جمعه 7 اردیبهشت 1403

ظریف: محدودیت های تسلیحاتی ایران پایان ماه اکتبر برداشته می شود

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ظریف: محدودیت های تسلیحاتی ایران پایان ماه اکتبر برداشته می شود

تهران - ایرنا - وزیر امور خارجه با بیان اینکه محدودیتهای تسلیحاتی ایران در پایان ماه اکتبر تمام می شود، گفت: آمریکایی‌ها خودشان هم می‌دانند که ادعای آنها در زمینه برگرداندن قطعنامه‌های قبلی شورای امنیت علیه ایران باطل است.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا «محمدجواد ظریف» شامگاه امشب در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری درباره تلاش یکجانبه آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل متحد از سوی آمریکا گفت: آنچه واضح است، کلیه اعضای شورای امنیت به استثنای آمریکا و یک کشور دیگر، رسما اعلام کردند اقدام آمریکا را به رسمیت نمی‌شناسند. ما دو حالت داریم؛ یک زمان کشورها با موضوعی مخالف هستند و یک موقع می‌گویند آمریکا جایگاه ندارد. اکنون در وضعیت دوم هستیم.

وی ادامه داد: آمریکا یک ماه قبل می‌خواست محدودیت‌های تسلیحاتی را تمدید کند. در ایران به اشتباه می‌گویند تمدید تحریم‌های تسلیحاتی در حالی که ایران تحریم نیست بلکه برای خرید تسلیحاتی محدودیت داشت و برای خرید باید از شورای امنیت مجوز می‌گرفت. در آن موضوع کشورها با آمریکا مخالف بودند ولی اکنون آنها می‌گویند آمریکا جایگاه ورود به این موضوع را ندارد.

رییس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه محدودیت‌های تسلیحاتی در پایان ماه اکتبر تمام می‌شود، اظهار داشت: آمریکایی‌ها قطعنامه‌ای را مطرح کردند که بعد آن را از 35 صفحه به یک قطعنامه چهار بندی تعدیل کردند. دو کشور با آن مخالفت کرده و 9 کشور به آن رای ممتنع دادند لذا به وتو هم نیاز نشد. اکنون 13 کشور به شورای امنیت نامه نوشتند و با اقدام آمریکا مخالفت کردند.

ظریف با بیان اینکه اسم مکانیسم ماشه و اسنپ بک که آمریکایی‌ها از آن استفاده می‌کنند، در قطعنامه 2231 نیامده است، تصریح کرد: آمریکایی‌ها در ابتدا یک کلک زدند و سیاستمداران و رسانه‌ها از آن استفاده می‌کنند. معلوم است پمپئو قطعنامه 2231 را نخوانده و مدام به اوباما و کری استناد می‌کند و می‌گوید اوباما و کری این را گفته است در حالی که برجام را نخوانده است.

پمپئو منتظر فیلم برجام است

وی با اشاره به مقاله اخیر جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی آمریکا خاطرنشان کرد: بولتون می‌گوید سازوکار حل اختلاف، یک سازکار پیچیده و طولانی است. آمریکا می‌گوید ما حق داریم از این سازوکار استفاده کنیم. پمپئو فکر می‌کند سازوکار ساده است در حالی که این گونه نیست. او برجام را نخوانده. بعضی‌ها کتابی را نمی‌خوانند و منتظر فیلم آن هستند، پمپئو هم منتظر فیلم برجام است.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه 13 کشور با رویکرد و اقدام آمریکا مخالفت کردند، ابراز داشت: یک کشور هم که به محدودیت تحریم‌ها رای داد، در این باره سکوت کرده و حتی او هم با آمریکا موافقت نکرده است. سازوکار اسنپ بک این گونه نیست که تحریم‌ها به خاطر یک کشور برگردد. همه کشورهای عضو شورای امنیت به استثنای آمریکا یا سکوت کرده یا گفته‌اند آمریکا در این اتاق جا ندارد که بخواهد سکوت کرده یا اظهارنظر کند.

به گفته ظریف، آمریکایی‌ها می‌گویند حدود چند ساعت دیگر تحریم‌ها برمی‌گردد ولی می‌دانند این ادعا باطل است. آمریکایی‌ها از روش قلدری استفاده کرده و می‌گویند هر کس به ایران سلاح بفروشد، تحریم می‌کنیم. همین اعلام و تهدید به تحریم نشان می‌دهد آنها هم اعتقاد به بازگرداندن تحریم‌ها اعتقادی ندارند چون وقتی قطعنامه 1929 تصویب شد، آمریکا این حرف را نزد ولی الان مجبور به توسل به قلدری هستند.

وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا فعال کردن سازوکار حل اختلاف به بازگشت تحریم‌ها منجر نمی‌شود، بیان کرد: متن این است که بعد از گذشت یک روند آن کشور می‌تواند اقدام به بازگرداندن تحریم کند ولی این روند به اقدام آن کشور مشروعیت می‌دهد یا خیر. این روند طولانی و پیچیده است.

ادامه دارد

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*