محسن هاشمی: صحبتهای فائزه معنای تحریم نمیداد
محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران و داوطلب انتخابات ریاستجمهوری گفت: ما به مشارکت فعال در انتخابات یعنی حضور جدی برای پیروزی معتقد هستیم
به گزارش مشرق، محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران و داوطلب کاندیداتوری انتخابات ریاستجمهوری در گفتگویی که به تازگی با روزنامه قدس داشته است، در خصوص عدم ثبتنام در انتخابات شورای شهر تهران گفته است: تصمیم به عدم حضورم در انتخابات شورای ششم، تصمیمی ناگهانی نبود. از اواسط دوره این موضوع را طرح کردم که شورای شهر فاقد اختیارات قانونی لازم برای تحقق مطالبات مردم است.
محسن هاشمی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری با روزنامه قدس گفتوگویی داشته است که بخشهای مهم آن را در ادامه میخوانید.
شورای شهر فاقد اختیارات قانونی لازم است!
- تصمیم به عدم حضورم در انتخابات شورای ششم، تصمیمی ناگهانی نبود، از اواسط دوره، در مصاحبهها و سخنرانیها، این موضوع را طرح کردم که شورای شهر، فاقد اختیارات قانونی لازم برای تحقق مطالبات مردم است.
- شهروندان زمانی که به نامزدهای شورا رأی میدهند، مطالباتی دارند که انتظار برآورده شدن آنها را میکشند.
- نقش شورا غیر از انتخاب شهردار، در اداره شهر عملا تشریفاتی است و شورا فاقد ابزارهای نظارتی نسبت به شهرداری، شبیه ارتباط مجلس با دولت است که از سؤال و استیضاح وزرا تا دیوان محاسبات را برای کنترل عملکرد دستگاهها در اختیار دارد.
شهرداران تهران با نگاه سیاسی و حزبی انتخاب میشدند
- در این دوره یکی از مشکلات شورا، بیثباتی در مدیریت شهری و سه بار تغییر شهردار بود که شاید به نگاه سیاسی و حزبی در انتخاب شهردار باز میگشت.
- به نظرم در حوزه سلبی، یعنی جلوگیری از شهرفروشی و قانون فروشی، شفافیت ومبارزه با رانت، صیانت از محیط زیست و باغات و کاهش هزینه اداره شهر و چابکسازی پیکر فربه شهرداری، عملکرد شورا قابل قبول بوده است.
- اما در حوزه ایجابی، حمایت لازم از سوی دولت و پیگیری مورد نیاز از سوی شهرداری برای تحقق برنامه شورا در حوزه توسعه حمل ونقل عمومی و تاب آوری شهر صورت نگرفت و شاید در این حوزه انتظارات مردم بهطور کامل برآورده نشد.
ترجیح میدهم چهرهای مقبول وکارآمد در انتخابات حاضر شود
به شخصه ترجیح میدهم که چهرهای مقبول وکارآمد، در صحنه انتخابات حضور پیدا کند و ما به او کمک کنیم.
- فضای سرد انتخابات این دوره، مسئله تأیید صلاحیت و مشکلات اجرایی فراوان کشور و ناکارآمدی سیستم، موجب شده تا حزب کارگزاران و بخشی از نخبگان، مسئله کاندیداتوریام را پیشنهاد کنند و در حال بررسی موضوع در نهاد اجماعساز اصلاح طلبان هستند.
- طبیعی است که مسئله ریاستجمهوری، یک موضوع فردی نیست و باید در حوزه خرد جمعی، این احساس و اعتماد به قابلیتها و شرایط کاندیداها بهوجود آید.
سعی میکنم فرزند لایقی برای آیت الله هاشمی باشم
- داشتن پدری نظیر آیت اللههاشمی رفسنجانی، اثر عمیقی در زندگی فرد بگذارد و من هم برای لحظه لحظهای که در طول 55 سال زندگی در کنار ایشان تجربه کردم، به خود میبالم و از مجاهدت، پشتکار، مدیریت، دلسوزی، صبر، نگاه به آینده، تدبیر و عقلانیت ایشان الگو میگرفتم وسعی میکردم که توصیهها وانتظارات ایشان را برآورده کنم و فرزند لایقی برای ایشان باشم.
- البته طبیعتا بین آرزوها و واقعیتها همیشه فاصله است و در بسیاری از ویژگیها نسبت به ایشان دچار کاستی هستم، بهخصوص در خویشتنداری، ایثار و صبر.
