غیبت ایرانِ پرافتخار در بسکتبال باشگاهی آسیا
بسکتبال ایران با 6 قهرمانی عنوان پرافتخارترین کشور حاضر در مسابقات باشگاهی آسیا را دارد با این حال به خاطر ناکامی تیمِ پرستاره خود در دوره جدید این رقابتها غایب است.
بسکتبال ایران با 6 قهرمانی عنوان پرافتخارترین کشور حاضر در مسابقات باشگاهی آسیا را دارد با این حال به خاطر ناکامی تیمِ پرستاره خود در دوره جدید این رقابتها غایب است.
به گزارش خبرنگار مهر، فدراسیون جهانی بسکتبال که برای برگزاری جام جهانی 2019 و برای نخستین بار، شیوه جدیدی را جهت تعیین تیم های شرکت کننده در مسابقات (پنجره) اعمال کرد، از امسال این شیوه انتخابی را برای مسابقات باشگاهی در سطح قاره آسیا هم اجرایی کرد.
مسابقات باشگاه های بسکتبال آسیا که برگزاری آن از سال 1981 آغاز شد طی سه سال گذشته (2020 تا 2022) به خاطر کرونا برگزار نشد اما قرار است دوره جدید این رقابت ها طی سال جاری میلادی برگزار شود. بر این اساس انتخاب تیم های شرکت کننده با شیوه جدید از سال گذشته آغاز شد.
در این راستا شهرداری گرگان و ذوب آهن اصفهان به عنوان تیم های برتر لیگ دو فصل قبل در مسابقات باشگاهی غرب آسیا شرکت کردند اما اصفهانی ها نتوانستند سهمیه لازم برای حضور در مرحله نهایی انتخابی را به دست بیاورند. باوجود این، شاگردان مهران حاتمی در تیم شهرداری گرگان با صعود به جمع هشت تیم سوپرلیگ فینال غرب آسیا به این مهم دست یافتند.
البته نماینده هند که یکی از شرکت کنندگان در این رقابت ها بود از حضور در مسابقات انصراف داد و بدین ترتیب شهرداری گرگان این شانس را داشت که در رقابت با 6 تیم دیگر یکی از سه سهمیه مسابقات برای حضور در اولین دوره مسابقات باشگاهی آسیا با شیوه جدید را به دست آورد اما نماینده ایران با متحمل شدن دو شکست در دو دیدار ابتدایی این شانس را از خود و بسکتبال ایران گرفت.
شهرداری گرگان امروز سه شنبه در ادامه سوپرلیگ فینال غرب آسیا که در امارات جریان دارد به مصاف میزبان مسابقات یعنی شباب الاهلی می رود اما نتیجه این دیدار هیچ تاثیری در وضعیت نماینده ایران برای کسب سهمیه ندارد چراکه گرگانی ها در دو دیدار ابتدایی به ترتیب برابر کویت کلاب کویت و بی سی آستانه قزاقستان تن به شکست دادند و به همین دلیل هیچ شانسی برای صعود به مرحله نیمه نهایی مسابقات ندارند.
شهرداری گرگان در حالی نتوانست از حضور در اولین دوره جدید انتخابی برای مسابقات باشگاه های آسیا صاحب سهمیه شود که با در اختیار داشتن ستاره هایی مانند بهنام یخچالی، محمد جمشیدی و سجاد پذیرفته و همچنین بازیکنان خارجیِ تاثیرگذارش از جمله «پری پتی» نابغه، همین یک ماه پیش و برای سومین دوره متوالی قهرمان لیگ ایران شد اما به نظر می رسد هزینه های میلیاردی در این تیم فقط در حد بسکتبال داخلی پاسخگو بوده است و نه بیشتر.
در هر صورت دوره جدید مسابقات بسکتبال باشگاه های آسیا پس از سه سال در حالی برگزار می شود که ایران نماینده ای در آن ندارد حال آنکه از بسکتبال ایران با مجموع 10 مدال و از جمله 6 مدال طلا در صدر پرافتخارترین کشورهای آسیایی (باشگاهی) قرار دارد.
18 دوره حضور ایران در مسابقات باشگاه های آسیا
تاکنون 28 دوره رقابت های بسکتبال باشگاه های آسیا برگزار شده است. ایران در سه دوره ابتدایی این مسابقات نماینده ای نداشت اما از سال 1990 اعزام نماینده به مسابقات را آغاز کرد.
طی این مدت یک بار هم بسکتبال ایران میزبان مسابقات باشگاه های آسیا بود (سال 2007) که اتفاقات با قهرمانی صبا باتری برای نخستین بار صاحب مدال هم شد. مدال آوری نمایندگان ایران در این رقابت ها از همین دوره آغاز شد تا سال 2019 که آخرین دوره رقابت ها پیش از پاندمی کرونا برگزار شد و نفت آبادان از حضور در آن صاحب مدال برنز شد.
نتیجه 18 دوره حضور نمایندگان بسکتبال ایران در مسابقات باشگاه های آسیا به این شرح است:
* 1990 جاکارتا - اندونزی شهرداری اصفهان به عنوان نماینده ایران در میان هفت تیم شرکت کننده در رده چهارم قرار گرفت
* 1995 کوالالامپور - مالزی ذوب آهن اصفهان به عنوان نماینده ایران در میان پنج تیم شرکت کننده در رده چهارم قرار گرفت
* 1996 مانیل - فیلیپین پیکان تهران به عنوان نماینده ایران در رده ششم قرار گرفت
* 1997 جاکارتا - اندونزی ذوب آهن اصفهان به عنوان نماینده ایران در رده هشتم قرار گرفت
* 2000 بیروت - لبنان *ذوب آهن اصفهان به عنوان نماینده ایران در رده هفتم قرار گرفت
* 2001 دبی - امارات ذوب اهن اصفهان به عنوان نماینده ایران در رده نهم قرار گرفت
* 2003 کوالالامپور - مالزی صنام تهران به عنوان نماینده ایران در رده پنجم قرار گرفت
* 2006 کویت - کویت صباباتری به عنوان نماینده ایران در رده پنجم قرار گرفت
* 2007 تهران - ایران صباباتری به عنوان نماینده ایران قهرمان شد
* 2008 کویت - کویت صباباتری به عنوان نماینده ایران قهرمان شد
* 2009 جاکارتا - اندونزی مهرام به عنوان نماینده ایران قهرمان شد
* 2010 دوحه - قطر مهرام به عنوان نماینده ایران قهرمان شد
* 2011 پاسیگ - فیلیپین مهرام به عنوان نماینده ایران نایب قهرمان شد
* 2012 بیروت - لبنان مهرام به عنوان نماینده ایران نایب قهرمان شد
* 2013 امان - اردن فولاد ماهان اصفهان به عنوان نماینده ایران قهرمان شد
* 2016 چنگژو - چین پتروشیمی به عنوان نماینده ایران در رده سوم قرار گرفت
* 2017 چنگژو - چین * پتروشیمی به عنوان نماینده ایران در رده چهارم قرار گرفت
* 2018 نونتهابوری - تایلند پتروشیمی به عنوان نماینده ایران قهرمان شد
* 2019 نونتهابوری - تایلند نفت آبادان به عنوان نماینده ایران در رده سوم قرار گرفت
ایران؛ پرافتخارترین کشور در بسکتبال باشگاهی
تاکنون 19 کشور از حضور در ادوار مختلف مسابقات بسکتبال باشگاه های آسیا صاحب مدال شده اند. از این حیث ایران با کسب 10 مدال شامل 6 طلا، 2 نقره و 2 برنز در صدر جدول رده بندی قرار دارد با این حال کشورمان در دوره جدید مسابقات نماینده ای ندارد!