غفوریفرد: پیروز انتخابات 1400 یک اصولگراست / قالیباف رئیس مجلس میشود
غفوری فرد، عضو شاخص جبهه پیروان و نماینده ادوار مجلس می گوید: به احتمال خیلی خیلی زیاد در انتخابات ریاست جمهوری با رای بسیار بالایی نامزد اصولگرایان رای خواهد آورد.
کیاوش حافظی: حسن غفوری فرد، چهره شاخص اصولگرا که در سوابق خود از استانداری گرفته تا وزارت و مشاورت رئیس جمهور و نمایندگی را به ثبت رسانده معتقد است این عملکرد ضعیف اصلاح طلبان بود که باعث شکست سنگین شان در انتخابات اخیر مجلس شده است.
کاندیدای ریاست جمهوری در انتخابات سال 80 معتقد است اگر میزان مشارکت در انتخابات دوم اسفند بالاتر از 42درصد بود، با وجود آنکه احتمالا اصلاح طلبان کرسی های بیشتری را به دست می آوردند اما باز هم اکثریت مجلس از آن اصولگرایان می شد. به گفته غفوری فرد اصولگرایان حالا بیشتر از 16 میلیون رایی را دارند که در انتخابات ریاست جمهوری 96 به نام ابراهیم رئیسی در صندوق ها ریخته شد. او پیش بینی می کند انتخابات ریاست جمهوری 1400 هم به نام یک اصولگرا رقم بخورد و قالیباف هم به احتمال بسیار زیاد ریاست مجلس را در اختیار بگیرد.
متن گفت و گوی خبرگزاری خبرآنلاین با حسن غفوری فرد، عضو جبهه پیروان خط امام و رهبری را در ادامه بخوانید؛
*****
آقای غفوری فرد! تحلیل تان را از نتیجه انتخابات مجلس یازدهم بفرمایید، فکر می کنید بدنه رای اصولگرایان پای صندوق آمدند و به آنها رای دادند یا آنکه در غیاب رقیب اصلاح طلب بود که این نتیجه رقم خورد؟
سطح مشارکت نسبت به دوره های قبل یک مقدار پایین تر بود که فکر می کنم دلایل مختلفی برای آن وجود دارد. یکی هراسی است که در بین مردم درباره کرونا ایجاد کردند. دوم شایعاتی بود که شب انتخابات مثل فوت آقای شجریان پخش کردند که اینها بر روی روحیه مردم تاثیر منفی داشت.
شایعه فوت شجریان و ترس از کرونا بر میزان مشارکت تاثیر داشت
شایعه درگذشت استاد شجریان ساعت 11 شب روز انتخابات یعنی نیم ساعت مانده به پایان زمان رای گیری پخش شد. نه از شب قبل بود. این شایعه شب قبل از انتخابات پخش شد.
یعنی پایین بودن درصد مشارکت را فقط بخاطر کرونا و شایعه درگذشت استاد شجریان می دانید؟ نه عوامل مختلفی نقش داشت، یکی از آن دلایل این شایعات بود. دیگری ترسی که در ارتباط با کرونا در دل مردم ایجاد کردند بود. این شایعات تاثیر بسیار منفی بر روی کل مردم داشت. گروه های اصلاح طلب نیز اعلام کرده بودند ما نمی آییم یا می آییم و لیست نمی دهیم. در صورتی که بسیاری از این ها با حقیقت فاصله فراوان داشت. از 30 نفر نمایندگان اصلاح طلب تهران 22-23 نفر تایید صلاحیت شده بودند. بنابراین اینکه ما هیچ کس را نداریم حرفی کاملا خلاف واقع بود. در تهران حداقل 23 نفر از لیست قبلی آنها حضور داشتند و تایید صلاحیت شده بودند.
وقتی اصلاح طلبان می گویند انتخابات تشریفاتی است، اثر منفی بر شور انتخاباتی می گذارد
آنها دائما اعلام می کردند که انتخابات تشریفاتی است. این ها اثر منفی داشت و متاسفانه باعث تفرقه در بین مردم شد؛ مردمی که هم در تشییع جنازه سردار قاسم سلیمانی و هم در 22 بهمن با آن شور شرکت کرده بودند با این شایعات یک مقدار ترسیدند. اما اگر به روحیه ای که مردم برای 22 بهمن یا حرکت خودجوش تشییع جنازه شهید سلیمانی داشتند صدمه وارد نمیشد، حتما آن شور برای مجلس هم وجود می داشت. اما این صحبت ها که "انتخابات معنی ندارد"، "ما هیچ کس را نداریم"، "رد صلاحیت کردند" و "انتخابات تشریفاتی است" بسیار تاثیرگذار بود، آن هم در زمانی که بیشتر از همیشه به وحدت احتیاج داریم. مخصوصا این موضوع کرونا الان جهانی شده و همه نیروها باید به مردم روحیه دهند و آنها را به فعالیت، کمک، یکپارچگی و وحدت تشویق کنند.
