جمعه 9 آذر 1403

فارس من | جدیدترین آمار تولید ماسک در کشور / تامین و مدیریت بازار پارچه جاذب گلوگاه اصلی تولید ماسک

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
فارس من | جدیدترین آمار تولید ماسک در کشور / تامین و مدیریت بازار پارچه جاذب گلوگاه اصلی تولید ماسک

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، برخی کاربران سامانه «فارس من» با ثبت سوژه ای با عنوان «توسعه خطوط تولید ماسک در عوض واردات» توسعه خطوط تولید داخلی ماسک را به جای واردات این محصول خواستار شده بودند.

بررسی جدیدترین آمار تولید ماسک در کشور نشان می دهد در حال حاضر 46 واحد صنعتی و 135 واحد کارگاهی در زمینه تولید ماسک فعال هستند. تولید روزانه ماسک صنعتی 5.9 میلیون عدد و ماسک کارگاهی 2.7 میلیون عدد است. همچنین حدود 480 هزار عدد ماسک N95 در کشور تولید می شود و ظرفیت تولید 2 میلیون عدد ماسک توسط گروه های جهادی در کشور وجود دارد.

به این ترتیب تولید روزانه ماسک در کشور بیش از 10 میلیون عدد است و البته طبق آمار وزارت صنعت، ظرفیت تولید این محصول در حال حاضر حدود 22 میلیون عدد است که در صورت تأمین مواد اولیه به ویژه پارچه جاذب امکان دستیابی به این میزان تولید وجود دارد و حتی با فعال شدن خطوط جدید می توان به تولید 30 میلیون عدد ماسک نیز دست یافت.

هم اکنون 5.6 میلیون عدد ماسک در 5 استان تهران، آذربایجان شرقی، البرز، اصفهان و آذربایجان غربی تولید می شود و 3.4 میلیون عدد ماسک نیز در سایر استانها به تولید می رسد.

هر روز در استان تهران 1.6 میلیون عدد ماسک تولید می شود و سهم استان آذربایجان شرقی و البرز به ترتیب 1.3 و 1.2 میلیون عدد است. همچنین تولید روزانه ماسک در استان اصفهان 906 هزار عدد و در استان آذربایجان غربی 640 هزار عدد است.

* 3 تصمیم مهم برای مدیریت تولید و بازار ماسک

با توجه به وجود ظرفیت بالا برای تولید ماسک به منظور تامین نیاز داخل و حتی صادرات آن در روزهای کرونایی، برنامه ریزی دقیق و مقابله با ایجاد بازار سیاه پارچه جاذب ماسک و قاچاق این محصول می تواند زمینه را برای افزایش تولید فراهم کند. در حال حاضر ایجاد بازار سیاه برای پارچه جاذب به عنوان یکی از مواد اولیه مهم در تولید ماسک سه لایه باعث ایجاد محدودیت هایی در تامین نیاز برخی کارخانه ها و کارگاه های تولید ماسک شده است. وزارت صنعت برای رفع این مشکل سه تصمیم مهم را اتخاذ کرده که مهمترین آنها اختصاص سهمیه به واحدهای تولید ماسک بر مبنای خروجی این واحدها است. به این ترتیب واحدهای تولیدکننده ماسک به ازای ماسک های تولیدی، سهمیه بعدی پارچه جاذب را دریافت خواهند کرد. این سهمیه از طریق سامانه جامع تجارت تخصیص می یابد.

همچنین مقرر شد بازرسان مقیم در واحدهای تولیدکننده مواد اولیه تولید ماسک مستقر شوند تا پارچه های جاذب تولیدی وارد بازار سیاه نشود و به تولیدکنندگان ماسک عرضه شود. در عین حال، برای تنوع بخشی به پارچه های مصرفی در تولید ماسک نیز در دستور کار قرار گرفته و قرار است در صورت تایید وزارت بهداشت، نوع جدیدی از پارچه جاذب نیز در کشور تولید شود تا در ماسک های تولیدی به کار رود. برای تولید این پارچه محدودیتی وجود ندارد و نیاز به خط جدید یا تجهیزات خاصی نیست. با تایید این پارچه جدید، تولید روزانه ماسک به 30 میلیون عدد خواهد رسید.

حسین مدرس خیابانی، سرپرست وزارت صنعت در خصوص تامین مواد اولیه واحدهای تولیدی معتقد است که نباید انحصار تامین مواد اولیه مختص یک یا دو کارخانه باشد و مواد اولیه در کارخانه‌های مختلف تامین شود.

به گفته وی، شبکه توزیع باید به گونه‌ای تنظیم شود تا تولید کننده به ازای ارایه آمار تولید خود بتواند از شرکت های تامین کننده مواد اولیه بدون واسطه و به طور مستقیم، مواد اولیه خود را تامین کند و به ازای تحویل و تولید ماسک به واحد تولیدی مواد اولیه داده شود.

وی با بیان اینکه اولویت اصلی برای اتصال به این شبکه توزیع، واحدهای صنعتی تولید ماسک است که دارای مجوز هستند، گفت: باید تکمیل زنجیره تولید در هر واحد تولیدی در دستور کار قرار گیرد. همچنان با کرونا مواجه ایم و بهترین مدل تولید نیز تولید درون زنجیره تامین است، در این زمینه گلوگاه اصلی مواد اولیه است که باید به فکر تامین آن باشیم.

