قدرت حل مسئله برخی مشکلات کلانشهرها را از دست دادهایم
مشهد رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: از 25 سال قبل تاکنون حرفهایی که امروزه شهرداران کلانشهرها مطرح میکنند به صورت مستمر تکرار شده، این به دلایل آن است که قدرت حل مسئله را از دست دادهایم.
مشهد رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: از 25 سال قبل تاکنون حرفهایی که امروزه شهرداران کلانشهرها مطرح میکنند به صورت مستمر تکرار شده، این به دلایل آن است که قدرت حل مسئله را از دست دادهایم.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد باقر قالیباف پیش از ظهر پنجشنبه در در یکصد و چهاردهمین نشست مجمع شهرداران کلانشهرهای کشور که در مشهدمقدس برگزار شد با اشاره به اینکه اگر بررسی شود از 25 سال قبل تاکنون حرفهایی که امروزه شهرداران کلانشهرها مطرح میکنند به صورت مستمر تکرار شده است، افزود: این به دلایل آن است که قدرت حل مسئله را از دست دادهایم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در همین زمینه با اشاره به یک نمونه از مشکلاتی که به دلیل از دستدادن قدرت حل مسئله، سالها باقی مانده است، گفت: در سال 1368 که در مازندران بودم، زباله به عنوان بحران در ساری مطرح بود و اکنون نیز این بحران وجود دارد و امروز به عنوان یک نظر کارشناسی تأکید میکنم برای حل بحران زباله حاشیه دریای خزر یک ریال پول هم لازم نیست و هرکس بگوید، چون پول نداریم حل نمیشود، من نمیپذیرم، زیرا برای رفع آن نیاز به تصمیمگیری و هماهنگی است. در واقع، چون تصمیمگیری نمیکنیم و هماهنگی وجود ندارد اگر پول هم بدهند هدر میرود و مشکل حل نمیشود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه مدیریت شهری دارای ابعاد مختلف و سختیهای زیادی است، گفت: اکنون که همه مدیران این حوزه در حال فعالیت هستند باید حواسشان باشد که در این سختیها فقط برای خدا کار انجام دهند.
قالیباف با تأکید بر اینکه اگر ظرفیت شهرداریها را بشناسیم، سرمایههای اجتماعی که از دست رفته و بهخصوص اعتماد مردم که مهمترین این سرمایه است، میتواند توسط شهرداریها احیا شود، افزود: تحقق این مهم در گرو این است که در شهرداریها گام اول برداشته شود و اعتماد سیاستگذاران به شوراهای شهر و شهرداریها جلب شود، زیرا اکنون ذهنیت منفی از یک منظر نسبت به این موضوع وجود دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه احیای توسعه کشور مبتنی بر خدمات است لذا این نهاد عمومی میتواند مشکلات را حل و فصل کند، بیان کرد: باید یادآور شد قانون شهرداریها در سال 1362 - 1363 تصویب شد و قرار بود آئین نامه آن طی 6 ماه به مجلس ارائه شود، اما این امر محقق نشد، لذا شاهد مشکلاتی هستیم که امروزه شهرداران به آن اشاره میکنند.
وی با اشاره به اینکه از زمان حضور در مجلس یازدهم به این موضوع توجه جدی داشتهام، گفت: 7 اصل قانون اساسی مختص شهرداریها است لذا باید دست به دست هم دهیم تا در نرم افزار تصمیمگیران در رده بالای کشور، برخی باورهای اشتباه که شکل گرفته نسبت به شهرداریها تغییر کند.
قالیباف با اشاره به اینکه از زمان تشکیل مجلس یازدهم پیگیر دو موضوع قانون هستهای و قانون شهرداریها بودهام، گفت: در حقیقت قانون شهرداریها مربوط به تفکیک کار ملی و محلی و تفکیک کار بخش تصدیگری و تولیگری و بحثهای مدیریت یکپارچه و خدمات در همه ابعاد است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه قانون مربوط به شهرداریها دارای 260 ماده است، اما هنوز هم این مواد دارای مشکلاتی است که بهدنبال رفع آن هستیم، ادامه داد: در این خصوص نمیتوان فرصت را از دست داد؛ لذا دستور بارگذاری آن در سامانه قانونگذاری مجلس صادر شد تا توسط نمایندگان مورد بحث و بررسی قرار گیرد. اگر بتوانیم قانون قبلی شهرداریها را با نسخه 1400 ارائه دهیم قانون قوی میشود، زیرا در آن همه بحثهای کنونی شهرداران را مورد توجه قرار میدهد.
وی با تاکید براینکه علاوه بر اینکه باید تلاش کنیم نگاهها به شهرداریها و شوراهای شهر اصلاح شود نیاز به اصلاح در رفتارها و مدیریتهایمان هستیم، گفت: به عنوان مثال در تهران عمر متوسط مدیریت این کلانشهر 19 ماه است بنابراین شهر به این بزرگی نمیتواند به سمت توسعه حرکت کند، زیرا برای تصمیمگیری و اجراییکردن این تصمیمات نیاز به زمان است.
