شادترین کشورهای جهان در سال 2023 / ایران چندم است؟
میزان شادی مردم کشورهای جهان به عوامل متعددی بستگی دارد. ممکن است در کشوری مانند اوکراین که به مدت یک سال درگیر جنگ بوده کاهشی در میزان شادی مشاهده نشود اما اقتصاد ضعیف در کشوری دیگر، جامعه آن را به یک جامعه غمگین بدل کند.
اندازهگیری مفاهیم ذهنی مانند شادی و رضایت از زندگی، کار دشواری است. آیا ثروت و رفاه معیارهای قابل اعتنایی برای شادی هستند؟ ایمنی و سلامت چطور؟
جهان غرب، دموکراسی را به عنوان یک مؤلفه کلیدی برای شادی میداند، با این حال کشورهای غیردموکراتیکی هستند که در شاخص شادی امتیاز بالایی کسب میکنند. واقعیت این است که اگر سیاستگذاران تصویر واضحتری از شرایط افزایشدهنده شادی داشته باشند، میتوانند سیاستهایی را وضع کنند که زندگی افراد را بهبود بخشند.
وبسایت ویژوال کاپیتالیست از گزارش شادی جهانی، یک نظرسنجی سالانه از میزان رضایت شهروندان در سراسر جهان، برای رتبهبندی شادترین و غمگینترین کشورهای جهان استفاده میکند.
برای ایجاد شاخصی برای این اندازهگیری محققان از مردم پرسیدهاند که چقدر از زندگی خود راضی هستند. امتیازات با استفاده از پاسخهای گزارش شده از افراد ساکن در کشورهای مختلف و همچنین عوامل موثر بر کیفیت زندگی به هر کشور داده شده است. در حالی که ممکن است معیار کاملی برای سنجش شادی در سراسر جهان وجود نداشته باشد، اما این گزارش میتواند تصویر شفافتری از میزان خوشحالی مردم در سطح جهان نشان دهد.
شادی جهانی در حال حاضر به طور متوسط 5.5 از 10 است که نسبت به سال گذشته 0.1 کاهش داشته است. کشورهای اروپایی بخش عمدهای از 10 کشور شاد جهان را تشکیل میدهند و فنلاند برای ششمین سال متوالی در صدر جدول قرار دارد.
شادترین کشورهای آمریکا و اروپا
میانگین امتیاز شادی آمریکای شمالی به 6.3 از 10 میرسد. شادترین کشور منطقه کاناداست که مقداری از ایالات متحده پیشی گرفته است. با این حال، امتیازات هر دو کشور در واقع نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. تشخیص اینکه چرا شهروندان احساس رضایت کمتری میکنند دشوار است، اما تورم، فقدان اطمینان اقتصادی و بسیاری از عوامل دیگر میتوانند در این مساله نقش داشته باشند.
تنها کشورهایی که در آمریکای شمالی شاهد پیشرفت بودند، نیکاراگوئه و جامائیکا بودند. با توجه به اعلام اخیر برنامههای افزایش حقوق تا 44 درصد، بسیاری از مردم جامائیکا میتوانند در آینده نزدیک شادی بیشتری را تجربه کنند.
میانگین امتیاز آمریکای جنوبی 5.8 است. اگرچه ونزوئلا غمگینترین کشور قاره است، اما امتیاز آن در واقع از 4.9 به 5.2 بهبود یافته است. با این حال، بحران انسانی و اقتصادی مداوم به مردم این کشور امکان امیدواری چندانی نمیدهد. از سال 2014 بیش از 6.8 میلیون نفر از این کشور گریختهاند.
دو کشور برزیل و کلمبیا در این منطقه کاهش رتبه داشتند که وضعیت شهروندان آنها نسبت به سال قبل بدتر گزارش شده است.
میانگین امتیاز منطقهای اروپا که برخی ازشادترین کشورهای جهان را دارد 6.4 است. کشورهای شمال اروپا مانند فنلاند، سوئد و ایسلند به طور مکرر امتیازات بالایی را گزارش میکنند، به این معنی که مردم این کشورها از زندگی خود به شدت احساس رضایت دارند.
بهرغم وجود جنگ در اوکراین، مردم این کشور هیچ کاهشی در شادی خود نسبت به سال قبل نشان ندادند و بسیاری از آنها در مبارزه برای آزادی احساس انعطافپذیری و هدفمندی میکنند. در مورد روسیه نیز امتیاز آن در مقایسه با سال گذشته اندکی افزایش یافته و از 5.5 به 5.7 رسیده است.
میزان شادی در منطقه آسیا
میانگین جمعی شادی آسیای شرقی و اقیانوسیه 5.6 است. با این حال، اقیانوسیه به تنهایی با امتیاز 7.1 دارای بالاترین امتیاز منطقهای در جهان خواهد بود. در شرق قاره آسیا تایوان پس از سنگاپور دومین جایگاه را از لحاظ میزان شادی به خود اختصاص داده است. هند اما بار دیگر کمترین میزان شادی را در منطقه از آن خود کرد. امتیاز این کشور طی دهه گذشته 0.7 کاهش یافته است.
میانگین امتیاز در خاورمیانه و آسیای مرکزی 5.2 است. افغانستان غمگینترین کشور جهان است و شهروندان آن سطح بسیار پایینی از رضایت از زندگی را گزارش کردهاند. از زمان تسلط طالبان، شرایط زندگی برای افغانها، به ویژه زنان، بدتر شده است.
در این منطقه چالشها و درگیریهای زیادی وجود دارد. ارمنستان با کشور همسایه خود آذربایجان که امتیاز آن برای امسال ثبت نشده است، درگیر منازعه است و درگیریها در منطقه قرهباغ از سال 2020 به کشته شدن صدها نفر منجر شده و باعث ایجاد مشکلات روزانه برای کسانی است که در منطقه مورد مناقشه زندگی میکنند.
ایران همچنان تحت تحریمهای اقتصادی است و در میان 137 کشور مورد بررسی از لحاظ میزان شادی، در رتبه 101 قرار گرفته است. در خصوص برخی کشورها مانند سوریه و یمن نیز به دلیل بیثباتی هیچ اطلاعاتی در دسترس نیست.
اما عربستان سعودی و امارات در این منطقه امتیازهایی برابر با بسیاری از کشورهای اروپایی دارند.
آفریقا، غمگینترین قاره جهان
غمگینترین منطقه جهان، آفریقا با میانگین امتیاز 4.4 از 10 است. بالاترین شادی در آفریقا به کشور جزیرهای موریس تعلق میگیرد. در این کشور علاوه بر زیبایی طبیعی و ثبات، فرصتهای اقتصادی رو به رشدی نیز وجود دارد. موریس توسط بانک جهانی به عنوان یک کشور با درآمد متوسط به بالا طبقهبندی شده و یکی از پررشدترین بازارهای جهان با درآمد بالا است.
سیرالئون دارای کمترین امتیاز در بین کشورهای آفریقایی است و پس از آن زیمبابوه و جمهوری دموکراتیک کنگو قرار دارند. هر چند شکافهای اطلاعاتی در این منطقه وجود دارد، از جمله درباره کشور بوروندی، که در حال حاضر فقیرترین کشور جهان است و اطلاعات زیادی از آن در دسترس نیست.