طنین صدای ناقوس مرگ در خراسان شمالی
بجنورد - ایرنا - وضعیت سفید خراسان شمالی در دو ماه نخست شیوع کرونا، مردم این خطه را بسیار امیدوار کرده بود اما از یک ماه گذشته بویژه در دو هفته اخیر، این ویروس چنان عنان گسیخته شده که صدای ناقوس مرگ را در هر کوی و برزن طنین انداخته است.
استان خراسان شمالی که حدود دو ماه از شیوع ویروس کرونا در کشور وضعیت سفید داشت اما از اردیبهشت ماه امسال و با برداشتن محدودیت ها گویا این روزهاتمام شد و هم اکنون در لبه پرتگاه وضعیت قرمز قرار گرفته است.
این در حالی است که به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی بالاترین میزان مرگ و میر بر اثر کرونا هفته پیش در خراسان شمالی ثبت شده که این آمار بسیار نگران کننده است.
صعود دوباره به صدر جدول
مسوولان خراسان شمالی عوامل مختلفی را در چرایی بازگشت از مسیری که مردم استان با هزار زحمت پیموده بودند، عنوان می کنند.
به گفته آنان، بازگشاییهای شتاب زده، وضعیت اقتصادی نامناسب استان، خسته شدن مردم از رعایت پروتکل های بهداشتی و کمبود ماسک مهمترین عللی است که موجب شده تا مردم همه آن چه را رشته بودند پنبه کنند و دوباره کرونا عنان گسیخته در استان بتازد و مرتب کشته بگیرد.
به طوری که هفته گذشته در خراسان شمالی بیشترین تلفات کرونا اتفاق افتاد و به بالاترین سطح خود از زمان ورود این ویروس به ایران رسید و حتی زمزمه های اعمال محدودیت های دوباره نیز شنیده شده است.
به گفته مسوولان استان، با برپایی دوباره جشنهای عروسی، عزاداری های پر جمعیت، تولد ها و همچنین مراسمات مختلف احتمال شیوع گسترده ویروس کرونا در استان وجود دارد.
مدیر کل بازرسی، مدیریت عملکرد و امور حقوقی استانداری خراسان شمالی گفت: از ابتدای هفته گذشته تا کنون 22هزار و 477 بازرسی در سطح استان از واحد های صنفی و ادارات در راستای تشدید نظارت بر پروتکل های بهداشتی انجام شده است.
مهدی کرامتی افزود: در این بازرسی ها پنج هزار و 662 مورد اخطار به متخلفان داده شد و 400 مورد نیز پلمب واحد صنفی انجام شد و نتیجه این بازرسی ها 690 میلیون ریال جریمه برای واحد های صنفی بود.
چرا دوباره به نقطه اول بازگشتیم؟
یکی از بانوان بجنوردی به خبرنگار ایرنا می گوید: از کرونا در ابتدا کوهی ساختند اما اندکی بعد و به مرور زمان همه چیز عادی شد که البته وضعیت بد اقتصادی در دوران شیوع این ویروس موجب کاهش محدودیت ها و حتی عادی شدن زندگی همانند دوران پیش از بیماری کووید 19 شد.
فاطمه قدیمی می افزاید: ماسک و دستکش مدت اجباری نشد و این وضعیت موجب افزایش شیوع ویروس کرونا شد، این درحالی بود که در بیشتر کشورها استفاده از ماسک به فرهنگ عمومی تبدیل شده بود و از دیگر سو با وجود این که در اغلب کشورها مردم همچنان از برگزاری مراسمهای عزا و عروسی و هر مراسم جمعی بزرگ دیگری خودداری میکنند و دور کاری به بخشی مهم از کسب و کارها تبدیل شده است این اتفاق برای ما نیفتاد.
یکی از بازاری های بجنوردی نیز می گوید: از ابتدای شیوع کرونا تا کنون هیچگاه بدون ماسک از خانه به محل کسبم نرفته ام و همه پروتکل ها را رعایت می کنم این در حالی است که برخی از بازاری ها به من می خندند و مرا ترسو صدا می کنند.
