جمعه 9 آذر 1403

فعالیت جودوکاران در شرایط تعلیق و کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
فعالیت جودوکاران در شرایط تعلیق و کرونا

بیرجند - ایرنا - با وجود تعلیق جودو از سال گذشته و شیوع کرونا در سال جاری ورزشکاران این حرفه از پای ننشسته‌اند و به کار خود ادامه می‌دهند تا تهدید را به فرصت تبدیل کنند.

پس از تعلیق ناعادلانه جودو ایران از سوی فدراسیون جهانی و بروز برخی حاشیه‌ها برای این رشته ورزشی نکته‌ای که در این میان اهمیت دارد، تلاش و همت ورزشکاران این حرفه است که هنوز به راه خود ادامه می‌دهند.

برای اطلاع بیشتر از وضعیت این رشته ورزشی به سراغ یکی از ورزشکاران خراسان جنوبی رفتیم که در رشته‌های جودو و دفاع شخصی عناوین کشوری دارد و با وجود مشکلات هنوز به امید آینده‌ای روشن با قدرت به راه خود ادامه می‌دهد.

«مجتبی فیاض زاده» مدرک کارشناسی ارشد گردشگری دارد و از سن 13 سالگی ورزش را با رشته رزمی کونگ فو آغاز کرد.

چگونه وارد ورزش جودو شدید؟ 

چون کونگ فو انتظاراتم را کامل نکرد به سراغ دیگر رشته‌های رزمی از جمله کیک بوکسینگ، بوکس، کاراته، ووشو، تکواندو و موی تای رفتم و در نهایت با ورزش جودو و دفاع شخصی آشنا شدم که ترکیبی از بیشتر ورزش‌های رزمی است. جودو من را اغنا کرد تا اینکه به موفقیت‌هایی هم دست پیدا کردم و تمام تمرکز خود را روی این دو رشته گذاشته‌ام و الان بیش از 19 سال است که در ورزش‌های رزمی فعالیت می‌کنم همچنین در رشته‌های شنا و نجات غریق فعال هستم.

از موفقیت‌هایی که در این رشته‌ها کسب کرده‌اید، به ما بگویید؟

در رشته کونگ فو، ووشو و کیک بوکس چندین مدال قهرمانی استانی دارم ولی در رشته جودو و دفاع شخصی که رشته‌های اصلی من هستند توانسته‌ام مدال‌های کشوری را از آن خود کنم و به اردوی تیم ملی جودو نیز دعوت شده‌ام، همچنین مدرک داوری رشته جودو و کونگ فو را دارم و دارای مدرک مربی‌گری کونگ فو و دفاع شخصی هستم و از طرف فرمانده نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران تقدیرنامه دریافت کرده‌ام.

مشکلات احتمالی که در این مسیر طی کرده‌اید، چه بوده است؟

یکی از مشکلات همه ما ورزشکاران قیمت بالای تجهیزات ورزشی و مکمل‌های مورد نیاز ورزشکاران حرفه‌ای است، علاوه بر گرانی به دلیل تحریم‌ها کیفیت اجناس ورزشی نیز کاهش یافته به همین دلیل در سال چند بار همان تجهیزات را باید خریداری کنیم. برای اینکه بتوانیم این هزینه‌ها را پراخت کنیم تمام ورزشکاران حرفه‌ای علاوه بر تمرین‌های سخت باید شغلی هم داشته باشند و این کار را برای ورزشکاران استان خیلی سخت کرده است که نیازمند حمایت مسوولان هستند چراکه ورزشکارانی در سطوح بالا داشته‌ایم که به دلیل مشکلات مالی کناره‌گیری کرده‌اند.