قالیباف با بیان مطلب فوق اظهار کرد: در 12 سالی که در شهرداری تهران توفیق خدمت داشتم، بسیاری از اتفاقات از سال هفتم یا هشتم رخ داد، زیرا سیستم بروکراسی در مقابل تصمیمسازیها و تصمیمگیران مقاومت و مخالفت میکند و به همین دلیل در زمانهای اندک نمیتوان شاهد تحول و توسعه بود؛ این در حالی است که راهاندازی 110 در نیروی انتظامی با آن پیچیدگی فقط 11 ماه زمان برد، اما برای هوشمندسازی در شهرداری 7 سال زمان صرف شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه قانون انتخابات شوراها و شهرداریها نیز نیازمند تغییر و تحول است لذا این طرح نیز در آینده نزدیک مطرح خواهد شد، تصریح کرد: در اموری که مربوط به نظارت است نباید طوری رفتار شود که شجاعت از مدیران قوی و امین گرفته شود بلکه باید به مدیران قوی و امین که شجاعت دارند توجه شود تا بتوانند تحول ایجاد کنند وگرنه مشکلات حل نمیشود.
وی با اشاره به اظهارات شهرداران درباره موضوع ماده 100، گفت: این مسئله هم اکنون در کمیسیون عمران مجلس مورد بحث و تبادل نظر قرار دارد و با توجه به بررسیهای صورت گرفته و تجربهام، تصور میکنم هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده تا بتواند مشکلات را حل کند بنابراین مسئولان باید کمک کنند تا این مسئله به نحو مطلوب در قانون حل شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در این رابطه افزود: شهرداریها را همیشه بابت ماده 100 محکوم میکنند در حالی که قانونگذار مجلس است و شهرداری، دبیر جلسه و سه عضو دیگر مربوط به مجموعههای متفاوت حضور دارند، بنابراین اصلاح ماده 100 میتواند خیلی از نابسامانیها را برطرف کند و از کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها میخواهم در این راستا کمک کند تا فرصت اصلاح این ماده فراهم شود.
وی با اشاره به مسئله مطرح شده نسبت به زمینهای قولنامهای، تاکید کرد: امسال در قانون بودجه 1401، بندی آمده است که این موضوع را حل میکند و مردم را نجات میدهد. به عنوان مثال در یکی از مناطق تهران این موضوع مشهود است که به خاط حاشیهنشینی آدمهای بسیار مستضعفی در آن منطقه حضور دارند و زمینهایشان جزو زمین ملی هم محسوب میشود لذا مطابق این بند قانون بودجه 1401، دولت و وزارتخانه مربوطه میتوانند وارد عمل شوند و در این صورت علاوه بر حل مشکل صدور پروانهها، مسئله ساختوسازهای غیرقانونی نیز حل خواهد شد. هرچند دنبال دائمی کردن این قانون هستیم، اما در بحث بازآفرینی میتوان از آن استفاده کرد.
قالیباف با اشاره به جلسه اخیر صحن علنی قوه مقننه در خصوص موضوع صرفهجویی سوخت و هدررفت انرژی در اشاره به یک مصداق از اینکه داشتن قدرت حل مسئله چگونه میتواند مشکلات و معضلاتی اساسی را حل کند، تصریح کرد: چند سال قبل طبق بررسی که در تهران انجام شده بود، در حوزه حمل و نقل هر مسافر اگر با مترو تردد کند، نسبت به سایر وسایل نقلیه 13 سنت صرفهجویی انرژی دارد که با یک ضرب و تقسیم میتوان دریافت که حداقل 60 میلیارد دلار در این بخش انرژی از دست میرود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: اکنون فاصله زمانی متروی تهران به صورت متوسط 9 الی 10 دقیقه است در حالی که میتواند به 2 دقیقه کاهش یابد به عبارتی به جای جابجایی 2 میلیون و 320 هزار مسافر میتواند 9 میلیون مسافر را جابجا کند که اگر چنین شود، براساس حداقل 13 سنت صرفه جویی که برای هر نفر ایجاد میشود، از منابع حاصل این محل هر دو روز میتوان یک واگن به شهر اضافه کرد.
وی افزود: اکنون 4 هزار واگن نیاز است و با توجه به اینکه هر 5 سال نیاز به بهینهسازی وجود دارد میتوان همه این مشکلات را برطرف کرد لذا باید قدرت حل مسئله را پیگیری کنیم. اگر ردیفی در این خصوص پیش بینی کنیم تا بانکها قرض بدهند مشکلی حل نخواهد شد، در واقع این موضوع فقط نقدینگی را افزایش داده و قدرت شهرداریها را کاهش میدهد.
قالیباف همچنین با اشاره به اینکه هماکنون در آستانه تدوین برنامه هفتم هستیم لذا دولت میتواند به موضوع شهرداریها و دهیاریها در تدوین لایحه توجه ویژه داشته باشد، اظهار کرد: کمیسیون شوراها در مجلس خانه شهرداریها در مجلس محسوب میشود لذا نمایندگان نیز در تدوین و تصویب این برنامه به مسائل این حوزه توجه خواهند داشت.