لزوم مکانیزه کردن سیستمهای آبیاری در کرمانشاه باتوجه به کاهش بارندگیها
کرمانشاه - ایرنا - میزان بارش در کرمانشاه در سال زراعی جاری 203میلیمتر گزارش شده که در بلند مدت کاهش 46درصدی را نشان میدهد این موضوع زنگ خطری جدی برای کشاورزان، محصولات آنها و نحوه مدیریت مصرف و همچنین چالشی جدی پیشروی مدیران جهت لزوم مکانیزه شدن سیستم آبیاری در بخش کشاورزی را به صدا درآوده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا؛ سال گذشته که استان کرمانشاه هم درگیر خشکسالی بود در مدت مشابه تا به امروز بیش از 300 میلیمتر بارش گزارش شده بود که نشان دهنده اوضاع وخیم و بحرانی میزان بارش در امسال است و به گفته کارشناسان امسال هم کرمانشاه یکی از استان هایی است که با چالش جدی تامین آب در بخش کشاورزی مواجه است.
در استان کرمانشاه که از آن به عنوان قطب کشاورزی در غرب کشور یاد میشود و بیش از 950 هزار هکتار زمین کشاورزی در آن وجود دارد که سالانه چهار میلیون و 575 هزار و 814 تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلات و آبزیان تولید دارد، باید از مدتها قبل یک سیستم آبیاری نوین مجهز برای مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی در این استان اجرا میشد.
بخش کشاورزی در استان کرمانشاه که بیش از 125 هزار بهره بردار دارد امروز با بحران آب مواجه است و این در حالی است که تعداد چاه های غیرمجاز در استان به حدود 12 هزار حلقه و در شهرستان کرمانشاه به چهار هزار حلقه میرسد و مدیریت بهینه مصرف در این میان معنایی ندارد.
تسهیلات ویژه به کشاورزان جهت آبیاری نوین اراضی کشاورزی اختصاص یابد
به گزارش خبرنگار ایرنا، فرماندار کرمانشاه در اولین جلسه شورای کشاورزی شهرستان که روز سه شنبه و با حضور اعضا در سرسرای فرمانداری برگزار شد گفت: در شرایط خشکسالی قرار داریم و در بازدیدهایی که داشتم برخی از چشمه ها خشک، سطح آب برخی از چاه ها پایین رفته و همچنین سراب یاوری هم کاملا خشک شده بود.
«فضل الله رنجبر» با اشاره به اینکه وضعیت اصلا خوب نیست و در تامین آب شرب و کشاورزی روستاها با تنش جدی مواجهیم، افزود: همه بخشداران و دهیاران روستاها را بررسی کنند و تا برای تامین آب آنها اولویت بندی کنیم.
وی از تشکیل کمیته بحران برای پیگیری و رفع مشکل آب در بخش کشاورزی و آب شرب روستاها و پای کار آوردن بخش خصوصی برای تامین تانکرهای آب رسان خبر داد و افزود: همانطور که استاندار هم اعلام کردند باید به طور جدی با چاه ها و کشت های غیرمجاز مقابله و بر مدیریت کشت ها پرمصرف هم نظارت کافی داشته باشیم.
این مسئول با اشاره به اینکه برای مصرف بهینه آب باید مردم را همراه کنیم و با فرهنگ سازی از مصرف بی رویه آب جلوگیری کنیم، گفت: جهت مدیریت بهینه آب باید تسهیلات لازم در اختیار کشاورزان قرار بگیرد تا هرچه سریعتر نسبت به راه اندازی آبیاری نوین اقدام کنند در غیر این صورت این خشکسالی خسارت های فراوانی را به دنبال دارد و منجر به مهاجرت معکوس کشاورزان هم خواهم شد.
470 هکتار از اراضی کرمانشاه را سال گذشته به آبیاری نوین مجهز کردیم
سرپرست جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه هم در این جلسه با اشاره به اینکه از سه هزار و 900 هکتار باغ اکنون حدود 2 هزار باغ در معرض تنش خشکی و نابودی قرار دارد، گفت: خشکسالی امسال به حدی وسیع است که امکان آبرسانی با چند تانکر هم وجود ندارد.
«فرشید خدادوست» ضمن گلایه از بی توجهی کشاورزان نسبت به بیمه محصولات خود هم، افزود: امسال متاسفانه 554 هکتار از باغات دچار تنش سرمایی شدند اما کشاورزان فقط 94 هکتار از اراضی خود را بیمه کرده بودند در صورتیکه بی معنی است کسی نسبت به رزق و روزی خود و خانواده اش بی توجه باشد.