فکر می کنید مساله کرونا را بعضی جریان های سیاسی عامدانه مطرح کرده بودند؟ من نمی توانم چنین چیزی بگویم اما هرکس که آن را عالمانه یا غیرعالمانه مطرح کرد تاثیر داشت. توجه کنید که بعد از گذشت یک ماه از شیوع کرونا، آماری که داده می شود حدود 70 نفر است. بزرگ کردن این مسائل اگر بر روحیه مردم تاثیر منفی نداشته باشد قدرت بدن را کاهش می دهد. اگر فردی با شادی و نشاط با بیماری رو به رو شود قاعدتا بهتر می تواند با آن مقابله کند تا با روحیه ترس و ناامیدی. بنابراین این موضوع هم در انتخابات و هم بعد از انتخابات تاثیر داشت.
الان که انتخابات گذشته است اما حداقل کسانی که به استقلال، یکپارچگی و تمامیت ارضی قائل هستند باید دست از این تزریق ترس و ناامیدی به جامعه بردارند و مردم را تشویق کنند و به آنها روحیه دهند. گروه های مرجع سیاسی چه اصلاح طلب و چه اصولگرا باید کمک کنند و مردم را در این شرایط تشویق کنند تا مردم با این مشکل که مشکل جهانی است فعالانه برخورد کنند تا مشکل حل شود. وگرنه انتخابات گذشته و نمی شود با آن کاری کرد. اما بالاخره الان مملکت باید ادامه پیدا کند و حضور مردم در صحنه به خصوص در این شرایط که آدم وجهه های خوبی از فداکاری هم می بیند تشویق و آگاه شوند و آنها آینده را بسازند.
مشارکت در انتخابات مجلس بالای 50 درصد بود اگر...
اگر عواملی که می گویید نبود میزان مشارکت چقدر فرق می کرد؟ من قبلا پیش بینی کرده بودم که مشارکت بالای 50 درصد می شود.
آقای غفوری فرد هم 70 درصد بالای 50 است و هم 51 درصد! مشخص تر منظورتان را بفرمایید. انتخابات ریاست جمهوری و مجلس با هم فرق دارد. مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری معمولا همیشه بالای 70 درصد است چون رای دادن ساده تر است و تاثیر آن هم بیشتر دیده می شود. اما میانگین مشارکت در مجلس بین 50 تا 60 درصد بوده. من فکر می کنم اگر مردم با همان روحیه ای که در راهپیمایی بسیار زیبای 22 بهمن و حرکت خودجوش بیست و چند میلیونی تشییع پیکر سردار سلیمانی داشتند در انتخابات حضور می داشتند و شرایط حفظ می شد، مشارکت بالای 50 درصد می بود.
اگر بالای 50 درصد بود فکر می کنید نتیجه انتخابات با آنچه الان شاهد آن هستیم چه فرقی داشت؟ من قبلا گفته بودم که بخاطر تجربه مجلس دهم، پس از این مجلس اصولگرا خواهد بود. دیدیم که مردم به اصلاح طلب ها رای ندادند و سرلیست اصلاح طلبان در تهران 60 هزار رای آورد.
اگر مشارکت بالاتر بود اصلاح طلبان در شهرستان ها شانس داشتند اما در تهران نه
این سوال را از این جهت پرسیدم که جریان اصلاح طلب می گوید هر وقت مشارکت در انتخابات بالا باشد نتیجه به نفع این جریان است. اگر چیزی که شما می گویید رخ می داد و مشارکت بالاتر از وضعیت کنونی بود، فکر می کنید آنها می توانستند کرسی های بیشتری به دست بیاورند؟ احتمال آن بود. اما به نظر می آمد وحدتی که در آخرین لحظات در اصولگرایان اتفاق افتاد، در تهران این نتیجه 30 - صفر به دست می آمد. حالا ممکن بود در شهرستان ها افراد بیشتری از اصلاح طلبان وارد مجلس می شدند. در تهران فاصله از 60 هزار رای با یک میلیون و 300 هزار رای بود که فاصله خیلی زیادی است. با حضور بیشتر اصلاح طلبان نتیجه بهتری نمیتوانستند بگیرند. مثلا با 10 درصد نمی شد این فاصله را پر کرد. اما در شهرستان ها این امکان وجود داشت که افراد بیشتری بیایند. من می گویم در هر شرایطی هر چقدر شرکت می کردند باز هم اکثریت قاطع مردم از آن اصولگرایان بود.
