فراموشی خاموشی در همدان با تدبیر دولت سیزدهم
همدان - ایرنا - دولت سیزدهم پس از استقرار برنامه دقیق و هدفمندی را در صنعت برق کشور از جمله استان همدان طراحی و اجرا کرد به طوری که فصل تابستان با مدیریت شبکه و افزایش تولید، ضمن تامین برق پایدار مصرفی، هیچگونه قطعی را شاهد نبودیم تا خاموشیهای سالهای گذشته به خصوص خصوص تابستان را به باد فراموشی بسپاریم.
به گزارش خبرنگار ایرنا، تابستان پارسال بود که اعمال برنامه زمانبندی برای خاموشی ها مشکلاتی را برای مردم ایجاد و حتی منجر به نارضایتی عمومی نیز شد، ناتوانی در تولید برق که منجر به اعمال برنامه های ویژه ای برای مدیریت مصرف شد. قطعی برق در سال گذشته (بهار و تابستان 1400) به اوج خود رسید و مردم روزانه چندین ساعت برق نداشتند.
پس از خاموشیهایی که سال گذشته کشورمان را درگیر خود کرد و نارضایتی مردم را به دنبال داشت، دولت سیزدهم و به خصوص وزیر نیرو همه همت خود را بکار گرفت تا با برطرفکردن مشکلات، روند تأمین پایدار برق را بهبود بخشد تا مشکلاتی در زمینه خاموشیها بروز نکند.
امسال با وجود کاهش بارندگی و پایین آمدن سطح منابع آبی و به دنبال آن گرمای شدید هوا در همدان، هیچگونه قطعی برقی را در استان نداشتیم و مدیریت تولید، انتقال و توزیع برق همدان به گونه ای برنامه ریزی کرد تا بدون اعمال برنامه خاموشی، گرمای تموز را سپری کنیم.
بعد از تابستان سخت و ناموفق 1400 که خاموشیهای پیدرپی اتفاق افتاد، دولت سیزدهم برای اثبات حرکت و تلاش خود، چالش دشوار تأمین سوخت زمستان را در مسیر داشت که ذخیرهسازی مناسب سوخت مایع در نیروگاههای حرارتی بهعنوان واحدهای اصلی تولید برق کشور و استفاده بهینه از سوخت مصرفی در این واحدها موجب شد تا زمستان سال گذشته نیز بدون قطعی برق سپری شود.
در دولت سیزدهم با همکاری و هماهنگی مناسب میان وزارتخانههای نفت، نیرو، راه و شهرسازی، سازمان محیطزیست و دیگر دستگاه ها سوخت زمستانی همه نیروگاههای کشور بهخوبی تامین و تضمین شده و با اقدامهای صورتگرفته از سوی صنعت برق، وزارت نیرو توانست زمستان سال گذشته را بدون خاموشی سپری کند.
برنامه اعمال خاموشیها در همدان در تاریخ 24 مرداد سال 1400طرحهای افزایش توان تولید برق برای روزهای اوج مصرف تابستان امسال کمک زیادی در کاهش خاموشی ها داشت. وزارت نیرو در دولت سیزدهم، امسال و برای نخستینبار بیش از 94 هزار مگاوات برنامه تعمیرات و آمادهسازی نیروگاههای حرارتی را پیش از شروع خردادماه و پیک مصرف برق تابستان به پایان رساند تا رکورد جدیدی را در زمینه تعمیرات نیروگاهی به ثبت برساند.
وزارت نیرو تاکنون توانسته 110 مگاوات از برنامه 500 مگاواتی نیروگاههای تجدیدپذیر خود را برای تابستان 1401 محقق کند و تا پایان شهریور هم 390 مگاوات مابقی وارد مدار خواهد شد که گامی در جهت اجرای برنامه 10 هزار مگاوات نیروگاههای تجدیدپذیر است.
نیروگاه برق شهید مفتح همدان متشکل از چهار واحد 250 مگاواتی در مجموع با ظرفیت تولید هزار مگاوات برق نقش مهمی در تأمین انرژی الکتریکی شبکه برق کشور دارد.
