - غرب و شمال - شرق نیز متصل است، دارای جایگاه حائز اهمیتی است که وجود پایگاهی برای ارائه خدمات کارنه تیر در این شهر میتواند قدمی بزرگی در تسریع امور حمل و نقل بین المللی محسوب شود.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل عضویت اخیر عراق در کنوانسیون تیر، هم اکنون تمام کشورهای منطقه عضو این کنوانسیون هستند که ارزش افزوده استفاده از کارنه تیر نه تنها برای شرکت‌های حمل و نقل، بلکه برای صاحبان کالا هم بسیار چشمگیر است.

رییس اتاق بازرگانی هرمزگان، با اشاره به دغدغه اصلی بسیاری از فعالان حمل و نقل و صادرات یعنی وجود اطمینان خاطر به منظور تامین منافع و عدم تضییع حقوق آن ها، گفت: کارنه تیر می‌تواند این اطمینان را در راستای حفظ منافع صاحب کالا، گمرک و شرکت حمل و نقل تامین کند تا با نگاه اقتصادی جهان همسو باشیم.

وی تلاش کشورهای منطقه برای توسعه زیرساخت‌های گمرکی، بندری، جاده ای و ریلی را برهانی بر اهمیت ترانزیت و خدمات لجستیکی چندجانبه عنوان و بیان کرد: پیاده سازی و اجرای این زیرساخت ها در کشور ما مهم می تواند درآمد استان‌ها و دولت را به طور چشمگیری افزایش دهد.

صفا، با اشاره به فصل هفتم برنامه پنج ساله توسعه کشورو وظیفه دولت در راستای سیاست گذاری و برنامه ریزی در حوزه حمل و نقل، گفت: این مهم با همکاری نزدیک مراجع دولتی و بخش خصوصی باید به طور جدی مورد توجه و پیگیری قرار گیرد.

اتاق بازرگانی هرمزگان تنها اتاق ارائه دهنده خدمات کارنه تیر در کشور

بهنام فرامرزیان مدیر امور حمل و نقل بین المللی کارنه تیر اتاق بازرگانی ایران هم در این نشست، استان هرمزگان را یکی از استان های هدف ترانزیتی بین المللی عنوان و بیان کرد: هرمزگان به عنوان شاخ جنوبی دو کریدور شرق - غرب و شمال - جنوب نیاز به حمایت دستگاه های متولی دستگاه های متولی دارد که بخش خصوصی بتواند از این ظرفیت استفاده کند.

فرامزیان ادامه داد: اگر نتوانیم امکانات و زیرساخت های کارنه تیر را برای شرکت های حمل ونقل در بندر لنگه، شهید رجایی و بنادر جنوبی فراهم کنیم، این ظرفیت از منطقه گرفته می شود و به بندر گواتر می رود.

مدیر امور حمل و نقل بین المللی کارنه تیر اتاق بازرگانی ایران، خاطرنشان کرد: مسیر ایران برای ترانزیت کم هزینه تر است اما چون رویه به صورت شفاف نیست و در مسیرهای داخلی روند کارنه تیر پیاده سازی نمی شود، از ترانزیت مسیر ایران کمتر استقبال می شود.

وی ضمن اعلام امادگی بخش خصوصی به منظور تبادل اطلاعات و اسناد به منظور هم افزایی با بخش دولتی و پیاده سازی اهداف سند کارانه تیر، گفت: اقداماتی که در زمینه سامانه جامع وزارت صمت و سامانه جامع وزارت راه در حال انجام است باید در راستای حل مشکلات موجود باشد و این دو سامانه نباید در اینده باعث ایجاد تعارضات بین بخشی و بوجود امدن مشکلات جدید شود.

مدیر امور حمل و نقل بین المللی کارنه تیر اتاق بازرگانی ایران همچنین خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی هرمزگان تنها اتاق بین استان های کشور است که هم اکنون قادر است خدمات کارانه تیر را هم در سطح استان و هم به سایر استان ها ارائه دهد.

حسین سعیدی ناظر گمرکات هرمزگان و مدیر گمرک شهید رجایی نیز ارائه خدمات ترانزیتی را از جمله مواردی برشمرد که می تواند علاوه بر تعریف ایران به عنوان یک عضو بازیگر موثر در عرصه اقتصاد بین الملل و یا در عرصه اقتصاد منطقه ای، منجر به نقش آفرینی ایران در اقتصاد و زنجیره تامین جهانی شود.