بر 16 میلیون رأی اصولگرایان در انتخابات 96 افزوده شده است
در انتخابات قبلی جریان اصولگرا 16 میلیون رای داشت. الان آن تعداد رای در این انتخابات حضور داشتند؟ فکر می کنید آن 16 میلیون رای تغییری - افزایش یا کاهش - داشته است؟ همانطور که عرض کردم بحث ریاست جمهوری با مجلس فرق می کند. اما فکر می کنم آن 16 میلیون رای هست و به آن اضافه هم شده است. یعنی اگر همین الان انتخابات ریاست جمهوری برگزار می شد نتیجه بیشتر به نفع اصولگرایان بود.
به احتمال خیلی خیلی زیاد یک کاندیدای اصولگرا پیروز انتخابات 1400 است
در واقع این اتفاق را یک فتح سنگر به سنگر می دانید و فکر می کنید که اصولگرایان در انتخابات 1400 هم پیروز خواهند شد؟ بله. من به احتمال خیلی خیلی زیاد می گویم در انتخابات ریاست جمهوری با رای بسیار بالایی نامزد اصولگرایان رای خواهد آورد.
از لیست امید آبی برای مردم گرم نشد / حضور اقلیت قوی اصلاح طلب به نفع مجلس است
آقای غفوری فرد! چیزی که ما در انتخابات مجلس می دیدیم این بود که به جای استفاده از کلمه اصولگرا از کلمه انقلابی استفاده می شد. آیا این می تواند به آن معنا باشد که زمان تغییر و بازسازی جریان اصولگرا رسیده است؟ من فکر می کنم مجلس یازدهم به اصول و شعارهای اولیه انقلاب بیشتر پایبند باشد و بیشتر به آن توجه داشته باشد. خواست مردم هم این بوده است. به هرحال مجلس دهم خیلی موفق نبود. برخی اصلاح طلبان هم معتقدند که اگر نگوییم مجلس دهم ضعیف ترین مجلس اما یکی از ضعیف ترین مجالس بوده است و از لیست امیدی که مردم به آن امید داشتند خیلی آبی گرم نشد.
من هم معتقدم که خوب است که در مجلس یک اقلیت قوی اصلاح طلب حضور داشته باشد و اینکه همه اصولگرا باشند را خیلی مفید نمی دانم. به هرحال به رای مردم هم باید احترام گذاشت. در این انتخابات هیچ یک از آن 30 نفر دوره قبل رای نیاورد و سرلیست آنها کمتر از 70 هزار رای آورد. الان هم اصولگرایان و هم اصلاح طلبان باید آن را یک بررسی و تحلیل کنند. اولا اصولگرایان باید از مردم تشکر کنند و ثانیا نسبت به شعارهایی که دادند تعهد داشته باشند. رسانه ها هم این را بخواهند که انتخابات تمام شده و الان وقت رفاقت است و اصلاح طلب و اصولگرا با این همه مشکلات داخلی و خارجی در کشور وحدت داشته باشند. همه کسانی که به استقلال و تمامیت ارضی کشور علاقه دارند حتی اصولگرایان هم انتقاد از خود داشته باشند؛ به هرحال اصولگرایان هم نسبت به دوره قبل رای پایین تری آوردند.
اگر مشارکت مردم کاهش پیدا کند نه به نفع اصلاح طلبان است و نه به نفع اصولگرایان. بنابراین هردو جریان باید تلاش کنند که در انتخابات آینده ریاست جمهوری مشارکت بالاتر و رقابت جدی تر باشد. از نظر آماری هر چقدر تعداد مشارکت کنندگان بالاتر باشد احتمال خطا کم تر خواهد بود. باید تلاش کنیم که مشارکت در انتخابات بعدی را به بالای 70 درصد برسانیم.
به احتمال زیاد قالیباف رئیس مجلس می شود
وقتی در انتخابات یک جریان سیاسی با اکثریت بسیار بالا پیروز می شود مشاهده می کنیم گروه هایی از درون خود آن جریان تشکیل می شود و انشقاق پیدا می کنند. به ویژه ما در این انتخابات شاهد جریانی تحت عنوان نواصولگرا بودیم. آیا این جریان می تواند در مقابل جریان اصولگرا قرار بگیرد؟ سابقا هم مشاهده شد که آقای قالیباف که ایده تشکیل جریان نواصولگرایی را مطرح کرده بود انتقادات تندی به جریان اصولگرا داشت. آقای قالیباف نفر اول لیست تهران و بالاترین رای را در کل کشور آورده است. او با احتمال خیلی خیلی زیاد رئیس مجلس آینده خواهد بود. در این شرایط بحث های قبلی که موقع انتخابات می شود با بحث اینکه فردی در جایگاه ریاست قرار بگیرد و وظیفه اش اداره مجلس باشد فرق میکند. رئیس جمهور شعارهایی می دهد اما وقتی انتخاب می شود رئیس جمهور همه کشور است نه رئیس جمهور گروهی که به آن رای داده اند. او حتی رئیس جمهور کسانی است که اصلا رای نداده اند. همانطور که رئیس جمهور، رئیس جمهور همه کسانی است که شناسنامه ایرانی دارند، رئیس مجلس هم رئیس مجلس آنهاست.
