چهارشنبه 7 آذر 1403

ضربه کاری به نتانیاهو؛ بالاگرفتن بگومگوها در اتاق جنگ اسرائیل

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
ضربه کاری به نتانیاهو؛ بالاگرفتن بگومگوها در اتاق جنگ اسرائیل

علی ودایع کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی نوشت: جنگ‌غزه سرخط رسانه‌های جهان است. ماشین جنگی اسرائیل مشغول آدم‌کشی است. براساس آخرین آمار حدود 21.5 هزار فلسطینی به شهادت رسیده‌اند. «بنیامین نتانیاهو» تلاش می‌کند آتش جنگ را به جنوب لبنان و دریای سرخ بکشاند. سطح تنش در خاورمیانه به بی‌سابقه‌ترین نقطه رسیده، جایی که امکان جنگ فراگیر وجود دارد؛ وضعیتی که پای ایران، آمریکا و خیلی از کشورهای...

علی ودایع کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی نوشت: جنگ‌غزه سرخط رسانه‌های جهان است. ماشین جنگی اسرائیل مشغول آدم‌کشی است. براساس آخرین آمار حدود 21.5 هزار فلسطینی به شهادت رسیده‌اند. «بنیامین نتانیاهو» تلاش می‌کند آتش جنگ را به جنوب لبنان و دریای سرخ بکشاند. سطح تنش در خاورمیانه به بی‌سابقه‌ترین نقطه رسیده، جایی که امکان جنگ فراگیر وجود دارد؛ وضعیتی که پای ایران، آمریکا و خیلی از کشورهای دیگر را وسط خواهد کشید.

مساله اینجاست که تل‌آویو یک دغدغه بزرگ‌تر از حماس مواجه است؛ «بی بی»!

نتانیاهو برای حفظ قدرت با رادیکال‌ترین احزاب صهیونیستی که به خود اسرائیلی‌ها هم رحم نمی‌کنند، کابینه ائتلافی تشکیل داد. او برای فرار از محاکمه در چندین پرونده فساد ریز و درشت با قانون «لغو برهان معقولیت» به دنبال دستکاری سیستم قضایی اسرائیل بوده‌است؛ اقدامی که منجر به اعتراضات بی‌سابقه علیه «دیکتاتوری بی‌بی‌» شده است. نخست‌وزیر صهیونیستی در طول جدال داخلی اقدام به پاکسازی مخالفان در نهادهای اطلاعاتی و عملیاتی اسرائیل کرد که منجر به شکل‌گیری حفره‌های بزرگ در ساختار اطلاعاتی و عملیاتی ارتش اسرائیل، موساد و در نهایت شاباک شد.

شکاف عمیق تا قلب تل‌آویو

هاآرتص ظهر امروز در یک توییت انتقادی نوشت که «او نه "روزولت" است و نه "چرچیل"؛ نتانیاهو لیاقت و توانایی فرماندهی جنگ را ندارد.» این موضع گیری تند یک نشانه واضح از وجود یک شکاف عمیق در قلب سرزمین اشغالی است.

40 هفته پیش از طوفان‌الاقصی، هر شنبه تل‌آویو، بیت‌المقدس اشغالی، حیفا، اشدود و ده‌ها شهر دیگر در سرزمین اشغالی شاهد اعتراضات خیابانی اسرائیلی خشمگین بود. اوضاع آنچنان وخیم بود که حرف‌هایی درباره احتمال جنگ داخلی و شورش مدنی مطرح می‌شد. خیلی‌ها در اسرائیل می‌گویند که «بی‌بی» و کابینه دست‌راستی عامل بدبختی آنها و موفقیت بزرگ طوفان‌الاقصی هستند. نکته ناگفته، حمایت آشکار و پنهان کاخ‌سفید از اپوزیسیون است.

نخست‌وزیر اسرائیل در مقابل حملات داخلی تلاش کرده با کابینه جنگ شرایطی ایجاد کند که مخالفان عمدتا لیبرال کدورت و اختلاف را کنار بگذارند اما راه به جایی نبرده زیرا ارتش اسرائیل در 90 روز جنگ غزه هیچ دستاورد جدی نداشته است. خانواده اسرای کشته شده در غزه با آتش اسرائیل هم مصیبت بزرگ‌تری شده‌اند که صفوف منتقدان و مخالفان نتانیاهو را منسجم تر می‌کند.

احزاب لیبرال همسو با واشنگتن معتقدند که ادامه خشونت‌های جنگ غزه تنها صفوف حامیان حماس و فلسطین را در جامعه جهانی منسجم کرده و برای آنها در بلند مدت تهدیدهای جدید خلق می‌کند. یک افکارسنجی تازه توسط مرکز فلسطینی سیاست و سنجش نشان می دهد که بیشتر پاسخگویان، از حمله حماس به اسرائیل حمایت می کنند. حمایت از حماس در غزه از زمان شروع جنگ، از 43درصد به 68درصد افزایش یافته است.

ضربه کاری

در شرایط وخیمی که تصویر شد؛ دیوان عالی رژیم صهیونیستی یک ضربه کشنده به نتانیاهو وارد کرده است. دیوان عالی رژیم صهیونیستی با نسبت 8 به 7، قانون «لغو برهان معقولیت» را رد کرد. براساس این تصمیم، قانون جنجالی که نظارت این دادگاه بر کابینه و وزیران را محدود می‌کرد و باعث تظاهرات گسترده‌ای در اراضی اشغالی شده بود، لغو کرد. در واکنش به این امر، ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی گفت: لغو قانونِ محدود کردن نظارت دادگاه بر کابینه و وزیران، خطرناک است و به تلاش‌های جنگی آسیب می‌رساند.

