قیمت اجاره بها صعودی می شود؟ / شوک به مستاجران
نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک، با ابراز این نکته که "پیشبینی بازار اجاره مسکن ناپایدار است"، اظهاراتی داشت. وی گفت: "اثرات مثبت تصمیمات دولت در سال گذشته در حوزه مسکن، احتمالاً در سال جاری قابل مشاهده خواهد بود."
داوود بیگینژاد اظهار داشت که در بخش قیمت مسکن هیچ تغییر قابل ملاحظهای در بازار رخ نداده است. او از کارشناسان خواست که درصدی را برای ماههای آینده در خصوص پیشبینی اجاره بها تخمین نزنند و به بازار و مردم اجازه دهند تا بر اساس نیازهای خود رفتار مناسب را انتخاب کنند.
وی ادامه داد: بعضا افرادی برای دیده شدن درصدی را اعلام میکنند، اما وقتی قیمت تابعی از رفتار و قیمت مسکن است، پیشگویی بازار اجاره مسکن کار ناپسندی است.
وی با بیان اینکه شرایط سالهای قبل مستاجران ناگوار بوده و باید ببینیم وضعیت امسال چگونه خواهد بود، یادآور شد: رصد فعالیت دولت نشان میدهد بیشترین سیاست در بخش تنظیمگری و کنترل بازار مسکن بوده است. آثار تصمیمات دولت در سال قبل در حوزه مسکن، احتمالاً امسال نمایان میشود.
وی ادامه داد: یکی از این تصمیمات نظارت بر عملکرد اپلیکیشنها بود. این یک کار بسیار مهمی بود، چراکه برخی اپلیکیشنها در فضای مجازی بستر ناامنی را برای قیمتسازی فراهم کرده بودند. با آنکه حدود 50 روز از سال میگذرد، اما اتفاق خاصی در بخش قیمتها روی نداده است.
طی فروردین ماه امسال معاملات مسکن نسبت به ماه قبل از آن (اسفندماه 1402) بالغ بر 75 درصد کاهش یافته است. معاملات اولین ماه امسال در مقایسه با اولین ماه سال قبل نیز 14 درصد رشد منفی داشته است.
در فروردین ماه اماسل 1508 فقره معامله مسکن در شهر تهران انجام شده بود که در مقایسه با 1752 فقره فروردین سال قبل و 6179 فقره اسفند پارسال به ترتیب 14.2 و 75.6 درصد کاهش یافته است.
متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در ماه گذشته (فروردین 1403) نیز 81 میلیون و 630 هزار تومان بود که در مقایسه با 66 میلیون و 440 هزار تومان فروردین سال 1402 حدود 23 درصد افزایش را نشان میدهد.
این مالکان منتظر تماس دولت باشند
مقامات وزارت راه و شهرسازی گزارش «رهگیری، شناسایی و اقدام» در فرآیند اخذ مالیات از خانههای خالی را اعلام کردند.
براساس این گزارش، از ابتدای اجرای قانون اخذ مالیات از واحدهای مسکونی خالی از سکنه طی حداقل دو سال گذشته تاکنون، 9 میلیون پیامک به مالکان خانهها در قالب «شناسایی اولیه» ارسال شده است.
این رقم البته به معنای «شناسایی 9 میلیون خانه خالی توسط سامانه ملی املاک و مستغلات» نیست چرا که طی این مدت برای برخی مالکان بیشاز 2 پیامک ارسال شد.
دنیای اقتصاد نوشت: ضمن اینکه، کل موجودی مسکن در کشور نزدیک به 30 میلیون واحد برآورد میشود که اگر قرار بر خالیبودن 9 میلیون واحد باشد، نرخ بلااستفاده بودن ملک، باورپذیر نیست.
با این حال گزارش دولت بیانگر آن است که در این مدت، مسولان اجرای این قانون با «دارند 3 خانه خالی و بیشتر»، تماس تلفنی گرفتهاند و به 300 شرکت دارنده املاک بلااستفاده نیز نامه مکتوب و «تذکر» داده شده است.
درصد تغییرات قیمت مسکن در ماههای آینده مشخص شد / روایت جالب مشاوران املاک درباره تغییر احتمالی قیمت اجارهبها
در نهایت، ماحصل پیامکهای میلیونی و تذکرها به مالکان حقیقی و حقوقی خانه بدون استفاده منجر به این شد که «182 هزار واحد مسکونی در کشور که خالی بود به بازار مسکن عرضه شد» و «مشخصات 120 هزار واحد خالی نیز برای اخذ مالیات به سازمان مالیاتی داده شد».
هفته گذشته با تصویب قانون جدید در بخش مسکن توسط شورای نگهبان، «مسولیت شناسایی خانههای خالی به شهرداریها سپرده شد».
این مسیر جدید با توجه به انگیزه مالی پیشبینی شده در این قانون برای شهرداریها احتمالاً تحولاتی در فرآیند مالیاتستانی ایجاد خواهد کرد.