اگر آقای قالیباف رئیس مجلس شود قاعدتا باید اینطور باشد. اما صحبت من فقط درباره ایشان نیست بلکه درباره بدنه نواصولگرایی هم صدق می کند. اولین وظیفه برای بدنه یک جریان این است که وحدت ایجاد کنند و شعارهای تفرقه انگیزانه ندهند. با اصول وحدت و یکپارچگی هم مجلس را اداره کنند و هم مشکلات کشور را حل کنند. همه این ها مقدمه برای حل مشکلات مردم است. الان مشکل مردم در این شرایط مشکلات معیشتی است. اگر همین مشکل کرونا حل نشود ضربه سختی به کشور خواهد زد که تا الان هم ضربه زده است؛ الان نزدیک عید است و خیلی از اصناف مشکل دارند. الان وقت این نیست که گروه بندی و دسته بندی ها به خصوص از طرف رئیس مجلس به وجود بیاید. به خصوص رئیس مجلس و هیات رئیسه مجلس وظیفه اداره مجلس قانونی را دارند.
وحدت اصولگرایان دیر و زود داشت اما سوخت و سوز نداشت
در ارتباط با شورای ائتلاف جریان اصولگرا به نظر می رسید با دادن یک سری سهم ها توانست به تصمیم قطعی در انتخابات برسد. آیا اصولگرایان نباید فکری به حال لیدری این جریان کنند؟ در این انتخابات خوشبختانه از یک سال قبل برنامه ریزی و کار خیلی خوبی انجام شد. مقدمات یک ساختار جدید ریخته شده است که من امیدوارم اصولگرایان در آینده با اصلاح مشکلات و جزئیات بتوانند به فرمول جدیدی برسند. وحدت این دوره هم دیر و زود داشت اما سوخت و سوز نداشت و در آخرین لحظه وحدت بسیار خوبی ایجاد شد که من واقعا تبریک می گویم و از خیلی از افراد تشکر می کنم چرا که خیلی از افراد داوطلبانه از لیست کنار رفتند تا این وحدت انجام شود. من به همه آنها که شرکت کردند و آنهایی که داوطلبانه کنار رفتند تبریک می گویم. من این وحدت را یک فریضه بسیار زیبایی می دانم.
اصولگرایان هیچگاه خود را از روحانیت جدا نمی کنند
یکی از مباحثی که وجود دارد بحث جامعه روحانیت است که طیف نواصولگرا خیلی قائل به محوریت این تشکل روحانی نیست. فکر نمی کنید این شیخوخیت می تواند پاسخگوی اختلافات باشد؟ اصولگرایان همیشه از اول انقلاب با پرچم روحانیت بوده اند. هیچ وقت خودشان را از روحانیت جدا نکرده اند. در هر صورت گاهی بحث ها و زاویه هایی داشته اند اما توصیه امام در وصیت نامه عبادی سیاسی ایشان این است که حتما از جامعه روحانیت و جامعه مدرسین فاصله نگیرند. اگر هم قبلا شعارهایی بوده ان شاءالله آن را کنار خواهند گذاشت و با وحدت و یکپارچگی با روحانیت هماهنگ خواهند بود و این مشکل برطرف خواهد شد.
برای داشتن مجلس قوی، اصلاح طلبان با اصولگرایان همکاری کنند
با توجه به اینکه در جریان اصولگرا طیف های متعددی وجود دارد چه تصوری از ترکیب این طیف ها در مجلس یازدهم دارید؟ کدام یکی از آنها نسبت به دیگران در اکثریت خواهد بود؟ نمی خواهم الان بین اصولگرایان فاصله بیندازم. اصولگرایان از هر گروهی که هستند حالا که شیرینی میوه وحدت را چشیده اند باید با وحدت کامل مجلس را اداره کنند. قطعا دیگر فرصتی برای این کارها نیست. شرایط کشور این اجازه را نمی دهد که حتی بین اصولگرایان دسته بندی و گروه بندی وجود داشته باشد. توقع من این است که اصلاح طلبان هم با اصولگرایان همکاری و هماهنگی داشته باشند تا یک مجلس قوی داشته باشیم.
172727
کد خبر 1359752