چهارشنبه 7 آذر 1403

فرماندار ابرکوه: کشاورزان شهرستان از آبیاری غرقابی پرهیز کنند

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
فرماندار ابرکوه: کشاورزان شهرستان از آبیاری غرقابی پرهیز کنند

یزد - ایرنا - فرماندار ابرکوه با اشاره به کمبود شدید آب و افت سطح منابع آب‌های زیرزمینی از ادامه فعالیت برخی کشاورزان به استفاده از آبیاری سنتی غرقابی در مزارع گندم و جو شهرستان، خواهان اتخاذ تدابیری از سوی مسوولان نهادهای ذی ربط برای پیشگیری از این شیوه برداشت از چاه های کشاورزی منطقه شد.

محمد کاظمی نسب روز پنجشنبه در سی و دومین نشست شورای حفاظت منابع آب شهرستان افزود: با توجه به استقبال برخی سرمایه گذاران در حوزه کشت گلخانه ای، باید همه مسوولان در حوزه های مرتبط برای تامین آب، این افراد را حمایت کنند.

رییس شورای کشاورزی ابرکوه با تاکید بر اینکه سه هزار هکتار اراضی حاصلخیر منطقه آماده برای تولید محصولات گلخانه ای است، افزود: با اجرای طرح های گلخانه ای، مصرف آب از 15 هزار هکتار به صفر می رسد.

وی با بیان اینکه بحران آب برای بسیاری از مردم و مسولان شهرستان ملموس است، اظهار کرد: وضعیت آب سفره های زیرزمینی منطقه به دلیل کاهش بارندگی در 2 دهه اخیر به شدت کاهش یافته و این روند همچنان ادامه دارد.

آبخوان ابرکوه شرایط نامساعدی دارد

فرماندار ابرکوه در ادامه با بیان اینکه شرایط آبی شهرستان سال به سال بحرانی تر می شود افزود: با توجه به کاهش آب سفره های زیرمینی و افت سطح آب چاه های کشاورزی، گواه این مدعاست که آبخوان ابرکوه شرایط بسیار نامساعدی دارد.

رییس شورای حفاظت منابع آب ابرکوه ادامه داد: برای آبخوان بایستی شرایط خوب و مطلوبی جهت ادامه حیات کشاورزی تعریف و مسوولان محلی و استان هم در این مورد تلاش کنند.

کاظمی نسب در ادامه به چالش هایی که صنایع ابرکوه با آن روبروست اشاره کرد و گفت: بعضی مسوولان واحدهای صنعتی تلاش دارند با آب کم فعالیت خود را آغاز کنند وبا توجه به ممنوع بودن برداشت آب از دشت ابرکوه، نمی توانیم آب مورد نیاز را در اختیار صنایع قرار دهیم.

فرماندار ابرکوه وضعیت آب بخش کشاورزی شهرستان را نامطلوب ذکر کرد و افزود: آب برخی چاه ها در حال شور شدن است و نیاز به کف شکنی دارد و با توجه به اقلیم منطقه کف شکنی ها نیز جوابگو نیست.

رییس شورای کشاورزی ابرکوه خاطرنشان کرد: کشاورزان برای تامین آب چندین بار باید کف شکنی انجام دهند تا آب مطلوبی را استحصال کنند.

10 هزار نفر در بخش کشاورزی ابرکوه فعالیت دارند.

فرماندار ابرکوه با بیان اینکه هم اکنون 10هزار نفر در بخش کشاورزی و دامداری شهرستان فعالیت دارند، و عمدتا به صورت سنتی فعالیت دارند و از این طریق امرار معاش می کنند، افزود: در این ارتباط جایگزینی در بخش کشاورزی وجود ندارد، لذا آب بایستی به شیوه های نوین مدیریت و برداشت شود.

رییس شورای حفاظت منابع آب ابرکوه با تاکید بر اینکه مردم و مسولان باید با شرایط کم آبی خود را با وضع موجود وفق دهند، تصریح کرد: بیشترین مصرف آب استحصالی مربوط به بخش کشاورزی است که در این زمینه تغییر و تحول اساسی لازم است.