- طبیعتا با توجه به شخصیت جامع و مجاهدتهای آیتاللههاشمی الگوی کامل زندگی، کار و تفکر برای من و بسیاری از علاقهمندان ایشان در همه ابعاد هستند.
خوان انتخابات ریاست جمهوری
- انتخابات ریاست جمهوری در کشور ما پنج خوان داشت که به تازگی به هفت خوان افزایش یافته است، خوان اول، احساس توانمندی و انگیزه فرد برای حضور و کاندیداتوری بود. خوان دوم، حمایت خرد جمعی و نخبگان از فرد، خوان سوم تأیید صلاحیت، خوان چهارم رأی آوری و کسب مقبولیت، خوان پنجم، موفقیت در اجرای برنامهها، به تازگی دو خوان فشار برای انصراف و رد صلاحیت قبل از انتخابات نیز اضافه شده و هفت خوان انتخابات ریاست جمهوری را شکل داده است.
- ما خیلی که تلاش کنیم به مرحله نامنویسی نامزدها میرسیم و مسیر درازی در پیش داریم، درنتیجه قابل پیشبینی نیست.
صحبتهای فائزه معنای تحریم کلی را نمیداد
- صحبتهای فائزه معنای تحریم کلی را نمیداد. حتی گفت که اگر آقای رئیسی زندانیان سیاسی را عفو کند و یا مسائل دیپلماسی به نتیجه برسد، حاضر به شرکت در انتخابات و رأی دادن است.
- ما به مشارکت فعال در انتخابات یعنی حضور جدی برای پیروزی معتقد هستیم و تنها راه بهبود شرایط کشور را صندوقهای رأی میدانیم.
- من برجام را اقدامی موفق برای شکستن توطئه تحریم، انزوا و تهدید ایران توسط قدرتهای جهانی در شورای امنیت میدانم.
- سیاست تنش زدایی یکی از سیاستهای اصولی جمهوری اسلامی از اواخر دوران امام خمینی بوده است که دستاوردهای خوبی هم داشته و برای تأمین معیشت عمومی و توسعه کشور و حتی تأمین هزینههای دفاعی و بازدارندگی نیاز به احیای آن داریم.
قطعا ایده مسکن مهر را نمی توان بهطور کلی رد کرد
- قطعا ایده مسکن مهر را نمی توان بهطور کلی رد کرد، همانطور که نمی توان آن را صد درصد درست دانست، مسکن مهر مبتنی بر حذف قیمت زمین از هزینه مسکن از این جهت خوب بود و طبیعتا اشکالاتی هم داشت، ایده ما برای مسکن، اجرای مسکن مهر در بافت فرسوده شهرهاست نه خارج از بافت که مشکلات تأمین زیرساختها و حاشیهنشینی را داشته باشد.
- ما 500 هزار هکتار بافت فرسوده و ناپایدار شهری داریم که نیاز به نوسازی دارند و میتواند معضل مسکن در کشور را تاحد زیادی حل کند.
- اختیارات رئیس جمهور ایران در قالب ساختار و قانون اساسی جمهوری اسلامی تعریف شده است، نظام ما مبتنی بر تفکیک قوا و وجود نهادهای انتصابی است وطبیعتا هر شخصی بخواهد در ریاست جمهوری موفق باشد باید با همین ساختار خود را تنظیم کند.
یارانه فعلی، مشکلی را از مردم حل نمیکند
- یارانه فعلی، مشکلی را از مردم حل نمیکند البته قطع کردن آن هم پیامدهای اجتماعی منفی خواهد داشت، مردم بیش از یارانه به شغل نیاز دارند، اگر هرخانواده ایرانی حداقل یک شاغل داشته باشد و قدرت خرید حقوق بگیران افزایش یابد، میتوان نظام یارانهای را بهسوی نظام حمایت از تولید سوق داد.
- اگر سیاست ورزی را بهکار گیری تدبیر و خرد برای حفظ مصالح عمومی جامعه بدانیم سیاسی هستم. سیاست ورزی با آرمانگرایی، ایدئولوژی، تکنوکراسی و فنسالاری، پوپولیسم، نظامی گری متفاوت است، هرچند از همه این عناصر در جایگاه مناسبش بهره میبرد.
- مشکل نخست کشور در شرایط فعلی، تأمین نشدن معیشت عمومی و توقف فرایند توسعه در کشور است وراه حل آن را در قانون گرایی، اصلاح نظام آماری، مسئله محوری و انسجام و هماهنگی دولت میدانم که در برنامه تنظیمیام کاملا مشکلات و راهکارها تبیین شده است.