یک‌شنبه 30 دی 1403

قیمت خودرو نجومی می شود / کمربندها را سفت ببندید!

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
قیمت خودرو نجومی می شود / کمربندها را سفت ببندید!

احتمال افزایش قیمت خودرو در سال جدید بسیار بالا است و تحلیلگران بازار نیز در این خصوص هشدارهایی دادند.

رئیس اتحادیه دارندگان نمایشگاه‌ها و فروشندگان خودروی تهران بیان کرد: یکی از موضوعات دیگری که در بازار خودرو در شب عید امسال مشاهده می‌شود، کمبود نقدینگی در دست مردم است. به نظر می‌رسد که اگر جریان کنونی بازار خودرو ادامه پیدا کند، قیمت‌های خودروها در سال 1403 افزایش خواهد یافت.

اسد کرمی، رئیس اتحادیه دارندگان نمایشگاه‌ها و فروشندگان خودروی تهران درباره بازار شب عید خودرو گفت: بازار خودرو این روزها متاثر از نوسانات قیمت ارز است؛ به طور کلی در کل سال 1402 رکود سنگینی بر بازار حاکم و امید نمایشگاه‌داران به شب عید بود. اما این روزها هم بازار کساد است و خبری از معاملات همیشگی نیست.

وی افزود: این در حالیست که پس از گذر از شب‌های عید در سال‌های 1399 و 1400 که به دلیل شیوع کرونا بازاری نبود نمایشگاه‌داران امیدوار بودند از سال 1401 و پس از آن ضرر آن سال‌ها جبران شود.

کرمی ادامه داد: با این حال نوسانات قیمت دلار سبب شده مردم جرات خرید خودرو نداشته باشند چون قیمت ارز بر قیمت خودرو تاثیر می‌گذارد و خریداران بیم آن را دارند که پس از خرید با کاهش قیمت ارز متضرر شوند مگر شماری اندکی که زیان‌های چند ده میلیونی برای آنها اهمیت ندارد. اما بیشتر مردم در این وضعیت نوسانات ارزی در معامله خودرو محافظه‌کار می‌شوند.

رئیس اتحادیه دارندگان نمایشگاه‌ها و فروشندگان خودروی تهران اظهار کرد: موضوع دیگری که به کساد بازار خودروی شب عید امسال انجامیده کمبود نقدینگی در دست مردم است. تداوم جریان کنونی حاکم بر بازار خودرو احتمالا به افزایش قیمت انواع خودرو در سال 1403 می‌انجامد.

بازار خودرو سرگیجه گرفت

سال 1402 برای صنعت و بازار خودروی کشور، یک سال پرحاشیه بود. در این سال، ما بیشتر از سالهای قبل درگیر شعارها و وعده‌ها بودیم. اما متأسفانه تقریباً هیچکدام از این وعده‌ها به واقعیت پیوستند و بازار و صنعت خودرو همچنان در وضعیت نامعلومی قرار داشتند.

در گزارش پیش رو به بخش‌های مهمی از سرنوشت بازار و صنعت خودرو در سال 1402 پرداخته‌ایم.

یکی از عمده وعده‌هایی که بارها و بارها از سوی مسؤولین صنعتی کشور داده شد مربوط به واردات انبوه خودروهای نو بود. قرار بود سیاست گذار با واردات و عرضه خودروهای خارجی به بازار به نوعی هم انحصار بازار را بشکند و هم قیمت‌ها را به سمت تعدیل پیش ببرد با این حال 12 ماه گذشت و صرفاً حدود 11 هزار خودرو وارد کشور شد.

این در حالیست که طبق وعده‌های بی شمار متولیان وزارت صمت قرار بود امسال 200 هزار خودروی خارجی وارد کشور شود اما هر بار که رسانه‌ای موضوع را از متولیان صمت جویا شد با بهانه‌هایی همچون استاندارد، گمرک و... مواجه شد و در ادامه نیز علی آبادی وزیر صمت تاکید کرد که وعده واردات 200 هزار خودروی خارجی مربوط به وزیر قبلی صمت یعنی رضا فاطمی امین است!

عقب ماندگی تولید

یکی دیگر از وعده‌های سیاست گذار صنعتی تولید یک میلیون و 600 تا یک میلیون و 700 هزار خودرو تا پایان سال 1402 بود با این حال طبق گزارش خود وزارت صمت امسال یک میلیون و 340 هزار خودرو تولید شده که نه تنها نسبت به تولید یک میلیون و 348 هزار خودروی پارسال افزایشی نداشته بلکه اهداف سیاست گذار را هم محقق نکرده است.

بنابراین امسال تولید خودرو تقریباً 22 درصد نسبت به برنامه‌های پیش بینی شده عقب است و نتوانسته به رکوردهای مدنظر وزارت صمت برسد. به این ترتیب بالغ بر 360 هزار دستگاه خودرو کمتر از اهداف مد نظر تولید شده است.

واردات خودروهای کارکرده در نقطه صفر

وعده دیگری که بسیار هم تکرار و بارها اعلام شد که به منظور مدیریت بازار خودرو و شکست انحصار موجود اجرایی خواهد شد، واردات خودروهای کارکرده خارجی با قیمت‌های پایین بود تا بازار به سمت رقابتی شدن پیش رود. در همین راستا نیز حتی آئین نامه واردات این خودروها 6 ماه پیش از سوی وزارت صمت به هیأت دولت ارسال شد اما تا به امروز خبری از این آئین نامه نیست.

هر بار هم که وزرای اقتصاد و صمت و سخنگوی اقتصادی دولت در مورد آئین نامه واردات خودروهای کارکرده مورد سوال قرار می‌گیرند از عبارت «به زودی ابلاغ می شود» استفاده می‌کنند. حتی در آخرین اظهارنظر نیز علی آبادی وزیر صمت با ادبیات عجیبی اعلام کرد که «از شنیدن عبارت آئین نامه واردات خودروهای کارکرده کهیر می زند»!

به هر حال سال رو به اتمام است و هنور هم خبری از آئین نامه مذکور نبوده و مشخص هم نیست که این آئین نامه بالاخره در سال پیش رو ابلاغ شود یا در آرشیو هیأت دولت باقی بماند.

نظارت پسینی شورای رقابت و افزایش قیمت خودرو

شورای رقابت که زمستان پارسال مجدد به حوزه خودرو بازگشت در سال جاری دو مرتبه اقدام به افزایش قیمت خودروها کرد. آخرین بار نیز این افزایش قیمت در پاییز و به منظور تعیین قیمت خودروهای «ارتقایافته» صورت گرفت. یعنی خودرویی که پیش از این تولید شد با انضمام صفت «ارتقایافته» به خود، توانست دوباره مجوز افزایش قیمت بگیرد.