برنامه اعمال خاموشی طی تابستان امسال در استان همدان نداشتیم
مدیرعامل شرکت برق استان همدان در خصوصو اقدامات انجام شده برای رفع مشکل خاموشی ها، گفت: در رابطه با مدیریت پیک مصرف در فصل تابستان، همکاری و همیاری استانی مناسب بود و برنامههای دیسپاچینگ ملی در زمان پیک مصرف فصل تابستان به دقت اجرا شد.
علی سهرابی بیدار با اشاره به اینکه هیچ برنامهای برای قطع برق مشترکان خانگی در فصل تابستان اجرا نشد، افزود: با همکاری صنایع کوچک و بزرگ استان و شرکت شهرکهای صنعتی، برنامههای کاهش مصرف صنایع پیش برده شد.
وی ادامه داد: به منظور کاهش مصرف برق در ادارات، هر روز برنامه های چگونگی کاهش 30 درصدی مصرف برق در ادارات نسبت به سال گذشته را پیگیری کردیم.
سهرابی بیدار اظهار داشت: 37 درصد از برق استان همدان در حوزه کشاورزی مصرف میشود که باید در روزهای پیک مصرف این میزان مدیریت شود.
استان همدان 790 هزار مشترک برق دارد
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان با اشاره به اینکه مدیریت در مصرف سال جاری موجب پیشگیری از قطعی برق مشترکان شده است، افزود: گذر از پیک تابستان بدون قطعی برق مشترکان خانگی، از مهمترین اهداف وزارت نیرو است که امیدواریم با مصرف بهینه و همراهی مشترکان به این هدف در استان همدان دست یابیم.
سهرابی بیدار اظهار داشت: استان همدان بیش از 790 هزار مشترک برق دارد که از این تعداد 630 هزار مشترک خانگی، 35 هزار مشترک عمومی و اداری، 18 هزار مشترک کشاورزی، 6 هزار و 300 مشترک صنعتی و 98 هزار مشترک سایر مصارف (تجاری) هستند.
وی ادامه داد: بر اساس آمار ماه گذشته، مشترکان خانگی 33 درصد، مشترکان عمومی 10 درصد، مشترکان کشاورزی 3.7 درصد، مشترکان صنعتی 13 درصد و سایر مصارف (تجاری) هفت درصد از برق استان همدان را مصرف میکنند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان با اشاره به اینکه مصرف برق صنایع بزرگ همچون فولاد و سیمان در این آمار گنجانده نشده است، تصریح کرد: برق این صنایع از طریق شرکت برق باختر و برق صنایع کوچک از طریق شرکت توزیع تامین می شود.
وی با اشاره به اینکه برای مشترکان خانگی 6 پله مصرف تعریف شده است، خاطرنشان کرد: 67 درصد از مشترکان برق استان کمتر از 200 کیلو وات، 23 درصد بین 200 تا 300 کیلووات و هفت درصد بین 300 تا 400 کیلووات در ماه برق مصرف میکنند.
سهرابی بیدار تاکید کرد: الگوی مصرف برق در فصل تابستان برای مشترکان خانگی استان همدان 300 کیلو وات در ماه است، که نشان می دهد کمتر از 10 درصد مشترکان، پر مصرف هستند که با کمی مدیریت در مصرف به الگوی تعیین شده خواهند رسید.
وی افزود: براساس برنامه ریزی انجام شده توسط وزارت نیرو، مشترکان پر مصرف در همه تعرفه ها با کاهش میزان مصرف خود در فصل تابستان، مشمول طرح های تشویقی در پرداخت هزینه برق مصرفی شدند.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان اظهار داشت: بر اساس دستور استاندار، همه ادارات و دستگاه های دولتی استان باید مصرف برق در ساعات کاری را 30 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته و در ساعات غیر کاری 60 درصد نسبت به مصارف جاری کاهش دهند.
وی با اشاره به اینکه دستگاه هایی که از ژنراتور استفاده کردند مشمول پاداش ریالی و پاداش تامین سوخت شدند، تصریح کرد: بر اساس تفاهم نامه صورت گرفته به منظور تامین برق پایدار مشترکان خانگی، 40 ایستگاه سی. ان. جی استان از ساعت 13 تا 17 از ژنراتورهای مولد برق استفاده کردند.
223 هزار مشترک برق استان همدان از پاداش صنعت برق برخوردار شدند
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان همچنین گفت: 223 هزار صورت حساب صادر شده در استان همدان در ماه گذشته، به خاطر کاهش مصرف، مشمول پاداش قرار گرفت.
سهرابی بیدار افزود: از یکم تیر تا یکم مرداد، 425 هزار صورت حساب برق به میزان 20 میلیارد و 400 میلیون تومان در استان همدان صادر شده که با توجه به کاهش مصرف 223 هزار مشترک از پاداش صنعت برق برخوردار شدند.
سهرابی بیدار با اشاره به اینکه طول شبکه برق استان همدان 19 هزار کیلومتر است، ادامه داد: استان همدان 18 هزار پست برق 20 کیلو ولت به 220 ولت دارد که باید هر سال تامین و نگهداری شود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان همدان با اشاره به اینکه یک سوم برق کشور در فصل تابستان توسط تجهیزات سرمایشی مصرف می شود، اظهار داشت: به منظور کاهش پیک مصرف در این فصل، بازرسان شرکت از مراکز تجاری، اداری و مراکز پر مصرف بازدید دارند و همچنین تا جایی که مشکلی برای مردم ایجاد نشود روشنایی معابر به صورت یک در میان خاموش شده است.
به گفته وی، استان همدان به عنوان یکی از استان های پیشرو در تولید انرژی پاک، هشت نیروگاه خورشیدی دارد که وان تولید آن ها 49 مگاوات است.
نیروگاه مفتح ظرفیت تامین برق استان همدان در پیک مصرف را دارد
مدیرعامل نیروگاه برق شهید مفتح گفت: این نیروگاه با تولید یک هزار مگاوات برق در ساعت، ظرفیت تامین انرژی مورد نیاز استان همدان در فصل تابستان و اوج مصرف را دارد.
عبدالمجید دیناروند در جریان بازدید جمعی از خبرنگاران و فعالان رسانه ای استان همدان از نیروگاه شهید مفتح افزود: این نیروگاه آمادگی کامل را دارد تا در پیک مصرف برق در فصل تابستان، انرژی مورد نیاز مشترکان برق استان را تامین کند.
وی با اشاره به اینکه نیروگاه شهید مفتح قلب تپنده تامین انرژی استان همدان است، اظهار داشت: این نیروگاه یک هزار مگاواتی، دارای چهار واحد 250 مگاواتی است که 30 سال پیش ساخته شده و اکنون توسط مهندسان ایرانی تامین و نگهداری میشود.
دیناروند خاطرنشان کرد: آب مورد نیاز این نیروگاه از سال 1395 تا کنون از طریق تصفیه پساب فاضلاب همدان تامین می شود و از آن سال به بعد این نیروگاه هیچ نقشی در کاهش سطح آب های زیر زمینی منطقه نداشته است.
وی تصریح کرد: بر اساس آمار اعلامی از سوی شرکت آب منطقه ای، این نیروگاه از ابتدای راه اندازی تا سال 1395 تنها یک درصد از حجم آب های زیر زمینی منطقه را مصرف کرده است.
مدیرعامل نیروگاه برق شهید مفتح همدان تاکید کرد: هم اکنون این نیروگاه با بهره گیری از یک هزار و 500 مترمکعب پساب تصفیه شده، آب مورد نیاز خود را تامین می کند.
وی با اشاره به اینکه از پساب تصفیه شده فاضلاب همدان برای عملیات خنکسازی در این نیروگاه استفاده میشود، تصریح کرد: این آب تصفیه شده، شفاف، بدون بو و از نوع صنعتی محسوب میشود که برداشت از آب های زیر زمینی را به صفر رسانده است.
دیناروند ادامه داد: پس از انتقال پساب تصفیه شده فاضلاب همدان به این نیروگاه، از مجموع 27 حلقه چاه آب موجود، 25 حلقه آن مسدود و 2 حلقه چاه نیز با هدف استفاده کارکنان نیروگاه نگهداری می شود.
وی با اشاره به اینکه 500 نفر به صورت مستقیم در این نیروگاه مشغول به کار هستند، خاطرنشان کرد: این نیروگاه با توان مهندسان ایرانی راه اندازی و فعال شده و تمامی تجهیزات موردنیاز آن نیز در داخل کشور تهیه و تولید میشود.
وی با اشاره به اینکه در فصل تابستان بیشتر سوخت مورد نیاز این نیروگاه گاز طبیعی است، افزود: در این فصل سهمیه گاز طبیعی نیروگاه روزانه 6 میلیون متر مکعب است و در صورت نیاز به سوخت بیشتر به ناچار از مازوت استفاده می شود.
دیناروند اظهار داشت: 99 درصد از سوخت مصرفی این نیروگاه از ابتدای سال 1401 تا کنون گاز طبیعی بوده است.
نقش نیروگاه مفتح در پایداری شبکه برق کشور
وی تصریح کرد: نیروگاه برق شهید مفتح علاوه بر تامین برق استان همدان، وظیفه پایداری شبکه برق رسانی بخشی از کشور را نیز بر عهده دارد.
مدیرعامل نیروگاه برق شهید مفتح همدان با اشاره به اینکه نیروگاه شهید مفتح ظرفیت تولید یک هزار مگاوات برق را دارد، افزود: این نیروگاه تمامی برق مصرفی استان همدان و بخشی از نیاز مشترکان استانهای همجوار را نیز تامین می کند.
وی تاکید کرد: این نیروگاه برای تولید 2 هزار مگاوات انرژی برق ساخته شده و وزارت نیرو تلاش دارد در برنامه های پیش رو با ایجاد یک نیروگاه گازی 300 مگاواتی، این مجموعه را به نیروگاه یک هزار و 300 مگاواتی سیکل ترکیبی تبدیل کند.
دیناروند گفت: این نیروگاه از نیروگاه های بخار آبی است که 40 درصد بهرهوری دارد و کشور به سمت ساخت نیروگاه های سیکل ترکیبی با راندمان 65 درصد حرکت میکند.
وی با اشاره به آمادگی این نیروگاه در برابر حملات سایبری گفت: تا کنون این نیروگاه چند بار مورد هجمه حملات سایبری قرار گرفته که با وجود پدافند غیر عامل، امنیت سامانه های آن تامین و این حملات نافرجام مانده است.
وی با اشاره به اینکه بالاترین حجم تبادل بار در کشور متعلق به نیروگاه برق شهید مفتح است، افزود: از 15 تیر تا 15 مرداد مصرف برق در استان و کشور به اوج خود میرسد که تلاش داریم در این مدت با همت نیروهای متخصص نیروگاه شهید مفتح برق مورد نیاز استان را تامین کنیم.
برج خشک 50 درصد مصرف آب نیروگاه شهید مفتح همدان را کاهش میدهد
وزیر نیرو هم در جریان سفر استانی دولت به همدان و بازدید از نیروگاه شهید مفتح، گفت: احداث و راه اندازی برج خشک در نیروگاه شهید مفتح همدان موجب کاهش 50 درصدی میزان مصرف آب این نیروگاه خواهد شد.
علی اکبر محرابیان افزود: آب مورد نیاز نیروگاه شهید مفتح به میزان 12 میلیون مترمکعب توسط پساب تصفیه شده فاضلاب شهری تامین میشود.
