شنبه 12 آبان 1403

علت تنش آبی شهرهای همدان و سنندج چیست؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
علت تنش آبی شهرهای همدان و سنندج چیست؟

تهران - ایرنا - همدان و سنندج از جمله شهرهایی هستند که در فهرست شهرهای با معضلات آبی دیده می‌شوند. بررسی‌ها نشان می‌دهد تاخیر در اجرای طرح‌های آبرسانی از سدها برای تامین آب شرب در این دو شهر طی سال‌های گذشته از علت‌های اصلی تنش بوده است.

به گزارش روز سه‌شنبه ایرنا از وزارت نیرو، دولت سیزدهم از ابتدای شروع کار خود توجه ویژه‌ای به پروژه‌ها و طرح‌های آبرسانی داشته، به‌طوری که اقدام هایی نیز برای رفع تنش آبی در شهرهایی مانند همدان و سنندج انجام داده است.

خشکسالی، پدیده چندان جدیدی در زیست بشر نیست، به ویژه در ایران به دلیل آنکه در کمربند بیابانی واقع شده است. واژه خشکسالی همواره در ادبیات زیستی مردمان این سرزمین وجود داشته و در سال‌های اخیر نیز با کاهش بارندگی‌ها، خشکسالی در ایران که دارای اقلیمی خشک و نیمه خشک است، خود را بیش از پیش عیان کرده و موجب شده تا شهرهای مختلف کشورمان تنش آبی را تجربه کنند.

در این میان همدان و سنندج از جمله شهرهایی هستند که در فهرست شهرهای با معضلات آبی دیده می‌شوند. بررسی‌ها نشان می‌دهد تاخیر در اجرای طرح‌های آبرسانی از سدها برای تامین آب شرب در این دو شهر در سال‌های گذشته از علت‌های اصلی تنش بوده است.

تاخیر در آبرسانی از سد «تالوار»، عامل تنش آبی در همدان

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همدان، تاخیر در اجرای طرح بلندمدت آبرسانی از سد تالوار در سال‌های گذشته را از جمله چالش‌های تامین آب در همدان دانست.

«فرهاد بختیاری‌فر» گفت: یکی از طرح‌های بلندمدت، آبرسانی از سد تالوار به شهرهای همدان، مریانج، جورقان، صالح‌آباد، فامنین، قهاوند، کبودراهنگ، گل تپه، لالجین، مهاجران، شیرین‌سو و 159 روستای در مسیر است که باید با عنایت به دستور ویژه وزیر نیرو، در اسرع وقت با تامین اعتبارات مربوطه به نتیجه برسد.

وی افزود: به دلیل به نتیجه نرسیدن طرح بلندمدت تامین آب شرب شهر همدان، شرکت آب و فاضلاب این استان در این سال‌ها مجبور به اجرای برخی طرح‌های موقت و کوتاه‌مدت به منظور تامین آب شهر شده است.

این مقام مسوول ادامه‌داد: در کنار مجموعه طرح‌های کوتاه‌مدت اجرا شده، مدیریت مصرف در دستور کار ما قرار گرفت به نحوی که با این دست اقدام ها، تولید آب در سال 1400 با کاهشی 30 درصدی نسبت به سال قبل مواجه شد.

بختیاری فرد با اشاره به اینکه در حال حاضر منابع آبی شهر همدان به سه بخش تقسیم می‌شود، گفت: 70 درصد نیاز آبی شهر همدان از سد اکباتان، 15 درصد از چاه‌ها و 15 درصد بقیه از رودخانه و چشمه‌های فصلی این شهر تامین می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه بخش عمده تامین آب شهر همدان از محل سد اکباتان است، خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش نزولات جوی در سال‌های گذشته، حجم ذخیره این سد در شرایط فعلی در مرز خطر است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان همدان افزود: بر اساس گزارش‌های دریافتی، میزان بارش‌ها در همدان نسبت به سال گذشته با 29 درصد کاهش و نسبت به بلند مدت با 26 درصد کاهش مواجه بوده که همین مساله موجب شد تا ذخیره فعلی سد اکباتان به 2‌میلیون متر مکعب برسد، در حالی که این عدد در مدت مشابه سال گذشته 17 میلیون مترمکعب ثبت شده است.

خط انتقال مستقیم آب از سد آزاد مشکل سنندج را حل می‌کند

از سوی دیگر تنش آبی در شهر سنندج، از یک سو ناشی از بروز برخی مشکلات برای سد «قشلاق» است، اما با اجرای خط انتقال مستقیم آب از سد «آزاد» به تصفیه‌خانه سنندج به زودی مشکل تامین آب در این شهر حل می‌شود.

بنابر اطلاعات شرکت آب منطقه‌ای کردستان، سد قشلاق با ظرفیت 224 میلیون مترمکعب، اصلی‌ترین منبع تأمین کننده آب شرب شهر سنندج است، اما به‌تازگی بروز اتفاق هایی در این سد سبب ایجاد مشکلاتی در روند تامین آب شرب شهری شده است.

بر اساس این اطلاعات، پیگیری‌هایی از سوی شرکت آب منطقه‌ای کردستان با اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان، مستند به ماده 46 قانون توزیع عادلانه آب، به‌منظور کنترل آلاینده‌های بالادست و واقع در حوضه آبریز و لزوم تصفیه فاضلاب و تعیین جایگاه مناسب جهت ساماندهی فضولات روستاهای بالادست و واقع در حوضه آبریز بالادست سدهای استان انجام شده است.

مکاتبات و برگزاری جلسات مشترک با جهاد کشاورزی به منظور تبیین سیاست بهره‌گیری از کشاورزی ارگانیک در اراضی حاشیه مخزن و لزوم آموزش و اطلاع‌رسانی به کشاورزان در راستای حفاظت از کیفیت آب سنندج و مکاتبه با اداره کل محیط زیست از طریق اقدام مشترک قضایی با متخلفان در این حوزه انجام شده است.

اما با توجه به تداوم مشکلات تامین آب شرب شهر سنندج، برای برون‌رفت از این بحران، پروژه خط انتقال مستقیم آب سد آزاد به تصفیه‌خانه سنندج به طول 27 کیلومتر توسط شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران در حال انجام است که با اجرای این طرح بخشی از تنش‌های تامین آب شرب در سنندج حل می‌شود.

برچسب‌ها