* سهمیه کارگاه‌ها 10 برابر قیمت فروخته می‌شود

بازار سیاه پارچه میانی ماسک های سه لایه آنقدر رونق گرفته که به گفته بهرام شهریاری، نایب‌رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک، سهمیه اختصاص‌یافته به برخی واحدهای تولید ماسک، 10 برابر قیمت در بازار فروخته می‌شود. در واقع در حال حاضر قیمت رسمی پارچه ملت‌بلون به عنوان لایه میانی جاذب در ماسک متری 300 تومان است ولی در بازار تا 3 هزار تومان نیز عرضه می‌شود.

شهریاری با بیان اینکه در حال حاضر در تأمین پارچه بایکو مورد نیاز ماسک‌های سه‌لایه با کمبود روبه‌رو هستیم، به فارس گفت: دلیل این اتفاق، افزایش تقاضای ماسک در داخل و همچنین قاچاق ماسک به کشورهای همسایه است. با توجه به قیمت پایین ماسک در ایران، واسطه‌های منطقه برای قاچاق ماسک تولیدی در ایران به کشورهای همسایه فعال شده‌اند و در حال حاضر قاچاق ماسک رونق گرفته است.

هم اکنون دو کارخانه اصلی یعنی بافتینه و بهبود یزد، تولید پارچه‌های مخصوص برای ماسک‌های سه‌لایه را انجام می‌دهند که البته بیشتر نیاز بازار از طریق شرکت بافتینه تأمین می‌شود.

به گفته فعالان صنعت پوشاک، تا پیش از شیوع کرونا، شرکت بافتینه مواد اولیه لازم برای تولید برخی محصولات سلولزی از جمله پوشک بچه را تأمین می‌کرد ولی بعد از همه‌گیری کرونا، فعالیت خود را بر تولید پارچه ماسک متمرکز کرد که این اتفاق باعث بروز کمبود در مواد اولیه مورد نیاز کارخانه‌های سلولزی در اسفند و فروردین ماه شد. به همین دلیل بخش عمده‌ای از تولید شرکت بافتینه به مواد اولیه سلولزی برگردانده شده و در عین حال، طی دو ماه اخیر یک خط جدید (بایکو) برای تولید دو لایه رویی و زیری ماسک ایجاد شده است.

به گفته نایب‌رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک، برای تولید ماسک سه‌لایه از یک لایه میانی با قابلیت جذب بالا استفاده می‌شود که نسبت به دو لایه دیگر نرمتر است. با توجه به اینکه این لایه در شرکت بافتینه توسط خطی تولید می‌شود که مواد اولیه کارخانه‌های دیگر را نیز تولید می‌کند، مقرر شده 20 روز در ماه فعالیت این خط بر تولید مواد مورد نیاز محصولات سلولزی متمرکز شود و 10 روز نیز تولید لایه میانی ماسک را داشته باشد. همچنین خط بایکو تولید دو لایه دیگر را برای تولید ماسک انجام می‌دهد.

* قاچاق ماسک به کشورهای همسایه

در حال حاضر قیمت ماسک سه‌لایه در ایران 1500 تومان است اما این محصول در کشورهای همسایه با قیمت 30 تا 40 سنت یعنی حدود 6 هزار تومان عرضه می‌شود. این مسئله باعث شده تا شاهد قاچاق ماسک از ایران به کشورهای دیگر باشیم. به گفته فعالان صنعت پوشاک، کانال‌هایی که تا کنون پوشاک را به کشور قاچاق می‌کرده اند حالا در زمینه قاچاق ماسک به کشورهای همسایه به ویژه عراق و افغانستان و حتی ترکیه فعال شده‌اند.

این روزها شاهد انتقاد مسئولان وزارت بهداشت از کمبود تولید و عرضه ماسک در کشور هم هستیم و در مقابل، وزارت صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر لزوم نظارت بیشتر بر قیمت و نحوه توزیع ماسک در داروخانه‌ها، از هیات امنای ارزی و سازمان غذا و دارو درخواست کرده تا ضمن تحویل گرفتن 18 میلیون عدد ماسک دپوشده در انبارها، نسبت به توزیع آن اقدام کنند.

در گیر و دار تامین ماسک، کنترل قیمت نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بازار واسطه گری داخلی برای فروش این کالا با قیمت های چند برابری جمع شود.

در هر حال تولید و تامین ماسک مورد نیاز کشور یکی از مهمترین اقداماتی است که باید به طور ویژه مورد توجه مسئولان مربوطه قرار گیرد. این فرآیند باید به صورت ضربتی و در کوتاهترین زمان ممکن محقق شود چرا که اصلی ترین اقدام در جهت مقابله با کرونا در کشور محسوب می شود.

انتهای پیام /

واردات توسعه تولید واحد صنعتی حسین مدرس خیابانی سرپرست وزارت صنعت نایب‌رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک بهرام شهریاری
فارس من | جدیدترین آمار تولید ماسک در کشور / تامین و مدیریت بازار پارچه جاذب گلوگاه اصلی تولید ماسک 2