ماجرای باغ گیاهشناسی چه بود؟
رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران ضمن عذرخواهی از مردم، گفت: سریعا پروژه ساخت و ساز اطراف باغ گیاه شناسی باید متوقف شود.
علی علیزاده علیآبادی، رئیس باغ گیاهشناسی تهران درباره برجسازی در حریم باغ گیاه شناسی، اظهار کرد: متاسفانه در ضلع شمالی باغ گیاهشناسی ملی ایران، چند سالی است که بلندمرتبهسازیهایی ساخته شده است که زخم بزرگی به باغ وارد کرده. سابقه این برجسازی که اکوسیستم باغ گیاهشناسی را تهدید میکند، به توافق شهرداری تهران با ارتش جمهوری اسلامی ایران در سال 87 برمیگردد.
خواب غفلت با حفظ منافع سازمانی؟
وی با بیان اینکه اکنون ساخت و سازهای در شمال ضلع شمالی بزرگراه حکیم به پایان رسیده، گفت: ظاهراً پس از اتمام بارگذاری ساختمان و برجهای مسکونی؛ شورای عالی شهرسازی و معماری متوجه تشکیل این تراکم فراوانی شده است.
رئیس باغ گیاهشناسی تهران، اشارهای به مصوبه (تعدیل و کاهش بارگذاری مسکونی) شورای عالی شهرسازی و معماری ایران زد و گفت: بند 142 به صراحت اعلام کرده است که «در پروژه 110 هکتاری مربوط به بتاجا (بنیاد تعاون ارتش جمهوری اسلامی ایران) با توجه به حجم عظیم بارگذاری مسکونی و تجاری تمهیدات زیر جهت تعدیل بارگذاری مسکونی و تجاری اعمال شود».
وی اضافه کرد: همچنین در این بند، بر لزوم تغییر الگوی سکونت از R263 به R112 تاکید شده است یعنی ساختمانهای 9 طبقه حداکثر باید به 3 طبقه تغییر کند.
علی علیزاده علیآبادی بیان داشت: بر اساس ظواهر، شهرداری تهران، شورای اسلامی شهر و همچنین بنیاد تعاون ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز این موضوع را پذیرفتهاند، اما هماکنون پیمانکاری جهت ساخت برجهای مسکونی برای تعدادی از نیروهای ارتش با عنوان ویلاند طراحی شده است.
وی افزود: ماجرای که قرار بود که آسانی برطرف شود، با به روی کار آمدن شهردار جدید تغییر کرد و مجدداً پروژهها از سر گرفته شدند، طوری هم اینک شاهد برجهای متعدد اطراف باغ گیاهشناسی هستیم.
توقف موقت ساخت و ساز توسط ارتش
رئیس باغ گیاهشناسی تهران عنوان کرد: گفتنیست که بخش شمالی باغ گیاهشانسی میبایست به صورت مرتفع باقی میماند تا بارش باران بتواند نفوذ و آب چاههای باغ را تامین کند که باغ از تشنگی از بین نرود، اما متاسفانه بر اساس سیاستهای غلط و برجسازیهای پهنه جنوبی البرز یعنی بخش شمالی باغ گیاهشناسی از دست ما خارج شده است. به هر قیمت باید از نابودی این محدوده و قطعه 25 هکتاری جلوگیری کرد.
وی خاطرنشان کرد: تمامی مسئولین کشور اعم از دادستان کل کشور شورای عالی امنیت ملی، شورای عالی شهرسازی و معماری حتی رئیس جمهور نیز معتقدند که باید از بلندمرتبهسازی در این محدوده و قطعه جلوگیری شود و به مکان دیگری انتقال یابد.
علی علیزاده علیآبادی با بیان اینکه خط قرمز ما ساخت و ساز اطراف باغ گیاهشناسی است، گفت: متاسفانه ارتش با اخذ مجوز، زمین این قطعه را به صورت سهم به پنج نفر و یا ده نفر فروخته و اکنون اشخاص زیادی در این ماجرا حق دارند؛ چراکه این منطقه ویوی باغ و مکان بسیار مرغوبی دارد که به راحتی برای متوقف کردن فعالیت استقبال نمیشود که بعدا به فکر تعیین یک محل دیگری برای جایگزینی زمین به ارتش باشیم.
وی بیان کرد: بنیاد تعاون ارتش ممکن است که صحبت از اعلام آمادگی کنند، اما در حال حاضر شب گذشته با چندین اکیپ به صورت سه شیفت در منطقه کار میکنند.