وی اظهار داشت: شرکت آب و فاضلاب پس از صنعتی کردن پساب خروجی از تصفیه خانه و ارسال آن به نیروگاه شهید مفتح همدان، از برداشت منابع آب شرب زیرزمینی توسط نیروگاه جلوگیری کرده است که این مهم علاوه بر کاهش برداشت از آبهای زیرزمینی منطقه که عامل ایجاد فروچاله ها است، به حفظ آب های زیرزمینی و کشاورزی نیز کمک می کند.
وی ادامه داد: نیروگاه شهید مفتح از جمله نیروگاه های خوب کشور است که با توجه به اینکه مصرف آب نیروگاه مشکلاتی را برای سفره های زیرزمینی ایجاد کرده بود، پساب شهری همدان برای تامین آب مصرفی به نیروگاه منتقل شد.
وزیر نیرو تصریح کرد: با این وجود به دنبال کاهش میزان استفاده از پساب در این نیروگاه نیز هستیم و در این راستا احداث 2 برج خشک برای این نیروگاه در دستور کار قرار گرفته است.
محرابیان افزود: یک برج خنک کننده خشک این نیروگاه تکمیل و به مرحله بهره برداری رسیده است و برج دوم نیز درحال احداث است تا د حداقل زمان ممکن به بهره برداری برسد.
وی تاکید کرد: برج خنککن واحد شماره 2 نیروگاه شهید مفتح تاکنون بیش از 55 درصد پیشرفت فیزیکی داشته که با بهرهبرداری از این برج شاهد صرفهجویی 85 درصدی مصرف آب در این واحد 250 مگاواتی خواهیم بود.
به گفته وی، انتقال پساب تصفیه شده شهر همدان به نیروگاه شهید مفتح برای نخستین بار در کشور و احداث برج خنککن واحد شماره یک و 2 این نیروگاه، از جمله پروژههایی است که با احداث و بهرهبرداری از آن ها نیاز نیروگاه به منابع آبهای زیرزمینی برطرف شده است.
صنعت آب و برق استان همدان 7500 میلیارد تومان پروژه در دست اقدام دارد
وزیر نیرو گفت: به منظور اجرای پروژه های صنعت آب و برق در استان همدان، وزارت نیرو هفت هزار و 500 میلیارد تومان پروژه در دست اقدام دارد.
محرابیان افزود: در حوزه برق نیز یک نیروگاه 500 مگاوات حرارتی با اعتبار سه هزار میلیارد تومان و هفت طرح پست برق با اعتبار 500 میلیارد تومان در استان همدان در دست اجرا است.
وی گفت: مشکل نیروگاه مفتح در سال های قبل برداشت آب از آب های زیر زمینی بود که با اتصال پساب فاضلاب این مشکل برطرف شده است.
وزیر نیرو تاکید کرد: اعتبارات خوبی برای ساخت برج خشک دوم نیروگاه شهید مفتح در نظر گرفته شده و در مجموع برای این نیروگاه هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری برای ساخت برج خشک خنک کننده در نظر گرفته شده است.
38 درصد برق مصرفی استان همدان مربوط به بخش صنعت است
معاون برنامهریزی شرکت برق باختر هم با اشاره به برنامه ریزی های انجام شده برای پیشگیری از خاموشی و اعمال زمانبندی قطع برق مشترکان در فصل تابستان، گفت: 38 درصد از برق مصرفی استان همدان مربوط به بخش صنعت و واحدهای صنعتی است.
علی مصطفوی افزود: میزان مصرف برق صنایع استان همدان به تنهایی بیشتر از مصرف برق صنایع استانهای مازندران، گیلان، کرمانشاه و کردستان است و با توجه به برنامه های توسعهای صنعت این استان، پیش بینی میشود این میزان تا سه سال آینده به 42 درصد افزایش یابد.
وی اظهار داشت: بخش کشاورزی دیگر بار غالب مصرف برق در استان همدان نیست و حالا صنعت در مصرف برق پیشتاز شده و تا سه سال آینده مصارف صنعتی در استان به 42 درصد نیز خواهد رسید.
