چهارشنبه 7 آذر 1403

عربستان همچنان بر مدار صفر درجه

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
عربستان همچنان بر مدار صفر درجه

تهران - ایرنا - هفته گذشته بعد از سفر الیوت آبرامز نماینده ترامپ در امور ایران به منطقه و ملاقات با مقامات سعودی، ملک سلمان دوباره لحن تهاجمی گرفت و علیه ایران حرف زد.

حرف های پادشاه سعودی در ارتباط با ایران، اگر چه حاوی چیز جدیدی نبود، اما نشان داد که ریاض همچنان به ابقای ترامپ در کاخ سفید امیدوار است و پادشاه قرار نیست در سیاست های آسیب زای سال های اخیر تجدید نظری کند.

این اظهارات درحالی در رسانه های منطقه انعکاس یافت که چند روز قبل از آن و با مشخص شدن شکست ترامپ، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، باردیگر دست همکاری به سوی دولت های منطقه دراز کرد.

او بعد از اعلام رسانه ای پیروزی ترامپ در هفته گذشته، دو توئیت خطاب به کشورهای همسایه زد که در اولی به صراحت گفت "دست های خود را برای همکاری جهت تحقق منافع مشترک مردم و کشورهایمان دراز می کنیم" و در دومی، در "پیامی صادقانه" نوشت "ترامپ رفت؛ ما همسایگان ماندیم".

پیام ها کاملا مشخص است؛ زیادخواهی ها، منطقه را ویران کرده و ملت ها را خسته و دخالت قدرت های خارج از منطقه هم عامل اصلی همه این بدبختی هاست.

آنها که به ترامپ و حمایت هایش چشم دوخته بودند، حالا شاهدند که آن مرد، همان دوشنده کشورهای منطقه بخصوص عربستان دارد کاخ سفید را ترک می کند. آن مرد در هزاران کیلومتر آن سو تر می رود و ما می مانیم تا در فاصله اندکی از همدیگر زندگی کنیم.

اکنون بایدن می آید و او هم 4 سال دیگر خواهد رفت و باز ما می مانیم در آینده ای که نسل های بعدی در منطقه سوال می کنند: "این همه هزینه به چه بهایی؟"

پیام های دکتر ظریف خیلی واضح و روشن بود؛ فرصتی دیگری دست داده است؛ آن مرد که بی خجالت می گفت، "می دوشد"، رفتنی است و قطعا فضا دیگر فضای 4 سال پیش و حتی یک ماه پیش هم نخواهد بود و رفت و آمدهای آدم های ترامپ هم کاری از پیش نخواهد برد.

امروز، منطقه خسته از نفرت پراکنی و کینه ورزی است که بذر آن را همین آمریکایی هایی کاشته اند که رئیس جمهوریش با وقاحت می گوید "عربستان گاوی شیرده" است.

سرمایه ملت های منطقه و فرصت های توسعه، هر روز به دلیل کینه ورزی های پایان ناپذیر برباد رفته، شهرها در عراق، سوریه، یمن ویران و اقتصادها درهم کوبیده شده و هیچکس از این فرصت سوزی ها در امان نمانده است و ادامه این روند، حتی دامن کشورهای ثروتمند خلیج فارس بخصوص عربستان را هم خواهد گرفت.

براساس آمار موسسه جهانی متخصص هزینه‌های نظامی، عربستان از سال 2016 تا 2020 میلادی، حدود 273 میلیارد دلار یعنی 20.9 درصد بودجه های دولت را خرج سلاح و هزینه‌های نظامی کرده و آن را بر خانه و کاشانه مردم یمن آوار کرده است و این خساراتی است که متوجه خود این کشور شده و خسارات وارده به یمن به این راحتی ها قابل برآورد نیست.

اما در عین حال می توان براحتی برآورد کرد که چه کشورهای از این جنگ ظالمانه تحمیل شده به ملت یمن سود برده اند؟؛ فروشندگان سلاح و در راس آنها دونالد ترامپ که حالا رهبران سعودی از رفتنش آشفته شده اند.

انتخابات این دوره آمریکا پیامی خیلی واضح داشت، اینکه دلخوش داشتن به آن سوی آتلانتیک، نتیجه اش می شود سوخت میلیاردها دلار سرمایه و از دست رفتن فرصت های همکاری برای بهبود زندگی مردمان منطقه!

با این همه فعلا که برای ملک سلمان و پسرش گویا "در بر همان پاشنه می چرخد" و قرار نیست فضای عقلانیت بر این کشور حاکم شود.

*س_برچسب‌ها_س*