چهارشنبه 7 آذر 1403

شناسایی 400 دانشجو با مشکلات جسمانی حاد، ساختاری و اسکلتی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
شناسایی 400 دانشجو با مشکلات جسمانی حاد، ساختاری و اسکلتی

تهران - ایرنا - مدیرکل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان از پایش 400 دانشجوی دارای مشکلات جسمانی حاد از میان 15 هزار نفر خبر داد و گفت: این دانشجویان از کجی ستون فقرات، گردن رو به جلو، اضافه وزن حاد و مشکلات ساختاری و قامتی رنج می‌برند.

به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، سبک زندگی در دوران دانشجویی و سطح فعالیت بدنی در سن و سال جوانی باید به گونه ای باشد که دانشجویان با کیفیت مناسب تری این دوران را سپری کنند. این موضوع بر ضرورت یک فرهنگ فعال، پویا و داشتن سطح مناسبی از تندرستی بیش از پیش تاکید می کند.

با آگاهی بخشی مناسب به دانشجویان از وضعیت تندرستی از یک سو و مدیریت فرآیندهای ورزش دانشجویی با ارایه فعالیت های ورزشی متنوع از سوی دیگر، می توان مسیر مناسبی برای مشارکت پایدار ورزشی در دانشگاه ها برگزید تا دانشجویان دختر و پسر از خدمات و زیر ساخت های ورزشی به میزان بیشتری بهره گیرند.

به همین منظور، بخش مشاوره آنلاین تندرستی در سامانه جامع تندرستی، ارزیابی و ورزش (ستاو) اداره کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان به صورت روزانه به ارایه خدمات تندرستی به دانشجویان در پنج بخش کاهش وزن، تغذیه ورزشی، آمادگی جسمانی، اداراک بدنی و حرکات اصلاحی می پردازد.

بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده در اداره کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان از هر سه دانشجو یک نفر نیاز به بهبود انعطاف پذیری و در بخش قدرتی عضلانی و از هر سه دانشجو یک نفر نیاز به بهبود قدرت عضلانی دارد. همچنین در بخش قلبی تنفسی از هر پنج دانشجوی پسر 2 نفر و از هر چهار دانشجوی دختر یک نفر نیاز به بهبود ظرفیت قلبی تنفسی دارد.

مشکلات حاد جسمانی 400 دانشجو

ابراهیم علیدوست مدیرکل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان در گفت و گو با خبرنگار علم و آموزش ایرنا در این زمینه به پایش سلامت جسم 15 هزار دانشجو اشاره کرد و اظهار داشت: از 120 دانشگاه کشور در 114 دانشگاه مراکز تندرستی ایجاد و در فرآیند ثبت نام دانشجویان ورودی جدید، پایش سلامت جسم گنجانده شد.

وی افزود: در گذشته بعد از پایش سلامت جسم، دانشجویان رها می شدند که این موضوع یک خلاء در درمان مشکلات آنها محسوب می شد. در تازه ترین اقدام اداره کل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان، پایش سلامت جسم روی 15 هزار نفر از دانشجویان ورودی سال 98 به صورت موردی و در قالب پایلوت، انجام شد.

این مسوول در سازمان امور دانشجویان خاطرنشان کرد: در بین 15 هزار دانشجوی تحت بررسی، 400 نفر از دانشجویان مشکلات حاد جسمی، ساختاری و اسکلتی داشتند که باید برای بهبود به آنها کمک می شد. بر این اساس، در اداره کل تربیت بدنی، مرکز مشاوره ای متشکل از پنج استاد دانشگاه با تخصص های مختلفِ تغذیه، ساختار اسکلتی، تمرین و سلامت روان راه اندازی کردیم و این 400 نفر از طریق سامانه ستاو (سامانه تندرستی، ارزیابی و ورزش) مدیریت شدند.

علیدوست همچنین گفت: از بین 400 دانشجوی دارای مشکلات حاد، تعداد زیادی از آنها ساکن شهرهای دیگر بودند و با تعیین نوبت مشاوره در سامانه ستاو، به صورت تلفنی و تا پایان روند درمان با مشاوران در ارتباط بودند. قوز کردن، گردنِ جلو، پاهای پرانتزی یا ضربدری، کجی ستون فقرات و اضافه وزن حاد از عمده مشکلات این گروه 400 نفره بود.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه مشاوران در طول دوران همکاری با دانشجویان به هیچ عنوان آنها را رها نکردند، خاطرنشان کرد: طرح پایش سلامت دانشجویان در بهمن ماه 1400 به پایان رسید و برای آینده هم این پایش به طور مشخص در سازمان امور دانشجویان و با اجرای برنامه های حمایتی وزارت علوم ادامه می یابد؛ چرا که به دلیل شرایط ناشی از کرونا، بدن دانشجویان با مشکلاتی نظیر اضافه وزن و کم تحرکی روبه رو شد.

علیدوست با بیان اینکه این سازمان در تلاش برای هم افزایی میان مراکز تندرستی و مراکز مشاوره دانشگاه ها است، تاکید کرد: مراکز یاد شده به صورت مشترک باید با هم دیده شوند چرا که موضوع سلامت جسم و روان دانشجویان، قابل تفکیک نیست.

وی همچنین به این نکته اشاره کرد که دانشجویان از این مشاوره استقبال خوبی کردند و خدمات رایگان در اختیارشان قرار گرفت.

به گفته مدیرکل تربیت بدنی سازمان امور دانشجویان فرآیند پایش 15 هزار نفر در بهمن ماه سال گذشته به پایان رسید و این دانشجویان هم اکنون خودکفا شده اند. در این طرح نمی توان فقط روی یک گروه تمرکز کرد و باید دانشجویان همه ورودی را بررسی کنیم.

به گزارش ایرنا، از عوامل بی تحرکی در جوامع دانشگاهی می توان به استفاده از اینترنت برای انجام برخی از امور زندگی، انجام کارهای شخصی و شغلی در یک حالت منفعل (پشت میز) همچنین پر کردن اوقات فراغت با فعالیت هایی مانند تماشای تلویزیون، بازی های رایانه ای و استفاده نکردن از دوچرخه اشاره کرد. در زمان قرنطینه خانگیِ ناشی از بحران کرونا، فعالیت فیزیکی کاهش یافت و برخی دانشجویان از رژیم غذایی مناسبی پیروی نمی کردند که این عوامل موجب اضافه وزن و چاقی آنها شد.

از طرفی کمبود فضای مناسب در خانه می تواند محرک های استرس زا مانند ترس مبتلا شدن به کووید -19، افکار ناخوشایند، کسالت و اثرات ماندگار بر الگوی خواب به وجود آورد و کمبود ارتباط با همکاران، دوستان و دانشجویان بر سلامت روان آن ها تاثیر می گذارد.

این در حالی است که تغییر سبک زندگی را می توان با انجام فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط مانند پیاده روی، دوچرخه سواری و غیره شروع کرد.

برچسب‌ها