همچنین برای تمرین‌های ورزشی خود نیاز داریم که در سالن تمرین کنیم در حالی که هزینه سالن‌های شخصی خیلی بالاست و پایگاه قهرمانی که مخصوص قهرمانان باشد نیز همکاری چندانی با ورزشکاران ندارد. علاوه بر فرسوده بودن وسایل این پایگاه زمان‌های کوتاهی به قهرمانان اختصاص داده شده است ولی با وجود اینکه ورزشکاران حرفه‌ای باید دو تا سه بار در روز ورزش کنند، پایگاه قهرمانی فقط محدود به زمان بعد از ظهر شده است.

زمان مدیرکل سابق ورزش و جوانان استان قرار بود ساعت‌های زیادی از صبح تا آخر شب پایگاه فعال باشد و به مرحله اجرا نیز رسیده بود اما با تغییر مدیریت، این برنامه نیز لغو شده است که با ورزش قهرمانی منافات دارد و متولیان باید در تجهیز این پایگاه و افزایش ساعات فعال بودن همکاری لازم را با ورزشکاران داشته باشند تا از امکانات به روز برخوردار باشیم و در هر ساعتی که می‌شود بدون نگرانی تمرینات خود را انجام دهیم.

به نظر شما چالش‌های ورزشکاران حرفه‌ای در چه زمینه‌هایی است؟

یکی از مهمترین چالش‌های مقابل ورزشکاران استان، تنگ نظری‌ها و نبود همدلی است که برخی افراد فقط به دنبال تخریب ورزشکاران هستند و ورزشکار و هیات مربوطه با وجود اینکه فقط باید دغدغه خود را بر قهرمانی و قهرمان‌پروری بگذارند باید با این حاشیه‌ها و افراد تنگ نظر نیز مقابله کنند. این موضوع هم توان ورزشکار را تضعیف می‌کند هم روسای هیات‌ها با مشکلات زیادی روبه رو می‌شوند و نمی‌توانند تمام توجه خود را به بخش‌های مهم معطوف کنند و باید یک تنه با این مشکلات دست و پنجه نرم کنند که این روند پیشرفت و تعالی کار را کند می‌کند این در حالی است که برای پیشرفت باید همه در کنار هم و با همدلی برای قهرمان‌پروری و حفظ قهرمانان تلاش کنیم.

همچنین چالش بعدی دور بودن خراسان جنوبی از مرکز است که باعث شده از سطح ورزش علمی نسبت به سایر استان‌ها عقب باشیم و همین فاصله‌ها و بالا بودن هزینه‌های اعزام سبب شده که تعداد مسابقات کم باشد و ورزشکار نتواند در انتخابی تیم ملی موفق عمل کند که هیات‌ها به دلیل کم بودن بودجه قادر به اعزام ورزشکار به همه مسابقات نیستند.

برای رفع این چالش ها و مشکلات چه پیشنهاداتی دارید؟

مهمترین نکته همدلی است که می‌تواند باعث رشد ورزش شود، همچنین متولیان ورزشی باید در زمینه هزینه کرد قهرمانان فکرهایی داشته باشند به دلیل اینکه در جامعه و شرایط کنونی نگهداشت ورزشکار خیلی مهم است چراکه برای ساخت ورزشکار چندین سال باید زمان و هزینه صرف شود تا فرد به قهرمانی برسد و برای قهرمانان و مربیان قهرمان‌پرور کنونی در استان باید انگیزه‌هایی چه مادی چه معنوی ایجاد کنند تا در ادامه مسیر موفق عمل کنند. برای موفقیت بیشتر ورزشکاران در مسابقات کشوری باید تعداد لیگ‌ها، اردوها و مسابقات بیشتر شود که نیازمند حمایت اداره کل ورزش و جوانان استان است تا تدابیری در جذب بودجه و حامی بیندیشند چرا که تنها راه برون رفت از رکود کنونی در ورزش استان توجه به قهرمانان است تا در کشور جایگاه اصلی خود را پیدا کنیم.

