ضرورت افزایش 70 درصدی تولید غذا تا سال 2050
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان گفت: علی رغم محدودیت های تغییر اقلیم تا سال 2050 باید 70 درصد بر آمار تولید غذای کشور افزوده شود.
آقای کاظم خاوازی، دبیر توسعه اقتصاد دانش بنیان در دومین رویداد فناوری های نوین کشاورزی به مشکلات تغییر اقلیم و محدودیتهایی تامین غذا ناشی از این پدیده اشاره کرد و گفت: تا سال 2050 جهان باید 70 درصد غذای اضافه تولید کند، درحالیکه تغییرات اقلیم محدودیتهای زیادی را برای تولید ایجاد کرده است.
او افزود: کشور ما هر دهه 9میلیمتر میزان بارندگی کاهش مییابد و 3 دهم درجه هم دما افزایش مییابد که نتیجه آن کاهش تولیدات کشاورزی است، بااینحال هیچ برنامهای برای مقابله با آن تهیه نشده است.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهور ادامه داد: تغییرات اقلیم به حدی بخش کشاورزی را تحت تأثیر قرار داده که پسته سیرجان و کرمان اکنون در اردبیل و ارومیه کشت میشود که بی توجهی به این موضوع، اتفاقات ناگواری را به همراه خواهد داشت. براین اساس از موسسات تحقیقاتی درخواست داریم که برنامه کشتی را برای محصولات کشاورزی تدوین کنند چراکه اکنون کشاورزان با تاریخهای کشت جدیدی مواجه هستند.
او با بیان اینکه در کوتاه مدت عملکرد محصولات کشاوزری 25 درصد کاهش مییابد، گفت: تا سال 2080، 50 درصد افت عملکرد محصولات کشاورزی را داریم و از طرفی مشکلات حکمرانی بر آب هم با پدیده تغییر اقلیم گره خورده است که براین اساس 140 میلیارد متر مکعب آب در سال به طبیعت بدهکار هستیم که به عبارت دیگر سالانه 2.5 میلیارد متر مکعب این بدهی بیشتر می شود چراکه با پمپاژ آب از زیر زمین بدهکاری ما به طبیعت سال به سال افزونتر میشود.
دبیر توسعه اقتصاد دانش بنیان در باره غفلت در بخش خاک هم اشاره کرد و گفت: طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی سالانه 10هزار هکتار از اراضی کشاورزی تغییر کاربری قانونی میشود و این خود به هدر دادن منابع تولید است.
او با بیان اینکه تا 50سال آینده ضرباتی در خاک به دلیل شوری یا استفاده بیش از حد از کودها وارد شده است، گفت: اهمیت خاک در تولید به حدی است که مقام معظم رهبری بارها آن را در جلسات خود مهمتر از آب عنوان کرده است.
خاوازی گفت: اگر در سال 1964 تا 2004 انقلابی در بخش کشاورزی ایجاد شد و با اصلاح بذر و نژادهای جدید تحول در بخش کشاورزی و غذا ایجاد شد، اکنون هم شرکتهای دانش بنیان و یا سیستمهای پیشرفته کشاورزی از پهپاد گرفته تا سنسورهای تعیین میزان مصرف آب و تأثیر انرژی هستهای در بخش کشاورزی، میتوان به چالشهای امنیت غذایی در آینده فائق آمد.
او با بیان اینکه هیچ محدودیتی از نظر علمی در بخش کشاورزی کشور وجود ندارد، گفت: بخش دولتی باید حمایتهای خود را بیشتر کند؛ چراکه بحران غذایی در آینده جدی و از همین الان باید به فکر باشیم.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت، تجارت و کشاورزی