سه‌شنبه 17 مهر 1403

ضوابط کنترل آلایندگی پایانه‌های تهران پس از 2 سال به شورا نیامده‌است

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ضوابط کنترل آلایندگی پایانه‌های تهران پس از 2 سال به شورا نیامده‌است

تهران - ایرنا - عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت که لایحه ضوابط کنترل آلایندگی پایانه‌های اتوبوسرانی و ترمینال‌ها، با گذشت دو سال از زمان لایحه، هنوز به شورا ارایه نشده‌است.

به گزارش ایرنا، «شهربانو امانی» روز یکشنبه در دویست و پنجاه و یکمین جلسه شورا اظهار داشت: مطابق بند 11 ماده پنجاه و پنج برنامه 5 سال سوم، شهرداری تهران موظف شد تا در راستای کاهش و کنترل انتشار آلاینده‌های محیطی هوا ناشی از ایستگاه‌های اتوبوسرانی درون شهری و پایانه‌های اتوبوسرانی برون شهری مستقر در محدوده شهر تهران، لایحه ضوابط کنترل آلایندگی پایانه‌های اتوبوسرانی و ترمینال‌ها را طی 6 ماهه اول برنامه جهت تصویب به شورا ارائه کند.

وی افزود: متاسفانه با گذشت حدود دو سال، تاکنون این لایحه به شورا ارسال نشده است.

امانی تاکید کرد: ضرورت دارد نسبت به تسریع در ارسال لایحه ضوابط کنترل آلایندگی پایانه‌های اتوبوسرانی و ترمینال‌ها اقدام شود.

وی با اشاره به موضوع آلودگی هوا و نقش آن در تشدید علائم ویروس کووید -19 گفت: بر اساس مقالات علمی منتشر شده، مواجهه طولانی مدت با آلاینده‌های هوا در فضای باز باعث ایجاد التهاب مزمن ریه می‌شود که ممکن است باعث افزایش شدت علائم ناشی از ابتلا به ویروس کرونا شود.

عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: نتایج ارتباط آلودگی هوا با کرونا نشان داده است که افزایش یک میکروگرم بر متر مکعب در ذرات pm 2.5 با افزایش 7 درصدی مرگ ناشی از کرونا همراه خواهد بود.

امانی افزود: مطالعه‌ای دیگر نیز که به کمک دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه صنعتی شریف انجام شده است، نشان می‌دهد در مناطقی که آلودگی از لحاظ ذرات معلق بیشتر بوده است، تعداد مرگ و بستری ناشی از کووید 19 نیز بیشتر مشاهده شده است.

وی افزود: هر چند این نتایج تاکنون توسط سازمان بهداشت جهانی تایید نشده است، اما نباید نسبت به این موضوع بی‌تفاوت بود، به همین دلیل باید به تمامی مشکلات ناشی از آلودگی هوا، تشدید بیماری کرونا نیز اضافه کرد.

به گفته امانی، پایانه‌های اتوبوسرانی با وجود اینکه نقش بسزایی در عملکرد جریان ترافیک دارند، اما عدم مدیریت و بهره‌برداری نادرست از آن موجب ایجاد یک منبع آلودگی جدید و به خطرافتادن جان رانندگان، مسافران، کارکنان پایانه‌ها و در نهایت کاربری‌های اطراف پایانه‌ها و شهروندان می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: بخشی از سهم آلاینده ذرات معلق مربوط به پایانه‌های اتوبوسرانی است و شهرداری می‌تواند با اتخاذ تدابیری، موجب کاهش این آلاینده شود.

وی از هیات رییسه شورای اسلامی شهر تهران خواست مراتب را به شهردار تهران به عنوان تذکر ابلاغ کند.

*س_برچسب‌ها_س*