رسانه‌های اسرائیلی این اقدام را زلزله‌ای در دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی توصیف کرده‌اند. به نوشته روزنامه «یدیعوت آحارنوت»، «ایتامار بن گویر» وزیر تندروی امنیت داخلی اسرائیل با انتقاد از رد قانون «لغو برهان معقولیت» اعلام کرد که در شرایطی که نظامیان این رژیم در میدان نبرد کشته می شوند، لغو این قانون قبل از هر چیز روحیه آن ها را تضعیف می کند.

«بزالل اسموتریچ» وزیر دارایی اسرائیل نیز رد قانون «لغو برهان معقولیت» را اقدامی تندروانه و باعث شکاف و چند دستگی ارزیابی کرد.

در همین حال، روزنامه «یسرائیل هیوم» نیز گزارش داد: «عمیحای شیکی» عضو کنست تاکید کرد که در شرایطی که نظامیان صهیونیست در حال جنگ هستند، رئیس دادگاه عالی با تصویب این قانون شکافی بزرگ در روح ساکنان سرزمین های اشعالی ایجاد می کند و بی مسئولیتی و نبود دولتمردان را به نمایش می گذارد.

از سویی دیگر کانال 12 اسرائیل گزارش داد که «یاریو لوین» وزیر دادگستری رژیم صهیونیستی بر ادامه کودتای قضایی بعد از پایان جنگ در غزه تاکید کرد.

این در حالی است که پایگاه خبری «آکسیوس»، رد قانون مصوب کابینه حاکم توسط دستگاه قضائی رژیم صهیونیستی را در شرایط جنگ علیه غزه، عامل بازگشت بحران سیاسی به سرزمین های اشغالی دانست.

اختلاف در اطاق جنگ

از سوی دیگر اخیرا رسانه‌های رژیم صهیونیستی از اختلافاتی در کابینه جنگ این رژیم به دلیل امتناع نتانیاهو از مذاکره درباره روز بعد از جنگ خبر دادند. «بنی‌گانتس» فرمانده ارتش اسرائیل تا پیش از جنگ سابقه طولانی از اختلاف با نتانیاهو داشت شاید با تشدید اختلافات و تصمیم دادگاه عالی از اطاق جنگ خارج شود. در موضعی کاملا متضاد با کابینه دست‌راستی و حزب لیکود، گانتس در بیانیه ای خواستار تبعیت همه از حکم دیوان عالی شد و خواستار تعویق گفت‌وگوها درباره قانون «لغو برهان معقولیت» به بعد از جنگ شده‌است.

«یائیر لاپید» رهبر ائتلاف مخالفان در کنست نیز گفت: اگر کابینه حاکم دوباره جنگ علیه دیوان عالی را از سربگیرد، معلوم خواهد شد که از وقایع هفت اکتبر (شکست از مقاومت فلسطین در عملیات طوفان الاقصی) درس نگرفته است.

میخال شیمش، تحلیلگر سیاسی شبکه «کان» رژیم صهیونیستی گفت: قبل از یک هفته سرنوشت‌ساز، ترس و نگرانی و تنش زیادی در کابینه جنگ وجود دارد. یکی از مسائلی که باعث اختلاف و درگیری در کابینه شده است موضوع روز بعد از جنگ است.

وی گفت: نتانیاهو باید مشخص کند با بنی گانتس، عضو کابینه جنگ است یا با بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی. باید هرچه زودتر این تصمیم را بگیرد. روابط با یوآو گالانت، وزیر جنگ نیز از آغاز جنگ غزه خوب نبوده است. گالانت و گانتس با درخواست دفتر نتانیاهو برای شرکت در کنفرانس مطبوعاتی مشترک مخالفت کردند.

سرنوشت سیاه بی‌بی‌

در میان تصویر ملتهب وضعیت داخلی سرزمین اشغالی، تقلاهای نتانیاهو اوضاع را برای او و دوستانش وخیم‌تر می‌کند. براساس نظرسنجی موسسه «دموکراسی اسرائیل» (IDI) تنها 15 درصد اسرائیلی‌ها تمایل به ادامه نخست‌وزیری بی‌بی دارند. بنی‌گانتس فرمانده جنگ هم از حمایت 23 درصدی را کسب می کند. در نظرسنجی قبلی همین موسسه 69 درصد گفته بودند انتخابات باید به محض پایان جنگ، برگزار شود.

پیش‌تر نظرسنجی شبکه 13 اسرائیل نشان داد که اگر هم‌اکنون انتخابات سراسری در سرزمین اشغالی برگزار شود، کرسی‌های حزب لیکود نتانیاهو در پارلمان این رژیم (کنست) به 16 کرسی کاهش می‌یابد. اعداد و ارقام نظرسنجی‌ها تب سرد نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و چشم‌انداز داخلی رژیم اشغالگر را نشان می‌دهد.

در نهایت، وال استریت ژورنال معتقد است که تصمیم دادگاه عالی اسرائیل می‌تواند عواقب و پیامدهای جدی داشته باشد. احتمالا بگومگوها از حالت لفظی به شکل و شمایل دیگری کشیده شود. احتمالا شنبه‌های اعتراض از سرگرفته شود. احتمالا نارضایتی و نافرمانی به ارتش اسرائیل بازگردد. احتمالا سیاست حمایتی آمریکا با گروکشی همراه شود ولی قطعا بازخواست و محاکمه نتانیاهو فردای جنگ غزه در تل‌آویو دنبال خواهد شد.