پنج‌شنبه 8 آذر 1403

شیوع ویروس بر پایه جنگ سرد!

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
شیوع ویروس بر پایه جنگ سرد!

حوزه تشکل‌های دانشگاهی خبرگزاری فارس، یادداشت مهمان - سمانه عیوضی: اعلان جنگ اتریش و مجارستان در 28 ژوئیه 1914به صربستان موجب آغاز جنگ جهانی اول شد. با توجه آمار ارائه شده حدود 65 میلیون نفر در این جنگ شرکت داشتند و از این عده حدود 9 میلیون نفر کشته، حدود 22 میلیون نفر معلول و از کار افتاده، 7 میلیون نفر برای همیشه ناقص و معلول شدند و حدود 5 میلیون نفر نیز مفقود شدند. اما جنگ جنگ جهانی دوم با گذشت حدود 25 سال در سپتامبر 1939 آغاز شد و تأثیرات مخرب عمده‌ای برجای گذاشت و حتی ایران را نیز درگیر خود کرد. شمار تلفات نظامی این جنگ بیش از 23 میلیون تن و تلفات غیرنظامی آن بیش از 26 میلیون تن بوده است.

با شروع تنش بین آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی در قالب جنگ سرد رقابت بین این دو ابرقدرت در عرصه‌هایی از قبیل نظامی، ایدئولوژی، روانشناسی، جاسوسی، ورزشی، تجهیزات نظامی، صنعت و توسعه تکنولوژی ادامه داشت. شاید اگر گورباچف به عنوان رهبر شوروی سابق روی کار نمی‌آمد درگیری‌ها و تنش‌های شرق و غرب کاهش نمی‌یافت و جنگ سرد تبدیل به جنگ گرم و جنگ جهانی سوم نیز آغاز می‌شد. گر چه نمی‌توان گفت جنگ سرد به طور کامل پایان یافت چرا که کشورها همواره به دنبال تقویت و گسترش فعالیت‌هایشان در عرصه‌های مختلف اعم از نظامی بوده‌اند و طی این سال‌ها شعله جنگ اقتصادی و تحریم‌ها میان کشورهای غرب و شرق روشن بوده است، حتی مدودف نخست وزیر روسیه چندی پیش اعلام کرد جهان وارد یک «جنگ سرد جدید» شده است.

اکنون Covid 19 یا همان کرونا ویروس از شهر ووهان چین آغاز و تاکنون بیش از 50 کشور را درگیر خود کرده است. این بیماری حدود 80 هزار نفر را مبتلا و منجر به مرگ حدود 3 هزار نفر شده است و البته حدود 40 هزار نفر پس از دوره درمان از بیمارستان ترخیص شده‌اند. اما آمار مرگ و میر سالانه بر اثر قحطی و گرسنگی و تصادفات جاده‌ای قابل مقایسه با این آمار نیست.

چرا که سالانه هزاران نفر در اثر گرسنگی در سراسر جهان جان خود را از دست می‌دهند و قحطی و خشکسالی از عمده ترین علل افزایش نرخ مرگ و میر در جهان است که در برخی کشورها از مرز هشدار گذشته است، همچنین سالانه یک میلیون و 350 هزار نفر در حوادث رانندگی جهان فوت می‌کنند، به طوری که در سال 2018 هر 24 ثانیه یک نفر در جاده‌های جهان کشته شده‌اند.

البته چندی پیش از خانواده کرونا‌ویروس، ویروس سارس در کشور چین در سال 2003 شایع شد، همچنین در سال 2012 از همین خانواده ویروسی، بیماری مرس در عربستان شایع شد، و فقط در ابعاد محدودی چند کشور را درگیر خود کرد. نرخ مرگ و میر ویروس سارس در مقایسه با ویروس مرس بیشتر بود اما بیماری مرس در بسیاری از نقاط جهان پخش شد.

با توجه به انعکاس بیش از حد اخبار مربوط به Covid 19 می‌توان این برداشت را کرد که جهان فارغ از موضوعات دیگر همچون خشونت، فقر، قحطی، خشکسالی و بی‌عدالتی مشغول و سرگرم بیماری کرونا شده است البته نمی‌توان خطر شیوع این بیماری را انکار کرد زیرا هر علتی که باعث مرگ حتی 1 نفر در دنیا شود، اهمیت دارد. در کنار این موضوع، نه تنها پس از شیوع این بیماری مردم در از بین بردن این بیماری به دولت‌ها وابسته تر شدند بلکه حتی منجر به عدم برگزاری تجمعات اعتراض‌آمیز نسبت به دولت‌ها شده است.

به عنوان مثال دولت فرانسه تجمعات بیش از 5 هزار نفر را در انظار عمومی به طور موقت ممنوع اعلام کرد؛ در واقع این بیماری به یک اهرم کمک کننده و نجات برخی از دولت‌ها تبدیل شده است.

حتی با شیوع و گسترش این بیماری در چین و کشورهای دیگر به نوعی خود تحریمی ایجاد شده است به طوری که در برخی موارد هیچ گونه رابطه اقتصادی میان کشورهای درگیر و غیردرگیر وجود ندارد و دولت کشورهای غیردرگیر مرزهای خود را بسته و از ورود اتباع و مسافران کشورهای درگیر این بیماری ممانعت می کنند.

کشورهایی همچون ایتالیا، مصر، پاکستان و برخی کشورهای دیگر پرواز‌های خود به مقصد و از مبدأ چین را به حالت تعلیق درآوردند. شیوع این بیماری جنگ محسوب می‌شود، البته نه جنگ با شکل سنتی بلکه مفهوم جدیدی از جنگ در دنیا شکل گرفته است زیرا اقتصاد چین در طول چند دهه اخیر رشد چشمگیری را تجربه کرده بود و در جایگاه دومین اقتصاد قدرتمند جهان قرار گرفت اما با شیوع و گسترش این بیماری چین قطعا متحمل ضرر و زیان زیادی خواهد شد.

همچنین گمانه‌زنی‌هایی در برخی سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی در خصوص احتمال جنگ بیولوژیک آمریکا علیه چین برای ضربه زدن به اقتصاد آن مطرح شده است. گمانه‌زنی‌هایی که می‌گویند ویروس کرونا یک ویروس ساخته‌شده در آزمایشگاه است که با توجه به خصوصیات ژنتیکی نژادهای مختلف، منحصرا برای اثرگذاری بر چینی‌ها طراحی شده است.

تا آنجایی که یکی از مقامات روس، ولادیمیر ژیرینفسکی رئیس حزب لیبرال دموکرات روسیه نیز شیوع ویروس کرونا را دسیسه آمریکا به دلیل نگرانی از رشد اقتصادی چین دانسته است. جدای از علت بروز این بیماری، شیوع کرونا با این ابعاد مشخص نیست و شاید بتوان گفت با شیوع Covid 19 یک جنگ سرد پزشکی آغاز شده است، قطعا این جنگ اقتصادی - پزشکی همانند جنگ‌های جهانی اول و دوم البته بسیار محدودتر آسیب‌ها و پیامدهای مخربی بر جای خواهد گذاشت. حتی می‌توان این ادعا را کرد که، ممکن است ناگفته‌ها و سیاست‌هایی در میان باشد.

انتهای پیام /

جنگ سرد ویروس کرونا کرونا ویروس