مصطفوی تصریح کرد: 13 واحد صنعتی پرمصرف استان همدان نزدیک به 220 مگاوات برق مصرف میکنند که بر اساس برنامه ریزی انجام شده باید مصرف مجموع این واحدها به 74 مگاوات کاهش یابد.
وی تاکید کرد: در زمان افزایش پیک مصرف در فصل تابستان، استانهایی که صنعت بیشتری دارند بیشتر آسیب می بینند.
معاون برنامهریزی شرکت برق باختر خاطر نشان کرد: برخی از صنایع مهم استان همدان همچون سیمان نهاوند، بیشتر از 100 درصد مجاز برق مصرف کردند که باید این میزان کاهش یابد.
وی افزود: برخی صنایع فروسیلیس استان همدان نیز از ابتدای تابستان مصرف خود را 25 درصد کاهش داده اند که باید این روند طی روزهای آینده ادامه داشته باشد.
مصطفوی تاکید کرد: کارخانه فولاد ویان نیز فعالیت خود را به روزانه 10 ساعت رسانده است که قرار است در بازه های زمانی مصرف برق این واحد نیز کاهش داده شود.
معاون برنامهریزی شرکت برق باختر گفت: شرکت شیشه همدان به عنوان یکی از صنایع تراز اول استان و با مدیریت خوب در مصرف برق، یک ژنراتور تولید برق سه مگاواتی دارد و در مسیر تامین برق پایدار همراه شرکت برق است.
وی ادامه داد: کارخانه ذوب آهن اسدآباد نیز با داشتن ژنراتور چهار مگاواتی کمک بزرگی در مدیریت پیک مصرف به مجموعه مدیریت شرکت برق استان می کند.
مصطفوی اظهار داشت: براساس برنامه ریزی ها، کارخانه فولاد ویان قرار است یک نیروگاه خورشیدی 100 مگاواتی احداث شود که در فصل تابستان کمک بزرگی به تامین برق پایدار مشترکان می کند.
واحدهای صنعتی استان به نیروگاه تولید برق مجهز شدند
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان هم گفت: به منظور جبران بخشی از برق مورد نیاز مشترکان و واحدهای صنعتی در فصل تابستان، احداث نیروگاه کوچک در برخی از واحدهای صنعتی استان در دستور کار قرار گرفته است.
ظاهر پورمجاهد افزود: برق 13 واحد صنعتی بزرگ استان همدان از طریق شرکت برق منطقهای باختر تامین میشود که با راه اندازی نیروگاههای کوچک، واحدهای صنعتی علاوه بر تامین برق خود، می توانند مازاد تولید را نیز به شرکت برق بفروشند.
وی با تاکید بر اینکه صنایع بزرگ استان باید به سمت خودکفایی در تولید برق حرکت کنند، اظهار داشت: با توجه به قرار گرفتن در فصل تابستان و افزایش میزان مصرف برق، دستگاه های پر مصرف اخطار کتبی گیرند و بسیتری از دستگاه ها نیز در ساعات کاری از ژنراتور استفاده کردند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار همدان گفت: همه مدیران دستگاه های استان برای تامین پایدار برق مشترکان خانگی همکاری و در این رابطه شرکت شهرکهای صنعتی باید با واحدهای تولیدی برای ایجاد فیدر (مجموعه ای از وسایل که به نوعی تأمین کننده منبع تغذیه به شمار می روند) مکاتبه کردند.
وی با اشاره به اینکه مردم، کشاورزان، اصناف و مدیران همکاری خوبی در صرفه جویی در مصرف برق داشتند، گفت: مردم بدانند اگر یک لامپ اضافی را خاموش نکنند، روند تولید واحدهای صنعتی و اشتغال آینده فرزاندان آن ها به خطر میافتد.
برچسبها
- شرکت توزیع نیروی برق همدان
- انرژی برق
- شهر همدان
- نیروگاه برق شهید مفتح همدان
- مصرف بهینه برق
- قطعی برق
- قطع برق
- برق
- شرکت توزیع نیروی برق