سه‌شنبه 6 آذر 1403

مرور مهم‌ترین رویدا‌های جهاددانشگاهی در سالی که گذشت

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
مرور مهم‌ترین رویدا‌های جهاددانشگاهی در سالی که گذشت

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جهاددانشگاهی به‌عنوان نهادی پیشرو و متعهد به توسعه و پیشرفت دانش‌بنیان کشور در چهل و دومین سال فعالیتش با راه‌اندازی مراکز تأثیرگذار به درخت تناور و ثمربخشی تبدیل‌شده است که خدمات و دستاورد‌های شاخصی در جامعه دارد. پژوهشگران، فناوران و اعضای این نهاد انقلابی در سالی که گذشت، نیز همانند سنوات گذشته تمام تلاش خود را برای رفع نیاز‌های کشور به کار...

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جهاددانشگاهی به‌عنوان نهادی پیشرو و متعهد به توسعه و پیشرفت دانش‌بنیان کشور در چهل و دومین سال فعالیتش با راه‌اندازی مراکز تأثیرگذار به درخت تناور و ثمربخشی تبدیل‌شده است که خدمات و دستاورد‌های شاخصی در جامعه دارد. پژوهشگران، فناوران و اعضای این نهاد انقلابی در سالی که گذشت، نیز همانند سنوات گذشته تمام تلاش خود را برای رفع نیاز‌های کشور به کار بستند و با دستاوردهایشان، گامی هر چند کوچک در مسیر خودکفایی این مرز و بوم برداشتند. در حالی به روز‌های پایانی سال 1401 نزدیک می‌شویم که این نهاد در این سالی که گذشت با وجود تغییرات مدیریتی و انتخاب دو رییس در یک بازه زمانی کوتاه توانست نقش موثر خود را به عنوان الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت دانش‌بنیان کشور ایفا کند. در آستانه سال 1402 و استشمام عطر روح‌بخش بهار قرآن و نسیم پرطراوت نوروز مهم‌ترین رویدا‌های جهاددانشگاهی در سالی که گذشت را مرور می‌کنیم:

تاکید رییس جمهور بر انجام اقدامات فاخر با همکاری جهاددانشگاهی فروردین 1401 چهارشنبه،10 فروردین ماه 1401 در حالی که هنوز بسیاری از هموطنان در تب و تاب تعطیلات نوروزی بودند، آیت الله سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور در جلسه هیات دولت، حمایت و تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان را مورد تاکید قرار داد. رییس جمهور با بیان اینکه در رابطه با فعالیت‌های دانش‌بنیان و فناورانه نباید به اقدامات شکلی و بی‌کیفیت بسنده شود تاکید کرد: در این زمینه لازم است معاونت علمی و همه وزراء با دستور کار مشخص و با هماهنگی بین همه بخش‌های درون سازمانی و برون سازمانی از جمله جهاددانشگاهی اقدامات فاخر و ارزشمندی را آغاز کنند.

محول شدن مسوولیت تشکیل شبکه ملی تشخیص و درمان سرطان پستان به این نهاد فروردین 1401 محول شدن مسوولیت تشکیل شبکه ملی تشخیص زودرس و درمان سرطان پستان به جهاددانشگاهی خبر دیگری بود که در ایام تعطیلات نوروز توسط زهرا شیخی مبارکه رییس فراکسیون دیپلماسی سلامت مجلس یازدهم به آن تاکید شد. نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هدف ما از تشکیل این شبکه ملی، پیگیری ابعاد مختلف شامل پیشگیری، تشخیص، درمان، آموزش و پژوهش است ادامه داد: به دنبال این هستیم که ارتباط مستقیمی میان متخصصان پژوهشکده سرطان معتمد در تهران با متخصصان در سراسر کشور برقرار شود تا بتوانند اطلاعات و آموزش‌های لازم در این حوزه را دریافت کنند. گفتنی است، در فاز اول این طرح، شبکه ملی پیشگیری و تشخیص زودهنگام بیماری‌های غیر واگیر و سرطان‌های رایج در زنان با همکاری پژوهشکده معتمد در 11 استان کشور ایجاد شده است و از دیگر اقدامات در این رابطه می‌توان به اجرای غربالگری رایگان سرطان‌های شایع بانوان در مناطق کم برخوردار جاسک و کنارک اشاره کرد.