رئیس باغ گیاهشناسی تهران اظهار کرد: طی دو سه هفته گذشته با معاونین محترم رئیس جمهور، جلسهای در این بار داشتیم که توافق شد نهایتا ساخت و سازها تا پنج طبقه که ساخته شده متوقف شود و پس از آن به دنبال معوض باشیم. البته به هر حال شهرداری تخلفی را مرتکب شده، بنابراین برای جواز زمین معوض باید همکاری کند که هم حقوق برادران محترم ارتشی احقاق شود و هم باغ دیگر از صدمات بیشتر به دور باشد.
اعلام آمادگی ارتش برای پیشنهاد زمین معوض
در ادامه این برنامه، مهدی عباسی، رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران با بیان اینکه قطعا این پروژه راهکار دارد، گفت: همانگونه که میدانید گاهی اوقات نهادها میتوانند طی فرایندی دستور عالی رتبه را هم محقق و اجرایی نکنند و به فرایند دیگری تغییر یابد.
وی افزود: در دورهای ارتش 70 درصد اراضی خود را به شهرداری تهران واگذار کرده و 30 درصد باقی مانده اراضی را جهت ساخت و ساز توافق کرده است. در واقع در این بار بیدقتی صورت گرفته که باید در ابتدا ساخت و ساز را در جایی دیگری تعریف میکردند که این حواشی به وجود نیاید، کما اینکه این پروژهها در پروانه ساختمانی وجود ندارد و بعدا جانمایی شده است.
رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه شهرداری اهتمام ویژهای برای جلوگیری از آسیب به باغ گیاهشناسی به خرج نداده، گفت: امروز این پروژه باید متوقف شود. خوشبتانه دادستانی نامهای صادر کرده است. تمامی دستگاههای نظارتی، سیاستگذاری و شورای اسلامی یک شرط واحد و مشترک دارد، آن هم توقف سریع این پروژه در همین حد است، بلکه اگر امکان داشته باشد باید کاهش پیدا کند.
عباسی در ادامه بیان کرد: طی مذاکراتی که با مقامات ارتش جمهوری اسلامی داشتم، ضمن اعلام آمادگی تاکید کردند که نهادی که پیگیر ماجرا و حق و حقوق ما را جبران کند، وجود ندارد. مقرر شد سریعا یک کارگروه مشترکی تشکیل شود؛ چراکه حتی دستگاههای دیگه نیز تصمیم گرفتند پروانه ساخت و ساز را از کمیسیون ماده پنج اخذ کنند.
کوتاهی وزارت راه و شهرسازی در اجرای قانون محرز است
این نماینده شورای شهر تهران با بیان اینکه ارتش اصلا حق ساخت و ساز در آن منطقه را ندارد، گفت: به نوبه به عنوان عضوی از شورای شهر تهران از مردم عذرخواهی میکنم. وزارت جهاد کشاورزی نیز کوتاهی کرده است. به عبارتی از عالیترین مقام تا مقامات میانی باید بستهنشینی میکردند و اجازه پیشرفت این پروژه را نمیدادند.
وی تاکید کرد: قطعا شهرداری در این موضوع یکی از مقصرین اصلی است؛ چراکه به راحتی میتوانست با جلسه سه جانبه و ارائه راهکاری این مشکل و ماجرا را بر طرف میکرد.
رئیس کمیسیون شهرسازی شورای شهر تهران در پایان افزود: در حال حاضر، بر اساس کمیسیون ماده 100، شهرداری تهران امکان توقف و تخریب را دارد.
ضرورت اعلام آمادگی بنیاد تعاون ارتش برای اعطای زمین معوض
علیرضا گودرزی، معاون حفظ کاربری اراضی سازمان امور اراضی کشور نیز در گفتگوی تلفنی با بیان اینکه باغ گیاه شناسی در 1395 به عنوان آثار ملی و در 1401 به عنوان میراث طبیعی ملی ثبت شده است، گفت: حفاظت از باغ گیاه شناسی به دلیل تنفسگاه مردم تهران ضروری است. تقریبا در سال 1400 این اخطار را دادیم که بحث بلند مرتبهسازی در حریم باغ گیاه شناسی، آثار زیان باری را به دنبال دارد.
وی اضافه کرد: بحثی که نهایتا در بهمن ماه در بین اختلافات دستگاههای اجرایی اتفاق افتاد. رئیس امور هماهنگی و رفع اختلافات حقوقی دستگاههای اجرایی مکاتبه به مدیرکل پیگیری ویژه دفتر رئیس جمهوری کرده است. همچنین تاکید شده که پروانه صادره از سوی کمیسیون ماده پنج شهر تهران که اجازه ساخت و ساز در حریم شمال باغ گیاه شناسی را صادر کرده، دارای ایرادات حقوقی و حقوقع متعددی است. حتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز در دیوان عدالت اداری آقامه دعوا کرده است. نهایتا قرار شد برای سهامداران زمین معوض قرار دهند. منتهی بنیاد تعاون ارتش باید رضایت خود را در این زمینه اعلام کند.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری