طالبیان: 56 کاروانسرای تاریخی ایران در انتظار ثبت جهانی است
همدان - ایرنا - مشاور وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: 56 کاروانسرای تاریخی کشور با عنوان پرونده بزرگ میراث جهانی در انتظار ثبت در فهرست جهانی میراث یونسکو است.
به گزارش ایرنا، رمحمدحسین طالبیان روز چهارشنبه در حاشیه بازدید نماینده یونسکو از کاروانسرای تاریخی شاه عباسی فرسفج شهرستان تویسرکان در جمع خبرنگاران افزود: از این تعداد تاکنون توسط نماینده یونسکو 54 پرونده مورد ارزیابی قرار گرفته و 2 پرونده آخر در استان همدان با عنوان کاروانسرای شاه عباسی فرسفج و کاروانسرای تاج آباد نیز در حال انجام است.
وی افزود: این کاروانسراها در 24 استان کشور قرار دارند که به عنوان اولین مجموعه کاروانسرایی و پرونده بزرگ میراث جهانی به یونسکو ارائه شده است.
وی اظهار داشت: کاروانسرا نبوغ معماری ایرانی است که یک پرونده پیوسته و زنجیره وار دارد، کاروانسراها متعلق به دوران ساسانیان تا قاجار و از مجموعه آثار زنجیرهای بین راهی و محل اتراق کاروانها بودهاند که دارای معماری ناب ایرانی با طرحهای خاص و متنوع هستند.
طالبیان با اشاره به قرار گرفتن کاروانسرای شاه عباسی و تاج آباد به عنوان اولین اثر تاریخی ثبت جهانی استان همدان در لیست نهایی، افزود: 800 کاروانسرای واجد ارزش در کشور وجود دارد.
ایران دارای 26 اثر تاریخی و 16 اثر ناملموس مانند مراسم نوروز است که در یونسکو به ثبت جهانی رسیده است و آخرین مورد آن منطقه طبیعی و تاریخی اورامانات در استانهای کرمانشاه و کردستان است و اکنون نیز پروندههای دیگری مانند جنگلهای هیرکانی و بیابانهای لوت برای ثبت جهانی در دست بررسی است..
کاروانسرای شاه عباسی فرسفج یکی از ابنیه تاریخی و ارزشمند شهرستان تویسرکان استان همدان متعلق به دوران صفویه است که در میان طبیعت روح افزای دشت قلقلرود و شهر فرسفج خود نمایی می کند.
در دوران حکومت شاه عباس صفوی به منظور ایجاد امنیت و ارائه تسهیلات و خدمات رفاهی مرتبط با سفر و توسعه تجارت در بیشتر نقاط کشور جاده هایی ساخته شده و در مسیر آنها کاروانسراهایی احداث شده بود که به فاصله یک منزلی یعنی فاصله ای که کاروانیان می توانستند از صبح تا شامگاه با چهارپایان طی کنند تا شب را در کاروانسرای بعدی استراحت کنند، از یکدیگر قرار داشتند.
یکی از این کاروانسراها، کاروانسرای شاه عباسی فرسفج در شهرستان تویسرکان است که در 20 کیلومتری مسیر تویسرکان به کنگاور و در حاشیه این جاده و همچنین در مجاورت شهر فعلی فرسفج واقع شده است.
این کاروانسرا در واقع محل استراحت مسافران و کاروان هایی بوده که به قصد تجارت، زیارت و سیاحت به غرب کشور و عتبات عالیات عراق سفر می کردند.
در کاروانسرای شاه عباسی فرسفج، امکاناتی برای استقرار چهار پایان و بارهایشان و قسمت هایی نیز برای استراحت و خواب کاروانیان اختصاص داده شده بود که پس از پشت سر گذاشتن شب، در صبح روز بعد دوباره به حرکت خود ادامه می دادند.
ساختمان این کاروانسرا در فاصله سال های 1006 تا 1038 و به سبک معماری دوره صفویه ساخته شده است و مساحت آن حدود چهار هزار متر مربع است.
مهمترین ویژگی کاروانسرای تاریخی فرسفج، وجود برج و باروهایی در چهار گوشه آن است که بنا به ملاحظات امنیتی احداث شده بودند.
*س_برچسبها_س*