چهارشنبه 7 آذر 1403

علامه مصباح یزدی فیلسوف بصیر و شهید سلیمانی فرمانده بصیر بودند

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
علامه مصباح یزدی فیلسوف بصیر و شهید سلیمانی فرمانده بصیر بودند

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: از علامه مصباح یزدی می‌توان به عنوان «فیلسوف بصیر» و از شهید حاج قاسم سلیمانی می‌توان به عنوان «فرمانده بصیر» نام برد.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: از علامه مصباح یزدی می‌توان به عنوان «فیلسوف بصیر» و از شهید حاج قاسم سلیمانی می‌توان به عنوان «فرمانده بصیر» نام برد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه آزاد، محمدمهدی طهرانچی در همایش علمی «بررسی اندیشه‌های اجتماعی مرحوم علامه مصباح یزدی» که به صورت حضوری و مجازی در دانشگاه آزاد اسلامی استان قم برگزار شد، با تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا (س) و گرامیداشت یاد و خاطره علامه مصباح یزدی و سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی، گفت: اکنون در ایام تکریم دو شخصیت بزرگ قرار داریم که در تثبیت اندیشه اسلامی و تمدن نوین اسلامی نقش مهمی داشتند.

وی گفت: از مرحوم علامه مصباح یزدی می‌توان به عنوان «فیلسوف بصیر» و از شهید حاج قاسم سلیمانی می‌توان به عنوان «فرمانده بصیر» نام برد.

طهرانچی ادامه داد: آشنایی نسل ما از علامه مصباح یزدی به مؤسسه در راه حق و جزوه‌های ایشان پیش از انقلاب اسلامی بازمی‌گردد. در آن مقطع هرکسی که به دنبال اندیشه اسلامی بود، نگاهی به انتشارات مؤسسه در راه حق و مطالب علامه مصباح یزدی داشت.

وی یادآور شد: وقتی به زندگی علامه مصباح یزدی نگاه می‌کنیم، ویژگی‌های خاصی دیده می‌شود که یکی از آنها نگاه مبتنی بر مسأله یابی و حل مسأله ایشان بود. نگاه علامه مصباح یزدی به جامعه بود و از اینرو مسائل را به هنگام دریافت می‌کرد و برای آن راه حل‌های فکری و بنیادی ارائه می‌داد و نظریه‌پردازی می‌کرد. این منش و روش در میان فیلسوفان مسلمان قابل تأمل بوده و تمدن نوین اسلامی نیازمند چنین فیلسوفان اجتماعی است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه قرآن کریم کتاب هدایتی است که بشر تحول فرهنگی و علمی تمدن‌ساز را با آن تجربه کرده است، اظهار داشت: تمدن اسلامی قرن 2 تا 5 هجری قمری مرهون فرهنگی است که قرآن کریم و اهل بیت (ع) به جامعه آن روزگار داد. در این دوره، تمدن یونان در کشورهای اسلامی جذب شد و جوششی دوباره با مبنایی پیدا کرد که منجر به تمدن اسلامی شد که اکنون به چنین نگاهی برای تمدن نوین اسلامی نیاز داریم.

طهرانچی با بیان اینکه تمدن علمی برگرفته از نعمتی است که خداوند تحت عنوان سمع، ابصار و افئده به انسان عطا کرده است، گفت: تربیت علمی و تربیت اخلاقی در کنار هم می‌تواند منجر به شکل‌گیری تمدن شود. ابصار، ابزار درک و شناخت است، سمع و افئده می تواند عالم ساز باشد، اما زمانی که عالم مسائل را ناظر بر موقعیت های اجتماع ببیند و راه حل ارائه کند، می توان از او به نام فیلسوف اجتماعی نام برد.

وی گفت: از اینرو فیلسوف باید نظریه پرداز باشد و با نگاه به بیرون از نهاد علم، مسأله یابی کند. مرحوم علامه مصباح یزدی چنین ویژگی داشت. علامه مصباح یزدی، عالمی بود که مسأله یابی می کردند و مسائل را براساس آن چه در جامعه وجود داشت، به صورت دقیق می‌دید و برای آن راه حل ارائه می کرد.

رئیس دانشگاه آزاد با بیان اینکه علامه مصباح یزدی در سه دهه اخیر مسائل نظام را در اولویت امور خود قرار داده بود، خاطرنشان کرد: علامه مصباح یزدی فیلسوفی بود که ناظر بر اجتماع و مطالبات اجتماعی، در نظام سازی حضور داشت، اما ویژگی بارز ایشان برخورداری از «بصیرت دل» بود. این ویژگی مخصوص کسانی است که در کنار انجام وظیفه و حضور به موقع، از هیاهوها ترسی ندارند و فقط خدا را در کار خود می‌بینند.

وی گفت: به همین دلیل علامه مصباح یزدی علاوه بر بصیرت علمی، نظام سازی و نظریه پردازی، بصیرت قلبی نیز داشت و در بیان مطالب ترسی از غیر خدا نداشت و جز خدا نمی دید. ان شاءالله خداوند روح ایشان را در اعلی علیین قرار داده و چنین بصیرتی را به ما عطا کند.