فرماندار ابرکوه افزود: کشاورزان بایستی برای حذف کشت محصولات پرآبخواه تلاش کنند و به دنبال کاشت محصولات کم آبخواه نیز باشند و مسوولان نهادهای مربوطه از آنها حمایت می کنند.

کشاورزان از تسهیلات و کمک های دولت استقبال کنند

کاظمی نسب با اشاره به اینکه چند سال گذشته نهضت خوبی برای مدیریت برداشت آب انجام شده است، افزود: اجرای طرح های آبیاری نوین، خاموشی زمستانی چاه های کشاورزی و هوشمند کردن چاه ها برخی از اقدامات است.

به گفته وی کشاورزان برای مدیریت برداشت آب برای توسعه و کشت محصولات گلخانه ای با بهره وری

مناسب و افزایش تولید تلاش کنند.

فرماندار ابرکوه ادامه داد: برای اجرای طرح های آبیاری نوین و توسعه کشت های گلخانه ای دولت شرایط خوبی را برای پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و کمک های بلاعوض فراهم کرده است که باید در این زمینه کشاورزان اقبال خوبی از خود نشان دهند.

وی ادامه داد: برداشت 6 هزار تن گندم در دشت ممنوعه ابرکوه به صلاح و آبخوان این شهرستان نیست.

وی همچنین با اشاره به اتمام طرح مطالعات خط انتقال آب از دریای عمان به یزد، ادامه داد: بخشی از این آب سهم ابرکوه است و در این زمینه 300 لیتر آب در افق 10 ساله علاوه بر آب موجود در حوزه صنایع و کشاورزی مورد نیاز این شهرستان است.

منطقه ویژه اقتصادی ابرکوه 250 لیتر آب در ثانیه نیاز دارد

فرماندار ابرکوه با اشاره به اینکه هزار هکتار اراضی مربوط به منطقه ویژه اقتصادی است تاکید کرد: این منطقه به حدود 250 لیتر آب در ثانیه نیاز دارد که بایستی تامین شود.

وی با تاکید بر اینکه برای تامین آب شرب با مشکل روبرو هستیم، افزود: سهم آب شرب از خط انتقال سد «خرسان» در عقد قرارداد بایستی سهم شهرستان دیده شود.

رییس شورای حفاظت منابع آب ابرکوه با اشاره به تصمیم مسوولان به ساخت مسکن ملی در قطعه 30 هکتاری مسکن مهر، آزادگان و ولایت افزود: این منطقه از نظر شرایط زیست محیطی، قنات و بهداشت مشکلاتی برای مردم دارد.

کاظمی نسب افزود: هنوز پس از چندین سال مشکل قنات های موجود در شهرک های مسکونی باقی است و با این شرایط بازهم می خواهند برای ساخت مسکن ملی در اراضی یادشده اقدام کنند که مسوولان آب منطقه ای تدابیری اتخاد کنند، منازلی که می خواهد در این شهرک ها ساخته شود مالکان آن با مشکل بهداشتی و جانی مواجه نشود.

کاظمی نسب خاطرنشان کرد: مردم انتظار دارند مسوولان آب منطقه ای این مشکلات را پیگیری کنند و اشتباهی که در گذشته انجام شد، بار دیگر تکرار نشود.

همچنین معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای یزد در این نشست گفت: شهرستان های ابرکوه و خاتم 2 قطب مهم تولید بخش کشاورزی استان است و کشاورزی این 2 شهرستان برپایه معیشت مردم که شغل بیشتر آنها کشاورزی است، قرار دارد.

جواد منصوری با تاکید براینکه حفظ و پایداری منابع آب لازمه کشاورزی است، افزود: تامین آب به روش نوین جزو اولویت هایی است که باید آن را درنظر بگیریم.

وی اظهار کرد: از مجموع 609 دشتی که در کشور وجود دارد، 409 دشت آن به خاطر برداشت بی رویه آب، ممنوعه اعلام شده و همچنان به خاطر برداشت بی رویه این تعداد دشت ها درحال افزایش است.

