غافلگیری یا بی برنامگی؛ حرمت مشتاقان اربعین کجاست؟!
درحالیکه با اتمام دوران شیوع کرونا، همه منتطر بودند تا با حضور در پیاده روی اربعین، مراسم با شکوهی را رقم بزنند اما ده روز مانده به اربعین حسینی همه چیز تغییر کرد؛ از معطلی چندین ساعته زائران در پشت مرز تا بسته شدن مرزها روی زائرانی که با مشوق های پی درپی روانه عراق بودند.
مراسمی که می رفت تا رکوردی جدید برای حضور ثبت کند با ناهماهنگی ها و بی مدیریتی ها تبدیل به دستاویزی برای هجمه رسانه های غربی شد؛ تا جایی که رادیو فردا در گزارشی آن را بدعت جمهوری اسلامی برای نمایش قدرت شیعی اعلام می کند و دویچه وله، وضعیت پیادهروی اربعین را "بهشدت نگرانکننده" توصیف می کند. سردار اشتری: 2 میلیون و 200 هزار زائر از مرزهای کشور عبور کردند فرمانده کل انتظامی کشور امروز گفت که بیش از 2 میلیون و 200 هزار نفر از زائران حسینی از مرزهای کشور خارج شده و تاکنون بیش از 500 هزار نفر از زوار به کشور بازگشته اند؛ یعنی چیزی حدود کل زائران اربعین کشور در سال 96 این درحالیست که هنوز یک هفته تا مراسم اصلی باقی مانده است. فرمانده کل انتظامی با بیان این که تمامی مشکلات پایانه های مرزی باید به استانداران انعکاس داده شود بیان کرد: فراجا امسال ابتکار خوبی را در بحث صدور برگه تردد اربعین و همچنین تمدید گذرنامه ها به وجود آورد و با این کار کمک زیادی به زائران حسینی شد. با این همه بستن مرزها و فیلم ها و تصاویری که از زائران در راه مانده منتشر شد، نشان از مسئله دیگری می داد که سردار اشتری زیرساخت های کشور عراق در خصوص خدمات رسانی به زائران را در پاسخ به این شرایط کافی ندانست و گفت: مردم عراق پایه کار و پذیرایی زائران ایرانی بودند اما مشکلات طرف عراقی را باید رصد و به مسئولان اعلام و با توجه به ظرفیت آن طرف مرز زائران ایرانی را اعزام کنیم. *آیا واقعا عراق مقصر است؟ اغتشاشات داخلی کشور عراق موضوع جدیدی نیست، امسال اما در آستانه اربعین این تنش ها شرایط را به گونه ای تغییر داد که به بسته شدن مرزها منجر شد. هرچند که با رایزنی ها و اولتیماتوم یک ساعته مقتدی صدر نسبت به رفع تعارضات داخلی و استقرار امنیت ویژه مسافران عراق این موضوع حل شد اما وی هفته گذشته با اعلام بیانیه ای در توییتر به زبان فارسی از مسافران ایرانی که برای زیارت اماکن دینی به عراق رفتهاند، خواست تا قوانین عراق را رعایت کرده و به «نظم و قواعد عمومی» این کشور پایبند باشند و از مقامات رسمی عراق نیز خواست تا امنیت محل حضور زائران را به دست نیروهای امنیتی محلی سپرده و آن را به گروههای غیردولتی مانند «حشد الشعبی و سرایا [السلام]» نسپارند. موضوعی که هرچند غیر رسمی اما به گواه برخی زوار حداقل باعث کاهش موکب های عراقی و برخی وسایل ایاب و ذهاب شده است. رئیس ستاد مرکزی اربعین هم در این باره گفت: طبق گفته زائرینی که از عراق برمیگردند، وسیله نقلیه برای جابجایی مسافران یا نیست یا اگر هست با قیمتهای بالایی جابجایی صورت میگیرد. کمبود آب مسئله دیگری است که خدام حرم های مطهر دائم به زوار یادآوری می کنند. رئیس ستاد مرکزی اربعین نیز بر این موضوع صحه گذاشت و با اشاره به اینکه مشکل تنها مربوط به مرزها نیست بلکه عراق از ما برای رفع مشکل آب شرب نجف درخواست کمک کرد، گفت: از زائران میخواهیم در کربلا بیش از یک شب اقامت نکنند.
*اطلاعیه های پی در پی منتفی کردن سفر اربعین را باور کنیم یا تسهیلات را؟! از دو ماه قبل ستاد اربعین در سطوح ملی، استانی و حتی شهرستانی فعال شدند. "استفاده از تمام ظرفیت ها" کلید واژه تمام مصاحبه های مقامات بود. این ظرفیت ها باعث شد تا وعده های صدور آنی برگ گذر ویژه اربعین، پرداخت وام قرضالحسنه 3 تا 5 میلیونی به زائران اربعین، ارائه خدمات اینترنت رایگان و خدمات پزشکی برخط برای زائران، لغو عوارض آزادراهی برای رفاه حال زائران اربعین، امکان اسکان یکهزار و 800 موکب ایرانی مستقر در عراق روزانه برای یک میلیون و 550 هزار زائر و طبخ و توزیع 2میلیون و 550 هزار پرس غذا در هر وعده غذایی از سوی موکب های ایرانی، خیال مشتاقان اربعین را راحت کند و آنان را فارغ از گرما و شلوغی روانه جاده ها کند. به این مساله باید موضوع تبلیغ سفر اربعین در این شرایط در صدا و سیما را نیز افزود. نکته ای که قاعدتا باید متناسب با امکانات واقعی صورت بگیرد. مسئولانی که تا دیروز از حمایت همه جانبه سخن می گفتند با غافلگیری تمام و بستن مرزها، به خنک کردن زائران پشت مرز مانده با آبپاش و اطلاعیه و هشدار پی در پی برای لغو سفر به کربلا روی آوردند. حال آنکه مردم سردرگم در بیابان های مرزی، خسته از بی برنامگی همچنان منتظر اعلام یک تصمیم قطعی هستند؛ تصمیمی که نه در دیدار وزیر کشور و نه تماس تلفنی وزیر امور خارجه با مقامات عراقی به نتیجه نمی رسد. بنا برگفته مدیرکل بازرسی، مدیریت عملکرد و حقوق شهروندان وزارت راه و شهرسازی تصمیم لغو سفرهای اربعین، با خواسته کشور عراق گرفته شده است، چراکه ظرفیتها و امکانات برای پذیرش این حجم از زائر را ندارد؛ عراق پیشبینی این حجم از ورود زائران را نداشت. برای مثال، درحالیکه در مرز مهران بیش از 100 گیت برای تردد زائران پیشبینی شده، این عدد در سمت عراق کمتر از 20 گیت است. غافلگیری برای کشوری که سالهاست مشتاقانه مردمش راهی اربعین می شوند بی معناست، مردمی که حرمت شان بیش از خوابیدن روی خاک بیابان های مرزی است.