انجام تست‌های حرکت قطار مترو ملی و آمادگی برای تولید قطار‌های پرسرعت بین‌شهری فروردین 1401 از قطار مترو ملی به عنوان یکی از مهم‌ترین صحنه‌های حضور جهاددانشگاهی در مسیر خودکفایی کشور نام برده می‌شود که سیستم رانش آن به دست مهندسان و فناوران جهادی طراحی و تولید شده است. پس از رونمایی از این قطار در سال گذشته، امسال مراحل نهایی تست‌های حرکت آن انجام شد تا پس از کسب تأییدیه‌های لازم آماده مسافر گیری شود. در سالی که از جانب مقام معظم رهبری با عنوان تولید، دانش‌بنیان و اشتغال آفرین نام‌گذاری شده است، سردار احمد وحیدی وزیر کشور با حضور در شرکت واگن سازی تهران از پروژه فناورانه تولید قطار ملی بازدید و تست سرعت این قطار با حضور این عضو دولت انجام گرفت. در این مراسم مسئولان جهاددانشگاهی از آمادگی این نهاد برای تولید قطار‌های پرسرعت بین‌شهری سخن گفتند.

جهاددانشگاهی در اولویت تامین تجهیزات صنعت نفت فروردین 1401 وزیر نفت؛ جهاددانشگاهی را در اولویت تامین تجهیزات صنعت نفت خواند و از مسئولان این نهاد خواست تا پیشنهادات جدید دانش بنیان خود را در زمینه‌های موردنیاز صنعت نفت به این وزارتخانه اعلام کنند. مهندس جواد اوجی وزیر نفت این سخنان را در نشست مشترک با حمیدرضا طیبی رییس اسبق جهاددانشگاهی که به منظور بررسی آخرین وضعیت قرارداد‌های طرفین و بهره‌گیری از ظرفیت‌های جهاددانشگاهی در پروژه‌های دانش‌بنیان صنعت نفت برگزار شد، مطرح کرد و پیشنهاد داد تا با توجه به نیاز کشور به دکل‌های دریایی، جهاددانشگاهی در این حوزه ورود کند.

مدیریت تعارض منافع آموزش و پرورش به جهاددانشگاهی سپرده شد اردیبهشت 1401 پس از آنکه محمد مخبر معاون اول رییس‌جمهور در بخشنامه‌ای به دستگاه‌های اجرایی جهاددانشگاهی را به‌عنوان متولی شناسایی موقعیت‌ها و راهکار‌های رفع تعارض منافع تعیین کرد، وزارت آموزش و پرورش تفاهم‌نامه همکاری مشترک علمی، آموزشی، پژوهشی و اجرایی را با جهاددانشگاهی در زمینه مدیریت تعارض منافع در این وزارتخانه و شناسایی گلوگاه‌ها و انسداد منافذ و موقعیت‌های فسادزا در نظام تعلیم و تربیت و مقابله یا مدیریت آن‌ها در حدود سیاست‌های مصوب، قوانین و مقررات جاری به امضا رساند. وزیر آموزش و پرورش در این مراسم با اشاره به اهمیت در نظرگیری تعارض منافع در راستای سلامت سازمانی، اظهار کرد: جهاددانشگاهی از برکات علمی و پژوهشی نظام جمهوری اسلامی است و این نهاد در حوزه فعالیت‌های آموزشی ازجمله چاپ کتب و تحقیقات سازمانی فعالیت‌های خوبی انجام داده است.

انتخاب دهقانی فیروزآبادی به عنوان رییس جهاددانشگاهی خرداد 1401 در یکصد و پنجاه و نهمین جلسه هیات امنای جهاددانشگاهی روح‌الله دهقانی فیروزآبادی به عنوان نامزد ریاست این نهاد به شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد شد و اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز ضمن تشکر از خدمات حمید رضا طیبی در دوران مسئولیتش به عنوان رییس جهاددانشگاهی، دهقانی فیروزآبادی را به عنوان رییس جدید این نهاد انتخاب کردند. دهقانی فیروزآبادی که پیش از این انتخاب به عنوان معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی مشغول فعالیت بود، تحصیلات دوره کارشناسی (1382)، کارشناسی‌ارشد (1384) و ا (1387) خود را در رشته مهندسی هوافضا در دانشگاه صنعتی شریف به پایان رساند و درحال حاضر، دانشیار دانشکده مهندسی هوافضا و عضو هیات علمی این دانشگاه است و بیش از 100 عنوان مقاله در مجلات معتبر علمی دارد. تبدیل جهاددانشگاهی به زیست بوم نخبگان ایران، مهم‌ترین برنامه حضور کوتاه مدت دهقانی فیروزآبادی در جهاددانشگاهی بود. او با حکم رییس جمهور کمتر از چهار ما از حضور در جهاددانشگاهی عهده دار مسئولیت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری شد.