وی با اشاره به اینکه با کشاورزانی که چاه غیرمجاز حفر کردند قرارداد همکاری منعقد نمیشود، گفت: در کلاس های توجیهی به دنبال آموزش صیانت و حفاظت از آب هستیم و بنا داریم کشاورزان را به سمتی سوق بدهیم که از ادوات و تجهیزات نوینی استفاده کنند تا هدررفت آب را به حداقل برسانیم.
این مسئول، آبیاری نوین را یکی از راه های مدیریت بهینه مصرف آب دانست و گفت: در سنوات گذشته 32 هزار و 800 هکتار و در سال گذشته 470 هکتار از اراضی را به سیتم آبیاری تحت فشار مجهز کردیم بطوریکه برای هر هکتار آبیاری تحت فشار حدود 18 میلیون تومان، برای آبیاری قطره ای هکتاری 25 میلیون تومان و برای لوله گذاری هکتاری هشت میلیون تومان کمک بلاعوض به کشاورزان پرداخت میشود.
بودجه ای برای انسداد چاه های غیرمجاز نداریم
مدیر امور آب شهرستان کرمانشاه هم در این جلسه با اشاره به اینکه در نصب کنتورهای هوشمند خیلی موفق عمل نکردیم، افزود: از آنجایی که خرید و سفارش کنتورها مشکلاتی دارد سعی میکنیم در سال جدید 250 تا 300 کنتور هوشمند جدید برای مدیریت بهینه آب نصب کنیم.
«سیامک سلیمانی» اضافه برداشت و کشت غیرمجاز کشاورزانی که چاه مجاز دارند را هم یکی دیگر از مشکلات موجود دانست و گفت: بیشتر مشکل ما با کشاورزانی است که از سایر استان ها مانند همدان و اصفهان در اراضی کرمانشاه کشت میکنند و مدیریت بهینه آب برای آنها مهم نیست و دغدغه ای از این بابت ندارند.
وی ادامه داد: اگر بخشداران و سازمان جهاد کشاورزی لیست این کشاورزان و کلا کشاورزانی که کشت و برداشت غیرمجاز دارند را به ما اعلام کند حتما جریمه های سنگینی را برای آنها لحاظ کرده و آنها را مجبور به نصب کنتور هوشمند خواهیم کرد.
سلیمانی با اشاره به اینکه وضعیت آبی مناسبی نداریم و اگر چاره ای اندیشیده نشود به یک بحران وسیع و با تبعات اجتماعی بسیاری تبدیل خواهد شد، گفت: به طور متوسط هر ساله حدود 180 چاه غیرمجاز مسدود میشود اما متاسفانه چاه های جدیدی حفر میشود و این در حالی است که هزینه انسداد هر چاه حدود چهار میلیون تومان است و ردیف اعتباری خاصی در این خصوص نداریم.
کرمانشاه قطب کشاورزی غرب کشور
به گزارش ایرنا؛ کشاورزی محور توسعه پایدار کرمانشاه و یکی از بخشهای مهم این استان مرزی و چهارفصل است که با تولید بیش از چهار میلیون و 570 هزار تن انواع محصولات کشاورزی علاوه بر تامین نیازهای غذایی داخل استان، بخش زیادی از نیازهای کشور را نیز تامین و تضمین میکند.
کرمانشاه استانی پهناور در غرب ایران با 25 هزار کیلومتر مربع مساحت، یکی از استانهای مهم از حیث کشاورزی و منابع طبیعی محسوب میشود به طوری که 70 درصد مساحت استان را عرصههای منابع طبیعی با بیش از 527 هزار هکتار جنگل و یک میلیون و 192 هزار هکتار مرتع تشکیل داده است.
داشتن 11 اقلیم آب و هوایی، بارش های 2 برابری نسبت به میانگین کشوری، چهار فصل بودن و تولید بیش از 98 درصد محصولات زراعی و باغی در استان از جمله ظرفیتها و پتانسیلهای بخش کشاورزی استان کرمانشاه است که از این ظرفیت برای رفع بیکاری و ایجاد اشتغال، افزایش درآمد کشاورزان و رونق اقتصادی استان استفاده کرد.
از مجموع جمعیت استان حدود 125 هزار بهرهبردار در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند؛ استان کرمانشاه 2 میلیون نفر جمعیت ساکن در 14 شهرستان، 31 بخش، 32 شهر، 86 دهستان و 2 هزار و 595 آبادی دارد و 2.4 درصد جمعیت کشور در این استان سکونت میکنند که از این تعداد 75 درصد در نقاط شهری و 25 درصد در نقاط روستایی زندگی میکنند.