پنج‌شنبه 8 آذر 1403

مدیریت بحران علم تجزیه و تحلیل بحران های گذشته با کمک فناوری است

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
مدیریت بحران علم تجزیه و تحلیل بحران های گذشته با کمک فناوری است

مجید فراهانی عضو شورای اسلامی شهر تهران در گفت‌وگو با خبرنگار شهری خبرگزاری فارس، با اشاره به شرایط بحرانی کرونا در ایران گفت: بحران‌ها در همه جای دنیا بر هم زننده نظم بوده و دارای پیچیدگی است و غالبا به صورت ناگهانی حادث می شوند.

وی افزود: بحران ها معمولا به دو دسته تقسیم می شوند که شامل طبیعی و غیر طبیعی است. بحران های طبیعی مانند سیل و زلزله و بحران های غیر طبیعی مانند جنگ و.. است. خاصیت همه آن ها این است که به صورت وسیع تخریب می کند و خسارت های زیادی به بار می آورد که منافع ملی، شهر و سازمان را به خطر می اندازند و غالبا خارج از کنترل و ناگهانی است.

فراهانی با اشاره به دانش مدیریت بحران تصریح کرد: منظور از مدیریت بحران علم تجزیه و تحلیل بحران های گذشته با کمک فناوری است که در جستجوی راه حل بوده تا بتوان از وقوع بحرانهای مشابه پیشگیری کرد و خسارات را کاهش داد.

عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه در سال 1982 مسئله مدیریت بحران مطرح شده، بیان کرد: در ایران برای اولین بار در سال 1348 به مدیریت بحران پرداخته شده است که این امر به قانون پیشگیری از خطرات سیل باز می گردد.

رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران تاکید کرد: بدین ترتیب تا سال 1386 سند جامع مدیریت بحران شکل گرفت و پس از آن ستاد مدیریت بحران کشور تشکیل شد.

فراهانی گفت: مدیریت بحران دارای 4 مرحله است. این مراحل شامل مدیریت قبل از بحران و مدیریت آغاز بحران، مدیریت حین بحران و مدیریت پسا بحران است.

وی ادامه داد: نه تنها در کشور ما بلکه در سایر کشورها به مسئله اقدامات قبل بحران توجه نمی شود. بسیاری از بحران ها را می توان در مرحله اول پیش بینی کرد و می توان مدیریت رسیک داشت.

به گفته فراهانی هر دلاری که در مدیریت ریسک خرج شود از هزینه 1000 دلار در زمان بحران جلوگیری می کند.

عضو شورای شهرتهران با اشاره به اینکه باید سناریوهای مختلف از جمله بدترین حالت ممکن برای مدیریت بحران در نظر گرفته شود، گفت: باید آموزش و مانورهایی برای بعد از بحران در نظر گرفته شود و اگر قرار است کاری انجام شود باید پیش از بحران کاری انجام داد.

فراهانی با اشاره به برخی اقدامات در ایام کرونا گفت: نقطه ضعف ما این است که می دانستیم ممکن است کشور ما هم آلوده کرونا شود. همه پیش بینی ها حاکی از آن است که کشور ما درگیر خواهد شد اما اقدامات قبل از ورود ویروس چه بود؟ آیا تیم مدیریت بحران تشکیل شد؟ آیا اقدامات موثر برای پیشگیری صورت گرفت؟

وی گفت: پیش بینی های لازم و مانور ها باید برای مقابله با کرونا پیش از ورود ویروس صورت می گرفت و مردم آموزش لازم را می دیدند همچنین پیش بینی برای اقلام بهداشتی هم باید در دستور کار قرار می گرفت که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار داشت.

رئیس کمیته بودجه و نظارت شورای شهر تهران تصریح کرد: مهم ترین رکن مدیریت بحران اطلاع رسانی است. افراد باید در رابطه با وضعیت کنونی جامعه و بحران موجود اطلاعات لازم را داشته باشند تا درگیر شایعات نشوند. در این روزها مدیریت شایعات از اهمیت زیادی برخوردار بود تا بدین ترتیب افکار عمومی در جریان اخبار درست قرار بگیرند.

فراهانی با اشاره به نشانه های مدیریت بحران اظهار کرد: باید نشانه های اولیه بحران شناسایی می شد و بر اساس آن اقدامات لازم صورت می گرفت.

وی با بیان اینکه مدیریت بحران جز وظایف اصلی هر ارگان و سازمان است، گفت: مسئله مدیریت بحران آنقدر اهمیت دارد که نفر اول سازمان مسئولیت مدیریت بحران را بر عهده دارد.

فراهانی ادامه داد: مسئله دوم شروع بحران است. نباید میان شروع بحران و مدیریت حین بحران فاصله گذاشته شود و ساعات اول که بحران ایجاد می شود باید به سرعت وارد عمل شد.

عضو شورای شهر تهران تصریح کرد: مدیریت ارتباطات و اطلاعات در ساعات آغازین بحران به شدت اهمیت دارد. از روزهای اول اسفند باید اقدامات لازم برای مقابله با کرونا انجام می شد اگر در استان های آلوده بلافاصله کرونا کنترل می شد تمام امکانات کشور تمرکز پیدا می کرد اما وقتی واکنش داده نمی شود و ویروس پخش و در شهرهای مختلف پراکنده می شود این بیماری توزیع شده و بحران های بدتری رقم می خورد.

وی گفت: زمان طلایی را در خصوص بحران کرونا از دست دادیم. استان های موفق مانند بوشهر خودشان را قرنطینه کردند و اجازه ورود به کسی ندادند و اعلام شد هر کسی می خواهد برود نمی تواند بازگردد.

فراهانی تصریح کرد: استقرار نظم اهمیت زیادی در روزهای بحران دارد و باید ساختار تشکیلاتی برای مقابله مشخص شود.

رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران با اشاره به خدمات مدیریت شهری گفت: مدیریت شهری ذیل اقدامات ستاد ملی کرونا و در هماهنگی کامل فعالیت کرد و ساختاری تعریف شد تا همهمسائل را رصد کند.

وی با اشاره به اینکه 8 سوله بحران شهرداری در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است، افزود: اقلام و ارزاق عمومی ذخیره سازی شد تا مانع هجوم مردم در فروشگاه شهروند شویم چرا که پیش بینی لازم صورت گرفت. اگر چنین اتفاقی رخ نمی داد شاهد هجوم مردم و افزایش بحران همانند برخی کشورهای اروپایی بودیم.

فراهانی با اشاره به اقدامات مدیریت شهری برای مقابله با کرونا تاکید کرد: نظر شورای شهر تهران تعطیلی مترو و اتوبوس بود اما ستاد ملی کرونا این پیشنهاد را نپذیرفتند.

وی با اشاره به لزوم توسعه حمل و نقل عمومی برای مقابله با بحرانهای پیش رو گفت: شهر تهران به تعداد اتوبوس بیشتری نیاز دارد تا در این شرایط بتوانیم خدمت رسانی کنیم. همچنین نیاز به واگن بیشتری برای مترو داریم. چنانچه به هشدارهایی که مدیریت شهری د رگذشته داده بود توجه می شد و دولت سهم خود را در تجهیز حمل و نقل عمومی می داد این روزها مشکلاتی کمتری داشتیم و در حال حاضر هم دیر نشده است و باید دولت این سهم را بپردازد.

عضو شورای شهر تهران با اشاره به استفاده از تجارب جهانی افزود: تجربیات جهانی را باید به طور مرتب استفاده کنیم. یکی از تجربیات جهانی این است که نیازی به ضدعفونی کردن معابر نیست و خیلی کشورهای دنیا اقدام به ضدعفونی معابر نمی کنند.

فراهانی تاکید کرد: شورایاران محلات تهران با هماهنگی شهرداری تهران معابر را ضدعفونی می کنند اما این اقدامات چقدر لازم است و تجربه جهانی چه می گوید؟ هیچ توصیه ای از سازمان جهانی بهداشت در مورد ضدعفونی معابر دیده نشده است. البته چند کشور این کار را کرده اند اما اجماع جهانی وجود ندارد.

انتهای پیام /

شهرداری تهران بحران شهر تهران سازمان جهانی بهداشت