استان یزد چهار دشت ممنوعه دارد

این مسوول با بیان اینکه یزد هم 19 دشت دارد که علاوه بر دشت ممنوعه ابرکوه و اردکان به تازگی هم دشت بهادران و شهریاری خاتم ممنوعه بحرانی اعلام شد و دشت ابرکوه با کسری مخزن و افزایش برداشت مواجه است.

معاون آب منطقه ای یزد اضافه کرد: طرح احیا و تعادل بخشی برای نجات آب های زیرزمینی تعریف شده که شامل 11 پروژه وزارت نیرو، سه مورد مربوط به وزارت جهاد کشاورزی و یک پروژه هم مربوط به سازمان

زمین شناسی است.

تعداد فروچاله ها به 56 مورد رسید

وی خاطرنشان کرد: با توجه به برداشت بی رویه آب و شرایط منابع آبی تعداد فروچاله ها از 36 به 56 مورد رسیده است.

وی در ادامه از افزایش عمق چاه های کشاورزی، کاهش کیفیت آب، نشست زمین و پیدایش فروچاله ها به عنوان نشانه هایی برای نابودی (مرگ) آبخوان ها ذکر کرد.

منصوری با اشاره به وضعیت بحرانی آب در یزد تصریح کرد: اولویت تامین آب در بخش کشاورزی به صنایع جنبی کشاورزی و همچنین ساخت واحدهای گلخانه ای است.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای یزد در این نشست با قدردانی از تلاش های رییس قبلی منابع آب ابرکوه، سیدعلی مشکات را به عنوان رییس جدید این اداره معرفی کرد.

همچنین مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه با بیان اینکه حدود پنج هزار هکتار اراضی و باغ های شهرستان از سال 1370 تاکنون به آبیاری نوین تجهیز شده است، گفت: از این میزان حدود سه هزار هکتار آن در دولت دهم و یازدهم اجرا شده است.

دولت 400 میلیارد ریال کمک بلاعوض به کشاورزان ابرکوه پرداخت کرد

مهدی غیب الهی با تبیین اهمیت طرح‌های آبیاری نوین در افزایش بهره وری و در سال جهش تولید، افزود: دولت یازدهم و دوازدهم برای این میزان آبیاری نوین 400 میلیارد ریال کمک بلاعوض به کشاورزان پرداخت کرده است.

وی از آبیاری کم فشار، قطره ای، زیرسطحی، تیپ و تشتکی به عنوان روش های آبیاری اجرا شده یاد کرد و افزود: همچنین امسال عملیات تجهیز 500 هکتار دیگر اراضی و باغ ها به آبیاری نوین آغاز شده است.

مدیرجهاد کشاورزی ابرکوه ادامه داد: دولت برای آبیاری کم فشار و قطره ای در هر هکتار به ترتیب هفتاد میلیون ریال و 170 میلیون ریال کمک بلاعوض پرداخت می کند.

غیب الهی با اشاره به مزایای آبیاری نوین تصریح کرد: در این سامانه راندمان آبیاری از 35 تا 85 درصد افزایش می یابد.

وی با توجه به تداوم 2 دهه خشکسالی و افت سطح آب های زیرزمینی اظهار کرد: بهترین روش برای حفظ منابع موجود در بخش کشاورزی، اجرای طرح های آبیاری نوین است.

وی بیان کرد: برای استفاده از آب در بخش کشاورزی به صورت نوین، دولت در سال 1398 برای اجرای 500 هکتار آبیاری نوین، 60 میلیارد ریال کمک بلاعوض در اختیار کشاورزان ابرکوه قرار داد.

اراضی قابل کشاورزی شهرستان ابرکوه به علت کاهش بارندگی، کم آبی و تداوم 2 دهه پدیده خشکسالی از 20 هزار هکتار به 15 هزار هکتار در سال های اخیر کاهش یافت و 40 درصد اشتغال وابسته به فعالیت‌های کشاورزی، دامداری و دامپروری است و هشت هزار و 500 خانوار، سالانه 200 هزار تن محصول کشاورزی و دامی از این طریق تولید می کنند.

مرکز شهرستان 55 هزار نفری ابرکوه در 140 کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.

*س_برچسب‌ها_س*