موفقیت پژوهشگر پژوهشگاه رویان در کسب جایزه بین المللی کرایوبیولوژی تیر 1401 جایزه بین المللی پژوهشگر جوان Dayong Gao Young Investigator Award به صورت سالانه توسط انجمن جهانی کرایوبیولوژی به پژوهشگران زیر 45 سال فعال در حوزه زیست انجماد و یا کرایوبیولوژی تعلق می‌گیرد که در کشور خودشان در توسعه این علم مؤثر هستند. این جایزه امسال به روح الله فتحی دانشیار گروه جنین‌شناسی پژوهشگاه رویان جهاددانشگاهی که در دو حوزه انجماد تخمک و مهندسی بافت تخمدان فعالیت می‌کند اختصاص یافت. پژوهشگاه رویان هم اکنون از آخرین روش‌های انجمادی در ذخیره سازی نمونه‌های زیستی بهره می‌برد و بسیاری از این روش‌ها را خود در محیط آزمایشگاه ایجاد کرده و یا توسعه داده است.

دیدار پژوهشگران و مدیران جهاددانشگاهی با رییس جمهور؛ شرط واردات، انتقال تکنولوژی با نظارت این نهاد شد مرداد 1401 امسال همزمان با چهل و دومین سالروز تشکیل جهاددانشگاهی مراسم دیدار پژوهشگران و مدیران این نهاد با رییس جمهور برگزار شد. آیت‌الله رئیسی در این مراسم با استقبال از اینکه به‌درستی این نهاد زیست‌بوم نخبگانِ ایران نامیده شده است، اعلام کرد: شرط واردات در کشور را انتقال تکنولوژی قرار دهیم و نظارت سازمانی این مهم را بر عهده جهاددانشگاهی می‌گذاریم. رئیس‌جمهور با بیان اینکه جهاددانشگاهی بسیاری از آرزو‌ها و خواسته‌های کشور در حوزه علم و فناوری را محقق کرده است، با اشاره به دستاورد‌های ارزشمند جهاددانشگاهی در زمینه‌های ژن‌درمانی و سلول‌درمانی، اظهار داشت: کار‌های موفق شما در ژن‌درمانی و سلول درمانی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب نیز قرارگرفته است در کشور تولید قدرت میکند و این دستاورد‌ها که منجر به خودکفایی در بخش‌های مهمی از نظام سلامت و درمان شده جزء مظاهر مهم استقلال و قدرت کشور به شمار می‌رود. وی با بیان اینکه مجموعه جهاددانشگاهی امروز موردحمایت بدنه مدیریت کشور است ادامه داد: این مجموعه امروز دارای تجربیات بسیار گران‌سنگ و ارزشمند است که می‌تواند بگوید من آمادگی دارم در حوزه‌های مختلف کشور مثل ازدیاد استخراج و زنده کردن چاه‌های نفت مرده فعالیت کنم که این‌ها مطالب کمی نیست. همچنین در حوزه کشاورزی و گیاهان دارویی یا تولید بذور هیبریدی حرف جدی بزند که امروز این موارد به سفره مردم ارتباط دارد و دیگر کشور‌ها این‌ها را به ما نمی‌خند و نمی‌خواهند ما مستقل شویم.

ایجاد بانک نمونه‌های سلولی حیات وحش توسط مرکز ذخایر ژنتیکی جهاددانشگاهی شهریور 1401 در راستای مطالعه، شناسایی و حفاظت از منابع ژنتیکی کشور و بهره مندی متقابل از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های علمی و پژوهشی، تفاهم نامه همکاری مشترک میان مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران و سازمان حفاظت محیط زیست - معاونت محیط زیست طبیعی منعقد شد. اهمیت این تفاهم نامه از آن جهت است که هم اکنون در حوزه محیط زیست 70 درصد جمعیت گونه برجسته‌ای مثل آهو را از دست رفته و یک نواختی درون جمعیتی بعضی گونه‌ها باعث شده که نتوانیم بعضی گونه‌ها را نجات دهیم. بر همین اساس سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یک دستگاه اجرایی نظارتی برای حفاظت از منابع زیستی کشور تفاهم نامه همکاری مشترک را با مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاددانشگاهی به امضا رساند.