غزه؛ جهنمی برای کودکان دارای معلولیت
یک نهاد حقوق بشری گزارشی دردناک از وضعیت اسف بار کودکان معلول در غزه منتشر کرد و غزه را به جهنمی برای این کودکان بی دفاع تشبیه کرد.
یک نهاد حقوق بشری گزارشی دردناک از وضعیت اسف بار کودکان معلول در غزه منتشر کرد و غزه را به جهنمی برای این کودکان بی دفاع تشبیه کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، جنایتهای رژیم صهیونیستی در قبال مردم غزه، رنج عمیقی را به ویژه بر کودکان معلول وارد کرده و استفاده مکرر این رژیم از سلاحهای مرگبار و ممنوعه موجب شده بسیاری از کودکان با معلولیت دائمی مواجه شوند.
دیدهبان حقوق بشر در گزارشی 83 صفحهای از وضعیت کودکان معلول در بحبوحه حملات رژیم صهیونیستی اعلام کرد که کودکان دارای معلولیت و کودکانی که قبلاً در غزه معلولیت داشتهاند، با وضعیت امنیتی مخاطره آمیزی روبرو هستند چرا که حتی نمیتوانند با هشدار این رژیم برای تخلیه منطقه، آنجا را به سرعت ترک کنند.
این نهاد حقوق بشری افزود: محاصره مداوم غزه، ممانعت غیرقانونی ارسال کمکهای بشردوستانه، استفاده از گرسنگی به عنوان سلاح جنگی و آسیب زدن و تخریب بیمارستانها موجب شده آسیبهای نامتناسبی به کودکان معلول غزه وارد شود که برای دسترسی به خدمات درمانی و تجهیزات پزشکی مورد نیاز، وسایل کمکی، غذا و آب با چالش روبرو هستند. آنها در معرض خطر آسیب روانی پایدار قرار دارند.
امینه کیریموویچ، مدیر حقوق معلولان در دیدهبان حقوق بشر، گفت: «حملات غیرقانونی ارتش (رژیم) اسرائیل و امتناع از کمک به فلسطینیان به ساکنین غزه آسیب میرساند، اما کودکان دارای معلولیت با تهدیدهای فزایندهای برای جان و امنیت خود مواجه هستند. کشورهایی که از اسرائیل حمایت نظامی میکنند، باید تا زمانی که نیروهای این رژیم نقض جدی قوانین جنگی بدون مجازات، از جمله محدودیتهای غیرقانونی در کمکها و حملات به بیمارستانها را مرتکب میشوند، انتقال تسلیحات را متوقف کنند».
دیدهبان حقوق بشر با بیان اینکه استفاده ارتش اسرائیل از سلاحهای انفجاری در مناطق پرجمعیت خطر حملات غیرقانونی را افزایش میدهد، تصریح کرد: خانوادهها و متخصصان پزشکی گزارش کردهاند که حملات اسرائیل بدون هشدار قبلی به خانهها، مدارس، بیمارستانها و مراکز خرید بوده و باعث مرگ، جراحات شدید و معلولیتهای دائمی کودکان شده است.
دیدهبان حقوق بشر برای تهیه این گزارش با شماری از خانواده دارای کودکان معلول، یک کودک معلول و 13 تن از کادر پزشکی و بشردوستانه مصاحبه کرده است.
لیلا الکفرنا، مادر فلسطینی داری سه فرزند، گفت: به موجب دستور تخلیه رژیم اسرائیل، من و خانوادهام از بیت حانون به دیرالبلاح رفتیم و فکر میکردیم در امنیت خواهیم بود. در عوض، در 24 اکتبر 2023، یک حمله اسرائیلی به مرکز خرید در بازار مرکزی اردوگاه پناهندگان نصیرات اصابت کرد و پسر 13 ساله من، ملک، را مجروح کرد که دست چپ خود را از دست داد. پیش از این جمله هیچ گونه هشدار قبلی صادر نشده بود.
وی افزود: موشک [مهمات] به سوپرمارکت اصابت کرد و من از هوش رفتم.... بیدار شدم و هنوز دست پسرم را گرفته بودم، شروع به دویدن کردم و بعد احساس کردم پسرم سبک است، انگار وزنی روی بازو نیست. نگاه کردم و پسرم را در نزدیکی خود ندیدم و آن موقع بود که متوجه شدم فقط بازوی او را گرفتهام.»
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) گزارش داده است که هزاران کودک در غزه از 7 اکتبر 2023 به دلیل جراحات ناشی از سلاحهای انفجاری دچار معلولیت شدهاند. پیش از آن، 98 هزار کودک در غزه دارای معلولیت بودند. برخی از آن کودکان و خانوادههایشان مشکلاتی را که برای فرار با آنها مواجه بودند، به ویژه در نبود هشدارهای اولیه یا وسایل کمکی و با توجه به ویرانیهای سنگینی که باید از آن عبور میکردند، توصیف کردند.
غزال، دختر 15 ساله مبتلا به فلج مغزی، گفت که در 11 اکتبر در حمله به خانهاش در شهر غزه وسایل کمکی خود را از دست داده است: «من باری بر دوش آنها [خانوادهام] بودم، بار اضافی در کنار وسایلشان. هیچ وسیلهای برای جابجایی پیدا نکردم. تسلیم شدم و وسط راه روی زمین نشستم و گریه کردم و به آنها گفتم که بدون من ادامه دهند.»
دیدهبان حقوق بشر در بخشی از این گزارش نوشت: محاصره غزه، محدودیت دریافت کمکهای بشردوستانه از جمله دارو و تجهیزات پزشکی، و محدودیتهای شدید برای خروج غزه برای درمان، به ویژه برای کودکان، از جمله کودکان دارای معلولیت، آسیب زا است. کودکان آسیبدیده که نیاز فوری به مراقبتهای پزشکی فوری دارند، زمان انتظار طولانی را تحمل کرده و در نهایت بدون بیهوشی تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند که بر آسیبهای روحی آنها افزوده است. کودکانی که به مراقبتهای پزشکی مداوم نیاز دارند، تقریباً یک سال است که به صورت منظم به داروها و تجهیزات مورد نیازشان دسترسی ندارند.
این نهاد حقوق بشری افزود: کودکان دارای معلولیت که به رژیم غذایی خاصی نیاز دارند، در معرض خطر بالای سوءتغذیه و گرسنگی قرار دارند. محدودیتهای اسرائیل در تأمین آب و تخریب زیرساختهای آب و فاضلاب غزه به طور نامتناسبی بر کودکان دارای معلولیت تأثیر میگذارد. با تشدید این وضعیت وخیم، کودکان دارای معلولیت به دلیل خشونت و محرومیتی که تجربه کردهاند یا شاهد آن بودهاند، با آسیبهای روانی مواجه هستند، از جمله آسیبهای ناشی از فقدان والدین.
وزارت بهداشت غزه گزارش داده که از 7 اکتبر 2023 تا سپتامبر 2024، بیش از 41 هزار فلسطینی از جمله بیش از 16750 کودک کشته شدهاند.
دیدهبان حقوق بشر با بیان اینکه حقوق بینالملل بشردوستانه و هم حقوق بینالملل حقوق بشر بر حمایت از افراد دارای معلولیت، از جمله کودکان، در جریان درگیریهای مسلحانه تأکید دارد، تصریح کرد: کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد حقوق افراد دارای معلولیت، که (رژیم) اسرائیل هم در سال 2012 به آن پیوسته، کشورهای عضو را موظف میکند تا "تمام اقدامات لازم" را مطابق با حقوق بینالمللی بشردوستانه و حقوق بینالملل حقوق بشر برای تضمین حفاظت و ایمنی افراد دارای معلولیت انجام دهند. ناکامی ارتش اسرائیل در به کارگیری روشهای تخلیه مناسب برای کودکان دارای معلولیت، حقوق آنها را طبق این کنوانسیون نقض میکند و احتمال آسیبهای اضافی یا حتی مرگ را افزایش میدهد.
این سمن حقوق بشری افزود: انجام «تمام اقدامات لازم» برای تضمین ایمنی و حفاظت از افراد دارای معلولیت در طول درگیریهای مسلحانه، مستلزم دسترسی به وسایل لازم برای بقای آنها، از جمله غذا، آب، دارو، مراقبتهای بهداشتی و وسایل کمکی است که به خاطر محاصره، هیچکدام در غزه یافت نمیشود.
دیدهبان حقوق بشر از آمریکا، بریتانیا، کانادا، آلمان و سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا و همچنین سایر متحدان رژیم اسرائیل خواست به طور خاص جنایتهای اسرائیل را که به کودکان فلسطینی آسیب وارد میکند، از جمله استفاده از سلاحهای انفجاری در مناطق پرجمعیت، محاصره غزه و محدودیت در ارسال کمکهای بشردوستانه و انجام حملات غیرقانونی به بیمارستانها و تجهیزات پزشکی محکوم کرده و افزود: این دولتها باید تحریمهای هدفمند و سایر اقدامات لازم را برای تحت فشار قرار دادن دولت اسرائیلبه کارگیرند تا به تعهدات بینالمللی خود، بهویژه رسیدگی به نیازهای کودکان معلول فلسطینی، پای بند باشد. آنها همچنین باید با مقامات فلسطینی و مصری برای شناسایی کودکان معلولی که نیاز به درمان پزشکی در خارج از کشور دارند و تسهیل تخلیه آنها برای درمان، همکاری کنند.
این سازمان حقوق بشری خاطر نشان کرد: ایالات متحده، آلمان و سایر کشورهایی که به ارائه تسلیحات و کمکهای نظامی به اسرائیل ادامه میدهند، در خطر همدستی در جنایات جنگی و نقض شدید حقوق بشر هستند.
کیریموویچ گفت: «مقامات اسرائیل باید برای پایان دادن به مرگها، جراحات و رنجهای غیرقانونی کودکان، بهویژه افراد دارای معلولیت، اقدام فوری انجام دهند. دولتها باید فوراً تدابیری اتخاذ کنند تا دولت اسرائیل را تحت فشار قرار دهند تا به تعهدات قانونی خود برای جلوگیری از جنایات بیشتر عمل کند و تضمین کند که حقوق کودکان دارای معلولیت و سایرین رعایت میشود.»