نظر شما در زمینه اینکه جودو کشور از جانب فدراسیون جهانی تعلیق شده است، چیست؟

شاید از نظر برخی افراد این یک مشکل باشد ولی می‌توان این تهدید را به فرصت تبدیل کرد چرا که بهترین فرصت برای آماده شدن ورزشکاران و تقویت پایه جودو کشور است تا در آینده نزدیک با تقویت ورزشکاران جهش فوق العاده داشته باشیم. رییس فدراسیون جودو ایران جزو معدود روسای فدراسیونی است که در کارنامه خود قهرمانی جهان را دارد به همین دلیل جودوکاران کشور می‌دانند که رییس فدراسیون قانون مبارزه را خوب می‌داند و با برنامه‌های جامع و دقیق کارشناسی شده و نوع نگاهی که به افزایش تعداد مسابقات و لیگ‌ها دارد، برای من مانند روز روشن است که روزهای طلایی را برای جودو ایران پیش رو داریم.

چه صحبتی با جوانان و نوجوانان علاقه مند به ورزش جودو یا دیگر ورزش‌ها دارید؟

به نظر من هر کاری و هر هدفی که انسان بخواهد انجام دهد اساسا با سختی همراه است و نمی‌شود بدون قبول روزها و لحظه‌های سخت قله را فتح کرد لذا ورزش حرفه‌ای هم از این قاعده مستثنی نیست و باید در این راه عرق ریخت و رنج و فشارهای زیادی را تحمل کرد. افراد باید بدانند که اگر به دنبال ورزش حرفه‌ای هستند ابتدا عاشق این کار باشند و گرنه خیلی زود خسته می‌شوند و رها می‌کنند.

دوم اینکه باید تحمل خودشان را برای روزها و لحظه‌های سخت بالا ببرند چرا که اصلا کار ساده‌ای نیست و مسیر خیلی سختی پیش رو دارند ولی لحظه‌ای که به قهرمانی می‌رسند به قدری شیرین و لذت بخش است که فقط یک جمله «ارزشش را داشت» در ذهن آدم در آن لحظه نقش می‌بندد. من ناامیدی را قبول ندارم، ناامیدی فقط یک بهانه برای این است که افراد خود را قانع کنند تا از هدف دست بکشند و راحت و بدون هیچ مشکلی به زندگی خود فقط ادامه دهند.

برنامه‌های شما برای آینده چیست؟

در زمینه درسی به دنبال دریافت مدرک دکترا هستم و در بخش ورزش می‌خواهم به قله‌ای که برای خود تعریف کرده‌ام حتما برسم، در زمینه مربی‌گری هم تصمیم دارم یک تیم طلایی قوی در همه اوزان تشکیل دهم و قهرمان‌پروری بیشتری داشته باشم.

سوالات خود را با موضوع این روزها در زمینه شیوع کرونا به اتمام می‌رسانیم که ورزشکاران برای ضعیف نشدن چه کاری انجام دهند و شما چه کرده‌اید؟

شیوع کرونا یکی از مشکلات اصلی این روزها در بخش ورزشی است که می‌توان گفت یکی از ضربه‌های اصلی خود را به بدنه ورزش وارد کرد اما همان گونه که در فضای مجازی شاهد بودیم، ورزشکاران ما به خوبی توانستند با ورزش در خانه قدرت خود را نشان دهند. به دلیل اینکه در ورزش‌های رزمی مبارزات تن به تن دارند بهتر است که برای آمادگی جسمانی که مهمترین مقوله است، ورزش‌های هوازی که به صورت انفرادی می‌توان انجام داد را دنبال کنند.

همین طور برای بالابردن سطح ارتقای تکنیک‌ها با استفاده از کش‌های تمرینی و سایه زدن کار کنند و تمرینات ذهنی و اصلاح تکنیک را حتما انجام دهند تا از افت بدن خود جلوگیری کنند. من هم در این روزها با تمرینات هوازی در کوه‌های استان که بهترین فرصت برای ورزشکاران است و کش‌های تمرینی به کار خود ادامه می‌دهم و در وهله اول همه باید نکات بهداشتی را رعایت کنیم.

*س_برچسب‌ها_س*