شرط و شروط رئیسی برای افزایش حقوق سال آینده
رئیس جمهوری دستور پرداخت حقوق کارکنان دولت براساس میزان بهرهوری را صادر کرد. اما چه ارتباطی بین بهرهوری و حقوق وجود دارد؟
رئیس جمهوری در جلسه فوقالعاده دولت که برای بررسی لایحه بودجه 1402 تشکیل شد، دستور پرداخت حقوق کارکنان دولت براساس میزان بهرهوری را صادر کرد. در عین حال، تبصره 21 قانون بودجه 99 و ماده پنج قانون 6 توسعه، دستگاههای اجرایی را مکلف کرده چرخه بهرهوری با رویکرد اقتصادی را پیاده و در مدت 6 ماه برنامه خود را به سازمان ملی بهرهوری ارائه کنند، اما این موضوع نیز به مانند دیگر موضوعات اقتصاد ایران مشمول زمان شده و تاکنون اجرا نشده است.
هیات دولت در جلسه فوقالعاده صبح روز سهشنبه که به ریاست رئیس جمهوری برگزار شد، ادامه رسیدگی به لایحه بودجه سال آینده کل کشور را در دستور کار قرار داد و تبصرههای دیگری از این لایحه را بررسی کرد. ابراهیم رئیسی در این جلسه با تاکید بر لزوم توجه به عدالت در پرداختها به کارکنان دولت در لایحه بودجه سال 1402 کل کشور، گفت: تامین معیشت و رفاه کارکنان دولت در بودجه سال آینده باید بر مبنای ایجاد توازن و اصل بهرهوری صورت گیرد.
رئیس جمهوری همچنین تعدادی از اعضای دولت را مامور کرد به سرعت راهکار پرداخت حقوق براساس میزان بهرهوری و کیفیت کار و ارائه خدمت را تهیه کنند تا در بودجه سال آینده لحاظ شود. پیشتر، رئیس جمهوری «قانون اصلاح قانون بودجه سال 1401 کل کشور و ترمیم حقوق کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشگری» را برای اجرا به سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرد. رئیسی در اجرای اصل 123 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «قانون اصلاح قانون بودجه سال 1401 کل کشور و ترمیم حقوق کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشگری» را که در جلسه علنی روز یکشنبه هشتم آبان ماه 1401 مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ یازدهم آبان ماه 1401 به تایید شورای نگهبان رسیده است، برای اجرا به قوه قضائیه، مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرد.
براساس اطلاعات موجود، تبصره 21 قانون بودجه 99 و ماده پنج قانون 6 توسعه، دستگاههای اجرایی را مکلف کرده چرخه بهرهوری با رویکرد اقتصادی را پیاده و در مدت 6 ماه برنامه خود را به سازمان ملی بهرهوری ارائه کنند و سازمان نیز پس از یک سال برنامه را به هیات وزیران ارسال کند. اما با وجود برخی تلاشها برای استقرار چرخه بهرهوری 34 دستگاه ماده پنج نتوانستند به برنامه عملیاتی برسند چراکه زمانبندی درستی در قانونگذاری انجام نشده است.
حواشی مربوط به حقوق کارمندان و بازنشستگان نیز هنوز به قوت خود باقی است. چندی پیش، علیرضا سلیمی - عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی - با اشاره به جلسه غیر علنی مجلس و دولت خبر داده بود که در این جلسه آقای میرکاظمی اعلام کرد که سال آینده 20 درصد به حقوق ها اضافه خواهد شد. اما در حالی افزایش 20 درصدی حقوق مطرح شده است که دولت با کسری بودجه هنگفتی حدود 300 تا 600 هزار میلیارد تومان مواجه و منابع تامین حقوق از سوی کارشناسان به زیر سوال رفته است. با اینحال، معاون پارلمانی رئیسجمهور اخیرا اعلام کرده که دولت تلاش میکند تا حدی که مقدور است، حقوق را افزایش دهد. منابع این اقدامات هم از افزایش فروش نفت و بازگشت پول آن، بازگشت بخشی از اموال بلوکه شده کشور و افزایش صادرات تامین میشود.
اما چه ارتباطی به بین بهرهوری و حقوق وجود دارد؟ کارشناسان میگویند یک رابطه دوسویه میان بهرهوری و حقوق وجود دارد؛ از یک طرف افزایش حقوق موجب ترغیب کارگران و کارمندان به تلاش بیشتر میشود و از طرف دیگر بنگاهها را به داشتن کارگرانی کاراتر وادار میکند. در این رابطه دوسویه هم تحصیلات نقش بهسزایی ایفا میکند. در این ارتباط، یک مطالعهای از وضعیت کارگاههای صنعتی طی یک دوره از سال 74 تا 81 انجام شده که نتایج این تحقیق نشان میدهد با بهبود بهرهوری نیروی کار در صنعت ایران، دستمزد نیروی کار افزایش یافته است؛ اما شیب افزایش دستمزد، کمتر از بهرهوری نیروی کار بوده و در اثر آن شکافی بین بهرهوری و دستمزد نیروی کار در دوره مورد مطالعه پدیده آمده است. البته افزایش سهم شاغلان با تحصیلات عالیه منجر به بهبود بهرهوری نیروی کار در صنایع ایران شده است.