وی در ادامه می افزاید: خطر کرونا باید جدی گرفته می شد اما ساده انگارانه با آن برخورد شد و از سوی دیگر مراسم های خانوده های ایرانی مانند دوره های زنانه و جشن ها هم چنان برگزار می شود.
وی می افزاید: این درحالی است که بیشتر مراکز کسب و کار خصوصی و دولتی مایلند کارمندان خود را به شکل حضوری در محل کار داشته باشند و به جز بخشی از صنعت آی تی دیگران چندان به دور کاری تن ندادهاند.
بازگشایی اختیاری مهدهای کودک و برخی مدارس، فعالیت عادی و معمول پاساژها، مغازه ها و رستوران ها، بازگشایی حداکثری اداره ها و سازمان های دولتی و خصوصی و در مرحله آخر بازگشایی اماکن مذهبی و لغو محدودیت تردد بین شهری، همگی از جمله عواملی هستند که در صعود دوباره کرونا، بی تاثیر نبوده اند.
اکنون رفتارهای غیراحتیاطی مردم وضعیت ازدحام در کوچه ها و خیابان ها نشان می دهد انگار ترس مردم از کرونا ریخته است، یا اینکه از رعایت پروتکل های بهداشتی خسته شده اند.
دشمن بزرگ
یک پزشک متخصص عفونی می گوید: مردم باید هم چنان کرونا را مانند دشمنی بزرگ تلقی کنند که برای شکست آن باید اقدامات احتیاطی انجام شود.
دکتر حمید پرتانی می افزاید: اگر بخواهیم موج دوم کرونا کنترل شود، یکی از مهم ترین راه ها این است که هر چه سریع تر، تجمعات نظیر، عروسی، عزا و سفرها محدود شود.
وی گفت: خیلی از مسافرانی که در تیرماه به شهرهای شمالی و سایر شهرها سفر کردند، ممکن است بیمارانی باشند که هنوز علائم بیماری کرونا را بروز نداده اند، اما ناقل بیماری هستند. این افراد با سفر آزادانه به سایر استان ها، بیماری را در سطح وسیعی گسترش می دهند.
وی با انتقاد از افرادی که با ماسک بیگانه اند می گوید: بسیاری از مردم در اماکن عمومی از آن استفاده نمی کنند، در حالی که باید همه ماسک بزنند.
وی می افزاید: برخلاف گمانه زنی ها، شروع فصل گرم هم نتوانسته است در مهار کرونا، کمک کننده باشد. شروع موج دوم کرونا در آغاز فصل گرما، این فرضیه را اثبات کرد که ما با یک بیماری ناشناخته و غیرقابل پیش بینی مواجهیم که دست کم گرفتن آن به تهدید جدی سلامت کل جامعه منجر می شود.
حدود 20 درصد از مردم خراسان شمالی از ماسک استفاده می کنند
مدیر گروه مبارزه با بیماری واگیر دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز می گوید: هنوز فقط حدود 20 درصد از مردم خراسان شمالی از ماسک استفاده می کنند.
متاسفانه در چند روز گذشته موارد مرگ بین 3 تا 6 نفر در روز متغیر بوده است
سعید برزگر اظهار می دارد: با توجه به اینکه برخی از شهرهای خراسان شمالی از لحاظ شیوع ویروس کرونا، قرمز اعلام شده است، اما هنوز تعداد خیلی زیادی از مردم به رعایت پروتکل های بهداشتی همچون استفاده از ماسک ملزم نیستند.
وی می افزاید: انتظار ما بر این است تا به منظور کنترل شیوع این ویروس، و کمتر شدن محدودیت ها، مردم نکات بهداشتی را رعایت کنند.
برزگر با اشاره به اینکه از هفته گذشته تالارها برای جلوگیری از برگزاری مراسم عزا و عروسی در استان تعطیل شدند، می افزاید: این امر فقط به منظور کاهش شیوع این ویروس و کنترل آن صورت گرفته است اما مشاهده می شود که تعدادی از مردم این مراسمات را در منازل خود برگزار می کنند که خطر ابتلا به این ویروس را به همراه دارد.
وی خاطرنشان می کند: مردم هنگام سوار شدن در تاکسی و اتوبوس نکات بهداشتی را رعایت کرده و حتما از ماسک استفاده کنند و تا جاییکه امکان وجود دارد از حضور در مکان هایی با ازدحام بالا خودداری کنند.