سعیدی، با اشاره به چالش‌ها و موانعی پیش روی تحقق این هدف، افزود: صنعت لجستیک و یا فقدان نظام لجستیک در کشور از جمله مواردی است که به عنوان یک عامل ضعف برای حمل و نقل بین المللی و چالشی برای سیستم حمل و نقل داخلی کشور محسوب می شود که منجر به از دست رفتن فرصت ها و افزایش هزینه های توزیع و ترانزیت کالا در کشور می‌شود.

مدیرکل گمرک شهید رجایی هرمزگان، تصریح کرد: سرمایه گذاری کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان، پاکستان بر روی کریدورهای ترانزیت کالا و کریدور آسیای مرکزی می تواند به‌عنوان چالش جدی برای آینده ترانزیت ایران باشد که بالا بودن قیمت ناوگان در ایران، هزینه های واردات ناوگان تجاری به ایران و نگاه به ناوگان تجاری به عنوان خودروی سواری که عملاً منجر به رقابت نابرابر میان شرکت های رقیب در سایر کشورها با شرکت‌های حمل و نقل ایرانی می‌شود، از جمله عوامل مهم در عدم دستیابی به موفقیت چشمگیر ترانزیتی در سالیان اخیر بوده است.

ارائه تخفیف 50 درصدی تعرفه برای تمامی کالاهای ترانزیت خارجی

حسین عباس نژاد مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان دیگر سخنران این نشست بود که ضمن ارائه آمار مقایسه ای از عملیات تخلیه و بارگیری در بندر شهید رجایی، گفت: در سال 1400، 73 هزار و 517 تُن و در سال 1401، 76هزار و 507 تن کالا تخلیه و بارگیری شده که با چهار درصد رشد و افزایش همراه بوده است.

وی ارائه تخفیف 50 درصدی تعرفه برای تمامی کالاهای ترانزیت خارجی، اختصاص انبار عمومی و انبارهای اراضی پشتیبانی برای نگهداری کالاهای (ترانزیتی و گوگرد)، ارائه خدمات به کالاهای ترانزیتی در پایانه‌های اختصاصی صادرات و ترانزیت در اراضی پشتیبانی شامل 13 قرارداد و ارائه خدمات ریلی از طریق ایجاد دسترسی خطوط ریلی به ورودی پایانه ها در بندر شهید رجایی را از جمله اقدامات انجام گرفته برای توسعه ترانزیت برشمرد.

عباس نژاد، ظرفیت کانتینری فعلی بندر شهید رجایی را شش میلیون TEU عنوان و خاطرنشان کرد: با تکمیل فاز سوم طرح توسعه بندر شهید رجایی، ظرفیت کانتینری بندر به 8 میلیون تن افزایش می یابد.

مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان با بیان اینکه از مجموع 30 کشور محصور در خشکی جهان، 12 کشور در همسایگی ایران قرار گرفته اند، گفت: این کشورها برای رفع نیازمندی های خود به عبور از خاک ایران نیاز دارند و ایران به واسطه موقعیت جغرافیایی خود در مسیر چندین کریدور بین المللی و منطقه ای قرار گرفته است که کریدور شمال - جنوب، شرق - غرب، کریدورتراسیکا، کریدور KTAI+ چین و کریدور ریلی سواحل شرقی دریای خزر می تواند ظرفیت مهمی برای کشور باشد.

ظرفیت کارنه تیر در ایران به‌درستی مورد استفاده قرار نگرفته است

حسن روحانی تازیانی نائب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بندرعباس، الحاق ایران به کنوانسیون گمرکی مربوط به حمل و نقل بین‌المللی کالا (TIR) را به‌دلیل نیاز آن روز و شرایط استراتژیک کشور بیان و اظهار کرد: ایران جزء اولین کشورهایی بوده که به این کنوانسیون ملحق شده اما از این ظرفیت ترانزیت به‌درستی بهره برداری نشده است.

وی با اشاره به روند عملیاتی و سرمایه گذاری کشورهایی مانند ترکیه، عراق، امارات و پاکستان در حوزه ترانزیت و تعاریف برنامه های منسجم برای بخش دولتی و خصوصی، افزود: عملکرد جزیره‌ای هر یک از دستگاه های حاکمیتی در راستای منافع خود، عاملی بوده که نه تنها بخش ترانزیت، بلکه منافع ملی را تحت الشعاع قرار داده و به نوعی یک آسیب برای کشور تلقی می شود.

نائب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بندرعباس، فعال سازی بخش ترانزیت را مولد دیگر بخش ها هم برشمرد و گفت: اگر در حوزه ترانزیت کالا درست عمل می کردیم، کارخانه های خودروسازی و تولید کامیونت ایران می توانست خود را به عنوان یک صنعت موفق معرفی کند.