شیب صعودی تعداد مبتلایان
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی خرااسان شمالی نیز در این باره می گوید: در حال حاضر بیش از 177 بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستان های استان بستری هستند.
دکتر سید احمد هاشمی می افزاید: وضعیت استان خوب نیست و تعداد موارد بستری و موارد مثبت در سه هفته اخیر افزایش چشمگیری داشته است.
وی می گوید: برخی از مبتلایان به کووید 19 به محض اینکه به اورژانس می رسند، فوت می کنند و اکثر افرادی که مبتلا می شوند از کسانی هستند که در مراسمات و برنامه های جمعی شرکت کرده اند و یا در مسافرت بودند.
هاشمی می گوید: وضعیت بجنورد، شیروان و گرمه قرمز، اسفراین و رازوجرگلان نارنجی و بقیه شهرستان ها زرد است.
وی از مردم می خواهد در تجمعات شرکت نکنند و برگزاری مراسمات را به وقت دیگری موکول کنند.
هاشمی با بیان این که ویروس کرونا پیر و جوان نمی شناسد می گوید: وضعیت خراسان شمالی به لحاظ شیوع ویروس کرونا قرمز است و متاسفانه موارد بستری شده در بیمارستان های استان نیز نسبت به یکی دو ماه گذشته بی سابقه بوده است.
هاشمی ادامه می دهد: بیشتر این افراد کسانی بودند که در مراسم عزا و عروسی شرکت کرده و یا به مسافرت رفته بودند.
در حال حاضر با توجه به افزایش میزان شیوع کرونا در استان، در پروتکل های تعریف شده، تجمعاتی مثل مراسم عروسی، عزا، باشگاه های ورزشی و استخرها تا اطلاع ثانوی تعطیل است همچنین برگزاری امتحانات حضوری دانشگاه ها نیز لغو شده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در استان آمار مرگ و میر کرونایی دارای شیب صعودی است می افزاید: اگر مردم همچنان به رعایت پروتکل های بهداشتی اهمیت ندهند همانطور که شاهد افزایش موارد بستری بیماران کرونا در دو هفته اخیر بودیم امکان دارد مرگ و میر نیز شیب تند صعودی پیدا کند.
دکتر هاشمی عامل اصلی افزایش آمار مبتلایان را بی توجهی مردم نسبت به ویروس کرونا عنوان کرد و افزود: مردم نسبت به این بیماری احساس عادی شدن دارند و مانند اوایل شیوع آن، ترس از آن ندارند که این احساس درست نیست و مردم باید بدانند که این بیماری از بین نرفته و یا ضعیف تر نشده است.
وی ماسک را عامل مهمی در پیشگیری از ویروس کرونا خواند و گفت: افراد چه ناقل بیماری باشند و یا نباشند زدن ماسک در محیط عمومی و تجمعات الزامی است.
دکتر هاشمی می گوید: در حال حاضر با توجه به افزایش میزان شیوع ویروس کرونا در استان، در پروتکل های تعریف شده، تجمعاتی مثل مراسم عروسی، عزا، باشگاه های ورزشی و استخرها تا اطلاع ثانوی تعطیل است همچنین برگزاری امتحانات حضوری دانشگاه ها نیز لغو شده است.
وی اظهار می کند: اینکه فردی به بیماری کووید 19 مبتلا شده از دوباره گرفتن این بیماری ایمن است هنوز به اثبات نرسیده و واکسن و داروی ثابت شده ای برای این بیماری تاکنون کشف نشده و بهترین درمان برای بیماران، مراقبت مناسب در بیمارستان برای بیماران بدحال و قرنطینه برای جلوگیری از انتقال بیماری است.
هاشمی درخصوص شایعه کمبود تخت های بیمارستانی در استان نیز می گوید: در تعداد تخت های خالی کمبود نداریم و در بیمارستان امام حسن (ع)، دو بخش با 100 تخت، خالی است همچنین در اتاق های بیماران کرونایی، تلویزیون نصب شده تا از نظر روحی نیز دچار مشکل نشوند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*